45 шпански компании се меѓу најзагадувачките во Европа

La загадување на атмосферата тоа е навистина важно во Европа. Европската агенција за животна средина направи список на најзагадувачки индустриски компании на континентот.

Овој извештај се обидува да покаже како секоја компанија соработува со општото ниво на загадување во Европа.

Од кои 45 шпански компании се меѓу најзагадувачките. Постојат 600 индустрии кои генерираат 75% од целото загадување на воздухот на континентот.

Некои од најзагадувачките шпански компании се: термоелектраната Литорал де Карбонерас во Алмерија во позиција 57. Потоа во позиција 70 термоцентралата Абошо во Гихон, термоцентрала Како Понтес во Астуриас со 83 години на списокот, челичната компанија Авилес и Гуихон со 89 години.

Во однос на најзагадувачките ставки има производители на моќ, потоа цементни, хемиски и металуршки компании.

Како што може да се заклучи од овој извештај, неколку компании произведуваат огромно загадување, па ако сакате може да се контролира и намали, но потребна е политичка одлука.

Производителите на енергија се едни од најголемите одговорни за европското, па дури и глобалното загадување, поради што има толку голем акцент на производството на обновлива енергија да се намали овој извор на загадување.

Овие 45 шпански компании кои толку многу загадуваат не само што ја оштетуваат животната средина, туку го менуваат и здравјето на населението, создавајќи големи трошоци за државите.

Индустриите навистина мора да бидат поконтролирани и принудени да користат почиста технологија, па дури и да ја преобразат истата во намалете ги вашите емисии драстично

Ако секоја земја успее да ги запре своите загадувачки компании, сите ќе имаат корист.

Останува уште многу да се направи, но барем денес веќе го знаеме името и каде се најзагадувачките компании во Европа.

ИЗВОР: Енергиверде


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.