Еколошки машини за перење и препораки за почитување на животната средина

закачи облека на сонце

Машината за перење, тој апарат што го користиме за миење облека предизвикува големо влијание врз животната средина И иако ОКУ (Организација на потрошувачи и корисници) има некои препораки, тоа не е сè.

Овој апарат има променлива потрошувачка, тоа значи дека троши за она што го мие и една од препораките на ОКУ е да се наполни целосно тапанот за перење постигне значително намалување на трошоците за вода и електрична енергија, 2 од 3-те критични фактори во машините за перење.

Нивните предлози се во основа во моментот на купувањето, каде што треба да ги земеме предвид максималната носивост и електричната класа или енергетската ефикасност.

La максимален капацитет може да се сумира како што следува:

 • За големи семејства (повеќе од 4 лица): Машини за перење со носивост до 9 кг.
 • Средни семејства: (4 лица): Машини за перење со носивост до 8 кг.
 • За 2 или 3 лица: Машини за перење до 7 кг оптоварување.
 • Од 1 до 2 лица: Машини за перење со товар до 6 кг.

А, што се однесува до електрична класа (Тоа сигурно ќе ви звучи) е означување на електричните апарати со задолжителна употреба низ цела Европа и се движи од најефикасните:

 • A +++
 • A ++
 • A+

Умерена потрошувачка:

 • A
 • B

И голема потрошувачка:

 • C
 • D

Споредба на електрична потрошувачка на апарати за домаќинство

На веб-страницата OCU можете да дознаете за машините за перење кои најдобро одговараат на вашите потреби и да ги споредите врз основа на овие карактеристики и очигледно цената. Кликнете овде за да го видите компараторот на OCU.

Но, работата не застанува тука, еден од споменатите фактори што предизвикува големо влијание врз животната средина е потрошувачката на вода, прекумерно, за секое миење.

Нормална машина за перење може да троши наоколу 200 литри вода за полн товар.

Покрај тоа, постојат 2 вида машини за перење, оние со најголем товар и оние со предно оптоварување, првите се подлошки што трошат најмногу вода, додека вторите можат да потрошат околу 7 и 38 литар на 91 кг товар.

Еколошки машини за перење

Вистинските „еколошки“ машини за перење не се такви како што ги замислувате, нормална и моментална машина за перење која троши половина или помалку електрична енергија и вода затоа што е „еколошка“.

Лично, постојат нормални машини за перење што може да се сметаат за еколошки и оние „еколошките“.

За сега одиме со првите, оние што се сметаат за еколошки.

„Кандидати“ за еколошки машини за перење

Машината за перење се смета за еколошка бидејќи исполнува низа упатства, како во работењето, така и во производството.

Прво на сите е тоа Треба да консумирате најмногу 15 литри вода за секој килограм облека. Ова миење се разбира во долг циклус (за памук) и со топла вода.

Во вашиот циклус на миење, вашата заштеда на енергија треба да биде 0.23 KW / час а исто така и за секој килограм облека.

И, конечно, материјалот од кој е направена машината за перење мора да се земе предвид бидејќи има биопластика што може да се користи за нејзино производство.

На овој начин, емисиите на СО2 се намалуваат покрај тоа што имаат многу мало влијание врз животната средина, бидејќи се работи за биоразградлив материјал.

Од друга страна, ако треба да купиме машина за перење или кој било друг апарат, како потрошувачи, мора да земеме предвид енергетската ознака, што претходно го спомнав.

Не само што ќе не информира за енергетската ефикасност на апаратот, туку исто така ќе ни даде и звучна моќност, и во фазата на перење и во фаза на центрифугирање, избегнувајќи загадување на бучавата и поплаки од некои соседи.

Видови еколошки машини за перење

Во моментов, сè уште сум со оние што се сметаат за еколошки машини за перење и тоа е дека во рамките на оваа класа машини за перење може да најдеме различни брендови и модели.

На пример, можеме да најдеме машини за перење на кои не им треба вода за нивно работење како некои од LG.

Веќе лансираше производи како што е LG Styler, гардероба која се пегла истовремено и ни овозможува да го отстраниме лошиот мирис, но овој пат LG отиде чекор напред и ни ја презентира оваа машина за перење, што освен што ја отстранува мирис од облека ќе го исчисти за нас.

Дизајнот воопшто не е нов и се базира на идејата на некои студенти од Националниот универзитет во Кордоба, во Аргентина.

Нимбус еколошка машина за перење

Овие студенти го создадоа Нимбус модел, кој работи со природен CO2 и биоразградлив детергент.

Циклусот на миење трае околу 30 минути и јаглерод диоксидот што го користи машината се рециклира одново и одново во машината.

Следејќи го истиот процес, LG произведе своја машина за перење, иако моментално ја нема на пазарот, нејзиното лансирање е на краток рок.

Од друга страна, веќе се продава во Велика Британија и во САД, ја наоѓаме машината за перење на брендот Ксерос. Оваа машина за перење е способна да ја мие нашата облека со повеќе од една чаша вода.

За да го постигнете ова, земете неколку пластични пелети што се ставаат во машината за перење, заедно со чашата вода и кога ќе се нанесуваат на облеката поради движењето на тапанот, тие можат да ја исчистат нечистотијата и да ги отстранат дамките.

Еколошка машина за перење

Овие топчиња се слични на оризовите зрна по големина може да се користи до 100 пати а машината има уред што ги собира на крајот од секој циклус на перење. Покрај тоа, тие не се токсични и не предизвикуваат никаков вид алергија.

Тие веќе успешно се тестираат во ланецот хотели „Хајат“.

На шпанскиот пазар

Во Шпанија можеме да најдеме машини за перење како што се Samsung Ecobubble, Hotpoint, Aqualtis или моделот Whirlpool Aqua-Steam.

Еколошки меур Samsung

Оваа машина за перење во споредба со друга од иста марка, но со различен модел, не добива подобри резултати ниту во енергијата, ниту во ефикасноста на перењето според студијата на ОЦУ.

Хотпоинт, Аквалитис

Овие модели покрај добрата изведба имаат и систем за енергетска ефикасност А ++.

Исто така, тие се произведени со рециклирана пластика добиена од стари фрижидери и машини за перење, со што значително се намалуваат емисиите на СО2 во нивното производство.

Аква-пареа од џакузи

Поточно, тие го лансираа моделот 6769 ветувајќи максимална заштеда на вода од 35% покрај енергетската ефикасност А ++.

Тотално еколошки машини за перење

Сега ќе ви покажам машини за перење кои се поеколошки и ќе ја разберете причината за мојата разлика помеѓу едното и другото.

Друми и ГираДора

GiraDora е прототип на мијалник и фен од некои студенти во Перу и е дизајниран така што луѓето можат да седат на неа и да ја мијат и сушат облеката со вртење на педалата.

Скица на машината за перење педали

Машина за перење GiraDora

Оваа еколошка машина за перење е скица за Drumi, која беше лансирана на пазарот и е „пософистицирана“, но со иста изведба.

Тие се способни да мијат 6 или 7 алишта трошејќи околу 5 литри вода.

И двајцата имаат големи предности како што се вежбање, заштеда на енергија и секако, намалување на јаглеродниот отпечаток.

Педална машина за перење на пазарот

Машина за перење Друми

Бичилавадора и машина за перење велосипед (софистицирана верзија на првата).

Бициладората има голем потенцијал во руралните региони каде облеката сè уште се мие рачно. Велосипед се користи за да може да се движи тапанот на машината за перење без електрична енергија.

Перење облека на домашен велосипед

Бициладора

Од друга страна, машината за перење велосипед е иста како и претходната но со таа разлика што е поубава и со повисока цена иако ја има истата функција како и претходната.

Таа е развиена од кинески студенти од универзитетот „Далијан националност“.

Вежбајте велосипед и машина за перење на пазарот

Велосипедска машина за перење

Хула мијач. Машина за перење во хула-обрач

Овој прототип за машина за перење е дизајниран од инженерите на Електролукс. Оваа машина за перење се состои од хула-обрач што нè забавува и не одржува во форма додека можеме да ја миеме облеката.

Не троши електрична енергија, миењето ја искористува енергијата што ја обезбедуваме со движењето на нашето тело.

Само ставете го детергентот и започнете да се вртите!

Машина за перење во форма на хула хоп

Потоа, имаме оние кои сакаат максимално да заштедат вода со вклучување на систем за рециклирање, како што се:

Измиј се. Машина за перење-тоалет

Хибриден прототип помеѓу машината за перење и тоалетот за да постигнеме дека трошиме помалку вода.

Неговата работа се базира на поврзување на излезот на вода од машината за перење со влезот на вода во тоалетот, така што целата вода што се троши моментално при перење, ќе се користи со испирање на ланецот.

Машина за перење и тоалет заедно за да заштедите вода

Вашит. Туш и машина за перење во исто време

Прототип за туширање и машина за перење истовремено. Неговиот дизајн ќе ни овозможи повторно да ја користиме водата за туширање за да ја миеме облеката.

Машина за перење и туш заедно за да заштедите вода

И, конечно, јасна разлика во миењето облека на стара мода или модернизирање.

Машина за перење вода со тркала

Неговиот дизајн е заснован на традиционално тркало за вода и е развиен од техничари од кинескиот универзитет Jиао Тонг со цел да се донесе одржливо перење во заедниците каде сè уште немаат електрична енергија.

Традиционално миење на тркала за мелница

Долфи, измијте ја облеката со ултразвук

Според неговите креатори, Долфи ја отстранува нечистотијата преку ултразвучен систем и користи 80 пати помалку енергија од која било конвенционална машина за перење.

Треба само да ја ставиме облеката во вода, не повеќе од 2 кг, малку детергент и уредот Долфи. За околу 30-40 минути нашата облека ќе биде чиста.

Измијте облека со ултразвук

Детергент, трет критичен фактор во алиштата

Ако ставиме повеќе детергент во машината за перење, тоа не само што прави машината има потешкотии, но ние исто така правиме а непотребно и бескорисно оштетување на животната средина.

Ако имате преголема доза на детергент, ќе ви се случи една од овие работи:

 • Силен мирис при отворање на машината за перење.
 • Облеката изгледа малку мрсна или се чувствува вкочанета кога се пегла.
 • Забележавте појава на мали дамки на вратата од тапанот.
 • Фиоката за детергент е обично секогаш валкана по секое миење, има остатоци.

Клучното прашање би било колку детергент да се ставиСепак, не постои точна доза затоа што зависи од детергентот, машината за перење, производителот, староста на машината итн.

Сепак, експертите објаснуваат:

„Општо, под нормални услови, доза од 50 милилитри течен детергент е доволна за алишта од 4,5 кг.

Исто така е важно да не ја заситувате машината за перење со облека за да не се искине. Не правете празни циклуси, но не ставајте поголема тежина од препорачаната.

Како и да е, ако сте како мене, внимавајте на моите постапки за да се грижите за околината, овие опции за перење облека ќе ви се најдат:

 • Купете тотално еколошки детергент, избегнувајќи хемикалии.
 • Подгответе си свој домашен детергент со сапун од Марсеј, есенцијално масло за облеката да мириса како што сакаме и чаша сода бикарбона. За помалку од еден час можеме да го подготвуваме и користиме со месеци. Економско и еколошко решение!
 • Омекнувачот заменете го со малку јаболков оцет и есенцијални масла. Оцет не се користи само за облекување салати, туку има и голема моќ за омекнување на ткаенините.
 • Користете природни сапуни, оние за цел живот.
 • Избегнувајте употреба на белило.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.