Turbin Kaplan

Turbin Kaplan energi terbarukan

Kaya sing wis dingerteni, kanggo ngasilake energi hidrolik, kita kudu nyiram akeh banyu liwat grojogan supaya bisa mindhah turbin. Salah siji turbin sing paling akeh digunakake ing energi hidrolik yaiku Turbin Kaplan. Iki minangka turbin jet hidrolik sing digunakake kanthi gradien cilik nganti sawetara puluhan meter. Aliran sing dibutuhake terus akeh banget supaya energi bisa ngasilake.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan turbin Kaplan, karakteristik lan cara digunakake kanggo ngasilake energi hidrolik.

Apa turbin Kaplan?

Turbin Kaplan

Iki minangka turbin jet hidrolik sing nggunakake gradien cilik ing dhuwur sawetara meter nganti sawetara puluhan. Salah sawijining ciri utama yaiku supaya bisa digunakake kanthi tarif aliran sing dhuwur. Aliran udakara 200 nganti 300 meter kubik per detik. Digunakake sacara wiyar kanggo generasi energi hidrolik, iki minangka jinis energi terbarukan.

Turbin Kaplan diciptakake ing taun 1913 dening Profesor Austria Víktor Kaplan. Iki minangka jinis turbin hidrolik sing bentuke baling-baling sing duwe lading sing bisa orientasi karo aliran banyu sing beda. Kita ngerti manawa aliran banyu beda-beda gumantung saka intensitas volume. Kanthi bisa duwe agul-agul sing berorientasi karo aliran banyu, kita bisa nambah kinerja kanthi tetep dhuwur nganti 20-30% aliran nominal.

Sing paling umum yaiku turbin iki dilengkapi fasilitas kanthi deflektor stator tetep sing mbantu nuntun aliran banyu. Kanthi cara iki, generasi energi listrik dioptimalake. Efisiensi turbin Kaplan bisa digunakake kanggo aliran sing luwih akeh gumantung karo kabutuhan. Becik, turbin kudu disiapake nggunakake sistem orientasi ing endi kita nyelehake deflektor stator nalika aliran kasebut owah. Kita ora mesthi duwe aliran banyu sing padha amarga gumantung karo tingkat udan lan waduk.

Nalika cairan tekan turbin Kaplan, thanks kanggo saluran sing bentuké spiral, bisa menehi feed kabeh ngubengi kabeh. Sawise cairan wis tekan turbin, liwat distributor sing menehi cairan rotasi cairan. Iki minangka impeller sing tanggung jawab kanggo ngalihake aliran 90 derajat kanggo mbalikke kanthi aksial.

Karakteristik utama

Nalika duwe turbin baling-baling, kita ngerti manawa angger-angger kasebut nul. Iki tegese turbin mung bisa digunakake ing sawetara tartamtu, dadi distributor malah ora bisa diatur. Kanthi turbin Kaplan, kita entuk orientasi agul-agul impeller kanggo nyetel aliran banyu. Kajaba iku, gerakan kasebut adaptasi karo aliran saiki. Iki amarga saben setelan distributor cocog karo orientasi agul-agul sing beda. Thanks kanggo iki, sampeyan bisa nggarap panenan sing luwih dhuwur nganti 90% ing macem-macem tingkat aliran.

Bidang panggunaan turbin iki tekan irungnya maksimum udakara 80 meter lan mili nganti laju aliran 50 meter kubik per detik. Iki sebagian tumpang tindih babagan panggunaan Turbin Francis. Turbin iki dheweke mung tekan setetes 10 meter lan luwih saka 300 meter kubik per detik.

Kanggo ngoptimalake generasi energi hidrolik, umum banget kanggo ndeleng turbin Kaplan. Iki minangka turbin baling-baling sing beroperasi kanthi kapasitas lengkap lan nanggepi cairan sing berlebihan. Thanks kanggo turbin iki, dheweke ngilangi biaya instalasi sing akeh amarga turbin iki luwih larang tinimbang turbin baling-baling nanging instalasi dadi luwih efisien ing jangka panjang.

Kepiye turbin digunakake ing tenaga listrik tenaga listrik

Yen kita pengin njaga output voltase tetep ing instalasi hidroelektrik, kecepatan turbin kudu tetep tetep. Kita ngerti manawa tekanan banyu beda-beda gumantung saka tingkat aliran lan intensitas jawah. Nanging, kacepetan turbin kudu tetep tetep tanpa dipikirake variasi tekanan kasebut. Supaya tetep stabil, akeh kontrol sing dibutuhake ing turbin Francis lan turbin Kaplan.

Instalasi roda pelton asring digawe nalika aliran banyu mbantu ngontrol kanthi mbukak lan nutup nozel ejector. Nalika ana turbin Kaplan ing fasilitas kasebut, muncung bypass debit digunakake kanggo mbantu nyuda perubahan arus sing cepet ing saluran drop sing tiba-tiba bisa nambah tekanan banyu. Kanthi cara iki, kita priksa manawa baling-baling kasebut tetep dijaga kanthi tetep lan ora kena pengaruh perubahan tekanan banyu. Peningkatan tekanan banyu iki dikenal minangka palu banyu. Dheweke bisa ngrusak fasilitas banget.

Nanging, kanthi kabeh setelan kasebut, aliran banyu sing tetep dijaga liwat nozel supaya gerakan agul-agul turbin tetep stabil. Kanggo ngindhari palu banyu, nozel debit ditutup alon-alon. Turbin sing digunakake kanggo generasi energi hidrolik beda-beda miturut sawetara jinis:

  • Kanggo mundhak gedhe lan tarif aliran cilik Turbin pelton digunakake.
  • Kanggo sing endhas sing luwih cilik nanging kanthi aliran sing luwih dhuwur Turbin Francis digunakake.
  • En Air terjun cilik banget nanging kanthi aliran gedhe banget Turbin Kaplan lan baling-baling digunakake.

Tanduran hidroelektrik gumantung karo banyu sing akeh sing ana ing wadhuk. Aliran iki kudu dikendhaleni lan bisa dijaga meh tetep saengga banyune bisa diangkut liwat saluran utawa batang. Aliran kasebut dikontrol liwat katup kanggo adaptasi aliran banyu sing liwat turbin. Jumlah banyu sing diidini liwat turbin gumantung saka kebutuhan listrik ing saben wektu. Sisa banyu metu liwat saluran debit.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan turbin Kaplan lan generasi tenaga hidro.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.