Të korrat hidroponike, cilat janë ato dhe si të bëhet një në shtëpi

bimë të rritura pa tokë

Të mbjellat hidroponike janë kultura që karakterizohen nga mungesa e tokës dhe ato shfaqen si një alternativë ndaj bujqësisë tradicionale.

Objektivi kryesor i kulturave hidroponike është eliminimi ose zbutja e faktorëve kufizues të rritjes së bimëve që shoqërohen me vetitë e tokës, duke e zëvendësuar atë me mbështetës të tjerë të kultivimit dhe duke përdorur teknika të tjera të ndryshme të fekondimit.

Emri i këtyre kulturave jepet nga emri i hidroponisë, e cila është një mbështetje inerte si torfe, rërë, zhavorr ku rrënjët e të korrave janë pezulluar në vetë tretësirën ushqyese.

Kjo bën që zgjidhja të ketë një recirkulim të vazhdueshëm, duke parandaluar procesin e anaerobiozës që do të shkaktonte vdekjen e menjëhershme të kulturës.

edhe bimët mund të gjenden brenda një dhome PVC ose nga ndonjë material tjetër që ka mure të shpuara (me anë të së cilës futen bimët), në këtë rast rrënjët janë në ajër dhe do të rriten në errësirë ​​dhe tretësira ushqyese shpërndahet me anë të spërkatjes me presion të mesëm ose të ulët.

bimë të rritura në mënyrë hidroponike në PVC

Falë studimeve të ndikimeve në mjedis që janë kryer vitet e fundit në tokë dhe ujërat sipërfaqësore dhe rrjedhjet ose nga vetë aktiviteti bujqësor në atmosferë, ne mund të verifikojmë që kulturat hidroponike ose të korrat pa tokë kanë karakteristika shumë të ndryshme krahasuar me kulturat tradicionale si:

 • Kapaciteti për të pritur mbeturinat dhe nënproduktet që do të përdoren si substrate për kultivim.
 • Kontrolli rigoroz i furnizimit me ujë dhe lëndë ushqyese vetjake, veçanërisht kur punoni me sisteme të mbyllura.
 • Nuk kërkon hapësira të mëdha, prandaj është veçanërisht fitimprurëse nga pikëpamja ekonomike.
 • Ai siguron rrënjët në çdo kohë me një nivel të vazhdueshëm lagështie, pavarësisht nga klima ose faza e rritjes së të korrave.
 • Zvogëlon rrezikun e ujitjes së tepërt.
 • Shmangni humbjet e padobishme të ujit dhe plehrave.
 • Siguron ujitje në të gjithë zonën e rrënjës.
 • Zvogëlon ndjeshëm problemet e sëmundjeve të shkaktuara nga patogjenët e tokës.
 • Rritni rendimentet dhe përmirësoni cilësinë e prodhimit.

Sidoqoftë, të lashtat e këtij lloji gjenerojnë një seri ndotësish, veçanërisht ato që ndërhyhen nga industritë, që vijnë nga:

 • Shpëlarja e lëndëve ushqyese në sistemet e hapura.
 • Hedhja e mbeturinave.
 • Emetimi i produkteve fitosanitare dhe gazeve.
 • Konsumi shtesë i energjisë si rezultat i sistemeve të duhura të ngrohjes dhe mirëmbajtjes.

Llojet e kulturave hidroponike

Teknika e Filmit Ushqyes (NFT)

Isshtë një sistem prodhimi në kulturat pa tokë ku tretësira ushqyese riciklohet.

NFT është i bazuar në qarkullimi i vazhdueshëm ose me ndërprerje i një fletë të hollë të tretësirës ushqyese përmes rrënjëve të të korrave, pa u zhytur në ndonjë substrat, prandaj mbështeten nga një kanal kultivimi, brenda të cilit tretësira rrjedh drejt niveleve më të ulëta nga graviteti.

Skema NFT

Sistemi lejon kursime më të mëdha të ujit dhe energjisë, si dhe kontroll më të saktë mbi ushqimin e bimëve dhe është gjithashtu i aftë të sterilizojë tokën dhe siguron një uniformitet të caktuar midis ushqyesve të bimës.

Sidoqoftë, duhet të kryhet një studim i tretjes së lëndës ushqyese, si dhe pjesa tjetër e parametrave fiziko-kimikë si pH, temperatura, lagështia ...

Sistemi i përmbytjes dhe kullimit

Ky sistem përbëhet nga tabaka ku bimët e mbjella janë të vendosura në një nënshtresë inerte (perla, guralecë, etj.) Ose organike. Këto tabaka ato janë të përmbytura me ujë dhe tretësira ushqyese, të cilat absorbohen nga substrati.

Pasi të mbahen lëndët ushqyese, tabaka kullohen dhe ri-përmbyten me solucione specifike.

Sistemi pikues me mbledhjen e solucioneve ushqyese

Shtë e njëjtë me ujitjen tradicionale me pika, por me ndryshimin se teprica mblidhet dhe derdhet përsëri në kulturë sipas nevojave të së njëjtës.

Grumbullimi i tepërt është i mundur falë faktit se kultura është në një shpat.

DWP (Kultura e Ujit të Thellë)

Ky është lloji i kultivimit më i ngjashëm me atë të përdorur në kohërat antike.

Përbëhet nga pishina mbi të cilat bimët vendosen në një pjatë, duke i lënë rrënjët në kontakt me ujin me tretësirën e shtuar. Duke qenë ujë i ndenjur, është e nevojshme që të oksigjenohet duke përdorur pompa të ngjashme me ato në një akuarium.

Përfitimet ekologjike të sistemit të rritjes hidroponike

Ne kemi parë tashmë disa përparësi të kulturave hidroponike, por duhet të shohim gjithashtu përfitimet ekologjike që ato mund të japin, të tilla si:

 • Çlirimi i pranisë së barërave të këqija ose dëmtuesve në vetë bimët.
 • Ky lloj kultivimi është shumë i dobishëm për t'u përdorur në tokë që është tashmë shumë e konsumuar ose e pakët, pasi favorizon pjesën tjetër të tokës.
 • Pasi nuk varet nga kushtet klimatike, kështu garanton shumëllojshmërinë vegjetale gjatë vitit.

Klasifikimi i substrateve

Siç e përmenda më herët, ka materiale të ndryshme për të bërë një kulturë hidroponike.

Zgjedhja e bërë nga një material ose nga një tjetër përcaktohet nga disa faktorë të tillë si disponueshmëria e tij, kostoja, qëllimi i prodhimit të kulturave në fjalë, vetitë fiziko-kimike, ndër të tjera.

Këto nënshtresa mund të klasifikohen në substrate organike (nëse është me origjinë natyrore, të sintezës, të nënprodukteve ose të mbetjeve bujqësore, industriale dhe urbane) dhe në substrate inorganike ose minerale (me origjinë natyrore, të transformuar ose të trajtuar, dhe mbetje industriale ose nënprodukte).

Nënshtresat organike

Midis tyre mund të gjejmë turma dhe lehje druri.

Turmat

Ato përbëhen nga mbetjet e myshkut midis bimëve të tjera, të cilat janë në proces të karbonizimit të ngadaltë dhe për këtë arsye jashtë kontaktit me oksigjenin për shkak të një tepricë uji. Si pasojë, ata janë në gjendje të ruajnë strukturën e tyre anatomike për një kohë më të gjatë.

Mund të ketë 2 lloje torfe, në varësi të origjinës së formimit të tij pasi që mbetjet e bimëve mund të depozitohen në ekosisteme të ndryshme.

Nga njëra anë, ne kemi turma barishtore ose eutrofike dhe nga ana tjetër, ne kemi Turmat sphagnum ose oligotrof. Këto të fundit janë më të përdorurat sot, për shkak të përbërësve të tyre organikë, për media të kulturës që rriten në tenxhere. Kjo është për shkak të vetive të shkëlqyera fiziko-kimike.

Sidoqoftë, dhe përkundër faktit që për gati 30 vjet turmat kanë qenë materialet më të përdorura si substrate, pak nga pak ato janë zëvendësuar nga ato inorganike, të cilat do t'i shohim më poshtë.

Përveç kësaj, rezervat e këtij lloji të substratit janë të kufizuara dhe të pa rinovueshme, kështu që përdorimi i tij i tepërt mund të shkaktojë një ndikim shumë të rëndësishëm në mjedis.

Leh druri

Ky emërtim përfshin si lëvoren e brendshme ashtu edhe lëvoren e jashtme të pemëve.

Më të përdorurat janë lëvorja e pishave, megjithëse mund të përdoren edhe leh të llojeve të ndryshme të pemëve.

Këto leh Ato mund të gjenden të freskëta ose të kompostuara tashmë.

E para mund të shkaktojë një mungesë azoti dhe gjithashtu probleme të fitotoksicitetit, ndërsa lehjet e kompostuara i zvogëlojnë këto probleme në mënyrë të konsiderueshme.

Karakteristikat e saj fizike varen nga madhësia e grimcës, por poroziteti zakonisht tejkalon 80-85%.

Nënshtresat inorganike

Në këtë lloj nënshtresash mund të gjejmë lesh guri, shkumë poliuretani, perlit rërë ndër të tjera, të cilat nuk do t'i detajoj në thellësi, por do të jap goditje të vogla në mënyrë që të keni një ide të lehtë. Nëse dëshironi më shumë informacion, mos hezitoni të komentoni.

Leshi i gurtë

Shtë një mineral i transformuar në mënyrë industriale. Isshtë në thelb një silikat alumini me praninë e kalciumit dhe magnezit, së bashku me gjurmët e hekurit dhe manganit.

Përfitimet:

 • Kapacitet i lartë i mbajtjes së ujit.
 • Ajrosje e madhe

Disavantazhet:

 • Kërkesa për një kontroll të përsosur të ushqyerjes hidrike dhe minerale.
 • Eliminimi i mbeturinave.
 • Mund të jetë kancerogjen, megjithëse nuk është provuar shkencërisht.

Shkumë poliuretani

Isshtë një material plastik poroz i formuar nga një bashkim flluskash, i njohur gjithashtu nga emrat bisedor të gomës së shkumës në Spanjë.

Përfitimet:

 • Karakteristikat e tij hidrofobike.
 • Çmimi i saj.

Disavantazhet:

 • Asgjësimi i mbeturinave, ashtu si leshi i gurit.

Tabaka komerciale hidroponike (ose për ta bërë në shtëpi)

Perliti

Shtë një silikat alumini me origjinë vullkanike.

Përfitimet:

 • Karakteristikat e mira fizike.
 • Lehtëson menaxhimin e ujitjes dhe minimizon rreziqet e mbytjes ose mungesës së ujit.

Disavantazhet:

 • Mundësia e degradimit gjatë ciklit të kultivimit, duke humbur qëndrueshmërinë e tij granulometrike, e cila mund të favorizojë mbushjen e ujit brenda enës.

Arenë

Material me natyrë silicore dhe përbërje të ndryshueshme, e cila varet nga përbërësit e shkëmbit silikat origjinal.

Përfitimet:

 • Kosto e ulët në vendet ku gjendet me bollëk.

Disavantazhet:

 • Problemet që rrjedhin nga përdorimi i disa rërave me cilësi të ulët

Përgatitja e zgjidhjeve ushqyese

Përgatitja e zgjidhjeve ushqyese bazohet në a ekuilibri i mëparshëm midis lëndëve ushqyese nga uji i ujitjes dhe vlerat optimale për atë kulturë.

Këto zgjidhje ushqyese mund të përgatiten nga zgjidhjet e aksioneve, me një përqendrim 200 herë më të lartë se tretësira përfundimtare ose rreth 1.000 herë më të larta përkatësisht në rastin e makroelementeve dhe mikroelementeve.

Për më tepër, pH i këtyre tretësirave rregullohet ndërmjet 5.5 dhe 6.0 me shtimin e NaOH ose HCl.

Si të krijoni një sistem hidroponik të rritjes në shtëpi

Më poshtë është mënyra se si të ndërtohet një sistem i thjeshtë hidroponik i rritjes për 20 marule me NFT (teknika e filmit ushqyes) që kemi parë më parë.

Ne mund të shohim se me disa mjete të thjeshta shtëpiake dhe materiale të zakonshme mund të ndërtojmë kulturën tonë hidroponike.

Shënim; videoja nuk ka ndonjë muzikë, kështu që unë këshilloj disa këngë muzikore në sfond në mënyrë që të mos duket aq e rëndë për t'u parë.

Kjo video është bërë nga Fakulteti i Shkencave i UNAM në Punëtorinë e Hidroponisë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Katherine Hidalgo dijo

  Përshëndetje, unë tashmë e pashë atë, por rrënja e marule gjithmonë bëhet kafe kur janë 12 ditë pas mbjelljes së marule, pse?

 2.   Izrael dijo

  Kjo temë është shumë interesante, unë me të vërtetë e zbatova atë në shtëpi por kam një problem, marulet e mia zgjaten, nuk e di pse. Dikush mund të më ndihmojë ??

  Falënderim