Rocks lan mineral

Formasi rock

Geologi minangka ilmu sing fokus ing sinau babagan komposisi kerak bumi sing bisa ditemokake watu lan mineral. Ana macem-macem jinis watu ing jagad iki miturut ciri, asal usul lan pambentukane. Semono uga mineral. Kita bisa ngekstrak sumber daya alam sing terkenal saka watu lan mineral, mula pasinaon kasebut penting banget.

Amarga alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan batu lan mineral, apa klasifikasi utamane lan pentinge planet kita.

Rocks lan mineral

mineral

Definisi mineral

Sing pertama yaiku ngerti definisi mineral lan rock supaya bisa nggawe dhasar lan bisa nerangake sisane. Mineral arupi bahan padhet, alami lan anorganik sing asale saka magma. Iki uga bisa digawe dening pangowahan mineral liyane sing wis ana lan sing wis kawangun. Saben mineral duwe struktur kimia sing jelas, sing kabeh gumantung karo komposisine. Proses pembentukan uga duwe ciri fisik sing unik.

Mineral wis pesen atom. Atom-atom kasebut ditemokake kanggo mbentuk sel sing mbaleni ing struktur internal. Struktur kasebut ngasilake bentuk geometris tartamtu sing, sanajan ora mesthi bisa dideleng, nanging ana.

Sel unit mbentuk kristal sing nggumpal lan mbentuk struktur kisi utawa kisi. Kristal kasebut formers mineral alon banget. Formasi kristal luwih alon, luwih akeh pesen kabeh partikel lan, mula proses kristalisasi luwih apik.

Kristal dibentuk utawa tuwuh gumantung saka sumbu utawa bidang simetri. Sistem kristal nglumpukake 32 jinis simetri sing bisa diduweni kristal. Kita duwe sawetara sing utama:

  • Biasa utawa kubik
  • trigonal
  • hexagonal
  • Rhombic
  • Monoklinik
  • Triklinik
  • tetragonal

Klasifikasi mineral

Rocks lan mineral

Kristal mineral ora diisolasi, nanging mbentuk agregat. Yen loro utawa luwih kristal tuwuh ing bidang utawa sumbu simetri sing padha, bisa dianggep minangka struktur mineral sing diarani kembar. Tuladhane kembar yaiku kuarsa batu kristal. Yen mineral nutupi lumahing watu, mula bakal wujud gumpalan utawa dendrit. Contone, pyrolusite.

Kosok baline, yen mineral mineral ing rongga watu, mula ana struktur sing diarani geode. Geode kasebut didol ing saindenging jagad kanthi kaendahan lan dekorasi. Contone geode bisa dadi olivine.

Ana macem-macem standar kanggo nggolongake mineral. Miturut komposisi mineral, bisa diklasifikasikake kanthi luwih gampang. Dheweke dipérang dadi:

  • Logam: Mineral logam dibentuk dening magma. Sing paling misuwur yaiku tembaga lan perak, limonit, magnetit, pirit, sphalerite, malachite, azurite utawa cinnabar.
  • Non-logam Antarane non-logam, kita duwe silikat, sing komponen utamane silikon dioksida. Dheweke kalebu magma ing astenosfer. Minangka mineral kayata olivine, talc, muscovite, kuarsa lan lempung. Kita uga duwe uyah mineral, sing digawe saka uyah sing mudhun nalika banyu segara nguap. Iki uga bisa dibentuk kanthi rekristalisasi mineral liyane. Iki minangka mineral sing dibentuk kanthi presipitasi. Contone, kita duwe kalsit, halite, silvin, gypsum, magnesite, anhidrite, lsp. Pungkasan, kita duwe mineral liyane karo komponen liyane. Iki wis digawe liwat magma utawa rekristalisasi. Kita nemokake fluorit, belerang, grafit, aragonit, apatite lan kalsit.

Karakteristik lan jinis watu

Mineral lan watu

Rocks arupa mineral utawa agregat mineral individu. Ing jinis pisanan, kita duwe granit, lan mineral, kayata uyah rock minangka conto. Pembentukan rock minangka proses sing alon banget lan ngetutake proses sing beda.

Miturut genesis watu kasebut, bisa dipérang dadi telung jinis: watu igneous, watu sedimen, lan watu metamorf. Watu kasebut ora permanen, nanging terus berkembang lan ganti. Mesthi wae, kalebu pangowahan sing ana sajrone jaman geologis. Kanthi tembung liyane, ing skala manungsa, kita ora bakal bisa ndeleng wujud watu utawa ngrusak awake dhewe, nanging parang duwe siklus rock.

Watu igneus

Watu igneous minangka watu-watu sing dibentuk dening pendinginan magma ing njero bumi. Iki nduweni bagean cairan saka mantel sing diarani astenosfer. Magma bisa digawe adhem ing kerak bumi utawa bisa digawe adhem kanthi kekuwatan kerak bumi. Gumantung ing endi adhem magma, kristal bakal bentuke kanthi beda kanthi cara siji utawa liyane, nyebabake macem-macem tekstur, kayata:

  • Granulated: Nalika magma alon-alon adhem lan mineral kristalisasi, partikel ukuran sing padha bisa dideleng.
  • Porphyry: magma diprodhuksi nalika adhem beda-beda. Wiwitane wiwit adhem alon-alon, mula saya suwe saya cepet.
  • Vitreous. Iki uga diarani tekstur keropos. Muncul nalika magma dadi adhem kanthi cepet. Kanthi cara iki, kristal ora wujud, nanging katon kaya kaca.

Watu sedimen

Bahan kasebut arupa bahan sing dikikis watu liyane. Bahan-bahan kasebut diangkut lan disimpen ing sisih ngisor kali utawa samodra. Nalika akumulasi, dheweke ngasilake formasi. Watu-watu anyar kasebut digawe liwat proses kayata petrifikasi, pemadatan, semen lan rekristalisasi.

Watu metamorphic

Yaiku watu-watu sing digawe saka watu liyane. Biasane digawe saka watu sedimen sing ngalami proses transformasi fisik lan kimia. Faktor geologis kayata tekanan lan suhu sing ngganti watu kasebut. Mula, jinise watu gumantung saka mineral sing ana lan derajat transformasi sing ditindakake amarga faktor geologis.

Ana macem-macem proses metamorf sing nyebabake rock owah lan berkembang. Contone, beda suhu sing ndadak diarani thermoclastikanggo. Iki minangka proses sing beda-beda suhu ing wayah awan lan wengi, kaya sing ana ing ara-ara samun, bisa nyebabake pembentukan retakan lan kerusakan fisik watu. Mengkono uga ing proses erosif sing disebabake angin lan banyu. Erosi angin utawa pembekuan lan cair banyu sing retak ing watu kasebut bisa nyebabake metamorfosis.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan batu lan mineral.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.