Shkaqet dhe pasojat e ndotjes së tokës

Ndotja e tokës

La ndotja e tokës ose ndryshimi i cilësisë së tokës është për shkak të shkaqeve të ndryshme dhe pasojat e tij zakonisht shkaktojnë probleme serioze që ndikojnë në florën, faunën ose shëndetin e njeriut për një periudhë të gjatë kohore.

Përmes bujqësisë është një nga mjetet me të cilat ekosistemi është i paekuilibruar, duke ndotur ujin e pijshëm ose ujin e ujitjes, që do të thotë se ky problem nuk mund të zgjidhet gjithmonë dhe ndonjëherë vetëm një pjesë e dëmit mund të rikuperohet. Provokuar në zonë. Por,cilat shkaqe kontribuojnë në ndotjen e tokës dhe si mund të zgjidhet?

Shkaqet e ndotjes së tokës

Ndotja e tokës dhe ujit nga derdhja e njeriut

Shkaqet e ndotjes së tokës janë të ndryshme, një shembull është substancat toksike nën tokë që përfundojnë duke ndotur ujërat nëntokësore e cila më pas do të përdoret për të ujitur, pirë ose përfunduar duke na helmuar përmes zinxhirit ushqimor. Një proces që arrin të kontaminojë pa dashje si veten tonë dhe gjithçka që na rrethon, dhe problemi më i madh është se do të duhen disa breza për të korrigjuar atë që kemi shkaktuar në këtë përpjekje për të prodhuar masivisht pa menduar për ato që do të vijnë më vonë. ne

Kontakti me zonën e ndotur nuk është gjithmonë i drejtpërdrejtë. Whatshtë ajo që ndodh kur varrosen substancave toksike nëntokësore dhe këto përfundojnë duke ndotur ujërat nëntokësore që përdoren për të ujitur, pirë ose përfunduar duke na helmuar përmes zinxhirit ushqimor, duke ngrënë peshk, shpendë ose ndonjë kafshë tjetër e ndotur.

ujë të ndotur nga kanali i dashurisë

Magazinimi i gabuar i mbetjeve, hedhja e tyre e qëllimshme ose aksidentale (siç është kompania Ercros në Flix), akumulimi i mbeturinat në sipërfaqen e saj ose varrosja e të njëjtave (Shumë deponi në Spanjë), si dhe rrjedhjet në depozita ose depozita për shkak të prishjeve, infrastruktura e dobët janë disa nga shkaqet kryesore të saj.

Pasojat e ndotjes së tokës

Dhe, ne nuk qëndrojmë këtu që atëherë lista është zgjeruar me probleme "të vogla" të tilla si rrjedhjet radioaktive, përdorimi intensiv i pesticideve, minierave, industrisë kimike ose materialeve të njëjtë të ndërtimit që përdoren sot pa e kuptuar ndikimin që ato kanë.

Deponitë në Spanjë

Vëmendja e vogël që Spanja i kushton riciklimit dhe kujdesit për mjedisin është sot një burim turpi përpara Bashkimit Evropian, por kërcënon të bëhet një burim i gjobave milionerë në vitet e ardhshme. Brukseli ka plane shumë ambicioze të riciklimit: në vitin 2020, të gjitha vendet e tij anëtare do të duhet të riciklojnë 50% të mbetjeve të tyre dhe Komisioni është gati të miratojë që të arrijë 70% në 2030. Sidoqoftë, Spanja vështirë se riciklon sot 33% të mbetjeve tuaja dhe progresioni është minimal. As më optimistët nuk presin që vendi ynë të përmbushë detyrat e tij brenda tre vjetësh.

miliona tonë mbetje plastike gjenerohen çdo vit

Thirrja e parë e zgjimit tashmë ka ardhur në formën e një vendimi të dyfishtë nga Gjykata e Drejtësisë e Bashkimit Evropian (CJEU), e cila dënon Spanjën për ekzistencën dhe braktisjen absolute të 88 deponi të pakontrolluara. E para u lëshua në shkurt 2016 dhe identifikoi 27 deponi që ishin akoma aktive ose nuk ishin vulosur pas mbylljes. E dyta mbërriti vetëm disa ditë më parë dhe vendos gishtin në 61 deponi të tjera, 80% e të cilave shpërndahen midis Ishujve Kanarie dhe Castilla y León.

Mbeturina që grumbullohen në plazhe të ndryshme

Sipas ekspertëve të ndryshëm, deponitë janë bomba me vonesë. Pasi të mbyllen, ato duhet të kontrollohen mjedisore për 30 vjet, monitorimin e shkarkimeve të ujërave nëntokësore dhe atmosferike, sepse proceset e dekompozimit nuk ndalen duke vulosur vrimën.

Shumë mbyllje ligjore janë të mbuluara nga një shtresë polietileni tre milimetra, me një pengesë balte në rastet më të mira, por ato shpesh shpohen nga lëvizjet e gazit dhe tokës. «Ato janë një rrezik për shëndetin publik. Administratat fshihen nga fakti se shumë prej tyre përmbajnë vetëm mbeturina inerte, por të jenë shumë të kujdesshëm me ato të prishjes dhe materialeve të ndërtimit, të tilla si asbest ose tuba plumbi, të cilat janë treguar të ato janë kancerogjene»

Hedhja e ndotjes së tokës dhe problemet që vijnë me të

Ercros derdhet në Flix

Rezervuari Flix, në provincën katalanase të Tarragona, ka dëshmuar më shumë se një shekull derdhjesh dhe ndotjesh të tokës me kimikate të qëndrueshme, bioakumuluese dhe toksike nga një fabrikë kimike e ndërmarrjes Ercros. Kjo ka çuar në ndotje lumi i përgjithësuar Ebro, nga ajo pikë deri në gojë.

Ndotësit përfshijnë Metalet e renda të tilla si zhiva dhe kadmiumi, ose përbërje organoklorike toksike dhe të qëndrueshme të tilla si heksaklorobenzen, bifenile poliklorike (PCB) ose DDT dhe metabolitët e tyre.

“Ercros, i konsideruar si objekti kimik më ndotës në lumin Ebro, ka vite që lufton për të shmangur pagimin e pastrimit të lumit, i cili nga ana tjetër është një burim i rëndësishëm i ujit të pijshëm. Fabrika Ercros është e vendosur afër qytetit të Flix, i cili i jep emrin e tij rezervuarit të prekur nga ndotja e Ercros SA, ish Erkimia, ku prodhon dhe shet produktet themelore për industrinë kimike dhe farmaceutike.

CO2

Lista e gjatë

Fatkeqësisht, lista është shumë më e gjatë, pothuajse e pafund. Ne mund të citojmë shumë shkaqe të tjera po aq të rëndësishme, të tilla si minierat (materiale të tilla si zhiva, kadmiumi, bakri, arseniku, plumbi), industria kimike, rrjedhjet radioaktive, përdorimi i madh i pesticideve, ndotja nga motorët me djegie, tymi nga industria, materialet e ndërtimit, djegia e lëndëve djegëse fosile (qymyr, naftë dhe gaz), kanalizimi i vjetër në gjendje të dobët ndër të tjera.

cilësia e ajrit në barcelona zvogëlohet për shkak të ndotjes nga automjetet

Ne mund të shohim se ekziston një larmi e madhe e burimeve të ndotjes së tokës, shkaqe për shumë herë ato janë të vështira për tu gjetur, meqenëse ndotësit mund të arrijnë tek bimët ose kafshët ose, të ndotin ujin në shumë mënyra të ndryshme, por jo gjithmonë ato janë të parëndësishme.

uji i ndotur, impiantet e trajtimit ndihmojnë në zgjidhjen e problemit

Në realitetin e ashpër është se ka kaq shumë shkaqe, e cila në terma të përgjithshëm shkakton shqetësim në përpjekjen për të gjetur se cilat janë ato, pasi që është një detyrë e vështirë. Isshtë sikur në shtëpinë tonë të kishim 20 rrjedhje dhe nuk mund të shihnim se ku janë dhe si t'i zhdukim ose riparojmë ato. Problemi që këtu nuk është shtëpia jonë, është planeti ynë që është në rrezik

Një tjetër problem i madh është se ka kaq shumë shkaqe, e cila në terma të përgjithshëm shkakton shqetësim në përpjekjen për të gjetur se cilat janë ato, pasi që është një detyrë e vështirë. Isshtë sikur në shtëpinë tonë të kishim 20 rrjedhje dhe nuk mund të shihnim se ku janë dhe si t'i zhdukim ose riparojmë ato. Problemi që këtu nuk është shtëpia jonë, është planeti ynë që është në rrezik.

Llojet e mbeturinave

Produkte të rrezikshme: Produktet e pastrimit, bojërat, ilaçet dhe bateritë janë shumë toksike. Këto produkte kanë nevojë për një fushatë specifike grumbullimi që nuk përfundon në deponi të pakontrolluara ku mund të shkaktojnë katastrofa mjedisore duke ndotur ujin dhe tokën.

Stacks janë një nga produktet toksike më të rrezikshme për përmbajtjen e merkurit dhe kadmiumit. Kur bateritë shterojnë dhe grumbullohen në deponi ose digjen, zhiva lejohet të shpëtojë, dhe herët a vonë shkon në ujë. Merkuri absorbohet nga planktonet dhe algat, nga këto tek peshqit dhe nga këto te njeriu. Një qelizë butoni mund të kontaminojë 600.000 litra. e ujit Ilaçet kanë përbërës toksikë që gjithashtu mund të depërtojnë në deponi dhe të futen në ujë, duke e ndotur atë.

Humbje

 • i banesës: mbeturinat nga shtëpitë dhe / ose komunitetet.
 • Industrial: origjina e tij është produkt i procesit të prodhimit ose transformimit të lëndës së parë.
 • Mikpritës: mbeturinat që zakonisht klasifikohen si mbetje të rrezikshme dhe mund të jenë organike dhe inorganike.
 • Komercial: nga panairet, zyrat, dyqanet, etj., dhe përbërja e të cilave është organike, siç janë mbetjet e frutave, perimeve, kartonit, letrave, etj.
 • Mbeturinat urbane: që korrespondon me popullatat, siç janë mbeturinat nga parqet dhe kopshtet, mobiljet e padobishme urbane, etj.
 • Plehra hapësinore: satelitët dhe artefakte të tjera me origjinë njerëzore që, ndërsa janë në orbitën e Tokës, tashmë kanë shteruar jetën e tyre të dobishme.
mbeturinat plastike që ndotin brigjet dhe detet
Artikulli i lidhur:
Mbeturinat plastike në det janë një problem serioz mjedisor

Pasojat e ndotjes së tokës

La ndotja e tokës përfaqëson një sërë pasojash dhe efektesh të dëmshme si për njeriun, ashtu edhe për florën dhe faunën në përgjithësi. Shumëllojshmëria e gjerë e ndikimeve toksikologjike varet shumë nga secila substancë e veçantë me të cilën është degraduar shëndeti i tokës.

E para pasojë Kjo ndotje ndikon në bimësi, bimët janë degraduar dhe shumëllojshmëria e specieve zvogëlohet ndjeshëm, ato që ende mbijetojnë do të paraqesin aspekte të dobëta dhe procesi i tyre natyror do të jetë i vështirë.

Ndotja e tokës pengon zhvillimin e jetës së faunëPa ushqim ose ujë të pastër, speciet migrojnë ose pësojnë dëme të pariparueshme në zinxhirin e tyre të shumimit. Me këtë proces atëherë ajo që quhet "degradimi i peizazhit" dhe për këtë arsye një "humbja në vlerën e tokës”, Aktivitetet bujqësore ndalojnë, fauna zhduket dhe toka është e padobishme.

Humbja e cilësisë së tokës përfshin një sërë pasojash negative duke filluar nga ajo zhvlerësimi, siç kemi thënë vetëm, edhe pamundësia e përdorimit për të ndërtuar, kultivuar ose, thjesht dhe thjesht, për të vendosur një ekosistem të shëndetshëm.

mbeturinat dhe pasojat e tyre

Pasojat mund të vuhen në heshtje, duke shkaktuar a rrjedhje e vazhdueshme e viktimave, ose specie njerëzore ose shtazore dhe bimore.

Një shembull i qartë ishte termocentrali bërthamor i Çernobilit, ose më i fundit rrjedhje radioaktive nga uzina japoneze de Fukushima, pasi ndotja e tokës ka ndikuar në bujqësi, blegtori dhe peshkim. Madje është gjetur mbeturinat radioaktive në brigjet nga Fukushima, posaçërisht në shtratin e detit nga ato derdhje të njëjta, sipas studimeve të ndryshme nga Instituti i Shkencave Industriale të Universitetit të Tokios, Universitetit të Kanazawa dhe Institutit Kombëtar të Kërkimit.

derdhjet dhe përpjekja për t'i kontrolluar ato

Nga ana tjetër, së bashku me një përkeqësim logjik të peizazhit për shkak të varfërimit të ekosistemit, shpesh një humbje e pakthyeshme, ndotja e tokës nënkupton Milionerë humbet duke parandaluar shfrytëzimin e këtij mjedisi natyror nga popullata autoktone ose investitorët industrialë.

braktisja për shkak të ndotjes, si është çernobili

Çernobili 30 vjet më vonë

Në 30 vjet që nga aksidenti bërthamor i Çernobilit, komunizmi ra, Bashkimi Sovjetik u shpërbë, madje kishte madje dy revolucione dhe një luftë akoma latente dhe e papërfunduar në Ukrainë.

Për sa i përket kohës historike, duket se bota është kthyer më shumë se e nevojshme që nga ai mëngjes tragjik, në të cilin një grup teknikësh hodhën në erë reaktorin numër katër të termocentralit Vladimir Lenin, përkundër faktit se ata po bënin një provë që supozohej të forconte sigurinë e tyre.

Por për mjedisin - ajrin, ujin, tokën plus gjithçka që ka jetuar dhe do të jetojë në të - është sikur akrepat e orës nuk kanë lëvizur fjalë për fjalë. Ndotja radioaktive e tokës merr mijëra vjet për të degraduar. Pra, tre dekada nuk janë asgjë kur bëhet fjalë për katastrofën më të rëndë bërthamore në botë.

chernobyl sot (qytet fantazmë)

Çernobili është akoma i pranishëm në frutat dhe kërpudhat pyjore, në qumështin dhe produktet e qumështit, në mish dhe peshk, në grurë. Dhe në dru që përdoret për të bërë zjarr dhe në hirin që mbetet më pas. Me fjalë të tjera, në shëndetin e të gjithë njerëzve. Gjëja përgjegjëse - edhe sot - do të ishte të dilnit në treg me një Banaku Geiger, ato makineri të vogla që bëjnë një zhurmë marramendëse kur i afrohen radioaktivitetit, për të ditur nëse produktet që do të merrni në tryezën tuaj kanë shkallën e nevojshme të sigurisë të gëlltitet. 

Kafshët pranë termocentralit të Çernobilit.

Zgjidhje për ndotjen e tokës

Parandalimi është zgjidhja më e mirë nga të gjitha, mësoni më të riun të kontribuojë. Nga hedhja e plehrave në vendin tuaj për të marrë pjesë në pajisjet e pastrimit të komunitetit.

riciklimin e fëmijëve, parandalimi është më i miri kundër ndotjes në tokë

Por është gjithashtu e vërtetë që nuk mund të shmangni gjithmonë (dhe nuk dëshironi) ndotjen e tokës. Ndonjëherë ndodhin aksidente, duke e bërë të vështirë kontrollimin, kur jo e pamundur.

Nëse shkojmë drejtpërdrejt në rrënjën e problemit, a ndryshimi drastik në modelin e prodhimit ose një ndalim i praktikave të caktuara si një aktivitet i industrive të caktuara që prodhojnë mbetje toksike, nxjerrjen e minierave, përdorimin e plehrave artificialë të bazuar në vaj.

Për fat të keq, këto mundësi nuk janë asgjë më shumë se një ëndërr. Prandaj, përballë arritjes së kryer, kërkohen zgjidhje që variojnë nga pastrimi i zonës deri në caktimin e thjeshtë të zonës së dëmtuar dhe ndalimi i përdorimit të tij për aktivitete të caktuara. Në raste të rënda, të tilla si Fukushima ose Chernobyl, zonat e prekura nuk janë të përshtatshme për jetën e njeriut.

Çernobili pas 30 vjetësh

Dhe, meqenëse ndotja është rritur në dekadat e fundit si rezultat i industrializimit dhe zhvillimit urban, zgjidhjet vijnë pikërisht nga kontrolli i këtyre burimeve. Zakonisht, veprimet janë përqendruar në përmirësimin e impianteve të riciklimit për të zvogëluar ndotjen e tokës dhe, në të njëjtën kohë, të ujit, pasi që përfundon duke e ndotur atë.

Ecovidrio dhe përparësitë e riciklimit

Bioremedimi i tokës është një strategji që kërkon të rivendosë ekosistemet e ndotura duke përdorur qenie të gjalla, të tilla si bakteret, bimët, kërpudhat ... Në varësi të llojit të ndotjes që dëshironi të luftoni, do të përdoret një ose një agjent tjetër bioremediator. Zbatimi i tij është i gjerë, me rezultate interesante në tokat e ndotura nga radioaktiviteti ose, për shembull, nga aktivitetet minerare.

Si praktika të mira, një riciklim adekuat i mbeturinave dhe trajtimit të mbeturinave, implementimi i energjive të rinovueshme, trajtimi i mbetjeve industriale dhe shtëpiake ose promovimi i bujqësisë ekologjike do të ndihmonte në mbajtjen e tokave pa ndotje. Mirëmbani rrjetet e ujërave të zeza në gjendje të mirë dhe përmirësoni trajtimin e ujërave të ndotura, si dhe trajtimin e shkarkimeve industriale që kthehen në natyrë.

energjia diellore dhe të gjitha përfitimet e saj

Zgjidhje të tjera të mundshme për t'u marrë parasysh do të ishin:

Keni një rrjet të mirë të transportit publik

Njerëzit përdorin makina jo vetëm për lehtësi, por edhe për shkak të asaj se sa e vështirë është të kalosh me transport publik në shumë qytete. Nëse qeveritë investojnë në transport publik më efikas, njerëzit do të hezitojnë më pak ta përdorin atë

transporti publik në barcelona

Përdorimi i makinave elektrike

Makinat elektrike tashmë janë duke u bërë më të zakonshme në qytete dhe, sepse ato ushqehen ekskluzivisht nga energjia elektrike, ato nuk lëshojnë asnjë lloj emisioni në mjedis. Ndërsa autonomia dikur ishte problemSot, bateritë e makinave elektrike zgjasin më shumë dhe është e mundur të gjesh stacione karikimi në pjesë të ndryshme të qyteteve.

Makinë elektrike dhe të gjitha përfitimet që vijnë me të

Shmangni që makina juaj të punojë shumë gjatë kur ndalet

Një masë që mund ta marrësh tani. Shmangni qëndrimin e palëvizur me makinën tuaj të ndezur, pasi në ato momente automjeti përdor një sasi të mirë të karburantit, me emetimet përkatëse

Mbani automjetin tuaj në gjendje të mirë

Një makinë që nuk funksionon ka tendencë të ndot më shumë. Nëse kryeni mirëmbajtjen përkatëse në automjetin tuaj, sigurohuni që jo vetëm të shmangni problemet e funksionimit, por edhe të zvogëloni emetimin e gazrave

makinat ndotin qytetet

Ndihmoni në parandalimin e shpyllëzimit

Për të shmangur ndotjen e tokës, masat e shpyllëzimit duhet të kryhen me një ritëm të shpejtë. Mbjell pemë. Erozioni i tokës shkaktohet kur nuk ka pemë për të parandaluar që shtresa e sipërme e tokës të transportohet nga agjentë të ndryshëm të natyrës, të tilla si uji dhe ajri.

Zgjidhni më shumë për produktet organike.

Nuk ka dyshim se produktet organike janë të shtrenjta në krahasim me kimikatet. Por zgjedhja e produkteve organike do të inkurajojë një më shumë prodhim organik. Kjo do t'ju ndihmojë në parandalimin e ndotjes së tokës.

Qese plastike

Përdorni çanta prej pëlhure. Shmangni konsumimin e qeseve plastike pasi ato zgjasin më shumë për tu shpërbërë. Për fat të mirë që kur ata duhet të paguajnë konsumi i tyre ka rënë në mënyrë drastike.

shkakton ndotje

Renditja korrekte e mbeturinave

Ne do të duhet të klasifikojmë mbeturinat sipas përbërjes së tyre:

 • Mbetjet organike: të gjitha mbeturinat me origjinë biologjike, të cilat dikur ishin të gjalla ose ishin pjesë e një qenieje të gjallë, për shembull: gjethe, degë, lëvore dhe mbetje nga prodhimi i ushqimit në shtëpi, etj.
 • Mbetjet inorganike: çdo mbetje me origjinë jo-biologjike, me origjinë industriale ose të ndonjë procesi tjetër jo-natyror, për shembull: plastika, pëlhura sintetike, etj.
 • Mbetjet e rrezikshme: çdo mbetje, qoftë me origjinë biologjike apo jo, që përbën një rrezik të mundshëm dhe për këtë arsye duhet të trajtohet në një mënyrë të veçantë, për shembull: material mjekësor infektiv, mbetje radioaktive, acide dhe kimikate gërryese, etj.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Delilah Rolon del Puerto dijo

  Shumë interesante, edukative, më duket se këtë punë, duhet ta bëjmë të njohur në qendrat arsimore, sepse këtu duhet të insistojmë në zinxhirin e shkaqeve dhe pasojave! Faleminderit, kjo e bën shumë të lehtë për mua të gjej dikë që të mbështesë timen
  punë e vazhdueshme për të rritur ndërgjegjësimin.

  1.    Manuel Ramirez dijo

   Ju mirepresim, Dalila!

 2.   emily_pro dijo

  sa i cmendur

 3.   Celsus dijo

  Ne do të shohim efektet e termocentralit Fukushima në të ardhmen, dhe do të jetë vërtet serioz. Të gjitha për mosrespektimin e rekomandimeve të sigurisë. Një rast tjetër i rëndësishëm është ndotja e jetës detare me derdhjet e naftës. Artikull i mirë, i nevojshëm për të rritur ndërgjegjësimin tek njerëzit.
  të fala

  1.    Manuel Ramirez dijo

   Faleminderit perseri! : =)

 4.   Më shumë kon dijo

  Shpjegimi juaj është shumë interesant

  1.    Manuel Ramirez dijo

   Faleminderit! Një përshëndetje e madhe!

 5.   Më shumë kon dijo

  I jap një 1000

 6.   Miguel dijo

  Faleminderit, më ndihmove në detyrat e shtëpisë.

 7.   Sofi dijo

  nuk më pelqeu

 8.   luismi dijo

  shumë i mirë ky raport vazhdojeni për të parë nëse të gjithë mund të bëhemi të vetëdijshëm për dëmin që po shkaktojmë

 9.   rosyela saldana villacorta dijo

  shkaqet e raportit ishin:
  substancat toksike nën tokë
  derdhje të qëllimshme ose aksidentale
  rrjedhjet reaktive

 10.   rgqreg dijo

  Përshëndetje. shpjegim shumë i mirë ...

 11.   micha2012m dijo

  shkaqet shkaktojnë kollitje të kafshëve

 12.   Rrota jeshile dijo

  Veryshtë shumë interesante që ata e mësojnë atë në këtë artikull të shkëlqyeshëm, riciklimi mund të shpëtojë malet, qytetet, lumenjtë dhe detet tona.
  Ne duhet të mbjellim në mjedisin tonë vlerën e riciklimit.