Energi termal

Energi termal duwe sawetara kagunaan

Ing artikel sadurunge, kita wis ndeleng apa Energi kinetik Lan energi mekanik. Ing artikel kasebut, kita nyebutake energi termal minangka bagean saka energi sing pengaruhe lan duwe awak sing dimaksud. Energi termal Iki minangka energi sing kabeh partikel nggawe awak. Nalika suhu oscillates antarane mundhak lan mudhun, kegiatan awak mundhak. Energi internal iki mundhak amarga suhu luwih dhuwur lan mudhun yen mudhun.

Saiki kita bakal nganalisa jinis energi kasebut kanthi lengkap lan ngrampungake ilmu babagan macem-macem jinis energi sing ana. Apa sampeyan pengin sinau luwih lengkap babagan iki? Waca terus lan sampeyan bakal bisa ngerteni.

Karakteristik energi termal

Energi termal yaiku sing nyedhiyakake panas

Iki minangka energi sing ngganggu proses kalori sing beda-beda sing kedadeyan nalika awak kanthi suhu beda bisa kontak. Anggere awak njaga gesekan ing antarane, energi iki bakal ditularake saka siji awak menyang awak liyane. Iki kedadeyan, kayata, nalika nyelehake tangan ing ndhuwur. Sawise sawetara wektu, lumahing bakal duwe suhu ing tangan, amarga dheweke wis diparingake.

Entuk utawa ilang energi internal iki sajrone proses diarani panas. Energi termal dipikolehi saka macem-macem cara. Mula, saben awak sing duwe suhu tartamtu duwe energi internal ing njero ati.

Tuladha energi termal

Ayo goleki sumber kanggo entuk energi termal:

  • Alam lan Srengenge Iki minangka rong sumber energi sing nyedhiyakake energi internal kanggo awak. Contone, yen wesi terus-terusan kena srengenge, suhue mundhak amarga nyerep energi internal. Kajaba iku, raja lintang minangka conto energi termal sing paling cetha. Iki minangka sumber energi termal sing paling misuwur. Kewan sing ora bisa ngatur suhu kasebut nggunakake sumber energi kasebut.
  • Banyu godhok: Nalika suhu banyu mundhak, energi termal saka kabeh sistem wiwit multiply. Wektu teka nalika paningkatan suhu energi termal meksa banyu dadi fase.
  • Perapian: energi sing diprodhuksi ing cerobong asep asale saka paningkatan energi termal. Ing kene kobongan bahan organik dijaga supaya omah bisa dadi anget.
  • Pemanas: bisa nambah suhu banyu kanthi cara sing padha nalika umob.
  • Reaksi eksotermik sing kedadeyan liwat pembakaran sawetara bahan bakar.
  • Reaksi nuklir sing njupuk Panggonan dening fisi nuklir. Uga ana nalika kedadeyan kanthi gabungan inti. Nalika rong atom duwe muatan sing padha, dheweke bakal nggabungake inti sing luwih abot lan sajrone ngeculake energi akeh.
  • Efek joule kedadeyan nalika konduktor nglereni arus listrik lan energi kinetik sing ana ing elektron malih dadi energi internal minangka akibat saka tabrakan terus-terusan.
  • Pasukan gesekan Iki uga ngasilake energi internal, amarga ana uga pertukaran energi ing antarane rong awak, yaiku proses fisik utawa kimia.

Kepiye cara ngasilake energi termal?

Kita kudu mikir manawa energi ora digawe utawa rusak, nanging mung diowahi. Energi termal digawe kanthi pirang-pirang cara. Iki digawe dening gerakan atom lan molekul zat kaya wujud energi kinetik sing diasilake kanthi gerakan acak. Nalika sistem duwe jumlah energi termal sing luwih gedhe, atom bakal luwih cepet.

Kepiye cara nggunakake energi termal?

Energi termal bisa diowahi kanthi mesin panas utawa karya mekanik. Antarane conto sing paling umum yaiku mesin mobil, pesawat utawa kapal. Energi termal bisa digunakake kanthi macem-macem cara. Ayo ndeleng sing utama:

  • Ing panggonan sing dibutuhake panas. Contone, minangka panas ing omah.
  • Konversi energi mekanik. Tuladhane yaiku mesin pembakaran ing mobil.
  • Transformasi energi listrik. Iki digawe ing tanduran listrik termal.

Pangukuran energi internal

Energi internal diukur miturut Sistem Unit Internasional ing Joules (J). Uga bisa ditulis ing kalori (Kal) utawa kilokalori (Kcal). Kanggo ngerti energi internal kanthi becik, kita kudu ngelingi prinsip konservasi energi. "Energi ora digawe utawa rusak, mung bakal malih ganti siji liyane." Iki tegese sanajan energi terus-terusan ganti, jumlah tetep padha.

Energi kinetik sing ditindakake mobil nalika nabrak bangunan langsung menyang tembok. Mula, akibate, energi internal mundhak lan mobil nyuda energi kinetik.

Tuladha energi termal

Panas utawa energi termal kayata ing:

  • Kewan getih anget. Contone, nalika krasa adhem, kita ngrangkul wong liya. Dadi sithik mbaka sethithik, kita bakal ngrasakake luwih becik, amarga bakal menehi panas ing kita.
  • Ing logam sing kena srengenge. Ing musim panas, utamane, kobong.
  • Nalika nyelehake kubus es ing cangkir banyu panas, kita bakal weruh yen leleh amarga panase digawe panas.
  • Kompor, radiator, lan liya-liyane sistem pemanas.

Bingung asring

Energi termal ditransfer nganggo macem-macem cara

Umum banget kanggo mbingungake energi panas karo energi termal. Iki asring digunakake minangka sinonim sanajan ora ana gandhengane. Energi panas fokus sacara eksklusif ing emanasi panas ing fenomena kalori. Mula, dibedakake karo energi termal sing mung panas.

Jumlah panas ing awak minangka ukuran energi termal, nalika panas sing bisa metu saka awak nuduhake yen nduweni kapasitas energi termal sing luwih dhuwur. Suhu awak menehi sensasi panas lan bisa menehi sinyal sing nuduhake jumlah energi termal sing ana. Kaya sing wis diandharake sadurunge, luwih akeh suhu ing awak, luwih akeh energi.

Panas bisa ditularake kanthi macem-macem cara. Ayo maneh mbahas siji-siji:

  • Radiasi gelombang elektromagnetik.
  • Nyopir. Nalika energi ditularake saka awak sing luwih anget menyang awak sing adhem, konduksi bakal kedadeyan. Yen awak ing suhu sing padha, ora bakal ana pertukaran energi. Kasunyatan manawa awak loro padha karo suhu nalika kontak, yaiku prinsip fisika liyane sing diarani keseimbangan termal. Contone, nalika nutul obyek adhem nganggo tangan, energi termal ditularake menyang obyek sing nyebabake sensasi kadhemen ing tangan kita.
  • Konveksi. Iki kedadeyan nalika molekul paling panas diowahi saka sisih liyane. Ana ing alam kanthi terus-terusan ing angin. Partikel paling panas cenderung pindhah ing endi kurang Kapadhetan.

Energi liyane sing gegandhengan

Energi termal gegandhengan karo macem-macem bentuk energi. Ing kene ana sawetara.

Tenaga surya termal

Energi termal duwe macem-macem panggunaan

Iki minangka jinis energi terbarukan sing kalebu transformasi energi surya dadi panas. Energi iki digunakake kanggo panas banyu kanggo macem-macem panggunaan kayata domestik utawa ing rumah sakit. Iki uga dadi panas nalika musim salju. Sumbere yaiku srengenge lan ditampa langsung.

Energi panas bumi

Entuk energi termal nyebabake pengaruh lingkungan amarga kanggo ngeculake karbon dioksida lan limbah radioaktif. Nanging, yen energi saka njero bumi digunakake. Iki uga minangka jinis energi terbarukan sing ora ngotorake utawa nyebabake kerusakan lingkungan.

Energi listrik lan kimia

Energi termal bisa diowahi dadi energi listrik. Contone, bahan bakar fosil ngasilake listrik kanthi ngobong lan ngeculake. Energi listrik diwenehake minangka asil saka beda potensial antarane rong poin lan ngidini nggawe arus listrik ing antarane kalorone nalika kontak karo konduktor listrik. Konduktor bisa uga logam.

Energi termal minangka jinis energi sing diluncurake ing bentuk panas amarga kontak awak kanthi suhu sing luwih dhuwur menyang suhu liyane sing luwih murah, uga bisa dipikolehi kanthi kahanan utawa cara sing beda kaya sing wis kasebut sadurunge. Energi kimia yaiku sing duwe ikatan kimia, tegese, iku energi sing diprodhuksi mung dening reaksi kimia.

Kanthi informasi kasebut, sampeyan bakal bisa luwih ngerti energi termal.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.