Makina larëse ekologjike dhe rekomandime për të respektuar mjedisin

var rrobat në diell

Makina larëse, ajo pajisje që përdorim për të larë rrobat shkakton një ndikim të madh në mjedis Dhe megjithëse OCU (Organizata e Konsumatorëve dhe Përdoruesve) ka disa rekomandime, këto nuk janë gjithçka.

Kjo pajisje ka një konsum të ndryshueshëm, kjo do të thotë që konsumon për ato që lan dhe një nga rekomandimet e OCU është që të mbushni plotësisht daullen e rrobave arrijnë një ulje të konsiderueshme të kostos së ujit dhe energjisë elektrike, 2 nga 3 faktorët kritikë në makinat larëse.

Sugjerimet e tyre janë në thelb në kohën e blerjes, ku duhet të marrim parasysh kapacitetin maksimal të ngarkesës dhe klasën elektrike ose efikasitetin e energjisë.

La kapaciteti maksimal mund të përmblidhen si më poshtë:

 • Për familjet e mëdha (më shumë se 4 persona): Makina larëse me një kapacitet ngarkese deri në 9 kg.
 • Familjet me madhësi të mesme: (4 persona): Makina larëse me një kapacitet ngarkese deri në 8 kg.
 • Për 2 ose 3 persona: Makina larëse me ngarkesë deri në 7 kg.
 • Nga 1 deri në 2 persona: Makina larëse me ngarkesë deri në 6 kg.

Dhe për sa i përket klasa elektrike (Sigurisht që do të tingëllojë për ju) është etiketimi i pajisjeve shtëpiake me përdorim të detyrueshëm në të gjithë Evropën dhe varion nga më efikasët:

 • A +++
 • A ++
 • A+

Konsumi i moderuar:

 • A
 • B

Dhe konsum i lartë:

 • C
 • D

Krahasimi i konsumit elektrik të pajisjeve shtëpiake

Në faqen e internetit të OCU mund të mësoni në lidhje me lavatriçet që i përshtaten më mirë nevojave tuaja dhe t'i krahasoni ato bazuar në këto karakteristika dhe padyshim çmimin. Klikoni këtu për të parë krahasuesin e OCU.

Por gjëja nuk ndalet këtu, një nga faktorët e përmendur që shkakton një ndikim i madh mjedisor është konsumi i ujit, e tepruar, për çdo larje.

Një makinë larëse normale mund të konsumojë përreth 200 litra ujë për një ngarkesë të plotë.

Përveç kësaj, ekzistojnë 2 lloje të makinave larëse, ato me një ngarkesë të lartë dhe ato me një ngarkesë të përparme, të parat janë rondelet që konsumojnë më shumë ujë, ndërsa të dytat mund të shpenzojnë rreth 7 dhe 38 litra për 91 kg ngarkesë.

Lavatriçe ekologjike

Makinat larëse të vërteta "ekologjike" nuk janë ashtu siç i imagjinoni, një lavatriçe normale dhe aktuale që konsumon gjysmë ose më pak energji elektrike dhe ujë sepse është "eko-miqësore".

Personalisht, ka makina larëse normale që mund të konsiderohen ekologjike dhe ato "ekologjike".

Tani për tani ne shkojmë me të parat, ato që konsiderohen ekologjike.

"Kandidatët" për lavatriçe ekologjike

Një makinë larëse konsiderohet ekologjike sepse plotëson një sërë udhëzimesh, si në funksionimin e saj ashtu edhe në prodhimin e saj.

Para së gjithash është se Ju duhet të konsumoni maksimumi 15 litra ujë për çdo kilogram rroba. Kjo larje kuptohet në një cikël të gjatë (për pambukun) dhe me ujë të nxehtë.

Në ciklin tuaj të larjes, kursimet tuaja të energjisë duhet të jenë 0.23 KW / orë dhe gjithashtu për çdo kilogram rroba.

Dhe së fundmi, materiali nga i cili është bërë makina larëse duhet të merret parasysh pasi ekzistojnë bioplastikë që mund të përdoren për prodhimin e tij.

Në këtë mënyrë, emetimet e CO2 zvogëlohen përveç që kanë një ndikim shumë të ulët mjedisor pasi është një material i biodegradueshëm.

Nga ana tjetër, nëse duhet të blejmë një makinë larëse ose ndonjë pajisje tjetër, si konsumatorë, duhet të marrim parasysh etiketën e energjisë, të cilën e përmenda më herët.

Jo vetëm që do të na informojë për efikasitetin e energjisë së pajisjes, por gjithashtu do të na japë fuqinë e zërit, si në fazën e larjes ashtu edhe në fazën e rrotullimit, duke shmangur ndotjen e zhurmës dhe ankesat nga disa fqinjë.

Llojet e makinave larëse ekologjike

Për momentin, unë jam akoma me ato që konsiderohen lavatriçe ekologjike dhe është që brenda kësaj klase të lavatriçeve mund të gjejmë marka dhe modele të ndryshme.

Për shembull mund të gjejmë lavatriçe që nuk kanë nevojë për ujë për funksionimin e tyre si disa nga LG.

Ajo tashmë kishte lansuar produkte të tilla si LG Styler, një gardërobë që hekurt në të njëjtën kohë që na lejon të heqim erën e keqe, por kësaj here LG ka shkuar një hap përpara dhe na paraqet me këtë lavatriçe, e cila përveçse heq aroma nga rrobat do ta pastrojë atë për ne.

Dizajni nuk është aspak i ri dhe bazohet në idenë e disa studentëve nga Universiteti Kombëtar i Kordoba, në Argjentinë.

Makinë larëse ekologjike Nimbus

Këta studentë krijuan Modeli Nimbus, i cili punon me CO2 natyral dhe një detergjent biodegradues.

Cikli i larjes zgjat rreth 30 minuta dhe dioksidi i karbonit i përdorur nga makineria riciklohet pa pushim brenda makinës.

Duke ndjekur të njëjtin proces, LG ka prodhuar lavatriçen e vet, megjithëse nuk është aktualisht në treg, lançimi i tij është në afat të shkurtër.

Nga ana tjetër, tashmë në shitje në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Shtetet e Bashkuara, ne gjejmë makinën larëse të markës Xeros. Kjo lavatriçe është e aftë të lajë rrobat tona me më shumë se një gotë ujë.

Për ta arritur këtë, merrni disa fishekëve plastikë që futen në lavatriçe, së bashku me gotën me ujë dhe kur fërkohen me rrobat për shkak të lëvizjes së daulles, ata janë në gjendje të pastrojnë papastërtitë dhe të heqin njollat.

Makinë larëse ekologjike Xeros

Këto toptha, të përmasave të ngjashme me kokrrat e orizit mund të përdoret deri në 100 herë dhe makineria ka një pajisje që i mbledh ato në fund të çdo cikli larjeje. Për më tepër, ato nuk janë toksike dhe nuk shkaktojnë asnjë lloj alergjie.

Ata tashmë janë duke u testuar me sukses në zinxhirin e hoteleve Hyatt.

Në tregun spanjoll

Në Spanjë mund të gjejmë makina larëse siç janë Samsung Ecobubble, Hotpoint, Aqualtis ose modeli Whirlpool Aqua-Steam.

Ekobubble Samsung

Kjo makinë larëse krahasuar me një tjetër të së njëjtës markë por e një modeli tjetër, nuk merr rezultate më të mira as në energji, as në efikasitet të larjes sipas një studimi nga OCU.

Hotpoint, Aqualtis

Këto modele kanë një sistem të efikasitetit të energjisë A ++ përveç performancës së mirë.

Po kështu, ato janë prodhuar me plastikë të ricikluar të marra nga frigoriferët e vjetër dhe makinat larëse, duke ulur ndjeshëm emetimet e CO2 në prodhimin e tyre.

Aqua-Steam vorbull

Konkretisht, ata kanë lansuar modelin 6769 duke premtuar një kursim maksimal të ujit prej 35% përveç efikasitetit të energjisë A ++.

Makina larëse totalisht ekologjike

Tani do t'ju tregoj lavatriçet që janë më ekologjike dhe do ta kuptoni arsyen e dallimit tim midis njërit dhe tjetrit.

Drumi dhe GiraDora

GiraDora është një prototip i një rondele dhe tharëse nga disa studentë në Peru dhe është projektuar në mënyrë që njerëzit të mund të ulen në të dhe të lajnë dhe të thajnë rrobat e tyre duke kthyer një pedale.

Skica e makinës larëse me pedale

Lavatriçe GiraDora

Kjo lavatriçe ekologjike ka qenë skica për Drumi, e cila është hedhur në treg dhe është më e "sofistikuar" por me të njëjtën performancë.

Ata janë në gjendje të lajnë rreth 6 ose 7 rroba duke konsumuar rreth 5 litra ujë.

Të dy kanë përparësi të mëdha si ushtrimet, kursimi i energjisë dhe natyrisht, zvogëlimi i gjurmës së karbonit.

Makinë larëse pedale në treg

Lavatriçe Drumi

Bicilavadora dhe Makinë larëse Bike (versioni i sofistikuar i së parës).

Biçilavadora ka një potencial të madh në rajonet rurale ku rrobat lahen akoma me dorë. Një biçikletë përdoret që të mund të lëvizë daullen e makinës larëse pa energji elektrike.

Larja e rrobave në një biçikletë të bërë në shtëpi

Biçiladora

Nga ana tjetër, Makina për Larjen e Biçikletës është e njëjtë me atë të mëparshme, por me ndryshimin që është më e bukur dhe me një çmim më të lartë edhe pse ka të njëjtin funksion me atë të mëparshmin.

Beenshtë zhvilluar nga studentë kinezë nga Universiteti Dalian Nationalities.

Ushtroni biçikletë dhe lavatriçe në treg

Makinë larëse biçikletash

Larës Hula. Makinë larëse në një hoopë

Kjo makinë larëse prototipi është projektuar nga inxhinierët e Electrolux. Kjo makinë larëse përbëhet nga një hula hoop që na argëton dhe na mban në formë, ndërsa ne mund të lajmë rrobat tona.

Nuk konsumon energji elektrike, larja përfiton nga energjia që ne sigurojmë me lëvizjen e trupit tonë.

Thjesht vendosni detergjentin dhe filloni të tjerrni!

Makinë larëse në formë Hula hop

Pastaj kemi ata që duan të përfitojnë sa më shumë nga kursimet e ujit duke përfshirë një sistem riciklimi si:

Laj enët. Makinë larëse-tualet

Një prototip hibrid midis lavatriçes dhe tualetit për të arritur që të konsumojmë më pak ujë.

Funksionimi i tij bazohet në lidhjen e daljes së ujit të makinës larëse me hyrjen e ujit në tualet, në mënyrë që i gjithë uji që harxhohet aktualisht kur lani, të përdoret kur skuqet.

Makinë larëse dhe WC së bashku për të kursyer ujë

Laje atë. Dush dhe lavatriçe në të njëjtën kohë

Prototipi i dushit dhe makinës larëse në të njëjtën kohë. Dizajni i tij do të na lejojë të ripërdorim ujin e dushit për të larë rrobat.

Makinë larëse dhe dush së bashku për të kursyer ujë

Dhe së fundmi, ndryshimi i qartë i larjes së rrobave në modën e vjetër ose modernizimi i vetvetes.

Makinë larëse e rrotave të ujit

Dizajni i tij bazohet në një rrotë tradicionale uji dhe është zhvilluar nga teknikë nga Universiteti Kinez i Jiao Tong në mënyrë që të sjellë larje të qëndrueshme në komunitetet ku ata nuk kanë ende energji elektrike.

Larës tradicional i rrotave të mullirit

Dolfi, lani rrobat me ultratinguj

Sipas krijuesve të saj, Dolfi heq papastërtitë përmes një sistemi ultratinguj dhe duke përdorur 80 herë më pak energji se çdo lavatriçe konvencionale.

Thjesht duhet t’i fusim rrobat në ujë, jo më shumë se 2 kg, pak detergjent dhe pajisjen Dolfi. Për rreth 30-40 minuta rrobat tona do të jenë të pastra.

Lani rrobat me ultratinguj

Detergjenti, faktori i tretë kritik në lavanderi

Nëse vendosim më shumë detergjent në lavatriçe, jo vetëm që bën makina ka vështirësi, por ne gjithashtu bëjmë një dëmtimi i panevojshëm dhe i padobishëm i mjedisit.

Nëse keni një dozë të tepërt të detergjentit, një nga këto gjëra do t'ju ndodhë:

 • Një erë e fortë kur hapni lavatriçen.
 • Rrobat duken paksa të yndyrshme ose ndjehen të ngurta kur hekurosen.
 • Keni vërejtur shfaqjen e njollave të vogla në derën e daulles.
 • Sirtari i detergjentit zakonisht është gjithmonë i ndotur pas çdo larjeje, ka mbetje.

Pyetja kryesore do të ishte sa detergjent duhet vendosurSidoqoftë, nuk ka dozë të saktë, sepse varet nga detergjenti, lavatriçe, prodhuesi, vjetërsia e makinës etj.

Sidoqoftë, ekspertët shpjegojnë:

“Në përgjithësi, në kushte normale, një dozë prej 50 mililitra detergjent të lëngshëm është e mjaftueshme për një lavanderi 4,5 kg.

Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të mos ngopni lavatriçen me rroba që të mos shqyhet. As mos bëni cikle boshe, por mos vendosni më shumë peshë sesa rekomandohet.

Sidoqoftë, nëse jeni si unë, kujdes me veprimet e mia për t'u kujdesur për mjedisin, këto mundësi për larjen e rrobave do t'ju vijnë në ndihmë:

 • Blini detergjent krejtësisht ekologjik, duke shmangur kimikatet.
 • Përgatitni detergjentin tonë shtëpiak me një tigan me sapun Marsejë, vaj esencial në mënyrë që rrobat të nuhasin siç duam dhe një gotë sodë buke. Në më pak se një orë ne mund ta përgatisim dhe ta përdorim atë për muaj të tërë. Zgjidhje ekonomike dhe ekologjike!
 • Zëvendësoni zbutësin e rrobave me pak uthull molle dhe vajra esencialë. Uthulla nuk përdoret vetëm për të veshur sallata, por gjithashtu ka një fuqi të lartë për të zbutur pëlhura.
 • Përdorni sapunë natyralë, ata të vjetër.
 • Shmangni përdorimin e zbardhuesit.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.