позитивни екстерналии

одржливост на еден проект

на позитивни екстерналии тие се однесуваат на различните корисни ефекти кои не се поврзани со трошоците за производство или потрошувачка активности во општеството. Реалноста е дека сите наши постапки во општеството во кое живееме, колку и да се мали или едноставни според нас, имаат реперкусии врз другите што го сочинуваат. Со други зборови, овој тип на екстерналност се јавува кога дејствијата што ги преземаме како компанија, како поединец или како семејство имаат пријатен и корисен несакан ефект врз сè друго.

Во оваа статија ќе се фокусираме на објаснување од што се состојат позитивните надворешни работи, нивните карактеристики и корисност.

Што се

позитивни екстерналии

позитивни екстерналии се сите позитивни ефекти од активностите на членовите на општеството, не имплицитно во трошоците или придобивките од тие активности. Дефиницијата за позитивна екстерналност не е ограничена на некое конкретно поле или наука, таа ги вклучува сите оние позитивни ефекти, големи и мали, што дејствувањето на секој поединец или компанија може да ги има врз нашето општество.

позитивни екстерналии

Станува збор за позитивни екстерналии кои не се вклучени во производствените трошоци или откупните цени, туку тоа може да има многу корисни резултати за целото општество. Инвестицијата на болниците и лабораториите за изнаоѓање лекови за одредени болести е пример за тоа. На почетокот, можеби мислите дека оваа посветеност на истражување и развој може да чини многу ако истражувачите не можат брзо да најдат лек.

Реалноста ни го кажува сосема спротивното, дека овој вид на активност е многу неопходен за благосостојбата и здравјето на луѓето, бидејќи порано или подоцна ќе се најде лек кој ги намалува ефектите од поврзаната болест. Овој лек, за кој е потребно време да се добие, во комбинација со значителна финансиска инвестиција, ќе има многу позитивна надворешност за општеството со спасување на илјадници животи, но тоа не се одразува на трошоците за спроведување на толку долга и супериорна истрага.

Исто така, има многу повеќе активности кои можат да генерираат позитивни надворешни ефекти за општеството, кои пак се од суштинско значење за неговото правилно функционирање:

 • Инвестирајте во одржувањето на јавните добра (патишта, згради, паркови, стадиони, болници).
 • Образование (одржување на училишта, квалификувани наставници, соодветна наставна програма).
 • Медицинска истрага (вакцини, лекови, иновативни третмани).

негативни екстерналии

За разлика од позитивната надворешност, негативната екстерналност е последица на преземање на каква било активност што предизвикува штета на општеството, не се подразбира во неговата цена. Иако се работи за концепти од економското поле, овие концепти можат да се екстраполираат на кое било поле од секојдневниот живот.

Добар пример за негативна надворешност е загадувањето на животната средина, особено индустријата, од страна на големите корпорации. Замислете го случајот на голема рударска компанија специјализирана за екстракција и преработка на јаглен. При мерењето на трошоците за извршување на некоја активност не го земаат предвид високото ниво на загадување што тоа ќе го предизвика на животната средина. Ова се смета негативна надворешност и е резултат на производствениот процес на компанијата а не се рефлектира во продажната цена или трошокот за производство на јагленот.

Ако застанеме и размислиме, речиси сите дејства имаат негативни екстерналии за општеството. На пример, употребата на тутун има штетни несакани ефекти за здравјето на корисникот, но создава негативни надворешни фактори како што е амортизација на инфраструктурата (ако некое лице пуши во просторија, ѕидовите може да се обезбојат и оштетат од чад), па дури и може да има негативно влијание на нечие здравје (астматични пациенти кои вдишуваат чад од цигари).

Како да се контролираат негативните екстерналии и да се подобрат позитивните?

загадувањето

Владата има мерки за контрола и намалување на генерирањето негативни екстерналии, како што се:

 • Даноците на најзагадувачките компании да промовирање на употребата на обновливи извори на енергија и одржливи производствени процеси.
 • Регулирајте одредени активности (на пример, пушење, сообраќај во големите градови).
 • Образовни програми и социјална свест.

Од друга страна, постојат и механизми кои ги подобруваат и зголемуваат позитивните екстерналии генерирани од компаниите и луѓето:

 • Грантови за образовни центри (расадници, училишта, итн.).
 • Обезбедете средства за истражување и развој, особено во научната и медицинската област.

Надворешните страни, без разлика дали се позитивни или негативни, тие постојат не само во економската сфера на општеството. Секаков вид на однесување, како пушење или фрлање пластика на тротоар, може да има краткорочно/долгорочно влијание врз општеството, кое може да биде негативно или позитивно, во зависност од однесувањето.

Надворешните ефекти на потрошувачката

негативни екстерналии

Одредени однесувања на потрошувачите може да имаат надворешни влијанија или секундарни ефекти кои не се земаат предвид во цената на трансакцијата. Надворешните ефекти на потрошувачката можат да бидат позитивни или негативни. Трошоците или придобивките од производството, употребата или рециклирањето мора да се земат предвид при формулирањето на политиките за зелена економија.

Надворешноста се јавува кога правата на сопственост и користењето на природните ресурси обезбедуваат само приватни придобивки без да се земат предвид негативните или позитивните влијанија.

Накратко, Вие самите може да бидете под влијание на подобро или полошо без да бидете вклучени во купување или продавање на производот. Во секој случај, неопходна е интервенција во оваа економска активност за да се подобри благосостојбата на погодените.

За да бидат ефикасни, пазарните цени мора да одговараат на нивните трошоци или придобивки. Кога новиот производ има помалку негативни надворешни и/или повеќе позитивни надворешни ефекти од традиционалните производи, но е поскап за производство, тој треба пропорционално да се оданочува. Фискалните трошоци на заедницата ќе се надоместат со намалување на јавните трошоци за поправете ги екстерналиите што не се појавиле. Производите потоа ќе бидат по конкурентни цени без губење на профитот и потрошувачите ќе бидат охрабрени да купуваат. Производителите победуваат, потрошувачите победуваат, а животната средина победува.

Поради оваа причина, ние мора да ги земеме предвид еколошките надворешни ефекти и да ги процениме директните и индиректните влијанија на производството врз животната средина. Оваа вредност мора да се земе предвид кога се споредуваат производите, особено ако купувањето е за јавниот сектор. Најевтиниот производ не е секогаш најевтин.

На пример, земјите кои испуштаат повеќе јаглерод диоксид мора да плаќаат повеќе даноци. Затоа владата треба да ги казни фирмите што загадуваат. Овие компании повторно ќе ги пренесат овие трошоци на продажната цена. Благодарение на ова, зелените компании добиваат конкурентност. Овие стимулативни политики се дизајнирани да ги намалат негативните надворешни ефекти.

Се надевам дека со оваа информација можете да дознаете повеќе за позитивните екстерналии и нивните карактеристики.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.