Jejak ekologis, ngerti pengaruh sampeyan lan cara ngitung

pengaruh lingkungan warga, tilas ekologis

Wis ana a Indikator keberlanjutan internasional lan sampeyan pancen wis nate krungu. Indikator iki minangka jejak ekologis.

Kanthi tantangan anyar sing muncul, kita kudu nambah lan ngrampungake kabeh informasi sing bisa ditawakake PDB (Produk Domestik Bruto), singIndikator sing digunakake ing saindenging jagad ing konteks ekonomi.Iki kudu bisa ngrancang kabijakan sing seimbang sing bisa nggambarake komitmen marang Lingkungan lan kesejahteraan sosial.

Indikator keberlanjutan biofisik iki, lan aku mung ngandhani babagan jejak ekologis, sing bisa nggabungake pengaruh sing ditindakake komunitas manungsa marang lingkungane. Ngelingi minangka logis, kabeh sumber daya sing dibutuhake uga sampah sing digawe ing komunitas kasebut.

Apa tilas ekologis?

Tapak ekologis mula ditetepake minangka

total area produktif ekologis sing dibutuhake kanggo ngasilake sumber daya sing dikonsumsi dening rata-rata warga masarakat tartamtu, uga kebutuhan kanggo nyedhot sampah sing diasilake, preduli saka dununge wilayah kasebut

Sinau babagan jejak ekologis

Kanggo nggawe minangka indikator, luwih dhisik kudu ngerti carane ngetung tilas kasebut, kanggo aspek kayata:

Aliran bahan lan energi mesthi dibutuhake kanggo ngasilake barang utawa jasa (preduli saka teknologi sing digunakake). Bahan lan energi kasebut saka sistem ekologis utawa aliran energi langsung saka Surya kanthi wujud beda.

Dheweke uga dibutuhake, sistem ekologis kanggo nyerep sampah sing digawe sajrone proses produksi lan panggunaan produk akhir.

Lumahing ekosistem produktif dikurangi amarga papan kasebut dikuwasani karo omah, peralatan, prasarana ...

Kanthi cara iki kita bisa ndeleng kepiye indikator iki nggabungake macem-macem pengaruh, sanajan wong liya uga kudu dipikirake, kayata sing ora nganggep pengaruh lingkungan nyata.

set pengaruh kanggo tilas ekologis

Pengaruh lingkungan nyata

Sawetara pengaruh ora dianggep, utamane asipat kualitatif, kayata kontaminasi lemah, banyu, lan swasana (kajaba kanggo CO2), erosi, ilang keragaman hayati utawa degradasi saka malang.

Dianggep manawa praktik ing sektor pertanian, ternak lan kehutanan tetep lestari, yaiku produktivitas lemah ora bakal saya suwe saya suwe.

Pengaruh sing ana gandhengane karo panggunaan banyu ora dianggep, kajaba pendhudhuk langsung saka lemah kanthi waduk lan prasarana hidrolik lan energi sing ana gandhengane karo manajemen siklus banyu.

Minangka kritéria umum, dicoba ora ngetung aspek-aspek kasebut sing ana keraguan babagan kualitas pitungan.

Ing babagan iki, ana uga cenderung kanggo milih pilihan sing paling wicaksana nalika entuk asil.

Biocapacity

Unsur pelengkap kanggo jejak ekologis yaiku biocapacity saka sawijining wilayah. Iku mung wilayah produktif biologis sing kasedhiya kayata palawija, alas, suketan, segara sing produktif ...

Aku nyebut biocapacity minangka elemen pelengkap amarga bedane indikator kasebut menehi asil minangka asil saka defisit ekologis. Yaitu, defisit ekologis padha karo panjaluk sumber (tilas ekologis) kurang sumber sing kasedhiya (biocapacity).

Saka sudut pandang global, kira-kira ana 1,8 ha biocapacity planet kanggo saben penduduk, utawa apa sing padha, yen kita kudu nyebarke bumi produktif bumi ing bagean sing padha, kanggo saben luwih saka enem milyar penduduk ing planet iki, 1,8 hektar bakal cocog kanggo nyukupi kabeh kabutuhane sajrone setaun.

Iki menehi idea babagan konsumsi lan pengeluaran sing gedhe, lan yen terus kaya ngono, Bumi ora bakal bisa menehi wong liya.

Minangka data sing kepengin weruh, komentar kasebut USA duwe jejak 9.6Iki tegese yen kabeh jagad urip kaya AS, butuh luwih saka 9 setengah planet Bumi.

Jejak ekologis saka Spanyol ana 5.4 

Ngetung tilas ekologis

Pitungan indikator iki adhedhasar perkiraan area produktif sing dibutuhake kanggo nyukupi konsumsi sing ana gandhengane karo panganan, kanggo produk alas, konsumsi energi lan pendhudhukan langsung.

Kanggo ngerti permukaan kasebut, rong langkah ditindakake:

Cacah konsumsi macem-macem kategori ing unit fisik

Yen ora ana data konsumsi langsung, konsumsi sing jelas kanggo saben produk diramal nganggo ekspresi kaya ing ngisor iki:

Konsumsi sing jelas = Produksi - Ekspor + Impor

Owahi konsumsi kasebut menyang permukaan biologis produktif sing cocog liwat indeks produktivitas

Iki padha karo ngitung area sing dibutuhake kanggo ngisi rata-rata konsumsi per kapita produk tartamtu. Nilai produktivitas digunakake.

Jejak ekologis = Konsumsi / Produktivitas

Nilai produktivitas sing bakal digunakake bisa diarani ing skala global, utawa bisa dietung khusus kanggo wilayah tartamtu, saengga bakal nganggep teknologi terapan lan kinerja lahan kasebut.

Kanggo pitungan standar, ing panggunaan faktor produktivitas global (kaya sing wis sampeyan deleng ing ndhuwur) amarga kanthi cara iki bisa mbandhingake angka-angka sing dipikolehi saka jejak ekologis ing skala lokal lan nyumbang kanggo normalisasi total indikator.

Konsumsi energi

Kanggo entuk tilas ekologis ing babagan konsumsi energi, ditindakake kanthi beda-beda gumantung saka sumber energi sing bakal dipikirake.

Kanggo bahan bakar fosil. Sumber energi utama sing dikonsumsi, sanajan nyuda amarga energi terbarukan, tilas ekologis ngukur area panyerapan CO2.

Iki dipikolehi saka total konsumsi energi, langsung lan ana gandhengane karo produksi lan distribusi barang lan jasa sing dikonsumsi, dibagi karo kapasitas fiksasi CO2 ing wilayah alas.

tilas manungsa ngluwihi kapasitas Bumi

Itungan isih

Sawise panggunaan wis dietung lan indeks produktivitas ditrapake, kita bisa duwe wilayah produktif beda dianggep (tanduran, pangonan, alas, segara utawa permukaan buatan).

Saben kategori duwe produktivitas biologis sing beda-beda (umpamane: hektar hektar luwih produktif tinimbang segara), lan sadurunge ditambahake, luwih becik maju menyang sing diarani normalisasi.

Kanggo nindakake iki, saben permukaan ditimbang kanthi faktor kesetaraan sing nyebutake hubungane antara produktivitas biologis kanggo saben kategori permukaan babagan produktivitas rata-rata permukaan planet kasebut.

Ing pangertene iki, kasunyatan manawa faktor kesetaraan alas yaiku 1,37 tegese produktivitas siji hektar alas, kanthi rata-rata, 37% produktivitas luwih akeh tinimbang produktivitas rata-rata kabeh wilayah. Ruang produktif global.

Sawise faktor kesetaraan wis ditrapake ing saben kategori permukaan sing wis dietung, saiki kita duwe tilas ekologis sing ditulis ing apa sing diarani hektar global (gha).

Lan kanthi kabeh, yen kita bisa nambah kabeh lan kanthi mangkono entuk total jejak ekologis.

Ngetung tilas ekologis sampeyan dhewe

Apa sampeyan nate mikir babagan "alam" sing dibutuhake gaya urip sampeyan? Angket kuesioner "Jejak ekologis" ngitung jumlah lahan lan segara sing dibutuhake njaga pola konsumsi lan serap sampah saben taun.

Minangka pola umum, alat kasebut biasane mbahas babagan ing ngisor iki:

  • Energi: Gunakake energi ing omah. Perhitungan global miturut jinis energi saben taun, uga biaya sing dibutuhake.
  • Banyu: Prakiraan persentase konsumsi rata-rata lan akibat saka umumake gaya mbuwang banyu.
  • Transportasi: Pira puteran lengkap sing bisa sampeyan lakoni kanthi nambah kabeh pamindhahan sajrone setaun.
  • Sampah lan bahan: Jumlah sampah sing digawe ing omah saben wong lan persentase bahan sing bisa didaur ulang.

Sawise mangsuli 27 pitakon sederhana Ing MyFootPrint, sampeyan bakal bisa mbandhingake tilas ekologis karo wong liya lan nemokake kepiye cara nyuda pengaruh ing Bumi.

Dolan maring kaca tlapak sikilku lan wangsuli pitakon.

asil tilase ekologis khusus

Yen kabeh wong urip lan duwe gaya urip sing padha, kita bakal butuh 1,18 Bumi, Aku liwat sawetara banget, sanajan ing taun-taun pungkasan iki wis mudhun wiwit pisanan ngerti babagan konsep tilas ekologis sing daklakoni lan aku eling yen aku ana 1,40, mula kita ana ing jalur sing bener.

Netralisir jejak ekologis kita

peta data tapak ekologis

Jejak ekologis global

para komposisi tilas ekologis ing Spanyol faktor sing paling penting yaiku jejak energi, duwe bagean 68%, luwih saka 50% sing diadegake ing saindenging jagad.

Amarga iku, penting kanggo dicathet yen komponen utama saka tilas iki (tilas energi) yaiku produksi barang-barang konsumen kanthi 47,5%, iki Diitung nganggo konsumsi energi langsung lan energi sing ana ing barang impor.

Sawise ing urutan nomer loro, kita duwe sektor transportasi lan mobilitas kanthi 23,4% lan ing papan nomer telu perumahan kanthi 11,2%.

Adhedhasar data kasebut, kira-kira Spanyol duwe defisit ekologis 4 ha saben wong, yaiku 175 yuta hektar ing saindenging negara.

Cekakipun, saben taun butuhe penduduk Spanyol luwih saka 2,5 kali wilayah kasebut supaya bisa nyengkuyung standar urip lan pedunung. Mula, kita duwe defisit ekologis sing luwih dhuwur tinimbang rata-rata UE lan nuduhake manawa Spanyol mung duwe ruang kanggo nyedhiyakake panganan lan produk alas kanggo masarakat saiki.

Nanging sing penting ing kene yaiku yen duwe asil tilas ekologis, kita kudu nyuda.

Nyuda tilas global utawa ing level pribadi ora liya yaiku ngetrapake kabiasaan berkelanjutan sing apik kayata panggunaan banyu sing rasional, panggunaan transportasi umum utawa cara liya sing ora ngotorake, daur ulang, panggunaan bohlam lampu kurang, isolasi windows lan lawang, panggunaan peralatan sing efisien lan dawa dll.

Iki adat istiadat sederhana (sing regane regane sithik sithik nanging pungkasane dadi bagean saka urip kita) bisa mengaruhi penghematan energi domestik udakara 9% saben kluwarga.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.