Ecodesign

ecodesign

Ing taun-taun pungkasan, paningkatan kesadaran institusional lan sosial babagan lingkungan wis nyebabake munculna ecodesign. Daur ulang sampah wis entuk publisitas luwih akeh ing media, contone kanthi promosi tuku lan adol bahan bekas. Nanging, iki minangka langkah sing entheng banget kanggo nyuda sumber daya sing dikonsumsi lan sampah sing digawe. Kanggo nindakake iki, perlu campur tangan ing sistem manajemen supaya bisa nggawa ecodesign menyang kabeh lingkungan sing dibangun.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan ecodesign, karakteristik lan pentinge.

Apa iku ecodesign

ekodesign lestari

Ecodesign minangka fase proses pangembangan produk sing tujuane nyuda dampak lingkungan produk. Bisa diarani mangkono nggayuh kelestarian ekonomi minangka kunci kanggo sistem manajemen, amarga kanthi nggawe lan ngonfigurasi maneh produk sing ngurmati lingkungan, bisa nyegah degradasi ekosistem, nyuda sumber daya alam lan efek agunan sing mengaruhi ekosistem lan kesehatan manungsa. Prinsip ecodesign yaiku:

  • Efisiensi ing produksi produk, sing, nggunakake jumlah paling saka materi lan energi bisa.
  • Dirancang kanggo disassembled, saéngga daur ulang prodhuk ing mangsa ngarep, saben komponen bisa gampang diidentifikasi lan dipisahake kanggo pembuangan sing bener miturut sifat lan komposisi.
  • Ngasilake produk nggunakake siji utawa luwih bahan "bio". kanggo nyederhanakake proses daur ulang.
  • Gunakake wangun lan bahan sing tahan lama.
  • Versatility lan kamungkinan kanggo nggunakake maneh lan daur ulang produk.
  • Ngurangi ukuran produk kanggo nyuda emisi gas omah kaca (GHG) sajrone transportasi. Akibaté, luwih akeh produk bisa diangkut saben trip, ngoptimalake papan lan konsumsi bahan bakar fosil.
  • Nambani produk minangka layanan lan ora mung obyek, kanggo mbatesi panggunaan kanggo kabutuhan lan ora kanggo kepinginan duwe, saiki tandha norma pasar.
  • Ndhukung teknologi anyar kanggo ningkatake efisiensi produk.
  • Ngurangi emisi.
  • Nyebarake lan nggabungake pesen kelestarian produk ing desaine.

Karakteristik ekodesign

langkah ecodesign

Ing kesimpulan, tujuan ecodesign yaiku nyuda dampak lingkungan saka produk sing kita konsumsi sajrone umur migunani lan njamin kesejahteraan lan kualitas urip pangguna. Sawetara ciri utama ecodesign yaiku:

  • Kondusif kanggo aplikasi ekonomi sirkular.
  • Sampeyan bisa nyuda biaya pangolahan lan ngirim produk.
  • Iki nambah proses produksi lan mulane kualitas produk sing dipikolehi.
  • Iku nyumbang kanggo karakter inovatif saka perusahaan.
  • Iku ngusulake papat tingkat sing ngidini tumindak ing dandan, redesign, nggawe lan definisi produk anyar lan sistem produksi anyar.
  • Aja mbuwang sumber daya.
  • Sawise umur migunani prodhuk wis kadaluwarsa, nimbang yen produk didaur ulang lan digunakake maneh, menehi nilai kanggo sampah.
  • Ana macem-macem strategi ecodesign kayata: LiDS wheel lan strategi PILOT.

Conto

desain kemasan

Ing conto ekodesain sing ditampilake ing ngisor iki, sawetara minangka bagean saka urip saben dinane, dene liyane nuduhake perkembangan sing isih cilik:

  • Ecodesign saka kulkas, freezer lan piranti liyane kayata pemanas, mesin cuci lan mesin pencuci piring, sing diatur dening Komisi Eropa (EC).
  • Desain lan konstruksi bangunan ekologis.
  • Mesin kopi Italia amarga ora nggunakake saringan kertas.
  • Furnitur digawe saka bahan kanthi segel FSC (Forest Stewardship Council) lan bahan daur ulang.
  • Furnitur sing didol ora dirakit, nyuda ukuran produk lan ngoptimalake pengiriman.
  • Furnitur desain sing bisa dicopot kayata bangku kutha.
  • Gunakake sampah tekstil, plastik kanggo nggawe sandhangan.

Produksi lan desain sing lestari

Ing jagad sing maju menyang 8 milyar wong, model ekonomi linier lawas wis ketinggalan jaman lan ndadékaké kita menyang masa depan sing ora mesthi. Ecodesign lair ing kerangka iki, produk lestari nggabungake kritéria lingkungan ing kabeh tahapan: konsepsi, pangembangan, transportasi lan daur ulang.

Kita kudu ngasilake luwih apik lan luwih efisien, amarga alasan sing jelas: bahan mentah lan sumber daya alam ora ana watese, lan yen ora diurus, bisa entek. Sawetara, kaya banyu, penting kanggo urip, dene sektor utama ekonomi gumantung marang mineral, kayata industri teknologi. Yen kita nambah emisi karbon dioksida lan konsumsi energi ing pusat produksi, planet ora bakal mbayar tagihan.

Konsekuensi saka konsumerisme - miturut Greenpeace, kita nggunakake 50% luwih sumber daya alam saiki saka 30 taun kepungkur - wis mimpin PBB (PBB) kanggo ngaku mode produksi anyar kanggo ngoptimalake sumber daya lan energi, ngembangake energi sing bisa dianyari, njaga infrastruktur, nambah akses menyang layanan dhasar lan ngasilake proyek ekologis lan kualitas.

Keuntungan lingkungan saka produksi lestari uga mupangati industri lan warga. PBB negesake manawa sistem kasebut apik kanggo kabeh wong amarga nambah kualitas urip jutaan, nyuda kemiskinan, nambah daya saing lan nyuda biaya ekonomi, lingkungan lan sosial.

kaluwihan lingkungan

Keuntungan saka ecodesign ing babagan konsep produk lan layanan akeh lan mbantu nyuda macem-macem aspek lingkungan produk tradisionalkayata pengelolaan sampah.

Sayange, ana uga sawetara kekurangan sing nyegah pendekatan iki diadopsi minangka standar ing generasi produk lan layanan, kayata sethitik kawruh konsumen babagan produk iki, biaya produk luwih dhuwur tinimbang produk tradisional. ing pirang-pirang kesempatan, golek bahan kanggo alternatif desain lan ngenalake produk kasebut ing segmen pasar sing kompetitif, kayata omah plastik.

Dadi, minangka kesimpulan, kita bisa ndeleng manawa sanajan ana kaluwihan ecodesign sing apik banget kanggo produser lan kanggo konsumen, kekurangane isih ngalangi popularitas ing pasar saiki lan, mulane, ngalangi nggunakake ing Adoption kita ing Sifat konsumsi. Nanging, iku penting kanggo terus ndeleng minangka alternatif penting kanggo ngatasi masalah lingkungan gedhe sing nandhang sangsara marga saka kita, digabungake karo inisiatif legal, konsumsi tanggung jawab lan Adoption saka kesadaran lingkungan luwih lengkap ing masyarakat.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan ecodesign lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.