Видови на загадување на водата

хемиска контаминација

Загадување на водата е секоја хемиска, физичка или биолошка промена во квалитетот на водата што има негативни и деструктивни ефекти врз организмите што ја консумираат. Концептот на контаминирана вода се однесува на акумулација и концентрација на една или повеќе супстанции освен водата во истата до степен до кој предизвикува нерамнотежа во биолошкиот живот, човечката потрошувачка, индустријата, земјоделството, риболовот и рекреативните активности и предизвикуваат нерамнотежа на животни. Има многубројни видови на загадување на водата во зависност од неговото потекло и оштетување.

Затоа, ќе ја посветиме оваа статија за да ви кажеме кои се различните видови на загадување на водата што постојат и кои се нивните последици.

Видови на загадување на водата

видови на загадување на водите кои постојат

Јаглеводороди

Излевањата на нафта речиси секогаш имаат локално влијание врз дивиот свет или водниот свет, Но, потенцијалот за ширење е огромен.

Маслото се лепи за пердувите на морските птици, ограничувајќи ја нивната способност да пливаат или летаат, со што се убиваат рибите. Зголемените излевања на нафта и излевања на бродовите доведоа до загадување на океаните. Важна забелешка: Маслото не е растворливо во вода и ќе формира дебел слој масло во водата, задушувајќи ги рибите и блокирајќи ја светлината од фотосинтетичките водни растенија.

Површинска вода

Површинските води вклучуваат природна вода што се наоѓа на површината на земјата, како што се реки, езера, езерца и океани. Овие супстанции доаѓаат во контакт со вода и се раствораат или физички се мешаат во него.

Апсорбери на кислород

Во водното тело има микроорганизми. Тие вклучуваат аеробни и анаеробни организми.. Водата обично содржи микроорганизми, било аеробни или анаеробни, во зависност од биоразградливите материи суспендирани во водата.

Прекумерните микроорганизми трошат и го осиромашуваат кислородот, предизвикувајќи смрт на аеробните организми и произведувајќи штетни токсини како што се амонијак и сулфур.

Подземно загадување

Пестицидите и хемикалиите поврзани со почвата се испуштаат од дождовницата и се апсорбираат во почвата, со што се загадуваат подземните води.

Микробна контаминација

Во земјите во развој, луѓето пијат непречистена вода директно од реки, потоци или други извори. Понекогаш ќе има природна контаминација предизвикана од микроорганизми како што се вируси, бактерии и протозои.

Многу е веројатно дека оваа природна контаминација предизвикуваат сериозни човечки болести и смрт на риби и други видови.

Загадување со суспендирана материја

Не сите хемикалии се лесно растворливи во вода. Тие се нарекуваат „честички“. Овие видови на супстанции можат да ги оштетат, па дури и да ги убијат водните организми.

Хемиска контаминација на водата

Познато е да се види како различни индустрии користат хемикалии кои се фрлаат директно во изворите на вода. Агрохемикалиите кои се користат прекумерно во земјоделството за контрола на штетници и болести на крајот ќе се слеваат во реките, труејќи ги водните организми, гаснејќи ја биолошката разновидност и загрозувајќи го човечкиот живот.

Нутритивна контаминација

Многупати велиме дека водата има здрава исхрана за живите суштества, па затоа не е неопходно да се деконтаминира. Но, откривањето на високи концентрации на земјоделски и индустриски ѓубрива во водата за пиење ја промени целата ситуација.

Многу отпадни води, ѓубрива и отпадни води содржат голема количина на хранливи материи кои можат да го стимулираат растот на алгите и плевелите во водата, со што не може да се пие, па дури и ги затнува филтрите.

Истекот на ѓубрива од обработливо земјиште ја загадува водата во реките, потоците и езерата додека не стигне до океанот. Ѓубривата се богати со различни хранливи материи неопходни за животот на растенијата, а произведената свежа вода ја менува природната рамнотежа на основните хранливи материи за водните растенија.

Извори и видови на загадување на водите

видови на загадување на водата

Изворите на антропско загадување кои влијаат на квалитетот на водата обично се поделени на два вида:

 • Точки извори на загадување
 • Не-точкести извори на загадување

Ајде да го видиме секој од нив:

 • Точки извори на контаминација: Точкален извор на загадување се однесува на извор на загадување кој испушта единечни или дискретни загадувачи во една изолирана или ограничена географска област. Како да станете: испуштање на домашни отпадни води, испуштање индустриски отпадни води, операции со опасен отпад, одведување на рудникот, истекување, случајно испуштање итн.
 • Дифузни извори на загадување: Тие се извори на пролиферација, вклучително и активности кои покриваат големи површини кои можат да предизвикаат подземна контаминација, а секако не може да се прецизираат со сигурност и прецизност. Некои примери засновани на извори: земјоделство и сточарство, урбана дренажа, користење на земјиштето, депонии, атмосферско таложење и рекреативни активности.
 • Природни извори на загадување: Тие се однесуваат на пожари или вулканска активност.
 • Извори на технолошко загадување: Овој тип на извор на загадување се заснова на индустриска и домашна потрошувачка, вклучително и моторизиран транспорт за кој се потребни лубриканти.

Видови загадувачи

остатоци во водата

Патогени микроорганизми

Овој тип на загадување се произведува од микроорганизми, како што се бактерии, вируси, протозои Тоа може да доведе до сериозни болести како што се колера, тифус и хепатитис.

Органски отпад

Неговото потекло е отпадот создаден од човечки активности, како што е добитокот. Присуството на биоразградливи или лесно разградливи материи во водата го поттикнува растот на аеробните бактерии кои го трошат постоечкиот кислород. Хипоксија го отежнува опстанокот на аеробните организми, а анаеробните организми ослободуваат токсични материи како што се амонијак или сулфур.

Неоргански хемикалии

Истото важи и за киселините, солите и отровните метали. Во високи концентрации можат да предизвикаат сериозни оштетувања на организмите, намалување на приносот на земјоделското производство и корозија на опремата за работа.

Неоргански фитонутриенти

Истото важи и за нитрати и фосфати. Тие се неопходни растворливи материи за развој на растенијата и може да го стимулира растот на алгите и другите организми. Овој тип на загадување може да доведе до еутрофикација на водните тела, што бара употреба на целиот присутен кислород. Ова ги попречува активностите на другите организми и ја намалува биолошката разновидност во водата.

Органски соединенија

Како нафта, бензин, пластика, пестициди, итн. Тие се супстанции кои можат долго да се задржат во вода и тешко се разградуваат за микроорганизмите.

Се надевам дека со оваа информација ќе можете да дознаете повеќе за видовите на загадување на водата што постојат.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)