Definisi, sarana lan pangukuran tenaga kalori ing gas

Tenaga kalori kanggo gas

Saiki akeh omah lan industri nggunakake gas alam. Gas iki terus berkembang global lan diarep-arep bakal terus saya gedhe sajrone dekade kepungkur. Kanggo nggunakake gas alam paramèter sing penting banget digunakake ing jagad kimia. Babagan babagan nilai kalori. Iki minangka parameter sing digunakake kanggo nemtokake kualitas gas alam. Thanks kanggo iki, biaya gas sing dibutuhake kanggo tumindak tartamtu, mula, biaya ekonomine bisa dikurangi.

Nanging, apa regane kalori? Ing kiriman iki sampeyan bakal bisa ngerteni kabeh babagan nilai kalori, sampeyan mung kudu maca 🙂

Definisi nilai kalori

Pembakaran bensin

Nilai kalori gas yaiku jumlah energi saben massa unit utawa volume sing diluncurake nalika oksidasi lengkap. Oksidasi iki ora misuwur amarga wesi. Umum banget yen sampeyan krungu sawetara kimia mikir babagan oksidasi. Oksidasi minangka konsep sing nuduhake ilange elektron saka zat. Nalika kedadeyan kasebut, muatan positif bakal mundhak lan diarani ngoksidasi. Oksidasi kasebut kasebut kedadeyan ing proses pembakaran.

Nalika ngobong gas alam, kita entuk energi kanggo nggawe listrik, banyu panas, lsp. Mula, penting kanggo ngerti jumlah energi sing bisa ngasilake gas saben unit massa utawa volume kanggo nemtokake kualitase. Miturut luwih dhuwur regane kalori, jumlah sing sithik gas sing bakal digunakake. Ing kene ana pentinge kualitas gas gegayutan karo biaya ekonomi.

Maneka ukuran pangukuran digunakake kanggo ngukur nilai kalori. Kilojoule lan kilokal digunakake kanggo massa lan volume. Kaya panganan, ing gas uga ana kilokalori. Ora liya yaiku energi sing diluncurake sajrone proses oksidasi. Nalika nerangake massa, dietung ing kilojoule per kilo (kJ / Kg) utawa kilocalorie per kilo (kcal / kg). Yen nuduhake volume, kita bakal ngomong babagan kilojoule per meter kubik (kJ / m3) utawa kilocalorie per meter kubik (kcal / m3).

Nilai kalor sing luwih dhuwur utawa ngisor

Burner gas alam

Nalika ngomong kanthi teoritis, nilai kalori gas iku unik lan tetep. Nanging, nalika praktik, kita bisa nemokake rong definisi liyane. Siji nuduhake menyang angka kalori sing luwih dhuwur lan liyane kanggo sing ngisor. Sing pertama nganggep manawa uap banyu sing digawe sajrone proses pembakaran wis kenthel kabeh. Iki nganggep panas sing diasilake dening gas ing pangowahan fase.

Nganggep kabeh elemen sing ana ing pembakaran dijupuk kanthi nol derajat. Supaya bisa kobong kudu ana udhara lan hawa kasebut uga menehi energi. Mula, yen reaktan lan produk sing melu pembakaran digawa nganti nol derajat sadurunge lan sawise, uap banyu bakal kental kabeh. Uap banyu iki asale saka asor kanggo bahan bakar lan asor sing digawe nalika hidrogen ing bahan bakar teroksidasi.

Kosok baline, angka kalori luwih murah ora njupuk energi sing dirilis kanthi pangowahan fase gas. Elinga yen uap banyu sing ana ing gas ora kondensasi. Kanthi ora ngganti fase, ora ngetokake energi lan ora ana input tambahan. Ing kahanan iki, mung ana input energi saka oksidasi bahan bakar.

Panganggone industri

Panganggone industri kanthi nilai kalori

Nalika nerangake kasunyatan ing industri produksi energi, iki minangka nilai kalori sing luwih murah sing paling dikarepake. Iki amarga gas pembakaran biasane suhu luwih dhuwur tinimbang kondensasi uap banyu. Mula, energi amarga pangowahan fase gas ora dianggep.

Kanthi makili energi sing bisa diluncurake gas sajrone oksidasi, kita uga bisa ngerti kualitas gas kasebut. Nilai kalori sing luwih kalori, luwih akeh jumlah sing dibutuhake. Ing industri, penting banget kanggo njupuk faktor kasebut. Kualitas gas sing luwih dhuwur, biaya produksi luwih murah. Nilai kalori sing luwih stabil kanggo gas, sing luwih murah bakal dadi biaya operasi.

Ukuran lan kontrol sing ditindakake ing operasi kasebut gumantung banget karo jinis perusahaan sing nindakake. Nanging, perusahaan apa wae (gas alam, waduk, sumur utawa biogas) padha ngontrol parameter iki. Iki uga digunakake ing industri kayata metalurgi, pabrik kaca, pabrik semen, kilang, generator listrik lan petrokimia.

Pangukuran analitik

Kromatografi gas

Kita wis komentar manawa nilai kalori minangka parameter sing penting banget lan industri duwe cara kanggo ngukur lan ngontrol. Ana macem-macem cara kanggo nemtokake nilai kalori ing gas. Sing paling tuwa lan paling misuwur yaiku kalorimeter bom.

Cara iki kalebu nggawe gas menyang wadhah volume sing tetep sing ditutup kanthi hermetis. Wadhah kasebut kudu diisolasi saka bahan liyane utawa saka pangowahan sing bisa diukur. Sawise gas dilebokake, busi digunakake kanggo ngobong gas. Termometer dipasang kanggo ngukur suhu. Kanthi pangowahan angka suhu iki, kita bakal ngukur panas sing diluncurake dening reaksi oksidasi.

Sanajan cara iki akurat banget, pungkasane nggunakake kabeh gas ing pembakaran. Salajengipun, dianggep minangka metode pangukuran sing ora terus. Mula, cara iki ora digunakake ing industri pengonsumsi gas kanthi skala gedhe.

Pangukuran gas sing terus-terusan ditindakake kanthi kromatografi gas online. Iki kalebu misahake komponen sampel gas ing kolom kromatografi. Biasane tabung kapiler yaiku fase stasioner lan kita ngenalake gas, yaiku fase seluler. Komponen gas ditahan kanthi adsorpsi saka tahap stasioner, beda-beda nalika milih gumantung saka bobot molekul. Nurunake bobot molekul, wektu elusi luwih cekak, lan uga kosok balene. Nalika gas metu ing kolom, dheweke nemokake detektor hidrokarbon sing kapilih. Dheweke bisa nggunakake konduktivitas termal.

Nalika nganalisa asil, kromatogram dipikolehi. Iki ora liya saka grafik sing nuduhake persentase saben hidrokarbon ing gas sing wis dianalisis. Kanthi informasi iki, nilai kalori bisa diitung mengko.

Sampeyan wis ngerti babagan kekuwatan kalori lan pentinge nalika ngasilake gas alam utawa gas liyane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.