eksternalitas negatif

lingkungan lan kelestarian

Eksternalitas negatif nuduhake kabeh jinis efek mbebayani kanggo masyarakat, sing diasilake dening aktivitas produksi utawa konsumsi, sing ora ana ing biaya. Kanggo lingkungan, manungsa lan keanekaragaman hayati eksternalitas negatif Padha cukup penting kanggo nganalisa.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa eksternalitas negatif, karakteristik lan akibat utama kanggo lingkungan.

Apa eksternalitas negatif

eksternalitas negatif

Kita bisa nemtokake eksternalitas minangka efek sekunder sing disebabake dening aktivitas individu utawa perusahaan sing ora tanggung jawab kanggo kabeh akibat sosial utawa lingkungan saka kegiatan kasebut.

Ing istilah umum, ana rong jinis eksternalitas, positif lan negatif, sing bakal ditambahake ing ngisor iki. Kanggo luwih ngerti: Conto sing jelas babagan eksternalitas positif yaiku polusi sing diprodhuksi dening industri ing lingkungan nalika ngasilake mobil. Perusahaan iki tanggung jawab kanggo akuisisi bahan, konversi dadi kendaraan lan dodolan, nanging amarga eksternalitas negatif saka kegiatan kasebut, bisa uga nggunakake mesin sing polusi banget ing proses produksi, kanthi akibat serius kanggo lingkungan.

eksternalitas positif

Eksternalitas positif yaiku kabeh efek positif saka aktivitas anggota masyarakat, ora implisit ing biaya utawa keuntungan saka aktivitas kasebut. Definisi eksternalitas positif ora winates ing bidang utawa ilmu tartamtu, kalebu kabeh efek positif, gedhe lan cilik, sing bisa ditindakake dening individu utawa perusahaan ing masyarakat kita.

Kita ngomong babagan akibat positif sing ora kalebu ing biaya produksi utawa rega tuku, nanging bisa duwe asil sing migunani banget kanggo masyarakat kanthi sakabehe. Investasi rumah sakit lan laboratorium kanggo nemokake obat kanggo penyakit tartamtu minangka conto iki. Ing kawitan, siji bisa mikir sing prasetya iki kanggo R&D bisa larang banget yen peneliti ora nemokake obat kanthi cepet.

Kasunyatan ngandhani yen ngelawan, yen jinis kegiatan iki perlu banget kanggo kesejahteraan lan kesehatan wong, amarga cepet utawa mengko bakal ditemokake obat sing nyuda efek saka penyakit kasebut. Obat iki, sing bakal entuk wektu kanggo entuk, ditambahake menyang investasi ekonomi sing gedhe, bakal duwe eksternalitas sing positif banget ing masyarakat kanthi nylametake ewonan nyawa, nanging iki ora katon ing investigasi sing wis ditindakake lan diadhepi nganti suwe.

Kajaba iku, ana akeh kegiatan liyane sing bisa ngasilake eksternalitas sing positif kanggo masyarakat, sing penting kanggo fungsine:

  • Investasi ing pangopènan barang umum (dalan, bangunan, taman, stadion, rumah sakit).
  • pendidikan (pangopènan sekolah, guru sing mumpuni, kurikulum sing nyukupi).
  • Penyelidikan medis (vaksin, obat-obatan, perawatan inovatif).

eksternalitas negatif

Ora kaya eksternalitas positif, eksternalitas negatif minangka akibat saka tumindak apa wae sing nyebabake cilaka kanggo masyarakat, ora diwenehake dening biaya. Senajan kita dealing with konsep saka lapangan ekonomi, konsep iki bisa diekstrapolasi menyang wilayah apa wae ing saben dinane.

Conto apik saka eksternalitas negatif yaiku polusi lingkungan, utamane industri, dening perusahaan gedhe. Mbayangno kasus perusahaan pertambangan gedhe sing duwe spesialisasi ing ekstraksi lan pangolahan batu bara. Nalika ngukur biaya kanggo nindakake kegiatan, dheweke ora nganggep tingkat polusi sing dhuwur sing bakal nyebabake lingkungan. Iki dianggep externality negatif lan Iki minangka asil saka proses produksi perusahaan. lan ora dibayangke ing rega dodolan utawa biaya produksi batu bara.

Yen kita mandheg lan mikir, meh kabeh tumindak duwe eksternalitas negatif kanggo masyarakat. Contone, nggunakake rokok duwe efek samping sing mbebayani kanggo kesehatan pangguna, nanging nggawe eksternalitas negatif kayata penyusutan infrastruktur (yen wong ngrokok ing kamar, tembok bisa discolored lan rusak dening kumelun), lan malah bisa duwe impact negatif ing kesehatan wong (pasien asma inhaling asap rokok).

Kepiye cara ngontrol eksternalitas negatif lan ningkatake sing positif?

eksternalitas lingkungan negatif

Pamrentah duwe langkah kanggo ngontrol lan nyuda generasi eksternalitas negatif, kayata:

  • Pajak perusahaan sing paling polusi kanggo ningkatake panggunaan energi sing bisa dianyari lan proses produksi sing lestari.
  • Ngatur aktivitas tartamtu (contone, udud, lalu lintas ing kutha-kutha gedhe).
  • Program pendidikan lan kesadaran sosial.

Ing sisih liya, ana uga mekanisme sing nambah lan nambah eksternalitas positif sing diasilake dening perusahaan lan wong:

  • Grants kanggo pusat pendidikan (panil, sekolah, lsp).
  • Nyedhiyakake dana kanggo riset lan pangembangan, utamane ing bidang ilmiah lan medis.

Eksternalitas, positif utawa negatif, padha ora mung ana ing lingkungan ekonomi masyarakat. Sembarang jinis prilaku, kayata udud utawa mbuwang plastik ing trotoar, bisa duwe efek cendhak / jangka panjang kanggo masyarakat, sing bisa negatif utawa positif, gumantung saka prilaku.

Conto eksternalitas negatif

eksternalitas positif

Ayo dipikirake, kabeh tumindak kita, sanajan ora pati penting kanggo kita, duwe pengaruh kanggo wong liya sing mbentuk masyarakat kita.

Eksternalitas negatif muncul nalika tumindak kasebut kita njupuk minangka perusahaan, individu utawa kluwarga ing kegiatan duwe efek secondary mbebayani kanggo pihak katelu. Efek kasebut ora kalebu ing total biaya. Efek negatif kanthi penekanan ora ana ing produksi utawa ing rega layanan umum nalika konsumsi.

Eksternalitas negatif, kayata eksternalitas positif, Padha konsep ekonomi. Nanging kudu dielingake manawa iki bisa uga ditrapake ing njaba jagad ekonomi. Mangkono, ora mung kegiatan ekonomi ngasilake eksternalitas, nanging uga aktivitas sing diidentifikasi minangka non-ekonomi.

Eksternalitas dirasakake lan efek langsung sing ora ana ing rega sing dibayar kanggo produksi, panggunaan utawa konsumsi.

Conto eksternalitas negatif sing diwenehake ing ngisor iki bisa mbantu kita kanggo deepen pangerten kita externalities kuwi. Kita ngerti manawa sumber eksternalitas negatif bisa tanpa wates. Nanging, minangka conto, kita bisa nuding ing ngisor iki.

  • ngrokok
  • polusi lingkungan
  • Penyalahgunaan alkohol
  • limbah radioaktif lsp
  • swara engine banter banget

Bisa disimpulake manawa eksternalitas negatif minangka rantai tumindak lan pengaruh kanthi biaya.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan eksternalitas negatif lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.