Produktet e biodegradueshme gjithashtu mund të ndotin

Shumë njerëz të shqetësuar në lidhje me mjedis ata përpiqen të blejnë produkte biodegraduese meqenëse ata konsiderojnë se nuk do të kenë ndikim negativ në mjedis, por jo gjithnjë kështu.

Një produkt i biodegradueshëm duhet të jetë në gjendje të degradojë në 1 vit, por i duhen kushte të caktuara që kjo të ndodhë në mënyrë korrekte, siç është vendi ku hidhet tutje oksigjen me qëllim që të fillojë procesi i degradimit.

Nga ana tjetër, nëse një produkt i biodegradueshëm hidhet në një deponi pa oksigjen siç ndodh në deponitë degradon, por prodhon metan, një gaz shumë ndotës dhe një nga ata që janë përgjegjës për ngrohja globale.

El gaz metani që prodhohet nga degradimi i mbeturinave mund të përdoret dhe të gjenerojë energji, por nëse lëshohet në atmosferë ndot.

Në shumicën e deponive, ky metan nuk kapet kështu që prodhojnë ndotje të madhe mjedisore.

Padyshim që është më mirë të konsumohen dhe të përdoren produkte të biodegradueshëm por kjo nuk mjafton, është e nevojshme të kërkohet që këto mbetje të trajtohen në mënyrë korrekte në mënyrë që ato të mos ndotin të njëjtën gjë.

E keqja menaxhimi i mbetjeve Isshtë shumë ndotëse dhe ky realitet ndodh në të gjithë botën pasi ato janë varrosur ose djegur dhe kjo gjeneron një çlirim të konsiderueshëm të toksinave dhe gazrave të rrezikshëm në atmosferë.

Produktet e biodegradueshme duhet të depozitohen në vendet ku mund të kompostohen dhe të mos lëshojnë metan.

Importantshtë e rëndësishme që si konsumatorë të përpiqemi të zvogëlojmë përdorimin e produkteve plastike, qeset edhe nëse ato janë 100% të biodegradueshme, por gjithashtu kërkojmë që autoritetet të kryejnë menaxhimin e duhur të mbetjeve për të shmangur ndotjen e tyre.

Ne të gjithë duhet të punojmë së bashku për të zvogëluar sasinë e humbje në planet dhe për të marrë pjesë në rikuperimin e shumicës së tyre në mënyrë që ato më vonë të riciklohen ose degradohen në një mënyrë të përshtatshme.

BURIMI: BBC


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.