kolektor surya

kolektor surya

ing kolektor surya Kolektor termal, uga dikenal minangka kolektor termal surya, minangka bagean integral saka instalasi termal solar. Kolektor surya minangka jinis panel surya sing tanggung jawab kanggo njupuk radiasi surya lan ngowahi dadi energi termal. Mula, jinis energi sing bisa dianyari iki diarani energi termal surya.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan kolektor solar, karakteristik lan panggunaane.

Apa kolektor surya

kolektor solar kanggo apa

Tujuan panel surya jinis iki yaiku ngowahi energi: radiasi surya sing dialami modul solar diowahi dadi panas. Ing sawetara jinis instalasi termal solar, panas iki digunakake kanggo ngasilake uap lan entuk listrik, nanging iki dudu fungsi kolektor solar. Ing sisih liya, panel fotovoltaik nduweni kemampuan kanggo ngasilake listrik kanthi langsung ing wangun arus langsung. Panel fotovoltaik minangka unsur penting ing instalasi surya fotovoltaik.

Saka sudut pandang fisik, kolektor surya nggunakake termodinamika kanggo konversi energi. Ing kontras, panel photovoltaic ora nggunakake hukum termodinamika kanggo ngowahi energi solar, nanging minangka proses listrik.

Jenis kolektor surya

tabung kosong

Ana akeh jinis kolektor solar. Kolektor surya sing digunakake bakal gumantung marang tujuane. Contone, yen kita pengin nggawe panas kolam renang menyang suhu 25-28 derajat Celcius ing musim semi, kita butuh kolektor solar sing prasaja, amarga suhu sekitar bisa gampang tekan urutan gedhene utawa luwih dhuwur. Ing tangan liyane, yen kita pengin panas adi kanggo suhu 200ºC, kita bakal mbutuhake kolektor solar konsentrasi kanggo ngumpulake radiasi solar lan nransfer menyang jumlah cilik saka adi.

Saiki, ing pasar solar, kita bisa mbedakake jinis kolektor solar ing ngisor iki:

  • kolektor solar flat utawa flat. Panel surya jinis iki njupuk radiasi surya sing ditampa permukaan kanggo panas cairan kasebut. Efek omah kaca asring digunakake kanggo njupuk panas.
  • Kolektor surya kanggo njupuk radiasi surya. Jenis kolektor iki njupuk radiasi sing ditampa ing permukaan sing relatif gedhe lan konsentrasi ing permukaan sing luwih cilik liwat pangilon.
  • kolektor surya karo tabung vakum. Kolektor surya iki kasusun saka seperangkat tabung silinder, digawe saka absorbers selektif, dumunung ing kursi reflektor lan diubengi dening silinder kaca transparan.

Ing aplikasi solar suhu kurang, kolektor solar utamané flat plate digunakake. Nalika suhu cairan kerja ing ngisor 80ºC, dianggep aplikasi energi solar ditindakake ing suhu sing kurang, kayata pemanasan kolam renang, produksi banyu panas domestik lan malah dadi panas. Piring kasebut bisa digunakake tanpa utawa tanpa tutup kaca, gumantung saka aplikasi.

Komponen kolektor surya

kolektor termal

Kolektor solar standar digawe saka unsur ing ngisor iki:

  • Ndhuwur: Tutup kolektor solar transparan, bisa uga ora. Biasane digawe saka kaca, sanajan plastik uga digunakake amarga luwih murah lan gampang ditangani, nanging kudu plastik khusus. Fungsine kanggo nyilikake kerugian amarga konveksi lan radiasi, mula kudu nduweni transmisi solar sing paling dhuwur. Anane tutup nambah kinerja termodinamika panel surya.
  • Saluran udara: Iku spasi (kosong utawa void) sing misahake lapisan saka papan panyerepan. Bakal dianggep nalika ngitung kekandelan kanggo ngimbangi kerugian sing disebabake konveksi lan suhu dhuwur sing bisa kedadeyan yen sempit banget.
  • Plat penyerap: Plat absorbent minangka unsur sing nyerep energi surya lan ngirimake menyang cairan sing sirkulasi liwat pipa. Karakteristik utama papan kasebut yaiku kudu nyerep energi surya lan radiasi panas sing sithik. Amarga bahan biasa ora nyukupi syarat kasebut, bahan gabungan digunakake kanggo entuk rasio panyerepan / emisi sing paling apik.
  • Pipa utawa pipa: Pipa kasebut ana ing kontak karo piring panyerepan (kadhangkala dilas) kanggo ngganti energi kanthi maksimal. Ing kasus pipa, cairan bakal dadi panas lan mlebu ing tangki akumulasi.
  • Lapisan isolasi: Tujuan saka lapisan insulasi yaiku kanggo nutupi sistem kanggo nyegah lan nyuda kerugian. Amarga insulasi sing paling apik, bahan insulasi kudu nduweni konduktivitas termal sing kurang kanggo nyuda transfer termodinamika panas menyang njaba.
  • Akumulator: Akumulator minangka unsur opsional, kadhangkala minangka bagéan integral saka panel surya, ing kasus kasebut biasane ana ing ndhuwur utawa ing lapangan visual langsung. Ing sawetara kasus, baterei dudu bagean saka panel surya, nanging saka sistem termal.

Nggunakake

kolektor solar utamané dipigunakaké kanggo nyuplai banyu panas domestik lan dadi panas utawa kanggo generate listrik.

Kanggo kolektor banyu panas lan pemanas domestik, tangki banyu nyimpen banyu domestik ing kontak karo cairan liwat kumparan. Koil ngidini cairan kanggo nransfer energi termal sing disimpen menyang banyu tanpa kontaminasi banyu. Banyu iki bisa digunakake minangka banyu panas domestik (integrasi 80%), lan uga bisa digunakake kanggo nambah pemanasan ing lantai (10% integrasi). Panel surya termal bisa nyedhiyakake akeh banyu panas, Nanging amarga ketidakstabilan energi surya, dheweke ora bisa ngganti cara pemanasan biasa.

Kolektor solar sing digunakake kanggo ngasilake listrik kudu panas exchanger panas kanggo godhok. Sawise cairan ngrampungake owah-owahan fase termodinamika lan mlebu fase gas, cairan kasebut dikirim menyang turbin termoelektrik., sing ngowahi gerakan uap banyu dadi listrik. Sistem jinis iki diarani termodinamika surya lan mbutuhake papan sing akeh kanggo nginstal panel surya lan srengenge sing terus-terusan. Conto tanduran kasebut wis dipasang ing ara-ara samun.

Nalika nemtokake lan nginstal instalasi termal solar, kudu digatekake manawa kolektor solar kudu disebarake kanthi klompok. Iki klompok kolektor solar padha kudu tansah digawe saka unit saka model padha lan mbagekke minangka roto-roto sabisa. Ana rong pilihan dhasar utawa jinis kanggo nglumpukake loro utawa luwih kolektor: seri utawa paralel. Kajaba iku, area koleksi banyu bisa dikonfigurasi kanthi nggabungake rong klompok, yaiku sing diarani sirkuit gabungan utawa hibrida.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan kolektor solar lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)