Parashikimi i energjisë së erës në vitin 2030 sipas PREPA

energjia e erës Spanjë

Shoqata e Biznesit të Erërave (PREPA) ka përgatitur analizën 'Elementet e nevojshme për tranzicionin e energjisë. Propozimet për sektori elektrik', të cilën ai ia ka dërguar Komitetit të Ekspertëve për Tranzicionin e Energjisë.

Qëllimi i shoqatës është të bëjë një propozim realist mbi kontributin e energjisë së erës në përzierjen e energjisë elektrike në 2020, 2030 dhe 2050. Tranzicioni i energjisë kërkon planifikim afatgjatë.

PREPA ka marrë si referencë skenarin e propozuar nga Komisioni Evropian bazuar në modelin PRIMES për 2030, i cili parashikon një rritje mjaft të vogël në kërkesa elektrike. PREPA ka vendosur objektiva shumë më ambiciozë të elektrifikimit dhe dekarbonizimit, në mënyrë që të përmbushë objektivin e Marrëveshjes së Parisit, në përpjekjen për të arritur një reduktim prej 80-95% të emetimeve të gazeve serë deri në vitin 2050.

CO2

Sektori i energjisë elektrike duhet të jetë në gjendje të përmbushë kërkesën e re për energji elektrike pa penalizuar caqet e zvogëlimit të emetimeve.

Si përmbledhje e raportit, energjia e erës u instalua në vitin 2020 do të arrinte 28.000 MW (duke marrë parasysh ankandet e energjisë së re të dhënë tashmë në 2016 dhe 2017 dhe kuotën e erës në Ishullin Kanarie), në mënyrë që energjia e erës të rritet mesatarisht me 1.700 MW në vit ndërmjet fundit të 2017 dhe fillimit të vitit 2020. Ndërsa në dekadën vijuese do të rritet me 1.200 MW në vit mesatarisht deri në 2030, duke arritur 40.000 MW të energjisë së instaluar.

Fuqia e eres

Falë këtyre turbinave të reja të erës, emetimet e sektorit elektrik spanjoll janë do të zvogëlonte deri në vitin 2020 me 30% krahasuar me 2005 (viti referues për sistemin evropian të tregtimit të emisioneve, ETS në shkurtesën e tij në anglisht) dhe me 42% deri në 2030.

Në skenarin më të mirë, dekarbonizimi i sistemit elektrik do të ishte 100% deri në vitin 2040. Për më tepër, përzierja spanjolle e energjisë elektrike do të arrinte 40% të mbulimi i kërkesës me burime të rinovueshme në vitin 2020, 62% në 2030, 92% në 2040 dhe 100% deri në 2050.

Për të kryer instalimin e fuqi e re e energjisë së erës i paraqitur nga skenari PREPA, është e nevojshme të kemi thjeshtësi, qëndrueshmëri dhe siguri në rregullim.

Turbinë me erë

Sipas drejtorit të AEE, Juan Virgilio Márquez: “Modeli aktual i energjisë është i papajtueshëm me objektivat që ne i kemi vendosur vetes në Evropë. Planifikimi i energjisë i modelit të ri duhet të formulohet në planin afatgjatë me shikueshmëri dhe koordinim të politikat transversale. Për më tepër, tregu duhet të japë sinjale adekuate të investimeve dhe korniza fiskale duhet të jetë e saktë. Qeverisja e procesit është thelbësore dhe duhet të jetë objektive dhe e pavarur. Sektori i erës është i përgatitur dhe konkurrues për të siguruar sistemin me kapacitetin e erës që kërkohet për të arritur objektivat e dekarbonizimit, duke furnizuar më shumë se 30% të energjisë elektrike në 2030. Bazuar në skenarin e zhvilluar nga AEE, fuqia e instaluar në 2020 duhet të jetë 28.000 MW dhe deri në 2030 do të ishte 40.000 MW. Deri në vitin 2050, fuqia e erës e instaluar do të ishte 60.000 MW ".

Nëse përmbushet skenari PREPA i instalimit të energjisë së erës, do të kishte rreth përfitimet shtazarake. Disa nga këto do të ishin:

• Siguria e energjisë Spanjolle do të përmirësohej pasi importet e karburanteve fosile u ulën me 18 milion tonë ekuivalent të naftës

• Do të nënkuptojë 32.000 vende pune në sektorin e erës

• Kontributi në PBB do të ishte më shumë se 4.000 milion euro

• Do të shmangte emetimin e 47 milion tonë CO2

Për sektorin spanjoll të erës do të kishte përfitime të konsiderueshme si:

- Një riaktivizim i veprimtarisë industriale dhe teknologjike për shkak të instalimit të energjisë së re me një shpejtësi dhe vëllim të ngjashëm me atë të dekadës së kaluar.

- Zhvillimi i tregut të brendshëm do të përmirësonte pozicionin konkurrues (ekonomitë e shkallës, udhëheqja teknologjike, profesionistë të kualifikuar, etj.) të ndërmarrjeve spanjolle, të cilat do të rrisnin më tej eksportet.

- Aktiviteti i mirëmbajtjes së objektit do të luante një rol edhe më të rëndësishëm.

Në analizë 'Elementët e nevojshëm për tranzicionin e energjisë. Propozime për sektorin e energjisë elektrike ', AEE propozon miratimin e një sërë masash konkrete në sektorin e energjisë elektrike për të lehtësuar kontributin e energjive të rinovueshme në arritjen e objektivave në 2030 dhe 2050. Masat janë përqendruar në gjashtë fusha: Planifikimi dhe Rregullorja e Kuadrit , taksimi, mekanizmat e rinj të financimit, ndër të tjera.

Disa nga keto masat konkrete, treguar nga fusha të ndryshme, janë:

Planifikimi dhe një kornizë rregullatore

  • Përcaktoni objektivat e detyrueshëm për 2030 për sektorin, duke lejuar një rrugë progresive (2031-2050) për të arritur qëllimin e zvogëlimit 80-95% të emetimeve të CO2 deri në vitin 2050.

Emetimet e gazeve serë

  • Eliminoni kostot nga fatura e energjisë elektrike i huaj për të furnizuar.
  • Krijoni një kornizë të qëndrueshme për instalimin e energjisë së rinovueshme: mekanizmat e qëndrueshëm të shpërblimit, një rrugë zbatimi dhe një kalendar për subastas.
  • Lehtësimi i investimeve në ndërlidhja ndërmjet vendeve për të siguruar eksportin e tepërt.

tatimet

• Vendosja e një sistemi tatimor mjedisore që i ndihmon investitorët të investojnë në energji efikase dhe të pastër, bazuar në konceptin që "ndotësi paguan".

• Eliminimi i taksimit thjesht mbledhje për burimet e rinovueshme, siç janë tarifat rajonale të rinovueshme dhe taksa e gjenerimit të energjisë elektrike.

Evolucioni teknologjik 

• Miratimi i një Plani Kombëtar për Elektrifikimi, i cili mbulon të gjithë sektorët, kryesisht transportin.

• Zbatoni a korniza rregullatore që nxit vetë-konsumimin dhe ruajtjen e energjisë.

• Vendosni mekanizmat rregullues, ekonomike ose fiskale që inkurajojnë riaftësimin dhe zgjatjen e jetës së parqeve në zonat me një burim të lartë të erës.

Instalimi i një mulli me erë


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.