Katachtige dieren

Katachtige dieren

Goed gezichtsvermogen en ontwikkeld gehoormerk katachtige dieren wees een soort behendige vechter, maar vooral heel sluw. Er zijn momenteel ongeveer 40 soorten diversiteit, ergens tussen grote dieren en andere dieren die als gedomesticeerd worden beschouwd. Studies hebben aangetoond dat ze hun oorsprong vonden in de Oligoceen-periode, zich ontwikkelden uit de myacid-familie van zoogdieren in de Paleoceen- en Eoceen-periodes en ongeveer 32 miljoen jaar bestonden. Deze dieren hebben zeer interessante eigenschappen om te bestuderen.

Daarom gaan we dit artikel wijden om je alles te vertellen wat je moet weten over katachtige dieren, hun kenmerken en manier van leven.

Soorten katachtige dieren

katten vechten

Veel katachtige exemplaren verhuisden naar Europa en Azië. Aan het einde van het Mioceen waren er al een groot aantal katachtige exemplaren, waaronder de zogenaamde sabeltanden. De kleinste kon eerst door Afrika en Amerika migreren.

Een gemeenschappelijk aspect van alle katachtige dieren is hun roofzuchtige instinct. Het is bijna onmogelijk voor katachtige dieren om zich aangetrokken te voelen tot dode prooien. Ze jagen graag op hun voedsel totdat ze erin slagen hun nek te grijpen en ze met precisie te doden.

De verschillende soorten katachtige dieren verschillen van huisdieren en dieren die op grote stukken land leven, zoals leeuwen en tijgers. Ze komen uit verschillende rassen en hebben hun eigen kenmerken. Laten we eens kijken wat de belangrijkste elementaire groepen van katachtige dieren zijn:

  • Felis: omvat lynx, wilde kat, huiskat, carnivoor, serval en wilde kat in het algemeen. De grootte kan variëren van klein tot middelgroot.
  • Neofelis: De onbetwiste leider van deze groep is de nevelpanter, die verwant is aan katten, hoewel hij groter is.
  • Acinoyx: Alle soorten cheeta's zijn gegroepeerd in deze lijn.
  • PhanteraJaguars, leeuwen, tijgers en luipaarden vallen in deze categorie.
  • Puma: Alleen poema's en zogenaamde "rode katten" vallen in deze categorie.

Leden van het geslacht Panthera zijn de grootste katten ter wereld. Dankzij hun sterke lichamen, scherpe tanden en krachtige klauwen kunnen ze zich voeden met grote dieren zoals herten, wilde zwijnen en zelfs krokodillen. De laatste is erg beroemd om zijn gevecht met de grootste katachtige tijger ter wereld. Het is de grootste kat ter wereld, met een gewicht tot 300 kg.

Bijna alle grote katten leven in Afrika en Zuid-Azië, ze bewonen de savanne of de jungle. De enige uitzondering is de jaguar. Met uitzondering van de sneeuwluipaard die in afgelegen berggebieden van Centraal-Azië leeft, zijn alle dieren bekend. Dit komt door zijn speciale witte kleur, waardoor hij zich kan vermommen in de sneeuw.

hoofdkenmerken

leones

De kop van katachtige dieren is rond en hun korte snuit eindigt met een sterke kin. Hun snijtanden en kiezen zijn meestal niet voor niets klein: hun krachtige hoektanden hebben ruimte nodig omdat ze de meest gebruikte hoektanden zijn om hun greep te voltooien. Katachtigen kunnen hun benen naar believen intrekken, waardoor ze niet verslijten tijdens het reizen. Niet iedereen kan het echter. De enige kat die deze eigenschap niet heeft, is de cheeta, die zijn poten gebruikt om in bomen te klimmen en te rusten.

Het type haar hangt af van de soort en zijn leefgebied. Doorgaans leeft de tijger in grote, droge, overwoekerde graslanden, dus zijn vertrouwde oranje kleur maakt het gemakkelijk om zich te verbergen en per ongeluk nietsvermoedende prooien te vangen. Aan de andere kant zijn jaguars ideale nachtelijke jagers omdat hun zwarte kleur als camouflage kan worden gebruikt.

Het gewicht en de grootte van katten kan sterk variëren. Sommige kunnen tot drie en een halve meter lang zijn of tot 280 kilogram wegen. De kleinste zijn huiskatten.

Door hun scherpe zintuigen zijn het uitstekende jagers. Door de jaren heen hebben ze dankzij hun visuele en auditieve ontwikkeling moeilijke prooien kunnen spotten. Ook je snelheid is belangrijk. Dankzij haar, Ze kunnen ook snel voedsel vangen, samen met scherpe klauwen en sterke kaken. Een vreemd feit is dat alleen leeuwinnen in groepen jagen, omdat ze dan hun prooi in een hinderlaag kunnen lokken om hem te vangen.

Voortplanting en leefgebied van katachtige dieren

tijger

Mannetjes en vrouwtjes blijven niet lang bij elkaar. Paren is voldoende. Net als andere dieren zijn mannelijke katten groter dan vrouwtjes, en in beide gevallen bereiken ze geslachtsrijpheid in ongeveer vijf jaar. specifiek, leeuwen zijn erg actief in het seksuele leven, dus paren ze in deze periode meerdere keren per dag met vrouwtjes.

Deze dieren hebben zich over de hele wereld verspreid, hoewel ze vaker voorkomen op plaatsen met overvloedige vegetatie en gemakkelijke toegang tot voedsel. Ze kunnen ook goed leven in de woestijn. De enige plaatsen zonder natuurlijke habitat voor katten zijn Madagaskar, Australië en Antarctica.

Deze dieren zijn typische dieren in sommige gebieden, terwijl ze in andere ruimtes worden geïntroduceerd in een gecontroleerde omgeving die een beschermd gebied wordt genoemd. Zwarte panters leven vaker in Midden-Amerikaanse gebieden, terwijl leeuwen voornamelijk in Afrika leven.

Het zijn zeer territoriale dieren, zelfs exemplaren van dezelfde soort. In feite leven ze meestal niet in dichte populaties, behalve leeuwen, die liever groeperen met maximaal 30 leden.

Deze katachtige dieren zijn een van de dieren die mensen het meest doden tijdens de jacht. Deze zullen een mens aanvallen, niet om hem als prooi te beschouwen, maar om hem uit hun ruimte te verwijderen. Panters, lynxen en jaguars worden momenteel met uitsterven bedreigd door massale menselijke jacht.

Huiskatten

Er is maar één huiskat, de beroemde huiskat (Patas), voor de vele soorten wilde katten die in verschillende delen van de aarde leven. Huiskatten zijn een van de bekendste voorbeelden van dieren gedomesticeerd door mensen door de geschiedenis heen, hetzij voor hun gezelschap, hetzij voor een soort van hulp en/of voordeel. Wat huiskatten betreft, ze worden beschouwd als gezelschapsdieren, soms beschouwd als mythologische figuren, en hebben belangrijke referenties in culturen zoals Azië, Egypte en Griekenland.

Ze volgen een vleesetend dieet, behalve af en toe een omnivoor dieet, het zijn geweldige jagers van kleine dieren, met grote behendigheid en het vermogen om in het donker te zien.


De inhoud van het artikel voldoet aan onze principes van redactionele ethiek. Klik op om een ​​fout te melden hier.

Wees de eerste om te reageren

Laat je reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*

  1. Verantwoordelijk voor de gegevens: Miguel Ángel Gatón
  2. Doel van de gegevens: Controle SPAM, commentaarbeheer.
  3. Legitimatie: uw toestemming
  4. Mededeling van de gegevens: De gegevens worden niet aan derden meegedeeld, behalve op grond van wettelijke verplichting.
  5. Gegevensopslag: database gehost door Occentus Networks (EU)
  6. Rechten: u kunt uw gegevens op elk moment beperken, herstellen en verwijderen.