што е одржливост

што е еколошка одржливост

Животната средина е се повеќе засегната од човечкото дејствување. Таква е брзината со која ги искористуваме природните ресурси што Земјата нема време да ги обнови. За ова се роди концептот на одржливост. Многу луѓе не знаат што е одржливост И за што е тоа долгорочно?

Поради оваа причина, ќе ја посветиме оваа статија за да ви кажеме што е одржливост, кои се нејзините аспекти и придобивки за општеството и животната средина.

што е одржливост

што е одржливост

Едноставно кажано, одржливоста е управување со ресурси за да се задоволат тековните потреби без да се изложуваат на ризик идните потреби. Ова го зема предвид социјалниот, економскиот развој и заштитата на животната средина во рамките на управувањето. Прво, одржливоста претпоставува дека природата и животната средина не се неисцрпни ресурси кои мора да се заштитат и рационално да се користат.

Второ, одржливиот развој е за промовирање на социјалниот развој и барање комбинација на заедница и култура. Како таква, таа се стреми да постигне задоволително ниво на квалитет на живот, здравје и образование. Трето, одржливоста го поттикнува економскиот раст и создава правично богатство за сите без да ѝ наштети на животната средина.

Одржливоста се дефинира како задоволување на сегашните потреби без да се загрози способноста на идните генерации да ги задоволат сопствените потреби, обезбедување рамнотежа помеѓу економскиот раст, заштитата на животната средина и социјалната благосостојба.

Концепт на одржливост на општествено ниво

економската одржливост

Оттука, одржливоста е модел на напредок што ја одржува оваа деликатна рамнотежа денес без да ги загрози утрешните ресурси. За да го добиете потребно е да се примени правилото на 3 rs, правилото на 5 rs, и намалување на отпадот и ѓубрето. Преку акции како оваа, можеме да се бориме против климатските промени и глобалното затоплување.

Сегашниот концепт на одржливост за прв пат се појави во објавувањето на Извештајот Брунтланд од 1987 година, познат и како Нашата заедничка иднина. Така, документот подготвен за Обединетите нации е првиот што предупредува за негативното влијание на економскиот развој и глобализацијата врз животната средина. Затоа, Обединетите нации се обидуваат да обезбедат решенија за проблемите што ги предизвикува индустријализацијата и растот на населението.

Видови на одржливост

зачувување на животната средина

Одржливоста е вградена во неколку поврзани концепти, како на пр еколошка одржливост, социјална одржливост и економска одржливост. Затоа, многу предизвици со кои се соочува човештвото, како што се климатските промени или недостигот на вода, може да се решат само од глобална перспектива и со промовирање на одржлив развој.

еколошка одржливост

Одржливоста на животната средина е програма која се фокусира на заштита на биолошката разновидност без да мора да се откаже од економскиот и социјалниот напредок.

Тоа се однесува на способноста на биолошкиот аспект да ја одржи својата продуктивност и разновидност со текот на времето, со што се поттикнува свесната одговорност кон екологијата за заштита на природните ресурси, истовремено промовирајќи го човечкиот развој за грижа за средината во која живеат. Има многу компании и бизниси кои моментално ги поттикнуваат овие промени.

Економска одржливост

Економската одржливост осигурува дека активностите кои бараат еколошка и социјална одржливост се профитабилни.

Се однесува на способност да се создаде богатство во форма на доволни количини, на правичност во различните општествени сфери, на моќ и решавање на економските проблеми на населението и на зајакнување на производството и потрошувачката на секторот за производство на пари. Накратко, задоволувањето на потребите без жртвување на идните генерации е рамнотежа меѓу човекот и природата.

социјална

Социјалната одржливост бара кохезија и стабилност на населението. Тоа се однесува на усвојување вредности кои произведуваат однесувања како што се природните вредности, одржување а хармонично и задоволително ниво на образование, обука и свесност, поддршка на луѓето во земјата да се подобрат и да одржат добар животен стандард и да го промовираат учеството на граѓаните. овие луѓе во нивната Создаде нешто ново во денешното општество.

Политика

Политичката одржливост бара владеење со јасни правила за балансирање на животната средина, економијата и општеството. Тоа се однесува на прераспределба на политичката и економската моќ, државата со доследни правила, сигурна влада, воспоставување правна рамка која гарантира почит кон луѓето и околината, и унапредување на солидарноста меѓу заедниците и регионите за подобрување на нивниот квалитет на живот. живот Намалување на зависноста на заедниците од создавањето на демократски структури.

Примери за одржливост

Подолу се дадени неколку примери за одржлив развој со цел да се спроведе овој концепт во пракса во сите области од нашиот живот.

На меѓународно ниво постојат различни организации кои нè водат и нè придружуваат на патот кон одржлив развој и други теми како грижа за животната средина, глобалното затоплување, климатските промени итн.

Политичкиот форум на високо ниво за одржлив развој, резултат на Конференцијата на Обединетите нации за одржлив развој во 2012 година (Рио+20), ја замени Комисијата за одржлив развој. Форумот е помошно тело на Економско-социјалниот совет и Генералното собрание.

Комисијата за одржлив развој е помошно тело на Економско-социјалниот совет и има примарна одговорност за сите еколошки прашања. Меѓувладиниот панел за климатски промени е специјализирано експертско тело кое ги прегледува научните истражувања и ги информира креаторите на политиките.

Форумот на Обединетите нации за шуми е помошно тело на Економско-социјалниот совет; ја извршува работата на двете претходни тела наведени подолу. Програмата на Обединетите нации за животна средина (UNEP) е портпарол за животна средина во системот на Обединетите нации. УНЕП делува како катализатор, овозможувач, едукатор и олеснувач за мудро користење и одржлив развој на глобалната средина.

Како што можете да видите, сите овие аспекти се основни за зачувување на животната средина и за подобрување на економијата и општеството. Се надевам дека со оваа информација можете да дознаете повеќе за тоа што е одржливост и кои се нејзините предности.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.