eksperimen Miller

eksperimen Miller

Tanggal 15 Mei 1953, ahli kimia umur 23 taun nerbitake ing jurnal Science asil eksperimen sing penting kanggo biologi sing mbukak dalan menyang bidang pengetahuan ilmiah anyar. Wong enom iki Stanley L. Miller. Pakaryane dadi pionir disiplin kimia prebiotik kaya sing kita kenal saiki lan menehi pitunjuk pisanan babagan carane urip muncul ing Bumi. Ing eksperimen Miller Wis kondhang ing jagad ngelmu.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan eksperimen Miller lan apa sing kalebu.

Bumi primitif

eksperimen ing urip

Stanley Miller nembe lulus saka kimia lan pindhah menyang Universitas Chicago kanthi gagasan tesis doktoral. Ing sawetara sasi saka pakaryan, pamenang Nobel Harol C. Urey lulus kuliah lan Miller nekani seminar babagan asal-usul bumi lan atmosfer awal. Kuliah kasebut narik kawigaten Miller supaya dheweke mutusake ngganti topik tesis lan menehi eksperimen Yuri sing durung nate nyoba sadurunge.

Ing wektu kuwi, Ahli biokimia Rusia Alexander I Opalin nerbitake buku kanthi judhul "Origin of Life". Ing kono, dheweke nerangake carane proses kimia spontan mimpin kanggo munculé wangun urip pisanan, kang wis mboko sithik berkembang liwat timescale yuta taun.

Kira-kira 4 milyar taun kepungkur, molekul anorganik bumi primitif bakal bereaksi kanggo ngasilake molekul organik pisanan, saka kene molekul sing luwih kompleks, lan pungkasane dadi organisme pisanan.

Oparin mbayangake tanah primitif sing beda banget karo tanah saiki, sadurunge diowahi dening makhluk kasebut.

Pitunjuk saka eksperimen Miller

wadhah eksperimen

Salah sawijining pitunjuk babagan apa Bumi wiwitan iki adhedhasar kawruh astronomi sing ana. Kanthi nganggep yen bumi lan planet liyane ing tata surya asale saka awan gas lan bledug sing padha, komposisi atmosfer bumi bisa meh padha karo planet kaya Jupiter lan Saturnus: mulane, kemungkinan sugih metana, hidrogen, lan amonia. Iki bakal dadi atmosfer sing nyuda kanthi konsentrasi oksigen sing sithik banget amarga iki minangka kontribusi pungkasan saka bakteri fotosintesis pisanan.

Lumahing bumi bakal kecemplung ing banyu. Samudra sugih ing molekul kimia. Oparin nganggep segara kuno minangka sup primitif sing sugih molekul kimia.

Donya wiwitan iki bakal luwih geger tinimbang jagad saiki, kanthi aktivitas vulkanik sing kerep, badai listrik sing kerep, lan radiasi srengenge sing kuwat (ora ana lapisan ozon kanggo nyegah radiasi ultraviolet). Proses iki Dheweke bakal nyedhiyakake energi kanggo reaksi kimia sing kedadeyan ing samodra lan pungkasane bakal nyebabake urip.

Akeh ilmuwan, kalebu Yuri, wis nuduhake gagasan kasebut. Nanging iku spekulasi murni, ora ana sing nyoba, luwih-luwih yen wis diuji. Nganti Miller muncul.

Eksperimen Miller kanthi jero

miller eksperimen urip

Miller mbayangake eksperimen sing bakal nguji hipotesis Yuri lan Opalin lan mbujuk Yuri supaya bisa nindakake. Eksperimen sing diusulake nyakup campuran gas sing dipercaya ana ing atmosfer bumi wiwitan - metana, amonia, hidrogen, lan uap banyu - lan nguji apa bisa bereaksi karo siji liyane kanggo ngasilake senyawa organik. Sampeyan kudu mesthekake yen proses kasebut ditindakake ing kahanan anaerob (yaiku, tanpa oksigen) lan ora kalebu unsur urip sing bisa ningkatake reaksi kasebut.

Mulane, dheweke ngrancang piranti kaca sing ditutup kanthi flask lan tabung, oksigen ora bisa mlebu, lan dheweke sterilisasi kabeh bahan kanggo ngilangi kabeh bentuk urip. Dheweke diwutahake banyu sithik sing nggambarake samudra purbakala menyang labu. Dheweke ngisi labu liyane karo metana, hidrogen, lan amonia minangka atmosfer asli.

Ing ngisor iki, kapasitor ngidini zat sing mbentuk ing atmosfer kanggo kelangan lan liquefy liwat discharge kui dening loro elektrods, kang bakal simulasi efek saka kilat.

Miller nindakake eksperimen ing sawijining wengi. Nalika aku bali menyang lab esuk, banyu ing flask wis kuning. Sawise seminggu operasi, nganalisa banyu coklat lan nemokake manawa akeh senyawa sing diprodhuksi sing durung ana sadurunge, kalebu papat asam amino (senyawa sing digunakake dening kabeh organisme minangka bahan bangunan sel) (protein).

Eksperimen Miller nuduhake yen kahanan lingkungan sing bener, molekul organik bisa dibentuk kanthi spontan saka molekul anorganik sing prasaja.

Molekul organik saka angkasa

Nanging, sawetara taun sabanjure, para ilmuwan nyimpulake yen tingkat pangurangan ing atmosfer awal luwih murah tinimbang sing dibayangake Yuri lan Miller, lan bisa kalebu karbon dioksida lan nitrogen. Eksperimen anyar nuduhake yen ing kahanan kasebut, sintesis senyawa organik bisa diabaikan. Pancen angel mbayangno yen sup sing apik iki bisa menehi urip. Nanging banjur solusi kanggo masalah iki muncul, ora saka eksperimen anyar ing Bumi, nanging ... saka papan.

Ing taun 1969, meteorit sing dibentuk 4.600 milyar taun kepungkur tiba ing cedhak Murchison, Australia. Sawise analisis, ditemokake ngemot macem-macem molekul organik, kalebu asam amino lan senyawa liyane sing disintesis dening Miller ing laboratorium.

Kanthi cara iki, yen kahanan bumi primitif ora cocog kanggo pambentukan molekul organik, Obyek asing bisa uga nggunakake bahan kimia sing cukup kanggo nggawe sup prebiotik bumi lan ayo padha ndeleng urip kanggo pisanan.

Saiki, para ahli katon maneh cenderung menyang atmosfer nyuda asli lan luwih cenderung kanggo asil Miller. Mula, bisa ditrima yen atmosfer planet kita nyusut, bisa uga sintesis senyawa sing dibutuhake kanggo urip ing bumi, lan yen atmosfer kita teyeng, bisa uga disumbang dening meteorit lan inti komet. .

Nanging, apa sing diwiwiti ing planet kita utawa ing planet kita, macem-macem tes nuduhake manawa senyawa organik bisa dadi asil saka reaksi kimia sing relatif prasaja.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan eksperimen Miller.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.