Energi nuklir: kaluwihan lan kekurangan

kaluwihan lan kekurangan energi nuklir

Kanggo ngomong babagan energi nuklir yaiku mikir babagan bencana Chernobyl lan Fukushima sing kedadeyan ing taun 1986 lan 2011. Iki minangka jinis energi sing ngasilake rasa wedi amarga bebaya kasebut. Kabeh jinis energi (kajaba sing bisa dianyari) ngasilake akibat kanggo lingkungan lan manungsa, sanajan ana sing luwih gedhe tinimbang liyane. Ing kasus iki, energi nuklir ora ngetokake gas omah kaca sajrone produksi, nanging iki ora ateges ora mengaruhi lingkungan lan manungsa kanthi cara negatif. Ana akeh kaluwihan lan kekurangan energi nuklir lan manungsa kudu ngevaluasi masing-masing.

Mula, ing artikel iki kita bakal fokus nerangake apa kaluwihan lan kekurangan energi nuklir lan kepiye pengaruhe kanggo masarakat.

Apa energi nuklir kasebut?

kukus banyu

Kaping pisanan yaiku ngerti jinis energi kasebut. Energi nuklir minangka energi sing dipikolehi saka fisi (divisi) utawa gabungan (kombinasi) atom sing dadi bahan kasebut. Nyatane, Energi nuklir sing digunakake dipikolehi saka atom atom uranium. Nanging ora mung uranium wae. Sing paling akeh digunakake yaiku U-235.

Kosok baline, srengenge sing saben dina mundhak dadi reaktor fusi nuklir sing gedhe sing bisa ngasilake akeh energi. Ora preduli manawa resik lan aman, tenaga nuklir sing ideal yaiku fusi adhem. Tegese, proses fusi, nanging suhu luwih cedhak karo suhu ruangan tinimbang suhu srengenge sing ekstrem.

Sanajan fusi diteliti, kasunyatane, jinis energi nuklir iki mung dianggep teoritis lan kayane durung cedhak kita bisa nggayuh. Pramila energi nuklir sing mesthi kita rungokake lan kasebut ing kene yaiku campuran atom uranium.

Kaluwihan lan kekurangan energi nuklir

kaluwihan lan kekurangan tenaga nuklir

Kaluwihan

Sanajan duwe konotasi negatif, masarakat ora kudu diadili kanthi berita kasebut lan uga film babagan kacilakan lan limbah radioaktif. Kasunyatane yaiku kekuwatan nuklir duwe akeh kaluwihan. Sing paling penting yaiku:

  • Energi nuklir resik ing proses produksi. Kasunyatane, umume reaktor nuklir mung ngetokake uap banyu sing ora bahaya menyang atmosfer. Dudu karbon dioksida utawa metana, utawa gas utawa gas polusi liyane sing nyebabake perubahan iklim.
  • Regane ngasilake tenaga murah.
  • Amarga tenaga energi nuklir sing kuat, akeh energi sing bisa diasilake ing pabrik siji.
  • Meh ora entek. Nyatane, sawetara ahli percaya manawa kudu diklasifikasikake minangka energi terbarukan, amarga cadangan uranium saiki bisa terus ngasilake energi sing padha kaya saiki sajrone ewonan taun.
  • Generasine tetep. Beda karo akeh sumber energi terbarukan (kayata energi srengenge sing ora bisa digawe ing wayah wengi utawa angin sing ora bisa diasilake tanpa angin), produksi gedhe banget lan tetep tetep atusan dina. Kanggo 90% taun, ora kalebu isi ulang sing dijadwalake lan penutupan pangopènan, tenaga nuklir beroperasi kanthi kapasitas lengkap.

cacat

Kaya sing diarepake, tenaga nuklir uga duwe kekurangan tartamtu. Sing utama yaiku:

  • Sampahé mbebayani banget. Umume, negatif kanggo kesehatan lan lingkungan. Sampah radioaktif terkontaminasi serius lan agawe mematikan. Kerusakane mbutuhake ewonan taun, sing nggawe manajemen dadi alus. Kasunyatane, iki minangka masalah sing durung dirampungake.
  • Laka kasebut bisa uga serius. Pembangkit listrik tenaga nuklir dilengkapi langkah-langkah keamanan sing apik, nanging kacilakan bisa kedadeyan, ing kasus iki kacilakan bisa dadi serius banget. Pulo Tiga Mile ing Amerika Serikat, Fukushima ing Jepang utawa Chernobyl ing tilas Uni Soviet minangka conto kedadeyan sing bisa kedadeyan.
  • Target kasebut ringkih. Apa bencana alam utawa tumindak terorisme, pembangkit listrik tenaga nuklir minangka target, lan yen dirusak utawa rusak, bakal nyebabake kerugian gedhe.

Kepiye energi nuklir mengaruhi lingkungan

Sampah nuklir

Emisi saka CO2

Sanajan priori bisa uga katon minangka energi sing ora ngetokake gas omah kaca, iki ora kabeh bener. Yen dibandhingake karo bahan bakar liyane, emisi meh ora ana, nanging isih ana. Ing pembangkit listrik tenaga panas, gas utama sing dipancarkan menyang atmosfer yaiku CO2. Kosok baline, ing pembangkit listrik tenaga nuklir luwih murah. CO2 mung dipancarkan sajrone ekstraksi uranium lan transportasi menyang tanduran.

Panganggone banyu

Akeh banyu sing dibutuhake kanggo adhem bahan-bahan sing digunakake sajrone proses fisi nuklir. Iki ditindakake kanggo nyegah suhu sing mbebayani saka reaktor. Banyu sing digunakake dijupuk saka kali utawa segara. Akeh kesempatan sampeyan bisa nemokake kewan segara ing banyu sing pungkasane mati nalika banyune digawe panas. Kajaba iku, banyune bali menyang lingkungan kanthi suhu sing luwih dhuwur, nyebabake tanduran lan kewan mati.

Kemungkinan kacilakan

Kacilakan ing pembangkit listrik tenaga nuklir arang banget, nanging mbebayani banget. Saben kacilakan bisa ngasilake bencana sing gedhene gedhe banget, ing tingkat ekologis lan manungsa. Masalah kacilakan kasebut ana ing radiasi sing bocor menyang lingkungan. Radiasi iki bisa nyebabake mematikan tanduran, kewan utawa wong sing kena. Kajaba iku, bisa urip ing lingkungan sajrone puluhan taun (Chernobyl durung bisa dipanggoni amarga tingkat radiasi).

Sampah nuklir

Nglangkungi kacilakan nuklir, limbah sing digawe bisa tetep nganti ewonan taun nganti ora aktif maneh. Iki mbebayani tumrap flora lan fauna ing planet iki. Saiki, perawatan sampah kasebut kudu ditutup ing pemakaman nuklir. Pemakaman kasebut njaga sampah supaya ditutup lan diisolasi lan dipasang ing lemah utawa ing sisih ngisor segara supaya ora ketularan.

Masalah karo manajemen sampah iki yaiku solusi jangka pendek. Iki, periode sampah nuklir tetep radioaktif luwih dawa tinimbang umure kothak kasebut ing endi dheweke disegel.

Katresnan tumrap manungsa

Radiasi, ora kaya polutan liyane, sampeyan ora bisa mambu utawa ndeleng. Iki mbebayani kanggo kesehatan lan bisa dijaga nganti puluhan taun. Ringkesan, energi nuklir bisa nyebabake manungsa kanthi cara ing ngisor iki:

  • Iki nyebabake cacat genetik.
  • Iki nyebabake kanker, utamane tiroid, amarga kelenjar iki nyerep yodium, sanajan uga nyebabake tumor otak lan kanker tulang.
  • Masalah sumsum balung, sing sabanjure nyebabake leukemia utawa anemia.
  • Malformasi janin.
  • Subur
  • Iki nggawe sistem kekebalan awak sing ringkih, sing nambah risiko infeksi.
  • Kelainan gastrointestinal.
  • Masalah mental, utamane kuatir radiasi.
  • Konsentrasi sing dhuwur utawa suwe saya suwe nyebabake pati.

Adhedhasar kabeh sing wis katon, sing becik yaiku nemokake keseimbangan antarane macem-macem panggunaan energi kanthi nambah energi terbarukan lan maju transisi energi. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan kalemahan lan kekurangan energi nuklir.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.