wit donya

kayu abang

Ing planet kita ana ewonan spesies wit sing menehi oksigen sing kita ambegan lan mbantu kita nyerep karbon dioksida sing kita polusi. Thanks kanggo wit-witan kasebut, alas digawe sing dadi habitat mayuta-yuta spesies kewan, tanduran lan jamur uga dadi sumber daya kanggo manungsa. Antarane sing paling dikenal wit donya kita duwe dhaftar banget larang regane.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake babagan wit-witan utama ing donya lan ciri-cirine.

wit donya

wit sing paling penting

Wit Tulle

Pohon Tule, cemara Moctezuma, dumunung ing tengah Santa María del Tule ing negara bagian Oaxaca, Meksiko. Nduweni batang sing paling kuat ing antarane wit apa wae ing donya, utamane amarga batang kasebut didhukung banget, maca diameter sing dideteksi luwih gedhe tinimbang bagean salib sing nyata saka batang kasebut. Iku dadi gedhe banget sing dikira wit-witan luwih akeh, nanging tes DNA nuduhake yen wit iku siji. Wit iki kira-kira umure antara 1.200 nganti 3.000 taun.

Methuselah

Ora mung wit sing paling tuwa ing Bumi, nanging uga makhluk urip sing paling tuwa. Dikenal ana ing Nevada, sanajan lokasi sing tepat ora dingerteni (minangka langkah konservasi). Umure kira-kira 4.700 taun.

Dheweke nampa jeneng iki nalika iku, nanging kita kudu ngelingi sing karakter Kitab Suci "mung" urip 969 taun. Wit iki kalebu pinus sing umure dawa banget, Pinus longaeva utawa pinus bristle kulon intermountain, bristle pine. Akeh wong mikir yen spesimen ing foto ing ndhuwur, kayu entheng karo vena peteng, bangga nuduhake kabeh pratandha saka tuwa, crystallized pose ing angin, nanging kasunyatan iku ora amarga wigati ing wit. Penyelidikan Kronologis wis nyoba nglindhungi dheweke kanthi mung mbukak wilayah kasebut, nanging identitas asline tetep dadi rahasia.

Prometeo

Yen Methuselah minangka makhluk paling tuwa, Prometheus minangka makhluk paling tuwa. Iku Prometheus sing ora ana maneh karo kita. Iki dipotong ing 1964 dening peneliti Universitas North Carolina, Donald R. Currey (kasunyatan sing isih kontroversial saiki). Iki ditemokake ing Nevada, AS, lan duwe sejarah luwih saka 5.000 taun.

Patriark saka Alas

Iki kalebu spesies Cariniana legalis. Umure udakara 3.000 taun lan saiki dadi simbol perang Brasil nglawan deforestasi lan kaslametane Amazon.

Jeneng ilmiahe yaiku Rosa Jequitibà, kalebu spesies Cariniana legalis, lan pangkal batang nduweni keliling 16 meter. Miturut tradisi lokal, wit iki dianggep minangka wit keramat. Kanopie ngrangkul langit 50 meter ing sadhuwure lemah, meh pengin (diwenehi deforestasi massive ing Brazil) kanggo ngerti carane tetep adoh saka risiko pancet pembantaian.

manchineel pati

wit ageng

Bisa uga wit sing paling mbebayani ing bumi. Iku tuwuh ing wilayah pesisir, utamane ing Karibia. Woh-wohan kasebut bisa nyebabake manungsa lan umume mamalia. Nanging uga, getahipun saged njalari erupsi ingkang awrat, asap saking kayu ingkang kobong lan godhong Highly beracun, lan chestnut paling tuwa lan paling gedhé ing donya.

Chestnut saka 100 jaran

Kanthi sajarah meh 4.000 taun lan keliling 56,9 meter, iki minangka salah sawijining wit paling jembar ing donya (kayata iki kalebu ing Guinness Book of Records). Mung 8 kilometer saka kawah Edna Volcano, salah sawijining gunung geni paling aktif ing Bumi.

Hyperion

Kita sijine Hyperion pisanan, lan Sequoia nduweni pakurmatan minangka wit paling dhuwur ing Bumi (paling ora, paling gedhe sing bisa dideleng). Kanggo ngerteni). Dumunung ing Taman Nasional Redwood lan dhuwuré 115,61 meter. Elinga yen Taman Nasional Redwood nomer loro ing dhaptar wit paling dhuwur ing planet, saliyane Hyperior, Helios lan Icarus.

wit kurcaci

wit-witan ing donya

Willow kerdil utawa herbaceous ora penting babagan umur, ukuran, keracunan, utawa kontribusi kanggo lingkungan. Willow kerdil mbuktekake manawa wit kasebut ora mung megah, nanging uga cilik utawa luwih cilik tinimbang bonsai. yaiku, biasane udakara 6 cm dawane.

Wit Urip

Wit iki wis ngentekake luwih saka 600 taun urip kanthi sepi lan sepi lan pantes dhaptar iki. Ing taun 1973, sopir Libya sing mabuk nebang wit kasebut, kang dumunung ing Bahrain lan ora mung wedhi. Wit asli saiki ana ing papan liya. Papan asli saiki ana patung logam pengetan.

General Sherman

Jendral Sherman dudu wit sing paling dhuwur utawa paling jembar ing Bumi, nanging minangka wit paling gedhe lan sing paling biomassa, amarga dhuwure 83 meter lan diametere luwih saka 11 meter ing dhasare. Sequoia raksasa sing umure 2000 taun minangka institusi ing Taman Nasional Sequoia, lan iku wektu sequoia paling tuwa lan paling gedhe ing Bumi.

Presiden

Umure 3.266 taun, dhuwuré 75 mèter lan volume udakara 1.533 mèter kubik, disebarake kaya ing ngisor iki: 1.278 meter kubik batang lan 255 meter kubik cabang. Batang kasebut ditutupi kulit coklat teyeng sing kandel, munggah langsung menyang langit, saka ngendi katon ing cakrawala sing apik banget, puncak Sierra Nevada sing ditutupi salju.

Wit zaitun Vouves

Wit zaitun minangka wit irit sing tahan banget kanggo penyakit lan kahanan garing lan kurang banyu. Spesimen sing misuwur iki, ditemokake ing pulo Kreta Yunani, dhuwuré 12,5 mèter lan dhiameteré maksimal 4,6 mèter, thukul watara 3.500 taun kepungkur. Batang kasebut minangka kusut sing apik banget, kaya aliran lava sing wis nguatake sajrone pirang-pirang abad. Iki dibukak dening udakara 20.000 wong saben taun lan isih ngasilake zaitun sing enak.

Larch

Alerce minangka cemara Patagonia sing megah (Fitzroya cupressoides) ditemokake ing taun 1993. Cypresses iki ditondoi dening makutha kasar ing wangun piramida lan gedhe, gedhe-gedhe alon-akeh, ukuran mung milimeter ing circumference saben taun, sanadyan iku uga tekan dhuwur nggumunake liwat 100 meter. Sawise ngukur dering kasebut kanthi teliti, umur Alerce ditemtokake 3.640 taun.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan Dawn of the World lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.