Како да направите домашен биодизел

Канистер со биодизел со биогориво, сончоглед

Направете сопствен биодизел со ново или користено масло можно е иако има одредени проблеми.

Во оваа статија ќе ви кажам како да создадете биодизел покрај овие споменати проблеми, но првото нешто што треба да направите е да знаете што ќе направиме.

Биодизелот е а течно биогориво добиено од растителни масла семе од репка, сончоглед и соја во моментов се најшироко користени суровини, иако исто така се изучува и нивното добивање со култури од алги.

Карактеристиките на биодизелот се многу слични на оние на автомобилскиот дизел според густината и бројот на цетани, иако тој има поголема точка на палење од дизелот, карактеристика што овозможува да се меша со овој за гориво.употреба во мотори.

Американско друштво за тестирање и материјален стандард (ASTM, меѓународно здружение за стандарди за квалитет) го дефинира биодизелот како:

„Моноалкил естри на масни киселини со долг ланец добиени од обновливи липиди, како што се растителни масла или животински масти, и кои се користат во мотори за палење со компресија“

Не obstante, најчесто користени естери се метанол и етанол (добиено од трансстерификација на кој било вид растителни масла или животински масти или од естерификација на масни киселини) поради неговата ниска цена и неговите хемиски и физички предности.

Разликата од другите горива е дека биогоривата или биогоривата ја претставуваат посебноста на употребата на растителни производи како суровина, како последица од витално значење е да се земат предвид карактеристиките на земјоделски пазари.

И затоа, треба да се забележи дека развој на индустријата за биогорива Тоа не зависи главно од локалната достапност на суровината, туку од постоењето на доволна побарувачка.

Со обезбедување на постоење на побарувачка за биогорива, може да се користи развојот на вашиот пазар промовираат други политики како што се земјоделството, фаворизирање на создавање работни места во примарниот сектор, фиксирање на населението во руралните области, развој на индустријата и земјоделски активности, а во исто време намалување на ефектите од пустеризација благодарение на засадување на енергетски култури.

Биодизел од семе од репка

Енергетски култури од репка

ASTM, исто така, специфицира разни тестови што мора да се извршат на горивата за да се обезбеди нивно правилно работење затоа што за употреба на биодизел како автомобилско гориво, треба да се земат предвид карактеристиките на естерите кои се повеќе слични на оние на дизелот. .

Предности и недостатоци на биодизелот

Една од главните предности што можеме да ја најдеме со користење на овој биогорив наместо дизел е Зачувување на природните ресурси на Земјата затоа што е извор на обновлива енергија.

Друга предност е извоз на биогориваВо случај да се појават во Шпанија, на овој начин се намалува и нашата енергетска зависност од фосилни горива, што е 80%.

Исто така, тоа фаворизира развој и фиксација на руралното население кои се посветени на производството на ова биогориво.

Од друга страна, помага на намалување на емисиите на СО2 во атмосферата, исто така елиминирајќи го проблемот со кисел дожд, бидејќи тие не содржат сулфур.

Бидејќи е биоразградлив и нетоксичен производ, тоа ја намалува контаминацијата на почвата и ризиците од токсичност при секое случајно истурање.

Придонесува поголема безбедност бидејќи има одлична подмачкување и поголема точка на палење.

Што се однесува до недостатоците, можеме да наведеме неколку како што се трошоците. Во моментот, не е конкурентен на конвенционалниот дизел.

Во однос на техничките својства, има помала калориска вредност, иако тоа не значи загуба на моќност или значително зголемување на потрошувачката.

Покрај тоа, има помала стабилност на оксидација, ова е важно кога станува збор за складирање, и има полоши својства на студ, што го прави некомпатибилен на многу ниски температури. Сепак, овие две последни својства може да се исправат со додавање на додаток.

Како можеме да направиме сопствен биодизел

Набавете го нашиот биодизел многу е опасно за хемикалиите што треба да ги користиме и поради оваа причина ќе ги кажам само чекорите погоре за да не помислите да го правите тоа дома освен ако не ги почитувате сите безбедносни мерки покрај тоа што легализира во Шпанија, бидејќи е нелегално да се произведува ова биогориво.

Прво од сите е да се започне со тестирање со литар ново масло бидејќи ова е многу полесно отколку користеното масло, иако имаме намера да му дадеме втора употреба на ова последно масло. Кога имате контрола над новото масло, можете да преминете на користеното масло и она што би ви требало засега е мешалка, имајте во предвид дека не можете да го користите за ништо друго, така што мешалката треба да биде една од старите или ефтин.

Процесот

Како што споменавме претходно, биодизелот се добива од масти од растително потекло, кои од хемиска гледна точка се познати како триглицериди

Секоја од молекулите на триглицерид е составена од 3 молекули на масни киселини поврзани со една молекула на глицерин.

Наменетата реакција (наречена трансстерификација) за формирање на нашето биогориво е да се одделат овие масни киселини од глицерин кои ни помагаат со катализатор, тој може да биде NaOH или KOH и на тој начин да може да ги спои и обедини секоја од нив на молекула метанол или етанол.

Потребни производи

Еден од производите што ќе го користиме е алкохолот. Ова може да биде метанол (што формира метил естри) или етанол (што формира етил естри).

Тука се јавува првиот проблем, бидејќи ако одлучите да направите биодизел како метанол, ќе ви кажам дека не можете да го направите овој домашен, бидејќи достапното доаѓа од природен гас.

Сепак, етанолот може да се произведува дома и она што е достапно доаѓа од растенијата (остатокот од маслото).

Хемиски конзерви

Лошата страна е тоа правењето биодизел со етанол е многу покомплицирано отколку со метанолотсигурно не е за почетници.

И метанол и етанол тие се токсични за што секогаш мора да ја имате предвид безбедноста.

Тие се отровни хемикалии кои можат да ве заслепат или убијат, а исто како и пиењето, тоа е штетно и со апсорбирање преку кожата и дишење во нејзината пареа.

За домашни тестови, можете да користите гориво за скара што содржи метанол, иако мора да имате предвид дека степенот на чистота мора да биде најмалку 99% и ако содржи друга супстанција нема да донесе добро како денатуриран етанол.

КатализаторКако што рековме, тие можат да бидат KOH или NaOH, калиум хидроксид и каустична сода, соодветно, едното полесно да се најде од другото.

Како метанол и етанол, сода може да се купи лесно, но потешко е да се справи отколку калиум хидроксид, кој е препорачливо за почетници.

Двете се хигроскопски, што значи дека лесно ја апсорбираат влагата од воздухот, намалувајќи ја нивната способност да ја катализираат реакцијата. Тие секогаш треба да се чуваат во херметички затворени контејнери.

Процесот е ист со KOH како и со NaOH, но количината треба да биде 1,4 пати поголема (1,4025).

Мешањето на метанол со калиум хидроксид формира натриум метоксид кој е многу корозивен и неопходен за производство на биодизел.

За метоксид, користете контејнери изработени од HDPE (полиетилен со висока густина), стакло, нерѓосувачки челик или емајлирани.

Материјали и прибор (сè мора да биде чисто и суво)

 • Еден литар свежо, неварено растително масло.
 • 200 ml 99% чист метанол
 • Катализатор, кој може да биде калиум хидроксид (KOH) или натриум хидроксид (NaOH).
 • Стара мешалка.
 • Баланс со 0,1 гр резолуција (уште подобро со 0,01 гр резолуција)
 • Мерни чаши за метанол и масло.
 • Про Transирен бел контејнер со половина литар HDPE и капаче за завртки.
 • Две инки кои се вклопуваат во устата на контејнерот HDPE, една за метанолот и една за катализаторот.
 • Дволитарско ПЕТ пластично шише (нормално шише со вода или сода) за таложење.
 • Две дволитарски ПЕТ пластични шишиња за перење.
 • Термометар.

Безбедност, многу важно

За ова треба да земеме предвид неколку безбедносни мерки, како и заштитни материјали како што се:

 • Ракавици отпорни на производи со кои ќе се справиме, овие мора да бидат долги за да ги покриваат ракавите, а со тоа и рацете се целосно заштитени.
 • Престилка и заштитни очила за покривање на целото тело.
 • Секогаш имајте проточна вода во близина кога ракувате со овие производи.
 • Работното место мора да биде многу добро проветрено.
 • Не дишете гасови. За ова постојат специјални маски.
 • Не може да има луѓе надвор од процесот, деца или домашни миленици во близина.

Можете ли да создадете биодизел во кој било дом?

Додавајќи малку шега на толку сериозност во серијата „La que se avecina“ се слика многу лесно со фразата „мавтајќи што е герунд“, но во реалноста тоа не е воопшто, освен што е многу опасно, и дека имате само гледано фундаментално, материјалите.

Без да дадам многу подетални упатства, можам да ве уверам дека има уште многу да се стори за да се направи биодизел, бидејќи пред сè користено филтрирање на масло (што е она што нè интересира), тогаш ќе мора да формираме натриум метоксид, да ја спроведеме потребната реакција, да направиме трансфер и раздвојување.

Исто така, мора да го провериме квалитетот на производот направен со тест за миење и конечно сушење.

Домашен биодизел во Шпанија

И покрај предностите што биодизелот може да ги претстави, во Во моментов Шпанија е нелегално да го прави дома.

Некои земји дозволуваат производство на ова биогориво, па дури и продаваат комплети за производство, така што секој што има соодветни безбедносни мерки може да го произведе.

Домашно производство на биодизел

Лично, еве 2 фактори за нелегалноста на домашниот биодизел.

Првиот е дека Шпанија се грижи за нас и Тие го забранија неговото производство поради опасност што ова повлекува при ракување со опасни хемикалии.

Второто е дека Шпанија не е заинтересирана за фактот дека секој граѓанин може да произведува биогорива за Економски интереси.

Во секој случај, несомнено претставува кочница кон можна промена на енергијата.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.