çfarë është qëndrueshmëria

çfarë është qëndrueshmëria mjedisore

Mjedisi ndikohet gjithnjë e më shumë nga veprimet njerëzore. Është e tillë shkalla me të cilën ne i shfrytëzojmë burimet natyrore që toka nuk ka kohë për të rigjeneruar. Për këtë lindi koncepti i qëndrueshmërisë. Shumë njerëz nuk e dinë çfarë është qëndrueshmëria Dhe për çfarë shërben në planin afatgjatë?

Për këtë arsye, ne do t'jua kushtojmë këtë artikull për t'ju treguar se çfarë është qëndrueshmëria, cilat janë aspektet dhe përfitimet e saj për shoqërinë dhe mjedisin.

çfarë është qëndrueshmëria

çfarë është qëndrueshmëria

E thënë thjesht, qëndrueshmëria është administrimi i burimeve për të përmbushur nevojat aktuale pa vënë në rrezik nevojat e ardhshme. Kjo merr parasysh zhvillimin social, ekonomik dhe mbrojtjen e mjedisit në kuadrin e qeverisjes. Së pari, qëndrueshmëria supozon se natyra dhe mjedisi nuk janë burime të pashtershme të cilat duhet të mbrohen dhe të përdoren në mënyrë racionale.

Së dyti, zhvillimi i qëndrueshëm ka të bëjë me promovimin e zhvillimit social dhe kërkimin e një kombinimi të komunitetit dhe kulturës. Si i tillë, ai kërkon të arrijë një nivel të kënaqshëm të cilësisë së jetës, shëndetit dhe arsimit. Së treti, qëndrueshmëria nxit rritjen ekonomike dhe krijon pasuri të barabartë për të gjithë pa dëmtuar mjedisin.

Qëndrueshmëria përkufizohet si plotësimi i nevojave aktuale pa kompromentuar aftësinë e brezave të ardhshëm për të përmbushur nevojat e tyre, duke siguruar një ekuilibër midis rritjes ekonomike, mbrojtjes së mjedisit dhe mirëqenies sociale.

Koncepti i qëndrueshmërisë në nivel social

qëndrueshmërinë ekonomike

Qëndrueshmëria është kështu një model progresi që ruan këtë ekuilibër delikat sot pa rrezikuar burimet e së nesërmes. Per te marre është e nevojshme të zbatohet rregulli i 3 rs, rregulli i 5 rs, dhe reduktoni mbeturinat dhe mbeturinat. Nëpërmjet veprimeve të tilla, ne mund të luftojmë ndryshimin e klimës dhe ngrohjen globale.

Koncepti aktual i qëndrueshmërisë u shfaq për herë të parë në publikimin e Raportit të Brundtland-it, i njohur gjithashtu si e ardhmja jonë e përbashkët në vitin 1987. Kështu, dokumenti i përgatitur për Kombet e Bashkuara është i pari që paralajmëron për ndikimin negativ të zhvillimit ekonomik dhe globalizimit në mjedisin. Prandaj, Kombet e Bashkuara kërkojnë të ofrojnë zgjidhje për problemet e paraqitura nga industrializimi dhe rritja e popullsisë.

Llojet e qëndrueshmërisë

ruajtjen e mjedisit

Qëndrueshmëria është e ngulitur në disa koncepte të lidhura, si p.sh qëndrueshmëria mjedisore, qëndrueshmëria sociale dhe qëndrueshmëria ekonomike. Prandaj, shumë sfida me të cilat përballet njerëzimi, si ndryshimi i klimës ose mungesa e ujit, mund të trajtohen vetëm nga një perspektivë globale dhe duke promovuar zhvillimin e qëndrueshëm.

Qendrueshmeria mjedisore

Qëndrueshmëria mjedisore është një program që fokusohet në mbrojtjen e biodiversitetit pa pasur nevojë të heqë dorë nga progresi ekonomik dhe social.

Ai i referohet aftësisë së një aspekti biologjik për të ruajtur produktivitetin dhe diversitetin e tij me kalimin e kohës, duke nxitur kështu një përgjegjësi të ndërgjegjshme ndaj ekologjisë për të mbrojtur burimet natyrore, duke promovuar zhvillimin njerëzor për t'u kujdesur për mjediset në të cilat ata jetojnë. Ka shumë kompani dhe biznese që aktualisht po i drejtojnë këto ndryshime.

Qëndrueshmëria ekonomike

Qëndrueshmëria ekonomike siguron që aktivitetet që kërkojnë qëndrueshmëri mjedisore dhe sociale të jenë fitimprurëse.

I referohet aftësia për të krijuar pasuri në formën e sasive të mjaftueshme, të qenit të barabartë në sferat e ndryshme shoqërore, të pushtetit dhe të zgjidhjes së problemeve ekonomike të popullsisë dhe të forcimit të prodhimit dhe konsumit të sektorit prodhues të parasë. Me pak fjalë, plotësimi i nevojave pa sakrifikuar brezat e ardhshëm është një ekuilibër midis njeriut dhe natyrës.

social

Qëndrueshmëria sociale kërkon kohezionin dhe stabilitetin e popullsisë. I referohet adoptimit të vlerave që prodhojnë sjellje të tilla si vlerat natyrore, ruajtjen e a nivel harmonik dhe të kënaqshëm edukimi, trajnimi dhe ndërgjegjësimi, mbështesin njerëzit e një vendi për të përmirësuar veten dhe për të ruajtur një standard të mirë jetese, dhe për të promovuar pjesëmarrjen e qytetarëve. këta njerëz në e tyre Krijojnë diçka të re në shoqërinë e sotme.

Politikë

Qëndrueshmëria politike kërkon qeverisje me rregulla të qarta për të balancuar mjedisin, ekonominë dhe shoqërinë. I referohet rishpërndarjes së pushtetit politik dhe ekonomik, shtetit me rregulla konsistente, një qeverisje të sigurt, krijimit të një kuadri ligjor që garanton respekt për njerëzit dhe mjedisin, dhe promovimin e solidaritetit ndërmjet komuniteteve dhe rajoneve për të përmirësuar cilësinë e jetës së tyre. jeta Ulja e varësisë së komuniteteve nga gjenerimi i strukturave demokratike.

Shembuj të Qëndrueshmërisë

Më poshtë janë disa shembuj të zhvillimit të qëndrueshëm për të vënë në jetë këtë koncept në të gjitha fushat e jetës sonë.

Në nivel ndërkombëtar, ekzistojnë organizata të ndryshme që na udhëheqin dhe na shoqërojnë në rrugën drejt zhvillimit të qëndrueshëm dhe tema të tjera si kujdesi për mjedisin, ngrohja globale, ndryshimet klimatike etj.

Forumi Politik i Nivelit të Lartë për Zhvillimin e Qëndrueshëm, një rezultat i Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin e Qëndrueshëm të vitit 2012 (Rio+20), zëvendësoi Komisionin për Zhvillimin e Qëndrueshëm. Forumi është një organ ndihmës i Këshillit Ekonomik dhe Social dhe Asamblesë së Përgjithshme.

Komisioni për Zhvillimin e Qëndrueshëm është organ ndihmës i Këshillit Ekonomik dhe Social dhe ka përgjegjësi parësore për të gjitha çështjet mjedisore. Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike është një organ ekspert i specializuar që shqyrton kërkimin shkencor dhe informon politikëbërësit.

Forumi i Kombeve të Bashkuara për Pyjet është një organ ndihmës i Këshillit Ekonomik dhe Social; ajo kryen punën e dy organeve paraardhëse të renditura më poshtë. Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP) është zëdhënëse mjedisore brenda sistemit të Kombeve të Bashkuara. UNEP vepron si një katalizator, mundësues, edukues dhe lehtësues për përdorimin e mençur dhe zhvillimin e qëndrueshëm të mjedisit global.

Siç mund ta shihni, të gjitha këto aspekte janë thelbësore për ruajtjen e mjedisit dhe përmirësimin e ekonomisë dhe shoqërisë. Shpresoj që me këtë informacion të mund të mësoni më shumë se çfarë është qëndrueshmëria dhe cilat janë avantazhet e saj.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.