energi kinetik lan potensial

beda energi kinetik lan potensial

Energi kinetik yaiku energi sing ana gandhengane karo gerakan lan energi potensial yaiku energi sing ana gandhengane karo posisi ing sistem. Secara umum, energi yaiku kemampuan kanggo nindakake karya. Energi kinetik lan energi potensial makili rong jinis dhasar energi sing ana. Sembarang energi liya minangka versi energi potensial utawa energi kinetik sing beda utawa kombinasi saka loro-lorone. Contone, energi mekanik minangka kombinasi saka energi kinetik lan potensial.

Ing artikel iki kita pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti babagan energi kinetik lan potensial, ciri lan conto.

energi kinetik lan potensial

energi kinetik lan potensial

Energi kinetik

Energi kinetik yaiku jinis energi sing ana gandhengane karo gerakan. Kabeh sing obah duwe energi kinetik. Ing Sistem Internasional (SI), unit energi kinetik yaiku jouje (J), yaiku unit sing padha karo kerja. Siji joule padha karo 1 kg.m2/s2. Ana akeh conto panggunaan energi kinetik ing saben dinten.

  • Bowling: Bowling minangka wong sing mbuwang bal 3-7kg kanggo ngalahake 10 pin, sing adhedhasar energi kinetik sing digawa dening bal, sing gumantung saka massa lan kacepetan bal kasebut.
  • Angin: Angin ora liya mung hawa sing obah. Energi kinetik gerakan udara bisa diowahi dadi listrik nggunakake turbin angin.
  • Energi termal: Energi termal yaiku energi kinetik sing ana gandhengane karo gerakan mikroskopis partikel ing sistem. Nalika kita panas banyu utawa obyek liyane, kita nambah energi kinetik liwat transfer panas.

Energi kinetik

Energi potensial yaiku jinis energi sing ana hubungane karo posisi relatif ing sawijining sistem, yaiku posisi obyek siji karo liyane. Loro wesi sembrani kapisah duwe energi potensial relatif kanggo saben liyane. Ing SI, unit energi potensial yaiku jouje (J), uga energi kinetik. Siji joule padha karo 1 kg.m2/s2.

Akeh sumber sing digunakake kanggo energi gumantung marang energi potensial.

  • Energi sing disimpen ing bendungan: Banyu sing disimpen ing reservoir sing dhuwur, kayata bendungan, nduweni energi potensial gravitasi. Nalika banyu tiba, bisa ngowahi energi potensial dadi energi kinetik sing bisa nindakake kerja ing turbin sing ana ing dhasar bendungan. Listrik sing diasilake dening turbin kasebut disebarake menyang jaringan distribusi lokal.
  • Springs: Nalika spring digawe dowo utawa teken, iku nyimpen jumlah tartamtu saka energi ing wangun energi potensial elastis. Nalika spring dirilis, energi potensial sing disimpen diowahi dadi energi kinetik.
  • Gandhewo lan panah: Busur lan panah minangka conto carane energi potensial elastis diowahi dadi energi kinetik. Nalika tali busur digawe dowo, karya rampung disimpen ing senar digawe dowo minangka energi potensial. Nalika sampeyan ngeculake senar, energi potensial senar kasebut diowahi dadi energi kinetik, sing banjur ditransfer menyang panah.
  • Listrik: Listrik minangka wujud energi potensial sing ditemtokake dening lokasi muatan ing sistem (medan listrik).

Kepiye cara kerja energi kinetik?

energi potensial

Nalika obyek kasebut obah amarga nduweni energi kinetik. Yen tabrakan karo obyek liyane, bisa nransfer energi iki menyang, supaya obyek liya uga obah. Kanggo obyek entuk energi gerak utawa kinetik, kerja utawa gaya kudu ditrapake.

Luwih dawa gaya ditrapake, luwih cepet kacepetan sing digayuh obyek sing obah lan energi kinetik. Massa uga ana hubungane karo energi gerak. Sing luwih gedhe massa awak, luwih gedhe energi kinetik. Bisa gampang diowahi dadi panas utawa jinis energi liyane.

Antarane karakteristik energi kinetik kita duwe:

  • Iki minangka salah sawijining manifestasi energi.
  • Bisa ditransfer saka siji awak menyang awak liyane.
  • Bisa diowahi dadi jinis energi liyane, contone, dadi energi termal.
  • Sampeyan kudu ngetrapake kekuwatan kanggo miwiti gerakan.
  • Iku gumantung ing kacepetan lan massa awak.

Jumlah energi kinetik lan potensial ngasilake energi mekanik (energi sing nggandhengake posisi obyek karo gerakane). Kaya sing wis kasebut sadurunge, dinamika nuduhake gerakan. Potensi nuduhake jumlah energi sing disimpen ing awak nalika ngaso.

Mulane, energi potensial bakal gumantung ing posisi obyek utawa sistem sing ana hubungane karo medan gaya sing ngubengi. Energi kinetik gumantung saka gerakan obyek.

Jinis energi potensial

conto energi potensial

energi potensial gravitasi

Energi potensial gravitasi ditetepake minangka energi sing diduweni dening obyek gedhe nalika dicemplungake ing medan gravitasi. Medan gravitasi digawe ing sekitar obyek sing gedhe banget, kaya massa planet lan srengenge.

Contone, roller coaster nduweni energi potensial paling dhuwur ing titik paling dhuwur amarga kecemplung ing medan gravitasi bumi. Sawise mobil tiba lan ilang dhuwur, energi potensial diowahi dadi energi kinetik.

energi potensial elastis

Energi potensial elastis ana hubungane karo sifat elastis saka sawijining zat, yaiku, cenderung bali menyang wangun asline sawise ngalami gaya deformasi sing luwih gedhe tinimbang resistensi. Conto sing jelas saka energi elastis yaiku energi sing diduweni dening spring, sing ngembang utawa kontrak amarga pasukan njaba lan bali menyang posisi asline yen pasukan njaba ora ditrapake maneh.

Conto liyane yaiku sistem busur lan panah, nalika busur ditarik nganggo serat elastis, energi potensial elastis tekan maksimal, rada mlengkung kayu, nanging kacepetan tetep nol. Ing wayahe sabanjure, energi potensial diowahi dadi energi kinetik lan panah metu kanthi cepet.

energi potensial kimia

Energi potensial kimia yaiku energi sing disimpen ing ikatan kimia atom lan molekul. Conto yaiku glukosa ing awak kita, sing nyimpen energi potensial kimia sing awak kita ngowahi (liwat proses sing disebut metabolisme) dadi energi termal kanggo njaga suhu awak.

Semono uga bahan bakar fosil (hidrokarbon) ing tangki bensin mobil. Energi potensial kimia sing disimpen ing ikatan kimia bensin diowahi dadi energi mekanik sing nguwasani kendaraan.

energi potensial elektrostatik

Ing listrik, konsep energi potensial uga ditrapake, sing bisa diowahi dadi bentuk energi liyane, kayata kinetik, termal utawa cahya, diwenehi versatility gedhe tenan saka elektromagnetisme. Ing kasus iki, energi kasebut asale saka kekuwatan medan listrik sing digawe dening partikel sing diisi.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan energi kinetik lan potensial.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.