satwa tundra

rusa

Ing planet kita ana macem-macem ekosistem kanthi ciri unik sing ndadekake vegetasi lan fauna sing berkembang ing kono beda. Salah sawijining ekosistem sing bakal kita sinau yaiku tundra. Ing tundra fauna Wis dikembangake ing lingkungan sing rada rumit. Nanging, spesies bisa adaptasi karo lingkungan supaya bisa urip lan berkembang.

Ing artikel iki kita arep kanggo pirembagan bab karakteristik saka fauna saka tundra, carane urip lan cara urip.

ekosistem tundra

tundra fauna

Kita bisa nemtokake tundra minangka bioma sing ora ana vegetasi amarga iklime, amarga wilayah kasebut kalebu wilayah kutub bumi. Iki panggonan ngendi vegetasi meh ora ana wiwit iku ngluwihi wilayah ngendi wit-witan tuwuh.

Nanging, amarga hawa adhem lan teles, lemah ditutupi lumut lan lumut, malah wit willow Arktik tuwuh ing sawetara panggonan. Iki amarga musim panas, sing sanajan cendhak (ora luwih saka rong wulan), luwih adhem tinimbang musim dingin, sanajan arang banget ngluwihi 10 derajat.

Pranyata ing kene ora akeh udan, mula tanduran cilik sing tuwuh bisa nyukupi urip lan dadi panganan kanggo fauna tundra. Biasane permukaan sing rata karo es batu ing ngisor, sing bisa dadi antara 30 cm nganti 1 m. Mangkono, banyu ing panggonan iki ora bisa saluran, stagnates, mbentuk laguna lan rawa Dheweke nyedhiyakake kelembapan sing dibutuhake kanggo urip tanduran.

Leleh terus nggawe retak geometris ing lemah, lan ing endi es ora ilang, nodul lan gundukan bisa katon ing permukaan. Sampeyan uga gampang nemokake lanskap berbatu sing ditutupi lumut, sing ngidini macem-macem kewan duwe habitat cilik dhewe.

satwa tundra

jinis mujur nengen

Amarga iklim tundra sing aneh, fauna kudu disiapake kanggo tahan panas, mula bisa ditemokake spesies sing ora katon ing papan liya. Iki kalebu:

  • rusa kutub: padha tansah pindhah menyang tundra nalika mangsa panas amarga padha ora tahan panas ing ngendi wae. Tundra nyedhiyakake iklim nganti 10 derajat.
  • Sapi kasturi. Saliyane jenenge "Musk", nduweni ambu ora enak sing ndadekake wanita bisa narik kawigaten. Dheweke ditutupi rambut coklat-coklat sing subur sing bisa tahan suhu sing sithik lan bisa tuwuh nganti 60 cm.
  • Kelinci Arktik. Iki terwelu putih karo bintik ireng ing kuping dawa katon luwih kaya terwelu, nanging ora, iku salah siji saka terwelu paling gedhe ing donya. Nduweni kulit sing kandel sing ditutupi rambut sing kandel lan alus sing nglindhungi saka suhu sing kurang.
  • wedhus salju: Iki minangka jinis wedhus umum sing bisa ditemokake ing fauna tundra, amarga rambute lan kekuatan fisik ndadekake becik kanggo urip ing iklim bioma kasebut.
  • Lemmings: padha rodents wulunen cilik sing, amarga penasaran, kita bakal pitutur marang kowe, dikenal kanggo tendensi suicidal, padha nindakake bebarengan karo uncalan piyambak menyang segara.

Saliyane kewan kasebut, spesies umum liyane kayata bruwang kutub, serigala, elang, manuk hantu bisa ditemokake ing fauna tundra; ing banyu, iwak kaya salmon. Saliyane fauna tundra, ana flora gedhe, utamane saka suket lan semak cilik, amarga kelembapan sing digawe dening es subsoil.

Jinis tundra

fauna tundra Arktik

tundra Arktik

Kita bisa nyelehake ing belahan bumi sisih lor ing sangisore tutup Ès Arktik, wiwit saka wilayah sing ora ramah menyang pinggir taiga sing ditemtokake dening taiga. Ing peta, bakal dadi setengah saka Kanada lan bagean gedhe saka Alaska.

Ing kasus paling, kita bisa nemokake lapisan subsoil beku, biasa disebut permafrost, sing biasane digawe saka bahan sing luwih alus. Nalika banyu jenuh permukaan ndhuwur, gambut lan blumbang dibentuk, nyedhiyakake banyu kanggo tanduran.

Vegetasi tundra Arktik ora duwe sistem oyod sing jero, nanging isih ana macem-macem tanduran sing bisa tahan hawa adhem: shrubs kurang, lumut, sedges, earthworms, lan suket... lsp.

Kéwan-kéwan kasebut diadaptasi kanggo nahan musim dingin sing dawa lan adhem lan ngasilake lan berkembang biak kanthi cepet ing mangsa panas. Kéwan kaya mamalia lan manuk uga duwe insulasi lemak ekstra. Akeh kewan hibernate ing mangsa amarga kurang pangan. Pilihan liyane yaiku pindhah menyang kidul kanggo mangsa, kaya manuk.

Amarga suhu sing adhem banget, reptil lan amfibi mung sawetara utawa ora ana. Populasi ana ing osilasi konstan amarga imigrasi lan imigrasi sing tetep.

Tundra Alpine

Dumunung ing wilayah pegunungan ing endi wae ing planet iki, kanthi dhuwur sing signifikan ing sadhuwure segara, lan ora ana wit-witan sing tuwuh. Periode ngembang kira-kira 180 dina. Suhu ing wayah wengi asring ngisor beku. Beda karo tundra Arktik, lemah ing Pegunungan Alpen dikeringake kanthi apik.

Tanduran iki meh padha karo sing ditemokake ing Arktik lan kalebu tetanduran herbaceous kayata suket, shrubs godhong cilik lan heathers, wit dwarf. Kéwan sing urip ing tundra alpine uga bisa adaptasi: mamalia kaya marmut, wedhus, wedhus, manuk kanthi wulu sing angel, lan serangga kaya kumbang, walang, kupu, lan liya-liyane.

tundra antartika

Iki minangka salah sawijining ekosistem tundra sing kurang umum. Kita bisa ndeleng ing Georgia Kidul lan Kapuloan Sandwich Kidul, sing minangka bagéan saka Wilayah Inggris, uga ing sawetara Kapuloan Kergallen.

iklim

Amarga dhuwure lan cedhak karo kutub, cuaca tundra bakal tetep ngisor pembekuan kanggo paling taun, bab 6 kanggo 10 sasi. Ayo padha ngelingi unsur sing ora urip, kayata lemah utawa bumi, gunung, banyu, atmosfer, lsp. Iki diarani bioma lan menarik kanggo sinau.

Umumé, mangsa tundra dawa, peteng, adhem banget lan garing, nganti tekan -70 derajat Celsius ing sawetara wilayah. Senadyan lumahing salju ing saindhenging taun, sawetara udan cahya dumadi ing wangun salju nalika mangsa panas, nalika suhu mudhun.

Ing wilayah ekstrem, suhu rata-rata yaiku -12 nganti -6 derajat celcius. Ing musim dingin bisa nganti 34 derajat sentimeter, nalika musim panas biasane tekan -3 ºC. Yen kita ngomong babagan dataran tinggi utawa gunung, ing mangsa panas bisa nganti 10 derajat Celsius, nanging ing wayah wengi bakal sawetara derajat ing ngisor nol kanggo nglindhungi awake dhewe.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan fauna tundra lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.