негативни екстерналии

животната средина и одржливоста

Негативната екстерналност се однесува на сите видови штетни ефекти за општеството, генерирани од производствени или потрошувачки активности, а кои не се присутни во нивните трошоци. За животната средина, луѓето и биодиверзитетот негативни екстерналии Тие се доста важни за анализа.

Поради оваа причина, ќе ја посветиме оваа статија да ви кажеме кои се негативните екстерналии, нивните карактеристики и главните последици за животната средина.

Кои се негативните екстерналии

негативни екстерналии

Можеме да ги дефинираме надворешните ефекти како оние секундарни ефекти предизвикани од активноста на поединец или компанија кои не се одговорни за сите социјални или еколошки последици од таа активност.

Општо земено, постојат два вида на екстерналии, позитивни и негативни, кои ќе ги прошириме подолу. За подобро да се разбере: Јасен пример за позитивна екстерналност е загадувањето што една индустрија го произведува во животната средина кога произведува автомобили. Оваа компанија е одговорна за набавка на материјали, преобразба во возила и продажба, но со оглед на негативните екстернали од овие активности, можеби користела високо загадувачки машини во производниот процес, со сериозни последици за животната средина.

позитивна надворешност

Позитивните екстерналии се сите позитивни ефекти од активностите на членовите на општеството, кои не се имплицитни во трошоците или придобивките од тие активности. Дефиниција на позитивна екстерналност не ограничувајќи се на некоја одредена област или наука, ги вклучува сите позитивни ефекти, големи и мали, што може да ги имаат постапките на секој поединец или компанија врз нашето општество.

Станува збор за позитивни последици кои не се вклучени во трошоците за производство или набавни цени, но кои можат да имаат многу поволни резултати за целото општество. Инвестицијата на болниците и лабораториите за изнаоѓање лекови за одредени болести е пример за тоа. Отпрвин, може да се помисли дека оваа посветеност на Истражувањето и развојот може да чини многу ако истражувачите не најдат лек брзо.

Реалноста ни го кажува сосема спротивното, дека овој вид на активност е многу неопходен за благосостојбата и здравјето на луѓето, бидејќи порано или подоцна ќе се открие лек кој ги намалува ефектите од поврзаната болест. Овој лек, за кој ќе биде потребно време за да се добие, додадена на голема економска инвестиција, ќе има многу позитивна екстерналност врз општеството со тоа што ќе спаси илјадници животи, но тоа не се одразува во истрагите со кои се спроведуваат и се соочуваат толку долго.

Исто така, има многу повеќе активности кои можат да генерираат позитивни надворешни ефекти за општеството, кои пак се од суштинско значење за неговото правилно функционирање:

 • Инвестирајте во одржувањето на јавните добра (патишта, згради, паркови, стадиони, болници).
 • Образование (одржување на училишта, квалификувани наставници, соодветна наставна програма).
 • Медицинска истрага (вакцини, лекови, иновативни третмани).

негативни екстерналии

За разлика од позитивната екстерналност, негативната екстерналност е последица на преземање каква било активност што предизвикува штета на општеството, а не имплицирана од нејзината цена. Иако се работи за концепти од економската област, овие концепти може да се екстраполира во која било област од секојдневниот живот.

Добар пример за негативна надворешност е загадувањето на животната средина, особено индустријата, од страна на големите корпорации. Замислете го случајот на голема рударска компанија специјализирана за екстракција и преработка на јаглен. При мерењето на трошоците за извршување на некоја активност не го земаат предвид високото ниво на загадување што тоа ќе го предизвика на животната средина. Ова се смета за негативна надворешност и Тоа е резултат на производствениот процес на компанијата. а не се рефлектира во продажната цена или трошокот за производство на јагленот.

Ако застанеме и размислиме, речиси сите дејства имаат негативни екстерналии за општеството. На пример, употребата на тутун има штетни несакани ефекти по здравјето на корисникот, но создава негативни екстерналии како што е амортизација на инфраструктурата (ако некој пуши во просторија, ѕидовите може да се обезбојат и оштетат од чадот), па дури може да има негативно влијание врз нечие здравје (астматични пациенти кои вдишуваат чад од цигари).

Како да се контролираат негативните екстерналии и да се подобрат позитивните?

негативни еколошки надворешни ефекти

Владата има мерки за контрола и намалување на генерирањето негативни екстерналии, како што се:

 • Данок на најзагадувачките компании за да се промовира користењето на обновливите извори на енергија и одржливите производствени процеси.
 • Регулирајте одредени активности (на пример, пушење, сообраќај во големите градови).
 • Образовни програми и социјална свест.

Од друга страна, постојат и механизми кои ги подобруваат и зголемуваат позитивните екстерналии генерирани од компаниите и луѓето:

 • Грантови за образовни центри (расадници, училишта, итн.).
 • Обезбедете средства за истражување и развој, особено во научните и медицинските области.

Надворешните страни, без разлика дали се позитивни или негативни, тие постојат не само во економската сфера на општеството. Секаков вид на однесување, како пушење или фрлање пластика на тротоар, може да има краткорочни/долгорочни ефекти врз општеството, кои можат да бидат негативни или позитивни, во зависност од однесувањето.

Примери на негативни екстерналии

позитивна надворешност

Ајде да размислиме, сите наши постапки, колку и да се безначајни за нас, имаат влијание врз останатите луѓе кои го сочинуваат нашето општество.

Негативни екстерналии се јавуваат кога дејствијата кои земаме како компании, поединци или домаќинства во некоја активност имаат штетни секундарни ефекти за трети лица. Овие ефекти не се вклучени во вкупните трошоци. Негативните ефекти со нагласок не се присутни ниту во производството ниту во цените на јавните услуги во моментот на потрошувачка.

Негативните екстерналии, како позитивните надворешни, Тие се економски концепт. Но, треба да се забележи дека тие подеднакво можат да се применат и надвор од економскиот свет. Така, не само економските активности генерираат екстерналии, туку и оние активности кои се идентификувани како неекономски.

Екстерналностите се согледуваат и директни ефекти кои не се присутни во цената што се плаќа за производство, употреба или потрошувачка.

Примерите на негативни екстерналии дадени подолу можат да ни помогнат да го продлабочиме нашето разбирање за таквите надворешни работи. Знаеме дека изворите на негативните екстерналии можат да бидат бесконечни. Меѓутоа, како пример, можеме да го посочиме следново.

 • пушење
 • загадување на животната средина
 • Злоупотреба на алкохол
 • радиоактивен отпад итн
 • бучавата од моторот е премногу гласна

Може да се заклучи дека негативната екстерналност е огромен синџир на дејства и влијанија врз трошоците.

Се надевам дека со оваа информација можете да дознаете повеќе за негативните екстерналии и нивните карактеристики.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.