Koshat e riciklimit, ngjyrat dhe kuptimet

Koshat e riciklimit, ngjyrat dhe kuptimet

Sa herë që shohin më shumë kontejnerë riciklimi poshtë rrugës pasi njerëzit gradualisht bëhen të vetëdijshëm dhe fillojnë ricikloj, edhe pse për më të rejat ekzistojnë gjithmonë të njëjtat dyshime.

Në këtë artikull do të shpjegojmë rreth riciklimit, rregullave 5R, kontejnerëve të riciklimit dhe çfarë mund të riciklohet në secilën prej tyre dhe çfarë jo, përveç disa kontejnerëve të riciklimit për shtëpi, me të vërtetë problemi kryesor për të filluar riciklimin për hapësirën në shtëpi.

Riciklimi

Riciklimi është një proces që synon të shndërroni mbetjet në produkte të reja ose në çështje për përdorimin e tij të ardhshëm.

Me këtë proces në përdorim të plotë, ajo që ne parandalojmë është mospërdorimi i materialeve potencialisht të dobishme, ne mundemi reduktuar konsumi i lëndës së parë të re dhe natyrisht të zvogëlohet përdorimi i energjisë për krijimin e saj. Përveç kësaj, gjithashtu ne zvogëlojmë ndotjen e ajrit dhe ujit (përkatësisht përmes djegies dhe deponive), dhe gjithashtu të zvogëlojë emetimet e gazeve serë.

Shtë e rëndësishme të riciklohen që nga viti materialet e riciklueshme janë shumë të tilla si: komponentët elektronikë, druri, pëlhura dhe tekstilet, metalet me ngjyra dhe me ngjyra, dhe materialet më të njohura si letra dhe kartoni, qelqi dhe disa plastike.

Rregullat e 5R

Riciklimi është pra një komponent kyç për zvogëlimin e mbeturinave (një nga problemet mjedisore që po përjetojmë aktualisht) dhe është komponenti i pestë i 3R, rregullat themelore qëllimi i të cilave është arritja e një shoqërie më të qëndrueshme.

Rregulli i 5 r

reduktuar: janë veprimet e kryera për të zvogëluar prodhimin e objekteve që mund të bëhen mbeturina, me masa racionale të blerjes, përdorimin e duhur të produkteve ose blerjen e produkteve të qëndrueshme.

Habitshtë zakoni i parë që duhet të përfshijmë në shtëpinë tonë pasi do të kemi një kursim të konsiderueshëm të "xhepit" si dhe hapësirës dhe materialeve për t'u ricikluar.

Riparimet: Ka artikuj të pafund që janë të ndjeshëm ndaj kësaj R. Vjetërimi i planifikuar është pikërisht e kundërta dhe është ajo për të cilën duhet të luftoni.

Gjithçka ka një zgjidhje të lehtë dhe para së gjithash duhet të përpiqemi të riparojmë çdo produkt, qofshin ato mobilje, veshje, pajisje elektronike, etj.

Ripërdorimi: janë veprimet që lejojnë ripërdorimin e një produkti të caktuar për t'i dhënë asaj një jetë të dytë, me të njëjtin ose një përdorim tjetër.

Kjo është, masa që synojnë riparimin e produkteve dhe zgjatjen e jetës së tyre të dobishme.

Rikuperoni: Ne mund të rimarrim disa materiale nga objekti i mbeturinave dhe t'i ndajmë për t'i dhënë atyre një përdorim tjetër, një shembull më i zakonshëm është zakonisht ai i metaleve që mund të ndahen nga pajisjet e ndryshme që ne hedhim dhe mund të përdoren përsëri.

Ricikloni: Ne tashmë e kemi parë atë, është procesi me operacionet përkatëse të grumbullimit dhe trajtimit të mbetjeve që i lejojnë ato të futen përsëri në një cikël jetësor.

Ndarja e mbeturinave në burim përdoret për të siguruar kanale të përshtatshme.

Kontejnerët e riciklimit

Duke thënë të gjitha këto, ne shkojmë në koshat e riciklimit, të cilat siç e dini, ato kryesore janë 3 e verdhë, blu dhe jeshile.
Për njerëzit më të rinj në këtë dhe për më veteranët, por ende me dyshime të caktuara, ato zakonisht bëhen disa herë (në vit) fushata ose programe të edukimit mjedisor mbi mbetjet dhe riciklimin, me synimin për të rritur ndërgjegjësimin dhe ndërgjegjësimin për ndikimin mjedisor të gjenerimit të mbetjeve, si dhe masat pro-mjedisore për ta minimizuar atë.

Këto fushata ose programe zakonisht bëhen nga Junta de Andalucía, Federata Andaluziane e Komunave dhe Provincave (FAMP), Ecoembes dhe Ecovidrio Dhe është shumë mirë që njerëzit të mësojnë se si të riciklojnë, pasi që sot ka shumë njerëz që nuk dinë plotësisht se si të riciklojnë.

Këto faqe japin informacione dhe këshilla se si të riciklohen në një mënyrë të jashtëzakonshme dhe kjo është, për të filluar riciklimin, ne do të duhet të dimë se cilat janë mbeturinat shtëpiake: janë ato të krijuara në shtëpi si pasojë e aktiviteteve shtëpiake.

Më të shpeshtat janë mbetjet e lëndës organike, plastike, metali, letre, kartoni ose enë qelqi dhe kartona. Dhe, siç mund ta shihni, pothuajse gjithçka është e riciklueshme.

Me këtë hyrje të vogël që kam ofruar, tani po shkoj atje ku ka vërtet rëndësi: si të veçojmë më mirë mbeturinat që krijojmë, dhe për këtë një ndarja selektive e cila konsiston në grupimin e mbetjeve në kontejnerë të ndryshëm sipas karakteristikave dhe vetive të tyre.

Më poshtë janë të gjithë koshat, së bashku me mbeturinat specifike nga secili kazan:

 • Enë organike dhe mbetje: lëndë organike dhe hidhet nga kontejnerë të tjerë.
 • Enë e verdhë: enë plastike të lehta, kartona, kanaçe, aerosole, etj.
 • Enë blu: kontejnerë kartoni dhe letre, gazeta dhe revista.
 • Enë jeshile: shishe qelqi, kavanoza, kavanoza dhe kavanoza.
 • Enë vaji: vaj me origjinë shtëpiake.
 • Sigre Point: ilaçet dhe paketimet e tyre. Ato gjenden në barnatore.
 • Enë baterie: bateri butoni dhe alkaline. Ato gjenden në shumë dyqane dhe objekte komunale.
 • Enë tekstili: rroba, lecka dhe këpucë. Shumë shoqata kanë kontejnerë dhe shërbime grumbullimi.
 • Enë llambë: llamba fluoreshente, që kursejnë energji dhe LED.
 • Kontejnerë të tjerë për mbeturina: pyesni këshillin tuaj të qytetit se ku janë.
 • Pika e pastër: mbeturinat e mëdha siç janë dyshekët, sendet shtëpiake, etj., Mbetjet e bojës, pajisjet elektronike dhe mbeturinat e rrezikshme shtëpiake.

Tani, më të përdorurat janë kontejnerë xhenerikë (lëndë organike), të verdhë, jeshile dhe blu sepse ato janë mbetjet që ne gjenerojmë më shumë.

Enë e verdhë

Ne të gjithë përdorim më shumë se 2.500 kontejnerë në vit, duke qenë më shumë se gjysma e tyre plastike.

Aktualisht në Andaluzi (dhe unë jam duke folur për Andaluzinë pasi që jam nga këtu dhe i di të dhënat më mirë) më shumë se 50% e kontejnerëve plastikë riciklohen, pothuajse 56% e metaleve dhe 82% e kartonëve. Nuk është aspak keq!

Tani shikoni ciklin plastik dhe një grafik të vogël ilustrues, ku mund të shihni aplikimin e parë dhe përdorimin pas riciklimit.

përdorimet, aplikimet dhe riciklimi i plastikës

Cikli plastik. Si të përdorni, ripërdorni dhe ricikloni letrën

Për t'i dhënë fund kësaj kontejner, duhet të themi se mbeturinat që NO duke shkuar në këtë kontejner janë: enë letre, kartoni ose qelqi, kova plastike, lodra ose varëse rrobash, CD dhe pajisje shtëpiake.

Rekomandim: Pastroni kontejnerët dhe rrafshojini për të zvogëluar vëllimin e tyre para se t’i hidhni në enë.

Enë blu

Më parë kemi parë se çfarë depozitohet në kontejnerë, por jo çfarë NO Duhet të futet në to dhe në këtë rast është: pelena të pista, peceta ose pëlhura, karton ose letër të ngjyrosur me yndyrë ose vaj, letër alumini dhe kartona, dhe kuti ilaçesh.

Shikoni ciklin e letrës dhe një fakt argëtues.

cikli i letrës dhe rëndësia e tij në riciklimin

Burimet e nevojshme për të bërë letër dhe gjenerimin e mbeturinave

Rekomandim: Palosni kartonët para se t'i vendosni në enë. Mos i lini kutitë jashtë kontejnerit.

Enë jeshile

Çfarë NO duhet të depozitohen në këtë enë janë: gota dhe gota të bëra prej kristali, qeramike, porcelani dhe pasqyra, llamba ose llamba fluoreshente.

Rekomandim: Hiqni kapakët nga kontejnerët prej qelqi përpara se t’i çoni në enë pasi dëmton shumë procesin e riciklimit

enë jeshile dhe riciklimin e qelqit

Për çdo 3000 shishe qelqi e një litri që riciklohet mund të kursejë:

 • 1000 kg mbeturina që nuk shkojnë në deponi.
 • 1240 kg lëndë të parë që nuk duhet të nxirren nga natyra.
 • Ekuivalenti i 130 kg karburant.
 • Ulni ndotjen e ajrit deri në 20% duke prodhuar paketime të reja nga qelqi i ricikluar.

Nëse dalim nga këto kontejnerë dhe shkojmë tek më e përdorura nga të gjitha, ajo e lëndës organike, ne gjithashtu mund të zvogëlojmë dhe të kemi një përdorim më të mirë të kësaj pasi edhe lënda organike mund të shndërrohet në përzierje plehrash, e cila mund të përdoret si përzierje plehrash.

Nëse doni të dini më shumë rreth plehut mund të vizitoni artikullin tim në blogun tim personal «Konferencë për riciklimin dhe kompostimin dhe Punëtori për kompostimin si teknikë e vlerësimit të mbetjeve» ku do të mësoni rëndësinë e plehrave dhe si ta bëni atë në shtëpi përveç ndërtimit të një koshi plehrash.

Koshat e riciklimit në shtëpi

Problemi kryesor që kanë shumë njerëz nuk është injoranca e riciklimit ose riciklimit të keq, por "dembelizmi" që vjen nga shkimi në kontejnerë ose ndarja në shtëpi, qoftë për hapësirë ose për një rrethanë tjetër.

Nëse jeni një nga ata që nuk kanë hapësirë, gjithmonë mund të arrini të jeni në gjendje të ricikloni siç duhet, në internet mund të gjeni shumë ide ose sugjerime për t'i përshtatur ato në shtëpinë tuaj, disa, është e vërtetë që ata zënë më shumë ose kushtojnë para por gjithmonë je ti që vendos në fund të fundit.

Siç thashë, ato kushtojnë para si këta kosha riciklimi shtëpish. Theshtë më e rehatshme kur bëhet fjalë për të hyrë në punë, thjesht e blini dhe e përdorni në shtëpi.

Koshat e riciklimit në shtëpi dhe për shtëpinë

Të tjerët janë më të përpunuar, por më të lirë si ato që do t'ju tregoj më poshtë.

enë për riciklimin e shtëpisë për shtëpi

koshin e plehrave në shtëpi për të ricikluar

Me kova të vjetra ose kuti kartoni ju mund të bëni koshat tuaj të riciklimit siç kam bërë për shembull këtë verë në shkollat ​​verore ku kam punuar.
kuti për riciklimin e mbeturinave dhe mbeturinave

Në fund, fëmijët mësojnë vlerën e riciklimit dhe aq më tepër R-të e tjera pasi që jemi duke ripërdorur materialin për t'i dhënë një përdorim tjetër dhe zvogëlojmë konsumin e tij.

Siç mund ta shihni, ka shumë zgjidhje, thjesht ju duhet të gjeni më të përshtatshmet për ju.

Nëse rastësisht jeni si unë, nuk keni mungesë hapësire, e mëposhtmja është aq e lehtë sa të vendosni një qese të madhe sipër lavatriçes dhe të hidhni gjithçka që do të riciklohet dhe kur të jetë e mbushur, shkoni në kontejnerë dhe ndani atë atje njëjtë.

Unë e di që është më shpejt dhe më i përshtatshëm të shkosh në zonën e kontejnerëve të riciklimit dhe të hedhësh gjithçka pasi e ke tashmë të ndarë, por secili prej tyre ka atë që ka dhe gjëja më e rëndësishme në fund është që ju të ricikloni.

Shpresoj t'ju ketë shërbyer juve dhe të zvogëloni, ricikloni dhe ripërdorni për të bërë një jetë më të mirë.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.