Si funksionon një turbinë ere ose mulli me erë?

Instalimi i një mulli me erë Por ndërsa bëhet era ELECTRICIDAD? Pararendësi i drejtpërdrejtë i rrymës turbinat e erës janë të vjetrat mullinj, të cilat edhe sot përdoren akoma, për detyra të ndryshme si nxjerrja e ujit ose bluarja e drithit. A helikopter Isshtë një makinë që ka fletë ose tehe të bashkangjitura në një bosht të përbashkët, i cili fillon të rrotullohet kur fryn era.

Ky bosht rrotullues është i lidhur me lloje të ndryshme makinerish, për shembull makineri për bluarjen e grurit, pompimin e ujit ose gjenerojnë energji elektrike.

Për të marrë ELECTRICIDAD, lëvizja e blades drejton një gjenerator elektrik (një alternator ose një dinamo) që konverton energji mekanike e rrotullimit në energji elektrike. Energjia elektrike mund të ruhet në bateri ose të dërgohet direkt në rrjet. Operacioni është mjaft i thjeshtë, ajo që është duke u ndërlikuar është hetimi dhe ndërtimi i turbinat e erës gjithnjë e më efikase.

Llojet e turbinave me erë

Një mulli me erë mund të jetë e boshti horizontal, të cilat janë më të zakonshmet sot, ose ka gjithashtu boshti vertikal.

Nga Wikipedia përkufizimi i turbinat vertikale të erës ose horizontale si një gjenerator elektrik që funksionon shndërrimin e energjisë kinetike të erës në energji mekanike dhe përmes një turbine me erë në energji elektrike.

Ata me një bosht vertikal dallohen për të mos pasur nevojë për mekanizmin e orientimit dhe çfarë është gjeneratori elektrik mund të rregullohet në tokë. Nga ana tjetër, ata me një bosht horizontal, lejoni të mbuloni një gamë të gjerë nga aplikimet e izoluara të energjisë së vogël në instalimet në fermat e mëdha të erës.

Turbina vertikale me erë

Turbina vertikale me erë

Siç u përmend, turbinat e erës me bosht vertikal ose vertikal nuk ka nevojë për një mekanizëm orientimi, dhe çfarë do të ishte gjeneratori elektrik mund të gjendet i vendosur në tokë.

Su prodhimi i energjisë është më i ulët dhe ka disa pengesa të vogla si duhet të motorizohet për të ecur përpara.

Atje tre lloje të turbinave vertikale të erës siç janë Savonius, Giromill dhe Darrrieus.

meta

Një nga problemet më të zakonshme turbinat e erës është madhësia e tij e madhe, përveç dridhjeve dhe zhurmës që ato shkaktojnë. Për këtë arsye, ato zakonisht ndodhen në zona larg shtëpive. Sidoqoftë, kompanitë dhe shkencëtarët në të gjithë botën vazhdojnë të punojnë ndërtojnë turbina më të vogla (Ju mund të konsultoheni me një artikull të bërë më parë për mini-energjinë e erës), o i heshtur që mund të vendosen në zonat urbane.

mini fermë me erë

Por një nga problemet që shqetëson më së shumti në fushën e gjenerimit të energji eolica Shtë ndryshueshmëria e burimit, domethënë e erës. turbina në përgjithësi, ata janë të përgatitur të funksionojnë në mënyrë optimale kur era fryn brenda një të caktuar diapazoni i shpejtësisë. Nga njëra anë, kërkohet një shpejtësi minimale e caktuar për të lëvizur blades, nga ana tjetër ekziston gjithashtu një kufi maksimal.

Për shembull, më e zakonshmja është se këto kufij janë me Shpejtësia e erës ndërmjet 3 dhe 24 metra në sekondë. Minimumi quhet shpejtësia e lidhjes, domethënë minimumi për të gjeneruar pak energji elektrike, dhe maksimumi quhet shpejtësia e ndërprerjes, domethënë kur ajo është tashmë joproduktive, pasi që mund të prishë mekanizmin.

përbërësit e turbinës së erës

 

Un helikopter mund të jetë vetëm ose brenda fermat me erë, në tokën që formon fermat e erës në tokë, në bregdetin e detit ose ato madje mund të instalohen në ujëra në një distancë të caktuar nga bregu në atë që quhet fermë me erë në det të hapur ose në det të hapur.

turbinë me erë

Krijimi i një turbine me erë ose turbinë me erë

Ka mijëra ferma me erë plot me modele TEEH (turbinat e erës me bosht horizontale). Këto makineri përbëhen nga segmentet e mëposhtme.

Kulla dhe themeli: Themelet e kullës mund të jenë të sheshta ose të thella, duke garantuar në të dy rastet qëndrueshmërinë e turbinës së erës, fiksimin e nacelës dhe teheve të motorit. Themeli gjithashtu duhet të thithë shtytjet e shkaktuara nga ndryshimi dhe fuqia e erës.

 

Kullat mund të jenë të llojeve të ndryshme në varësi të karakteristikave të tyre:

 • Tuba çeliku: Shumica e turbinave me erë janë ndërtuar me kulla me tuba çeliku.
 • Kulla betoni: Ato janë ndërtuar në të njëjtin vend, duke lejuar llogaritjen e lartësisë së nevojshme.
 • Kulla betoni të parapërgatitura: Ata janë mbledhur nga copa të gatshme dhe segmentet e tyre janë vendosur në të njëjtin vend.
 • Strukturat e rrjetave: Ato prodhohen duke përdorur profile çeliku.
 • Hibridet: Ata mund të kenë karakteristika dhe materiale të llojeve të ndryshme të kullës.
 • Kullat e tensionuara të direkut me erëra: Karakterizohen duke qenë turbina ere me dimensione më të vogla.

Shtëpia Minieolica

rotor: Rotori është "zemra" e çdo mulli me erë, pasi mbështet fletët e turbinës, duke i lëvizur ato mekanikisht dhe me rotacion për të shndërruar shtytjen e erës në energji.

pjesët e mullirit të erës

Gondolë: Headshtë koka më e dukshme e turbinës së erës, përkrenarja që fsheh dhe mirëmban të gjitha makineritë e turbinave. Gondola bashkohet me kullën duke përdorur kushineta të jetë në gjendje të ndjekë drejtimin e erës.

Kutia e shumëzimit: Përveç që është në gjendje të përballojë ndryshimet e erës, kutia e marsheve ka për detyrë të bashkojë shpejtësitë e ulëta të rrotullimit të rotorit dhe shpejtësitë e larta të gjeneratorit. Siç thotë vetë fjala e tij; arrin të shumëzojë 18-50 rpm të gjeneruara nga lëvizja natyrore e rotorit në afërsisht 1.750 rpm kur largohet nga gjeneratori.

rotor

gjenerator: Isshtë përgjegjës për shndërrimin e energjisë mekanike në energji elektrike. Për turbinat me fuqi të lartë, përdoren gjeneratorë asinkronë me dy ushqime, edhe pse gjeneratorë konvencionalë sinkronë dhe asinkronë janë gjithashtu të bollshëm.

Frenat: Frenat mekanike përdoren në trenin e energjisë, duke qenë e nevojshme në to një koeficient i lartë i fërkimit në statike dhe rezistencë të madhe ndaj shtypjes.

Pajisjet elektrike të një turbine me erë ose mulli me erë

Turbinat e erës së sotme nuk janë të përbërë vetëm nga blades dhe një gjenerator për të sjellë energji të lirë në shtëpi. Turbinat me erë gjithashtu duhet të kenë një sistemi individual i furnizimit me energji elektrike dhe sensorë të shumtë. Këto të fundit arrijnë të monitorojnë dhe matin temperaturën, drejtimin e erës, shpejtësinë e saj dhe parametrat e tjerë që mund të shfaqen brenda gondolës ose në rrethinë.

Fuqia e eres

Përparësitë e turbinave të shpejta të erës në krahasim me ato të ngadalta

Përparësia më e madhe e të ashtuquajturave "turbina të erës së ngadaltë" është se ato kanë më shumë blades që pragje të shpejta dhe materialet e tyre janë zakonisht lirë. Por cilat janë problemet tuaja? Pavarësisht nga diametrat e tyre të mëdhenj (nga 40 në 90 m të lartë) dhe që kanë rrotullues, kokat e të cilave arrijnë 100 m, turbinat e erës të shpejtë janë më të lehta sesa ato të ngadalta.

Kjo arrihet falë gjeneratorëve me fuqi të lartë (0,5 deri 3 MW) që përfitojnë edhe më shumë nga raporti lartësi-fuqi i erës.

Duke qenë më të lehta, fletët lëvizin më shpejt, kështu që madhësia dhe kostoja e kutisë shumëzuese që drejton gjeneratorin elektrik zvogëlohet.

Duke pasur më pak fletë, këto mund të rregullohen më lehtë për të përshtatur fuqinë e tyre në përputhje me karakteristikat e erës. Turbinat e erës së shpejtë janë më mirë rezistente ndaj streset e shkaktuara nga erërat e erës. Shtytja boshtore për shkak të veprimit të erës në rotorin e palëvizshëm është më pak në turbinat e erës së shpejtë sesa kur po kthehet; e kundërta ndodh në turbinat e erës së ngadaltë.

Mulli me erë më i fuqishëm në botë

Vestas ka prezantuar azhurnimin e turbinës më të madhe të erës në botë. Nuk kam mbiemra për të përshkruar se sa e madhe është kjo turbinë. V164, një mulli me erë 220 metra me Tehe 38-ton, 80 metra të gjata, sapo ka përqendruar të gjithë vëmendjen e atyre që janë të interesuar për burimet e rinovueshme në Danimarkë.

Turbina e mëparshme ishte e aftë të jepte një fuqi prej 8 MW, dhe falë azhurnimeve tani është në gjendje të arrijë deri në 9 MW dalja në kushte specifike. Në provën e tij të parë, V164 ishte të aftë për të gjeneruar 216.000 kWh në vetëm 24 orë.

turbinë me erë

Jo vetëm që është rekord absolut për prodhimin e energjisë së erës nga një mulli i vetëm me erë, por është demonstrimi më i qartë se erërat e oqeanit do të kenë një rol kyç në tranzicionin e energjisë që tashmë është duke u zhvilluar.

Mjaft për të furnizuar me energji një shtëpi për 66 vjet

Sipas Torben Hvid larsen, CTO Vestas:

"Jona prototipi ka vendosur një rekord tjetër gjenerate, me 216.000 kWh të prodhuara në një periudhë 24-orëshe. Ne jemi të sigurt se kjo turbinë 9 MW ka provuar se është gati në treg dhe ne besojmë se do të luajë një rol kryesor në uljen e çmimeve të energjisë së erës në det të hapur ".

 

Zakonisht të flasësh për kilovat është pak e vështirë dhe abstrakte. Por sipas organeve zyrtare, konsumi mesatar i energjisë elektrike në një shtëpi spanjolle është 3.250 kWh në vit. Një sasi pak më e lartë se konsumi mesatar vjetor i banesave urbane në qytetet kryesore të Amerikës së Jugut. Duke marrë parasysh këtë, në një ditë prodhimi mund të furnizojë me energji elektrike një shtëpi mesatare për mbi 66 vjet.

Më i madh se Torres Kio në Madrid dhe i ngjashëm me Torre Mayor në Meksikë, perimetri i tyre është më i madh se rrota metalike e London Eye në Londër. Kjo turbinë është evolucion të V164-8.0 MW, një turbinë ere që tashmë thyen rekorde në vitin 2014 dhe mund të fuqizojë 16.000 familje britanike.

turbinë me erë


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Syth dijo

  Më intereson 50 km nga Edilberto