Био-конструкција, еколошка, здрава и ефикасна конструкција

ентериер на куќа заснована на био-конструкција

Денес, се повеќе и повеќе луѓе почнуваат да консумираат органски производи за да се доближат до поздрав живот бидејќи се свесни за огромната количина на хемиски производи, од кои многу се токсични, содржат каква било храна што можеме да ја купиме во супермаркет.

И тоа е дека ние сме полни со токсични агенси во нашиот ден за ден, или поради храна, загадување на воздухот или од нашиот сопствен дом. Да, нашиот дом може да биде штетен и поради постоењето на хемикалии што се користат при неговата изградба.

Има толку многу што дури и Гринпис има своја токсична кампања дома.

Овие загадувачки елементи можат да се најдат во нив градежни материјали како што се цементот (повеќето куќи се изградени со него), тие обично содржат тешки метали како што се хром, цинк, меѓу другото.

Боите и лаковите добиени од масло испуштаат испарливи и токсични елементи како што се толуен, ксилен, кетони, итн.

ПВЦ-елементите не се поштедени бидејќи се многу токсични кога се произведуваат и кога се изгорени.

Од оваа причина е тоа што Биоконструкцијата е родена, кои имаат за цел да создадат здрави и удобни домови кои стануваат наши сојузници.

Биоконструкцијата како таква не е ништо ново, нашите баби и дедовци порано живееја во еколошки куќи, иако во повеќето случаи не беа обезбедени напредувања и удобности што можеме да ги уживаме денес.

До тогаш, куќите биле изградени на занаетчиски начин со материјали обезбедени од самата природа како дрво или камен и успеаја да им дадат доволно засолниште на своите жители, па дури и покрај тоа што беа изградени со овие материјали, многу од нив стигнаа до нас во добра состојба.

Дури индустриската револуција што нè доведе до изградбата на денешницата, таа маса на железо и цемент.

Зелени домови

Материјалите што се користат во еден од овие домови го прават тоа уште поквалитетно.

Многу од производите што можат да се применат во зелена зграда веќе се користени и продолжуваат да се користат во проекти на повисоко ниво, како што се реставрација на палати и луксузни домови.

Ова секако е така заради неговото ниво на квалитет, тие не се премногу скапи и тие се многу потрајни, така што заштедуваме пари на долг рок.

Дали треба да се откажеме од здраво и природно живеалиште заради модерен дом прилагоден на денешните потреби?

Се разбира не. Еколошки дом може да има ист напредок како конвенционалниот и со некои предности, покрај поздравите материјали.

фасада на куќа со природни материјали

Предностите најмногу се фокусираат на а зголемена заштеда на енергија (за ова применуваме биоклиматика), што доведува до а помало влијание врз животната средина на нашата куќа и А. намалување на времето за одржување на куќата и, како што рековме претходно за голема заштеда на енергија, што го забележува нашиот џеб.

Што треба да земеме предвид во зелената зграда?

За да започнете проект за биоконструкција, мора да се земат предвид неколку фактори, од кои првиот е препорака за вработување на професионалец на ова поле, бидејќи тоа ќе ни заштеди многу главоболки.

За жал, конвенционалните архитекти на оваа тема малку знаат за еко-архитектура, затоа треба да бараме експерт, овие се малку, но тие постојат на целата национална територија и можеме да најдеме.

Вториот фактор е геобиолошка студија на земјиштето каде што ќе се гради куќата.

Во оваа студија, можните геофизички измени мора да бидат детални, на овој начин ќе можеме да избегнеме или да ги ублажиме можните геофизички измени што можат да се мешаат во иднина, како на пр. геолошки грешки, еманации на радон гас, станици за мобилни телефони, маси за вода каде течат водни струи, електромагнетни полиња предизвикани од електрични водови и долг итн.

Откако ќе се анализира теренот и ќе заврши студијата за географските, културните и климатолошките карактеристики на областа, се спроведува проектот прилагодувајќи го на реални потреби што ги имаат идните сопственици.

Материјалите

За да започнете со градежна структура Можеме да избереме помеѓу неколку материјали како што се керамички блокови и тули, камен, земја (стабилизирани земјени блокови, кирпич, кал) и дрво, ова може да биде цврсто или во панели.

Изборот на дрво ќе зависи од дизајнот што е направен врз основа на материјалите што можат да се најдат во областа.

Градежни материјали

Во случај на изолациите, многу важни во био-конструкцијата, природните материјали се користат во повеќето конструкции, како што се растителни влакна (коноп, дрво, лен, кокосово влакно, памук и слама), целулоза и плута.

Плута е најкористена во овој сектор, иако целулозата и дрвените влакна си го прават својот пат, што изгледа прилично стабилно.

Ѕидовите, или внатрешни или надворешни, тие можат да бидат направени како варовнички малтери, природни малтери или глини. И малтерите и минофрлачите се лесни за наоѓање и примена.

Во случајот на греди, врати и прозорци Овие мора да бидат изработени од дрво обработено со природни производи и секако, со дрво од контролирана сеча. За ова, најдоброто нешто е што тие се од сертификација за шуми како што е FSC.

Други природни материјали што се применуваат на зелената зграда се надворешни бои и лакови. Покрај тоа, тие мора да можат да дишат и да не испуштаат токсични гасови, бидејќи синтетичките бои спречуваат потење.

Перспирацијата во зградата е многу важна бидејќи ако немаат соодветно потење, започнуваат проблеми со кондензација и влажност, предизвикувајќи ги сите соседни проблеми.

Од друга страна, во времето на електрична инсталација Ние мора да ја земеме предвид важноста да имаме добра врска со заземјување, инсталација во форма на шип и да не поставуваме електрични кабли на главата на креветите за да избегнеме електрично поле.

Влијанието на материјалите што се користат при изградба на згради

Во био-конструкцијата, природното преовладува и затоа е помало влијанието врз животната средина, ова влијание врз животната средина не започнува кога зградата е веќе изградена или додека се изведува работата, но ова влијание се наоѓа во сите негови фази: вадење, транспорт, ракување, пуштање во работа, работа и крај на животот и отстранување. 

И само го споменувам влијанието на материјалите што се произведуваат и врз животната средина и врз здравјето на луѓето (патологии и професионални заболувања).

Гореспоменатиот технолошки развој овозможи да се подобрат техничките карактеристики на материјалите, сепак се „плаќа“ со биолошките квалитети и безбедноста на животната средина.

Тоа е, со појавата на нови материјали за градба, се појавија нови проблеми со нив, како што се: високи еколошки трошоци, висока радиоактивност, токсичност, недостаток на потење, мешање од природни електрични и магнетни полиња итн. Сето ова резултира со анти-еколошки тип на конструкција, не е удобна и нездрава.

Поради оваа причина, биоконструкцијата мора да расте и да го прави тоа експоненцијално, користејќи природни материјали како што веќе споменавме погоре и користејќи некои најсоодветни градежни техники и со оглед на:

 • Влијанието врз животната средина за време на животниот циклус.
 • Ефектите врз здравјето на луѓето.
 • Енергетскиот биланс за време на неговиот животен циклус.
 • Социјални бенефиции.

Предности добиени со легално градење (за самоизградувачи)

Во Шпанија за изградба на куќи (без оглед на големината) еден проект е од суштинско значење на архитект или друг техничар со овие вештини, како што се: индустриски инженери, јавни работи итн., во зависност од карактеристиките и големината на работата.

Затоа, ако сакате да бидете само-градител на вашиот дом во оваа земја, не треба да го занемарувате овој важен детал.

Исто така, препорачливо е да имате техничар на кој ќе можете да му се обратите во случај на какво било сомневање и за некоја друга пресметка што можеби ќе ја пропуштите бидејќи немате доволно искуство.

Исто така, во сите општини потребно е да се побара претходна дозвола за сите видови градби и имајќи предвид дека во зависност од секоја општина, видот на дозволата може да варира, кој треба да ви ја даде дозволата, лицето кое има право да го претстави проектот ...

Иако може да биде сложено, доколку го легализирате проектот за самоизградба, може да ги добиете овие низи предности:

 • Елиминирање на налогот за уривање поради непочитување на прописите.
 • Елиминирање на тешкотиите при договорните услуги за снабдување со вода, електрична енергија и третман на отпадни води.
 • Елиминација на тешкотиите при договарање хипотекарни заеми поврзани со изградба или можност за добивање субвенции и признавање во рурални мрежи за сместување и / или помош за земјоделски активности и / или помош за заштеда на енергија и инсталација на обновливи енергии.
 • Подобри услови за евентуална продажба на домот или конструкцијата.

Проект бала-бокс

Како дополнителна информација, морам да го споменам проектот Бала-бокс, кој се состои од изградба на прототип на мала куќа со употреба на префабрикувани блокови од дрво и слама.

Со овој проект, Таа е наменета за отворено ширење на придобивките од еколошката, здрава и ефикасна градба.

Промотори на овој проект се Алфонсо Завала, архитект и Луис Веласко, столар и градител, заинтересирани за техники на биоконструкција. Палома Фолаче, реставратор и техничар во wallидни апликации, експерт за природни завршни работи и Пабло Бернаола, био-градител специјализиран за шпорети за термичка инерција, го комплетираат тимот.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.