Дрвени куќи, како да ги изберете, предности и недостатоци

Традиционална дрвена куќа

Секторот на дрвени куќи значително се зголеми во последната деценија и е дека неговите конкурентни цени и пократкиот период на изградба прави многумина од нас да бидат заинтересирани за овој вид на домување.

Да бидеме поточни дрвените куќи се околу 25-30% поевтини дека бетонска куќа и во однос на градбата не треба да се претпоставува повеќе од 5 или 6 месеци.

Ова е причината зошто многу луѓе почнуваат да ги избираат за втор престој, а подоцна и како дом за цела година.

Ако сакате дрвена куќа не само што треба да ја разгледате цената и направете го што е можно поубаво, до денес има многу видови и аспекти што треба да се земат предвид да ја има куќата „скоро совршена“ и велам скоро совршена затоа што нема ништо совршено во овој живот.

Слично на тоа, Можете да ја купите набавката преку 3 модалитети:

 1. Купете го само комплетот (опрема) и составете го сами.
 2. Купување на собраниот комплет
 3. Купување на куќата клуч на рака, целосно завршено.

Од друга страна, првото нешто што треба да го знаете е дека барем во Шпанија да се изгради дрвена куќа Needе ви треба градежна дозвола од Градскиот совет и проект за архитект.

За да бидете сигурни дека куќите се изградени се усогласат со CTE, познат како Технички законик за градење.

Видови дрвени куќи.

Има три вида на дрвени конструкции од куќа, секој со своите предности и недостатоци.

На трупци.

Првиот од сите е логови.

Овој вид куќа тој е изграден или монтиран директно на парцелата користејќи логови со што му се дава тој карактеристичен допир.

Овој тип на куќа има предност дебелина на дрво, со ова мислам дека благодарение на димензиите на дрвото имаме а одличен регулатор на температура и влажност внатре во куќата имајќи квалитет во зима и ладно во лето, што на крајот е она што е важно.

Проблем или неповолна положба од овој тип е несовршеност на унијата помеѓу едното и другото стебло, иако може да се реши со употреба на квадратни трупци кои се вклопуваат подобро од округлите.

Тип на куќа од најава

Лесно ткаени.

Се користат стандардизирани панели и делови што во голема мера го поедноставуваат склопувањето, плус голем број мали елементи помагаат на модулација, монтажа и заменливост.

Тип куќа на светло рамка

Тешки ткаени.

На прв поглед, разликата помеѓу лесната и тешката рамка е големината на гредите или парчињата дрво што се користат, но тоа не е случај.

Во тешкото врамување избегнува употреба на споеви и нокти засновани на челик а повеќе се користат склоповите или синдикатите што ја користат напнатоста на конструкцијата.

Покрај тоа, дозволува изградба на катни згради, нешто што со светлосната рамка може да ја изгуби стабилноста од 3 височини.

Тип на куќа со тешка рамка

Мобилни телефони.

Тие можат да бидат обете дрво како и во другите видови премази.

Тие се куќи веќе собрани во фабриката и транспортирани во неколку парчиња, па дури и во едно, во зависност од крајната големина на куќата, до крајната локација.

Овој вид дрвена куќа е обично најчест во централна и северна Европа.

Во Шпанија, бидејќи сè уште не е нормална опција, градежниците се подготвени да ги промовираат сè додека не ја добијат.

Всушност, тука е Здружение на производители и градители на дрвени куќи со главни цели, од една страна, онаа на преговара со осигурителни компании за да избегнат казни и од друга страна, нудат информации за предностите на овој вид куќиште воопшто, или на граѓаните, архитектите или самите градежници.

Тип на подвижна куќа

Од каде потекнува дрвото?

Како што е логично да се мисли, дрвото е производ што се пласира на пазарот и како таков има неколку опсези или квалитет, преминувајќи од најоптималното до најприфатливото.

Сите тие се дрвени куќи со само комплетот

 • Висок квалитет- Произведено во Финска, САД, Канада, Данска, Норвешка и Шведска.
 • Просечен квалитет: направено во Латвија, Франција, Полска и Шпанија.
 • Стандарден квалитет: направено во Чиле, Бразил, Литванија, Естонија и Романија.

Да има оваа класификација земени се во предвид различните квалитети брои некои параметри како што се:

 1. Гаранцијата дека дрвото е исушено. Така избегнување на деформации, гнили меѓу другите проблеми.
 2. Пресметка на товари. Се однесува на оптоварувањата што можат да ги издржат wallsидовите и таваните.
 3. Технологија Најценет е контролниот број на секое парче комплет.
 4. Мерења и дебелини на дрвените лимови. Оптимална дебелина од 90мм плус комплементарна изолациска комора од најмалку 50мм плус внатрешната обвивка.
 5. Анти-влажни и заштитни третмани. Инсектициди и фунгициди.
 6. Сертификати Поврзано со одговорното управување со шумите (FSC и PEFC) и сертификатот CE.
 7. Квалитет на материјалите. Најценето дрво е од високи планини и бавнорастечки дрвја.

Sorал ми е што го кажам тоа во Шпанија ако сакате дрвена куќа тоа ќе мора да биде квалитет / стандарден опсег од дрвото потекнува од боровите на романските Карпати има дури и неуспеси во организацијата, снабдувањето со комплетите и во времето на испорака.

Ако дрвото од Шпанија е со среден опсег, зошто нарачува дрво од Романија со стандарден квалитет?

Сигурно си го поставивте тоа прашање и причината е лесна за гледање, иако мене лично не ми се допаѓа.

Тоа е затоа што Повеќето дистрибутери во Шпанија работат со ова дрво затоа што имаат најконкурентни цени.

Како да изберете „совршена“ куќа од трупец

Јас веќе коментирав дека не можеме да избереме или да имаме совршена куќа, но можеме да се приближиме до таа состојба.

Најдобрите, па дури и најкористените се оние од лесна решетка кои исто така можат да бидат познати како американски куќи, канадски куќи или дрвена рамка (дрвена рамка).

Дрвена куќа од типот лесната ткаенина има издржливост повеќе од 75 годиниСо други зборови, тој е поголем од куќи од цврсто дрво, па дури и ги надминува конструкциите од тула или бетон.

Покрај тоа, овие куќи тие постигнуваат огромна рамнотежа помеѓу топлинската, пареата и дишењето на изолацијата на идовите.

Што значи подобрување на условите за живот внатре во домот.

Како да изберете дрвена куќа

Основните елементи.

Основните елементи што ја сочинуваат куќата од лесна рамка се 4: покрив, фалсификуван (поделба помеѓу подови), внатрешни wallsидови и надворешни wallsидови.

Надворешен wallид има:

 • Греди на обвивка 45x145mm
 • Декоративен материјал (дрвена платформа на пример)
 • Поддршка 25х45мм
 • Ветроупорна мембрана
 • Иверица или OSB
 • Изолација 150мм
 • Паралелна мембрана
 • 12,5 мм гипс картон

Внатрешен wallид со:

 • 12,5 мм гипс картон
 • Изолација 100-150мм
 • Паралелна мембрана
 • OSB или гипс картон 12,5 mm
 • Греди на обвивка 45x145mm

Раздвојувањето помеѓу подовите или ковано мора да има:

 • Подни палети
 • Ветроупорна мембрана
 • Изолација 150мм
 • Паралелна мембрана
 • OSB или гипс картон 12,5 mm
 • Греди на обвивка 45x145mm

И конечно покрив со:

 • Покрив (тегола, плочка)
 • Мембрана против влага
 • Воздушна комора
 • Поддршка 30х100мм
 • Изолација 150мм
 • Паралелна мембрана
 • Структурни греди 50x20mm
 • 12 мм гипс картон

Идеалот на куќите со лесна рамка е да имаат силна и цврста структура на чии простори може да ставите wallsидови, кои исто така имаат структура на дрвени летви кои формираат рамки (поради што се познати како рамка од дрво) и меѓу нив се фиксираат внатрешните и надворешните завршетоци, како и други елементи.

исто така, Една од предностите од овој тип дрвени куќи е дека е можно да ви ги дадат финишот што најмногу ни се допаѓа според истата структура, или внатре или надвор (фасада), да биде различна или еднаква од двете страни.

Од друга страна, друга предност на лесната ткаенина е тоа изградените куќи се поевтини, барем во теорија, од другите типови на куќи од тогаш имаат помалку дрва уште од идовите тие се од OSB или други предмети.

Што е OSB wallид или завршница?

OSB се кратенки за Oriented Strand Board, преведени како ориентирана плоча за чипови и тоа е еден вид конгломератна табла.

Оваа табла претставува еволуција на плочи од иверица, во која наместо да се спојат неколку листови или фурнири од дрво, се спојуваат неколку слоеви формирани од дрвени чипови или струготини, ориентирани да, во иста насока.

Можните завршувања што можеме да ги вградиме.

Претходно веќе споменав дека можете да изберете иста завршница, па дури и неколку за внатрешноста на куќата или за надворешноста, но дали знаете кои ги има?

Па, тука можете да видите 8 типа на завршни работи да изберете кои се:

 1. OSB плочи, претходно објасни (тие се актуелен тренд)
 2. Канаксел, овој премаз е изработен од дрвени чипови со висока густина, кој нуди естетика и цврстина на обоено дрво без неговите природни несовршености.
 3. Изложена тула.
 4. Вештачки камен, може да се постави како цоколе и е најевтино.
 5. Природен камен, обично се става како нешто специфичен детал затоа што неговата цена е зголемена.
 6. Дрвен јазик и жлеб, специјално за на отворено.
 7. Монослој, оваа завршница не е ништо повеќе од специјален малтер со изглед еднаков на цемент. Тоа е прилично скапо и веќе има неколку копии како мешавина од цемент и лепак.
 8. Еколошки минофрлачиНаправени се со природни материјали како вар, глина ...

Правни аспекти на дрвени куќи во Шпанија.

Некои луѓе веруваат дека куќи од трупец или монтажни куќи не мора да се придржуваат до лиценците за планирање и тоа не е случај.

Закон за градење

Треба да го знаете тоа дрвените куќи откако ќе бидат на земја или поточно „закотвени“ на земја, во дел од земјата подготвена да се користи, да се смета за недвижен имот и како такво, Тие се предмет на заедничко урбанистичко законодавство.

Тие исто така можат да бидат запишани во Регистрација на имот откако ќе бидат инсталирани.

Сепак, монтажни или подвижни дрвени куќи кои не се „закотвени“ на земја со работа, односно можат да бидат одделени, демонтирани или сменети нивната локација, тие се сметаат за движен имот.

Токму од оваа причина, мора да ја исполни NBE, Основните регулативи за градење и почитувајте ги прописите за земјиштето на кое се инсталирани.

Така секогаш мора да го земете предвид типот на почвата во која ја инсталирате вашата куќа, ако е земјиште за развој, неизградено земјиште, урбано или рустично.

Елементи или регулативи што треба да се земат предвид.

став las куќи од дрво, се смета како имот мора да се земе предвид 3 регулативи основните што се: Основни стандарди за градење (како подвижни домови), Закон за планирање на згради (LOE) и Технички законик за градење (ТЦЕ),

Основни стандарди за градење (НБЕ).

Тие се однесуваат на одбрана и безбедност на луѓето, воспоставување на минимални услови за задоволување на човековите потреби и исто така заштита на економија на општеството.

Закон за планирање на згради (НВИ).

Можеби тоа е Законот за градење што најмногу звучи за вас и е на сила во Шпанија од 1999 година.

Овој закон се занимава со основни аспекти во процесот на градење во исто време ги утврдува обврските на градежните агенти, како и нивните надлежности и полињата на примена.

Технички законик за градење (CTE).

Како што посочив на почетокот на статијата, за да потврдите дека куќите се во согласност со CTE, ќе ви треба проект за архитект и градежна дозвола од соодветниот Градски совет.

CTE се однесува главен сет на прописи со кои се регулира изградбата на згради во Шпанија од 2006 година.

Така воспоставување на основни барања за безбедност и живеење на зградите.

Предности и недостатоци на дрвени куќи

Конечно, дека е време, да преминеме на интересните, предностите и недостатоците на куќите за кои сте слушнале / прочитале толку многу.

Се чини дека во Шпанија модата за овој тип на куќа се зголемува, но сè уште не знаеме што навистина да очекуваме.

За ова, ќе дадам серија потези на четка на позитивни и негативни поени дека можат да имаат ваков тип на куќа.

Предности или позитивни поени.

Дрвена граѓа, главниот градежен материјал, е А. природен изолатор што може да нè заштити од лошите временски услови.

Од друга страна, се спротивставува на абењето добро произведено од Сонцето, ветерот или влажноста така неговата издржливост таа е многу висока.

Со горенаведеното (природна изолација) додавам дека нема ништо подобро од тоа да ја имате вашата куќа топла во зима и ладна во лето, предност што е исто така поврзана со последицата за заштеда на енергија.

Покрај тоа, дрвото има голема механичка отпорност, што не го спречува да биде цврст материјал способен да понуди заштита.

Постојат нови решенија во случај на пожар и тоа е тоа, со новите третмани со супстанции што го задржуваат пламенот, согорувањето не е толку брзо, додавајќи дека дрвото е веќе стабилен материјал во однос на огнот, мислам со ова дека се троши полека.

Да не станува збор за имот направен од цигли, цемент и бетон.

Оставањето на самиот материјал (дрво), останува да се каже тоа тој е многу разноврсен и може да се прилагоди на кој било дизајн на куќи и можат да бидат целосно прилагодени.

Во однос на неговата конструкција, треба да се напомене дека тоа е одржлива, ефтина и брза конструкција.

Одржлив бидејќи станува збор за чиста конструкција, троши малку вода кога конструкцијата се суши и се троши малку енергија во процесот на сечење и сушење на дрвото.

Може да се смета и за обновлив ресурс ако дрвото потекнува од шуми со одговорно управување.

Тој е ефтин и брз бидејќи споредувајќи се со куќи од тули, дрвените се вградени околу 6 месеци најмногу и се околу а 20 или 25% поевтино така што тие се подостапни за многу повеќе луѓе.

Недостатоци или негативни поени.

Велејќи го тоа дрвото е обновлив материјал ако е регулирано неговото извлекување Тоа е меч со две острици Од нелегална сеча или законска, но масовна или неконтролирана сеча секогаш ќе постои и претставува сериозен проблем за заштита на животната средина и ужасните последици што се јавуваат без овие живи суштества со уништување на шумите се поплави, ерозија на почвата, губење на биолошката разновидност, негативно влијание врз фиксацијата на јаглерод диоксид (СО2) итн.

Друга точка што треба да се земе предвид се одговорна грижа што треба да се направи на дрво.

Ова го велам затоа што како природен материјал е ќе биде нападнат од инсекти, штетници и габи.

Овие напади мора да ги избегнеме по секоја цена ако сакаме да продолжиме во нашата куќа. Иако денес овој проблем има а лесна поправка како третирајте го дрвото со супстанции што штитат и се водоотпорни.

Сепак, она што треба да се земе предвид се употребени супстанции бидејќи не е исто да се користи хемиски производи што може да му наштети на нашето здравје или на состојбата на дрвото на долг рок што природни или производи со почит со суровини и со здравјето на луѓето.

Како негативна точка што треба да се разгледа е тоа не сите општини дозволуваат изградба на дрвени куќи бидејќи според „тие“ сметаат дека овој тип на куќа „крши“ со пејзажот во однос на дизајнот, боите и долгиот итн.

исто така, овие куќи не се ценети бидејќи може да биде конвенционална градежна куќа бидејќи градежните системи се нови во некои земји.

Ако ги оставиме настрана непријатностите што можат да ги имаат овие типови куќи, лично Пиенсо que живеењето во дрвена куќа може да биде многу добра опција бидејќи тоа е алтернатива на конвенционалните куќи по „еколошки“ и поодговорни со околината, без тоа да го има толку посебен шарм кои имаат.


Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   викикост dijo

  Дрвена куќа наспроти традиционална куќа од тули и цемент
  Дрвото е еден од најсаканите елементи и од професионалци во секторот и од клиенти и сопственици на куќи. Всушност, овој материјал е веројатно единствениот вистински обновлив, благодарение на неговиот циклус на производство, а има и интересни физички својства, непознати за повеќето градежни материјали. Од која причина? Ајде да дознаеме заедно.

  Дрвени куќи се лесни, но многу отпорни.
  Како што знаеме, дрвото е многу лесен материјал и, следствено, лесен за транспорт. Сепак, ова не значи дека дрвена куќа не е стабилна, напротив! Носечките конструкции се исклучително силни и, меѓу другото, овозможуваат оптимално прицврстување на идовите за санитарна опрема, wallидни единици, полици и многу други елементи за украсување. Понатаму, од сеизмичка гледна точка, дрвените конструкции имаат многу поголем степен на безбедност од конструкциите од тули, бидејќи тие имаат исклучително мала цврстина. Ова значи дека дрвена куќа е способна оптимално да ја апсорбира енергијата ослободена од земјотресот, односно дрвена куќа е антисеизмичка куќа.

  Дрвени куќи имаат голема отпорност на пожар.
  Спротивно на популарното верување, дрвото полека гори, а во случај на пожар, монтажните дрвени куќи се многу посилни од традиционалните згради. Всушност, дрвото се јаглениса само на површината, оставајќи ја внатрешната структура речиси непроменета. Со карбонизирање, овој слој успева да ја забави брзината на ширење на пламенот, дејствувајќи како вистински изолатор и со тоа ги зачувува статичките својства на конструкцијата, што воопшто не е загрозено. Цементот и челикот, од друга страна, се материјали што доживуваат брз пад на механичките карактеристики. Поради оваа причина, во случај на пожар, дрвена куќа е многу побезбедна од нејзината хомологација, на пример, направена од бетон.

  Дрвото е совршен термоакустичен изолатор.
  Една од веројатно најценетите карактеристики на дрвените куќи е изолациониот имот што го поседува овој материјал. Всушност, дрвото гарантира неверојатна акустична и топлинска изолација. Од оваа последна причина, нордиските земји избираат дрво за да создадат надворешни и внатрешни структури на нивните домови. Во Италија, сепак, овој материјал се користи само за изградба на тавани, подови и завршни работи. Ако сте решиле да ја изградите вашата дрвена куќа, треба да знаете дека ќе живеете во куќа со идилична клима, топла зима и ладна лето. Дрвото што се користи за изградба на монтажни куќи, всушност, има прецизна стапка на влажност што, благодарение на одреден процес на сушење, исто така го штити од опасност од мувла.