eksternalitas positif

kelestarian proyek

ing eksternalitas positif padha nuduhake macem-macem efek sing migunani sing ora ana gandhengane karo biaya produksi utawa kegiatan konsumsi ing masyarakat. Kasunyatane, kabeh tumindak kita ing masyarakat sing kita urip, sepira cilik utawa prasaja, miturut pendapat kita, duwe pengaruh marang wong liya sing kalebu. Ing tembung liya, jinis eksternalitas iki kedadeyan nalika tumindak sing ditindakake minangka perusahaan, minangka individu, utawa minangka kulawarga duwe efek samping sing nyenengake lan migunani ing kabeh liyane.

Ing artikel iki, kita bakal fokus kanggo nerangake apa eksternalitas positif, karakteristik lan kegunaane.

Apa

eksternalitas positif

eksternalitas positif iku kabeh efek positif saka aktivitas anggota masyarakat, ora implisit ing biaya utawa keuntungan saka aktivitas kasebut. Definisi eksternalitas positif ora diwatesi ing bidang utawa ilmu tartamtu, kalebu kabeh efek positif, gedhe lan cilik, sing bisa ditindakake dening individu utawa perusahaan ing masyarakat kita.

eksternalitas positif

Kita ngomong babagan eksternalitas positif sing ora kalebu ing biaya produksi utawa rega tuku, nanging bisa duwe asil banget migunani kanggo masyarakat ing kabèh. Investasi rumah sakit lan laboratorium kanggo nemokake obat kanggo penyakit tartamtu minangka conto iki. Kaping pisanan, sampeyan bisa uga mikir yen prasetya kanggo R&D iki bisa larang banget yen peneliti ora bisa nemokake obat kanthi cepet.

Kasunyatan ngandhani yen ngelawan, yen jinis kegiatan iki perlu banget kanggo kesejahteraan lan kesehatan wong, amarga cepet utawa mengko bakal ditemokake obat sing nyuda efek saka penyakit sing gegandhengan. Obat iki, sing entuk sawetara wektu, digabungake karo investasi ekonomi sing signifikan, bakal duwe eksternalitas sing positif banget kanggo masyarakat kanthi nylametake ewonan nyawa, nanging iki ora dibayangke ing biaya kanggo nindakake penyelidikan dawa lan unggul.

Kajaba iku, ana akeh kegiatan liyane sing bisa ngasilake eksternalitas sing positif kanggo masyarakat, sing penting kanggo fungsine:

  • Investasi ing pangopènan barang umum (dalan, bangunan, taman, stadion, rumah sakit).
  • pendidikan (pangopènan sekolah, guru sing mumpuni, kurikulum sing nyukupi).
  • Penyelidikan medis (vaksin, obat-obatan, perawatan inovatif).

eksternalitas negatif

Beda karo eksternalitas positif, eksternalitas negatif minangka akibat saka tumindak apa wae sing nyebabake cilaka kanggo masyarakat, ora diwenehake ing biaya. Sanajan kita lagi ngurusi konsep saka bidang ekonomi, konsep kasebut bisa diekstrapolasi menyang lapangan apa wae ing saben dinane.

Conto apik saka eksternalitas negatif yaiku polusi lingkungan, utamane industri, dening perusahaan gedhe. Mbayangno kasus perusahaan pertambangan gedhe sing duwe spesialisasi ing ekstraksi lan pangolahan batu bara. Nalika ngukur biaya kanggo nindakake kegiatan, dheweke ora nganggep tingkat polusi sing dhuwur sing bakal nyebabake lingkungan. Iki dianggep eksternalitas negatif lan minangka asil saka proses produksi perusahaan lan ora dibayangke ing rega dodolan utawa biaya produksi batu bara.

Yen kita mandheg lan mikir, meh kabeh tumindak duwe eksternalitas negatif kanggo masyarakat. Contone, panggunaan rokok duweni efek samping sing mbebayani kanggo kesehatan pangguna, nanging nggawe eksternalitas negatif kayata penyusutan infrastruktur (yen wong ngrokok ing kamar, tembok bisa diwarnai lan rusak amarga kumelun), lan bisa uga duwe pengaruh negatif. babagan kesehatan wong (pasien asma sing nyedhot asap rokok).

Kepiye cara ngontrol eksternalitas negatif lan ningkatake sing positif?

polusi

Pamrentah duwe langkah kanggo ngontrol lan nyuda generasi eksternalitas negatif, kayata:

  • Pajak ing perusahaan paling polusi kanggo ningkatake panggunaan energi sing bisa dianyari lan proses produksi sing lestari.
  • Ngatur aktivitas tartamtu (contone, udud, lalu lintas ing kutha-kutha gedhe).
  • Program pendidikan lan kesadaran sosial.

Ing sisih liya, ana uga mekanisme sing nambah lan nambah eksternalitas positif sing diasilake dening perusahaan lan wong:

  • Grants kanggo pusat pendidikan (panil, sekolah, lsp).
  • Nyedhiyani dana kanggo riset lan pangembangan, utamane ing bidang ilmiah lan medis.

Eksternalitas, positif utawa negatif, padha ora mung ana ing lingkungan ekonomi masyarakat. Tumindak apa wae, kayata udud utawa mbuwang plastik ing trotoar, bisa nduwe pengaruh sing cendhak / dawa kanggo masyarakat, sing bisa negatif utawa positif, gumantung saka prilaku kasebut.

Eksternalitas konsumsi

eksternalitas negatif

Prilaku konsumen tartamtu bisa duwe pengaruh eksternal utawa efek sekunder sing ora dianggep ing rega transaksi. Eksternalitas konsumsi bisa positif utawa negatif. Biaya utawa keuntungan saka produksi, nggunakake utawa daur ulang kudu dijupuk menyang akun nalika ngramu kawicaksanan ekonomi ijo.

Eksternalitas muncul nalika hak properti lan panggunaan sumber daya alam mung menehi keuntungan pribadi tanpa nggatekake dampak negatif utawa positif.

Ing cendhak, sampeyan dhewe bisa dipengaruhi kanggo luwih apik utawa luwih elek tanpa melu tuku utawa ngedol produk. Ing kasus apa wae, intervensi ing kegiatan ekonomi iki perlu kanggo ningkatake kesejahteraan wong sing kena pengaruh.

Kanggo efisien, rega pasar kudu cocog karo biaya utawa keuntungan. Nalika prodhuk anyar nduweni eksternalitas negatif lan/utawa eksternalitas sing luwih positif tinimbang prodhuk tradisional, nanging luwih larang kanggo diprodhuksi, kudu dikenai pajak kanthi proporsional. Biaya fiskal masyarakat bakal dikompensasi kanthi nyuda biaya umum mbenerake eksternalitas sing durung kedadeyan. Produk kasebut banjur bakal diregani kanthi kompetitif tanpa entuk bathi lan konsumen bakal disaranake tuku. Produser menang, konsumen menang, lan lingkungan menang.

Mulane, kita kudu nimbang eksternalitas lingkungan lan netepake dampak langsung lan ora langsung saka produksi ing lingkungan. Nilai iki kudu dianggep nalika mbandhingake produk, utamane yen tuku kanggo sektor publik. Produk sing paling murah ora mesthi sing paling murah.

Contone, negara sing ngetokake karbon dioksida luwih akeh kudu mbayar pajak luwih akeh. Mulane pemerintah kudu ngukum perusahaan sing nggawe polusi. Maneh, perusahaan kasebut bakal ngetrapake biaya kasebut menyang rega adol. Thanks kanggo iki, perusahaan ijo entuk daya saing. Kawicaksanan insentif iki dirancang kanggo nyuda eksternalitas negatif.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan eksternalitas positif lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.