Tanduran hidroponik, apa wae lan cara nggawe ing omah

tanduran thukul tanpa lemah

Tanduran hidroponik minangka tanduran sing ditondoi kanthi ora ana lemah lan dheweke muncul minangka alternatif kanggo tetanen tradisional.

Tujuan utama kanggo panen hidroponik yaiku nyingkirake utawa nyuda faktor pembatesan tuwuhing tanduran sing ana gandhengane karo sifat lemah, ganti nganggo dhukungan budidaya liyane lan nggunakake macem-macem teknik pembuahan.

Jeneng tanduran iki diwenehi jeneng hidroponik, yaiku dhukungan inert kayata gambut, pasir, kerikil ing endi oyot panen ditanggulangi ing larutan nutrisi dhewe.

Iki nyebabake solusi supaya resirkulasi terus-terusan, nyegah proses anaerobik sing bakal nyebabake tilar donya budaya kasebut.

Uga tanduran bisa ditemokake ing njero ruangan PVC utawa bahan liyane sing wis tembok perforated (kanthi cara tanduran bakal dikenalake), ing kasus iki oyot ana ing awang-awang lan bakal tuwuh ing peteng lan larutan nutrisi disebar kanthi cara penyemprotan tekanan medium utawa kurang.

tetanduran sing tuwuh sacara hidroponik ing PVC

Thanks kanggo pasinaon babagan pengaruh lingkungan sing ditindakake ing taun-taun pungkasan ing lemah lan perairan lan limpasan utawa saka kegiatan pertanian ing atmosfer, kita bisa verifikasi manawa panen hidroponik utawa tanduran tanpa lemah duwe ciri khas sing beda banget dibandhingake karo tanduran tradisional kayata:

  • Kapasitas dadi tuan rumah sampah lan produk sampingan kanggo digunakake minangka landasan sing saya akeh.
  • Kontrol ketat sumber banyu lan nutrisi dhewe, luwih-luwih nalika nggarap sistem tertutup.
  • Ora mbutuhake papan amba, mula nguntungake banget saka sudut pandang ekonomi.
  • Nyedhiyakake oyot ing saben wektu kanthi tingkat asor, ora preduli saka iklim utawa tataran panen.
  • Ngurangi risiko amarga keluwihan irigasi.
  • Aja sampah banyu lan pupuk sing ora ana gunane.
  • Njamin irigasi ing kabeh area ROOT.
  • Nyuda nyuda masalah penyakit sing disebabake patogen lemah.
  • Tambah panenan lan ningkatake kualitas produksi.

Nanging, panen jinis iki ngasilake serangkaian polutan, utamane sing campur tangan karo industri, asale saka:

  • Penyucian nutrisi ing sistem mbukak.
  • Mbuwang bahan sampah.
  • Emisi produk lan gas fitositian.
  • Konsumsi energi ekstra minangka asil saka sistem pemanas lan pangopènan sing tepat.

Jinis-jinis tanduran hidroponik

Teknik Film nutrisi (NFT)

Iki minangka sistem produksi ing taneman tanpa larutan ing endi larutan nutrisi dibentuk maneh.

NFT adhedhasar sirkulasi terus-terusan utawa intermiten saka sheet nutrisi sing lancip liwat oyot panen, tanpa dicelupake ing landasan apa wae, mula disengkuyung karo saluran budidaya, ing njero solusi kasebut mili menyang level ngisor kanthi gravitasi.

Skema NFT

Sistem kasebut ngidini tabungan banyu lan energi sing luwih gedhe uga kontrol sing luwih pas kanggo nutrisi tanduran lan uga bisa disterilisasi lemah lan njamin keseragaman ing antarane nutrisi tanduran.

Nanging, panelitian babagan pembubaran nutrisi kudu ditindakake, uga sisa paramèter fizikokimia kayata pH, suhu, asor ...

Sistem banjir lan got

Sistem iki kalebu nampan ing endi tanduran sing ditandur ana ing landasan inert (mutiara, kerikil, lsp) utawa organik. Nampan iki padha dibanjiri banyu lan solusi nutrisi, sing diserap dening landasan.

Sawise nutrisi disimpen, nampan dikeringake lan dibanjiri maneh kanthi solusi spesifik.

Sistem netes kanthi koleksi solusi nutrisi

Iki padha karo irigasi tetes tradisional nanging bedane keluwihan dikoleksi lan dipompa bali menyang budaya miturut kabutuhane padha.

Kumpulan keluwihan bisa uga disebabake amarga panenane ing lereng.

DWP (Budaya Banyu jero)

Iki minangka jinis budidaya sing paling padha karo sing digunakake ing jaman kuna.

Iku kalebu kolam sing tanduran diselehake ing piring, ninggalake oyot ing kontak karo banyu kanthi solusi tambahan. Minangka banyu sing stagnan, perlu dioksidasi kanthi nggunakake pompa sing padha karo akuarium.

Keuntungan ekologis sistem hidroponik sing tuwuh

Kita wis ndeleng sawetara kaluwihan taneman hidroponik nanging uga kudu ndeleng mupangat ekologis sing bisa diwenehake, kayata:

  • Pembebasan anané suket utawa hama ing tanduran kasebut dhewe.
  • Jenis budidaya iki migunani banget kanggo digunakake ing lemah sing wis udan utawa langka amarga luwih milih lahan liyane.
  • Amarga ora gumantung karo kahanan iklim, mula bisa njamin macem-macem vegetasi sajrone taun.

Klasifikasi substrat

Kaya sing wis dakkandhakake sadurunge, ana macem-macem bahan kanggo nggawe panen hidroponik.

Pilihan sing digawe saka siji materi utawa liyane ditemtokake dening sawetara faktor kayata kasedhiyan, biaya, tujuan produksi panen kasebut, sifat fisik-kimia, lan liya-liyane.

Substrat kasebut bisa diklasifikasikake dadi landasan organik (yen asale alami, sintesis, produk sampingan utawa sampah pertanian, industri lan kutha) lan ing landasan anorganik utawa mineral (asale alami, diowahi utawa diolah, lan limbah industri utawa produk sampingan).

Substrat organik

Antarane, kita bisa nemokake mobs lan babakan kayu.

Mobs

Iki kalebu sisa lumut ing antarane tanduran liya, yaiku ana ing proses karbonisasi alon lan mula ora kena oksigen amarga kakehan banyu. Akibate, dheweke bisa ngreksa struktur anatomi luwih suwe.

Bisa ana 2 jinis gambut, gumantung saka asal usul mula residu tanduran bisa disimpen ing macem-macem ekosistem.

Ing tangan siji, kita duwe mobs Herbaceous utawa eutrofic lan ing sisih liyane, kita duwe Sphagnum utawa mob oligotrofic. Sing terakhir minangka sing paling akeh digunakake saiki, amarga komponen organik, kanggo media budaya sing tuwuh ing pot. Iki amarga sifat fisiko-kimia sing apik.

Nanging, lan sanajan kasunyatane meh 30 taun, mobs dadi bahan sing paling akeh digunakake minangka substrat, sithik-sithik diganti karo sing ora organik, sing bakal kita waca ing ngisor iki.

Kajaba iku, cadangan jinis substrat iki winates lan ora bisa dianyari, mula panggunaan sing kakehan bisa nyebabake pengaruh lingkungan sing penting banget.

Kulit kayu

Sebutan iki kalebu kulit kayu ing njeron utawa ing njaba wit.

Sing paling akeh digunakake yaiku kulit kayu pinus, sanajan kulit kayu saka macem-macem jinis wit uga bisa digunakake.

Iki babakan Dheweke bisa ditemokake seger utawa wis kompos.

Tilas bisa nyebabake kekurangan nitrogen lan uga masalah fitotoksisitas, nalika kulit kompos bakal nyuda masalah kasebut.

Sipat fisik gumantung saka ukuran partikel, nanging porositas biasane ngluwihi 80-85%.

Substrat anorganik

Ing jinis substrat iki, kita bisa nemokake wol watu, busa poliuretan, perlite wedhi lan liya-liyane, sing ora bakal dakrinci, nanging bakal menehi stroke cilik supaya sampeyan bisa ngerti. Yen sampeyan pengin informasi luwih lengkap, aja ragu-ragu menehi komentar.

Wulu watu

Iki minangka mineral sing diowahi kanthi industri. Intine silikat aluminium kanthi kalsium lan magnesium, uga jejak zat wesi lan mangan.

Ventajas:

  • Kapasitas penylametan banyu sing dhuwur.
  • Aerasi gedhe

Kerugian:

  • Syarat kontrol nutrisi hidrida lan mineral sing sampurna.
  • Ngilangake residu.
  • Bisa dadi karsinogenik sanajan durung kabukten kanthi ilmiah.

Umpluk poliuretan

Iki minangka bahan plastik keropos sing digawe kanthi gabungan gelembung, uga dikenal kanthi jeneng karet busa ing Spanyol.

Ventajas:

  • Sipat hidrofobik.
  • Regane.

Kerugian:

  • Pembuangan sampah, kaya wol watu.

nampan hidroponik komersial (utawa kanggo digawe ing omah)

Mutiara

Iki minangka silicate aluminium sing asale saka vulkanik.

Ventajas:

  • Sipat fisik sing apik.
  • Nggampangake manajemen irigasi lan minimalake risiko sesak utawa defisit banyu.

Kerugian:

  • Kemungkinan degradasi sajrone siklus budidaya, ilang stabilitas granulometrik, sing bisa nyenengake banyu ing njero wadhah.

arena

Bahan sing asipat silice lan komposisi variabel, gumantung karo komponen saka rock silikat asli.

Ventajas:

  • Biaya murah ing negara sing akeh banget.

Kerugian:

  • Masalah sing ditemokake saka panggunaan pasir sing kualitas murah

Preparasi solusi nutrisi

Penyusunan solusi nutrisi adhedhasar a keseimbangan sadurunge ing antarane nutrisi saka banyu irigasi lan nilai optimal kanggo panen kasebut.

Solusi nutrisi kasebut bisa disiapake saka solusi saham, kanthi konsentrasi 200 kali luwih dhuwur tinimbang solusi pungkasan utawa udakara 1.000 kali luwih dhuwur ing kasus makroelemen lan mikroelensi.

Salajengipun, pH solusi kasebut diatur antarane 5.5 lan 6.0 kanthi nambah NaOH utawa HCl.

Cara Nggawe Sistem Tuwuh Hidroponik Krasan

Ing ngisor iki carane nggawe sistem tuwuh hidroponik sing gampang kanggo 20 Lettuces kanthi NFT (teknik film nutrisi) sing wis katon sadurunge.

Kita bisa ngerti manawa kanthi sawetara alat krasan sing gampang lan bahan umum, kita bisa nggawe budaya hidroponik dhewe.

Cathetan; video kasebut ora duwe musik, mula aku menehi saran babagan sawetara trek musik latar mburi supaya ora katon abot banget.

Video iki digawe dening Fakultas Ilmu Pengetahuan UNAM ing Lokakarya Hidroponik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Katherine Hidalgo ngandika

    Hai, aku wis weruh, nanging oyot apu terus dadi coklat yen wis 12 dina sawise tanduran ditandur, kenapa?

  2.   Israel ngandika

    Topik iki menarik banget, aku nemen ngleksanakake ing omah nanging aku duwe masalah, lettuces saya suwe, aku ora ngerti sebabe. Ana wong sing bisa nulungi aku ??

    Gracias