Како да ја исчистите рерната

Многу пати треба да ја исчистиме кујната и секогаш се плашиме да започнеме со една работа: да ја исчистиме рерната. Нормално, производите за чистење мора да се користат на стратешки начин за да не се оштетиме или да се задушиме со токсични испарувања додека ги миеме. Затоа, мора да знаете кои производи да ги изберете од милионите на пазарот. Во овој пост, ќе објасниме како да ја исчистите рерната на ефикасен начин и да избегнете оштетување на околината или структурата на апаратот. Соодветни производи за чистење За да ја исчистите рерната, треба да знаете како да изберете меѓу илјадниците производи на пазарот за тоа. Постојат природни алтернативи кои се исто толку ефикасни како хемикалиите и со многу добри резултати. Главниот проблем што се јавува кај хемиските производи е тоа што тие имаат тенденција да ги иритираат очите, мукозата и да остават непријатен мирис не само во кујната, туку и низ целата куќа. Природни производи се користат во домот цел живот за чистење и денес, ние ќе ги користиме овие производи за чистење на рерната. Нормално, кога зборуваме за природни производи, се чини дека е незгодно и дека нема да работи. Исто е и со болести. Лекот направен со хемикалии секогаш се претпочита да се користат природни лекови кои немаат докажана ефикасност. Меѓутоа, во овој случај, докажано е дека овие природни производи се исто толку ефикасни и згора на тоа нема да му наштетат на животната средина или да остават токсичен воздух дома. Кралевите на природно чистење се лимон и оцет. Ако ги придружуваме овие производи со бикарбонат, наоѓаме многу ефикасна мешавина. Сода бикарбоната е хемиски производ, но има безопасна употреба, па дури и често се зема во безалкохолни пијалоци за лекување на гасови во стомакот и општа непријатност. Оваа комбинација има прилично добра репутација за отстранување на целата маст и нечистотија од рерната. Тоа е задача што треба да се прави почесто дома, но секогаш е многу мрзлива. Оцет За чистење на рерната, оцетот, дури и ако воопшто не ви се допаѓа мирисот, е потенцијален сојузник. Има различни антибактериски и средства за дезинфекција, поради што се користи и за чистење на овошје и зеленчук пред да се консумираат. Добра опција е да подготвите спреј со шише вода и мешавина од оцет. Одржуваме сооднос од 3 дела вода и само 1 оцет. На овој начин, смесата нема да мириса лошо. Не треба да се грижите ако на почетокот мириса на оцет, бидејќи станува збор за мирис кој поминува многу брзо. Овој спреј се користи за прскање на theидовите на рерната. За да го направиме ова, ќе го примениме и ќе оставиме да дејствува неколку минути. Откако ќе помине тоа време, ќе го исплакнеме со вода и ќе ги видиме резултатите. Ако рерната не е премногу валкана, нема да биде потребно да се направи длабоко чистење. Само направете нешто побрзо. Можеме да го наполниме плехот со 2 чаши топла вода и 1 оцет. Ја вклучуваме рерната на 200 степени и ја оставаме да работи 30 минути. После тоа, ќе ги избришеме wallsидовите на рерната со влажна крпа, на стаклото итн. Seeе видите дека пареата од оцет ќе биде повеќе од доволна за целата нечистотија да излезе сама по себе. Сода бикарбона и мешање со оцет Сода бикарбона има огромен број на употреби во домот. Тоа е многу ефтин производ што можеме да го најдеме насекаде. Toе објасниме како да ја исчистиме рерната со сода бикарбона. Haveе мора да го испрскате директно на долниот дел ако има залепено траги од храна и прскајте потоа со прскање вода и оцет што ги споменавме погоре. Друг поефикасен начин да користите сода бикарбона е да направите паста со сода бикарбона, вода и оцет. Оваа паста прави да лепи подобро и може да се користи на wallsидовите на рерната. Треба само да ставите сад со 10 лажици сода бикарбона, 4 врела вода и 3 оцет. Со оваа мешавина, малку по малку ќе го додадеме оцетот, бидејќи тој ќе реагира создавајќи пена. АКО видиме дека смесата е премногу течна, ќе додадеме уште малку бикарбонат. Следно, ќе ја шириме смесата низ рерната и ќе ставаме поголем акцент на местата што се повалкани или имаат остатоци од храна. Оставивме смесата да работи неколку часа. Ако нечистотијата е доволно висока, ќе ја оставиме да делува преку ноќ. Не треба да триеме, бидејќи со оваа мешавина, нечистотијата излегува практично сама по себе. Ако сакаме да го забрзаме процесот бидејќи имаме малку време, ја вклучуваме рерната и оставаме да делува некое време со смесата внатре. Ова ќе направи нечистотијата во рерната да се олупи побрзо. Квасец Ова е уште еден производ кој помага да се исчисти рерната. Тестото што претходно го направивме со сода бикарбона и оцет може да се направи и со квасец и оцет. Оваа мешавина се користи помалку, бидејќи се користи голема количина квасец. Сода бикарбона е најпосакувана затоа што е побрза и поефикасна. Сепак, ќе објасниме како да ја исчистиме рерната со квасец. Едноставно, направете мешавина како претходната каде што ќе додадеме чаши вода и оцет во иста пропорција како порано, но со квасец додека смесата не стане повеќе или помалку цврста како паста. Сол и лимон Ако немаме оцет во куќата, можеме да користиме груба сол. Можеме да го користиме и ако мирисот на оцет особено не вознемирува. Можеме да замениме оцет за сол, што е и дезинфекција. Тоа ќе ни помогне да ги елиминираме лошите мириси, особено ако сме подготвени риби во рерна. Треба само да го оставиме плехот од рерната, додадете сол со сок од лимон и кора и оставете го да делува. Најдобро е да ја користите преостанатата топлина по користењето на рерната за да ја направите рибата. На овој начин, можете да ја исчистите рерната без непријатен мирис. Пареа помага лесно да се отстрани нечистотијата.

Многу пати треба да ја исчистиме кујната и секогаш се плашиме да започнеме со една работа: да ја исчистиме рерната. Нормално, средствата за чистење мора да се користат на стратешки начин за да не се оштетиме или да се задушиме со токсични гасови додека ги миеме. Затоа, мора да знаете кои производи да ги изберете меѓу милионите на пазарот.

Во овој пост, ќе ви објасниме како да се исчисти рерната на ефикасен начин и да се избегне оштетување на околината или структурата на апаратот.

Соодветни производи за чистење

Тава за печење

За да ја исчистите рерната, мора да знаете како да изберете од илјадниците производи што се на пазарот за тоа. Постојат природни алтернативи кои се исто толку ефикасни како хемикалиите и со многу добри резултати. Главниот проблем што се јавува кај хемиските производи е тоа што тие имаат тенденција да ги иритираат очите, мукозата и да остават непријатен мирис не само во кујната, туку и низ целата куќа.

Природни производи се користат во домот цел живот за чистење и денес, ние ќе ги користиме овие производи за чистење на рерната. Нормално, кога зборуваме за природни производи, се чини дека е незгодно и дека нема да работи. Исто е и со болести. Лекот направен со хемикалии секогаш се претпочита да се користат природни лекови кои немаат докажана ефикасност. Меѓутоа, во овој случај, докажано е дека овие природни производи се исто толку ефикасни и пред се нема да му наштетат на животната средина или да остават токсичен воздух дома.

Кралевите на природно чистење се лимон и оцет. Ако ги придружуваме овие производи со бикарбонат, наоѓаме многу ефикасна мешавина. Бикарбонатот е хемиски производ, но има безопасна употреба и дури и обично се зема во безалкохолни пијалоци за лекување на гасови во стомакот и општа непријатност. Оваа комбинација има прилично добра репутација за отстранување на целата маст и нечистотија од рерната. Тоа е задача што треба да се прави почесто дома, но секогаш е многу мрзлива.

Оцет

Нечистотија од рерната

За чистење на рерната, оцетот, дури и ако мирисот не е целосно пријатен, е потенцијален сојузник. Има различни антибактериски и средства за дезинфекција, така што е широко користен и за чистење на овошје и зеленчук пред да се консумираат Добра опција е да подготвите спреј со шише вода и мешавина од оцет. Одржуваме сооднос од 3 дела вода и само 1 оцет. На овој начин, смесата нема да мириса лошо.

Не треба да се грижите ако на почетокот мириса на оцет, бидејќи станува збор за мирис кој поминува многу брзо. Овој спреј се користи за прскање на theидовите на рерната. За да го направиме ова, ќе го примениме и ќе оставиме да дејствува неколку минути. Откако ќе помине тоа време, ќе го исплакнеме со вода и ќе ги видиме резултатите.

Ако рерната не е премногу валкана, нема да биде потребно да се направи длабоко чистење. Само направете нешто побрзо. Можеме да го наполниме плехот со 2 чаши топла вода и 1 оцет. Ние ја вклучуваме рерната на 200 степени и ја оставаме да работи 30 минути. После тоа, ќе избришеме влажна крпа на wallsидовите на рерната, на стаклото итн. Seeе видите дека пареата од оцет ќе биде повеќе од доволна за целата нечистотија да излезе сама по себе.

Сода бикарбона и се меша со оцет

Како да исчистите природна рерна

Сода бикарбоната има бесконечен број на употреби во домот. Тоа е многу ефтин производ што можеме да го најдеме насекаде. Toе објасниме како да ја исчистиме рерната со сода бикарбона. Haveе мора да го испрскате директно на дното ако има остатоци од храна залепена, а потоа прскајте со спреј за вода и оцет што ги споменавме погоре.

Друг поефикасен начин да користите сода бикарбона е да направите паста со сода бикарбона, вода и оцет. Оваа паста прави да лепи подобро и може да се користи на wallsидовите на рерната. Треба само да ставите сад со 10 лажици сода бикарбона, 4 врела вода и 3 оцет. Со оваа мешавина, малку по малку ќе го додадеме оцетот, бидејќи тој ќе реагира создавајќи пена. АКО видиме дека смесата е премногу течна, ќе додадеме уште малку бикарбонат.

Следно, ќе ја шириме смесата низ рерната и ќе ставаме поголем акцент на местата што се највалкани или имаат остатоци од храна. Оставивме смесата да работи неколку часа. Ако нечистотијата е доволно висока, ќе ја оставиме да делува преку ноќ. Не треба да триеме, бидејќи со оваа мешавина, нечистотијата излегува практично сама по себе. Ако сакаме да го забрзаме процесот бидејќи имаме малку време, ја вклучуваме рерната и оставаме да делува некое време со смесата внатре. Ова ќе направи нечистотијата во рерната да се олупи побрзо.

Квасец, сол и лимон

Сол и лимон за рерна

Тоа е уште еден производ кој помага да се исчисти рерната. Тестото што претходно го направивме со сода бикарбона и оцет може да се направи и со квасец и оцет. Оваа мешавина се користи помалку, бидејќи е потребно да се користи голема количина квасец. Сода бикарбона е најпосакувана затоа што е побрза и поефикасна. Сепак, ќе објасниме како да ја исчистиме рерната со квасец.

Едноставно, направете мешавина како претходната каде што ќе додадеме чаши вода и оцет во иста пропорција како порано, но со квасец додека смесата не стане повеќе или помалку цврста како паста.

Ако немаме оцет во куќата, можеме да користиме груба сол. Можеме да го искористиме ако особено ми пречи мирисот на оцет. Можеме да замениме оцет за сол, што е и дезинфекција. Тоа ќе ни помогне да ги елиминираме лошите мириси, особено ако сме подготвени риби во рерна. Onlyе треба да го оставиме само плехот од рерната, да додадеме сол со сок од лимон и кора и да оставиме да делува. Најдобро е да ја користите преостанатата топлина по користењето на рерната за да ја направите рибата.

Така, можете да ја исчистите рерната без непријатен мирис. Пареа помага лесно да се отстрани нечистотијата.

Се надевам дека со овие трикови знаете како да ја исчистите рерната без хемикалии.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.