Daur-ulang lampu bohlam

bolam bekas

Lampu bohlam minangka sampah umum ing omah. Daur ulang bohlam dudu perkara sing gampang ditindakake. Saben jinis bohlam didaur ulang kanthi beda, nyatane sawetara bohlam ora didaur ulang. Ana akeh wong sing ora ngerti kepiye bohlam lampu utawa apa sing kudu ditindakake.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan cara daur ulang bohlam lan ciri-cirine.

Daur-ulang lampu sing digunakake

daur ulang lampu bohlam

Sanajan kayane aneh, kaya sing diwartakake ing wiwitan, ora kabeh bohlam bisa didaur ulang. Lampu halogen lan bohlam pijar ora kalebu ing WEEE, sing Iki minangka peraturan sing ngatur manajemen lingkungan sampah listrik lan peralatan elektronik sing bener.

Mula, kita bisa daur ulang lampu neon, bohlam, lan LED. Uga bisa daur ulang lampu. Saliyane, lampu halogen lan pijar ora didaur ulang. Sanajan, kaya sing bakal dideleng mengko, bisa digunakake kanggo proyek DIY sing apik banget. Iki bakal gumantung karo jinis bohlam sing pengin dibuwang, amarga manajemen bolam CFL (konsumsi sithik) beda banget karo ngatur bohlam LED. Sampeyan ora kudu mbuwang bohlam menyang wadhah kaca.

Jinis bolam

cara ngolah ulang lampu bolam

Ana sawetara jinis bohlam lan gumantung saka jinise, sawetara aspek kudu dipikirake. Ayo deleng apa sejatine:

  • Lampu filamen: Amarga jinis unsur pencahayaan kasebut, kayata lampu halogen, ora bisa didaur ulang, mula kudu dibuwang nganggo wadhah ijo utawa abu-abu peteng (gumantung saka pedunung). Ing wadhah sampah iki, uga diarani bagean sing isih ana, barang sing ora duwe wadhah daur ulang dhewe dibuwang.
  • Hemat energi utawa lampu neon: Bohlam jinis iki ngemot merkuri, mula ora bisa dibuwang ing sampah utawa wadhah daur ulang. Sampeyan kudu nggawa dheweke menyang papan sing resik supaya bisa dibuwang kanthi aman kanggo daur ulang mengko.
  • Lampu bohlam: Lampu iki kalebu komponen elektronik sing bisa digunakake maneh. Supaya bisa ngatasi kanthi bener, sampeyan kudu nggawa menyang titik reresik sing cocog.

Cara ngolah ulang lampu kanthi kreatif

Nggunakake maneh kreatif, sing luwih dikenal minangka daur ulang upgrade, kalebu ngowahi produk sing dibuwang utawa ora migunani dadi produk anyar kanthi kualitas utawa nilai ekologis sing luwih dhuwur. Ora dianjurake nggunakake bohlam fluorescent ing proyek kasebut, amarga ngemot merkuri beracun. Ing kasus iki, kita bakal menehi sawetara ide kanggo nyedhiyakake panggunaan anyar kanggo bolam pijar lawas.

  • Mini vas: Kanthi ngilangi bagean tutup lan kabel batin, kita bisa nggunakake bohlam minangka vas kanggo nyelehake kembang cilik. Kita bisa menehi dhasar lan dekorasi meja utawa rak, utawa yen nambah tali utawa kabel sing bakal digantung, kita bakal duwe kebon vertikal sing apik.
  • Rak mantel: Bohlam kosong ing njero, kita mung kudu masang semen, pasang sekrup lan ngenteni nganti kuwat. Saiki kita mung kudu nggawe bolongan cilik ing tembok lan nyelehake rak jas kita. Uga bisa digunakake kanggo nganyari gagang kabeh jinis lawang.
  • Lampu minyak: Kaya biasane, sing pertama kudu mbusak filamen saka bohlam. Sabanjure, kita kudu nyelehake minyak utawa alkohol kanggo lampu utawa obor lan nyelehake sumbu.
  • Dekorasi Natal: Kanthi bohlam lampu lawas, kita bisa nggawe dekorasi dhewe kanggo wit Natal. Kita mung kudu ngecet nganggo motif sing paling disenengi lan nambah benang cilik supaya bisa digantung.
  • Terarium: Kanthi sawetara kerikil lan tanduran cilik utawa lumut, kita bisa nggawe terrarium. Kaya vas mini, kita bisa nyelehake dhasar utawa nggantungake.
  • Kirimake ing bola lampu: Kanthi cara sing padha kaya botol, kita bisa nggawe kapal ing njero bohlam lampu kita.

Endi daur ulang miturut jinise

bolam kanggo didaur ulang

Lampu bolam minangka obyek sing nggunakake listrik kanggo madhangi omah nalika srengenge ilang. Ana sawetara jinis bohlam sing bisa diklasifikasikake kanthi akurat adhedhasar konsumsi tenaga, umure, utawa jumlah cahya sing dipancarkan. Iki minangka jinis bohlam utama sing ana:

  • ing bolam pijar iku bolam tradisional. Ing 2012, pabrik iki dilarang ing Uni Eropa amarga umure cekak lan konsumsi energi sing akeh.
  • La bohlam halogen ngetokake cahya sing kuat banget lan langsung diuripake. Dheweke ngetokake akeh panas lan umur migunani bisa ditambah.
  • ing Lampu bola lampu hemat energi umure luwih dawa tinimbang bolam sadurunge lan efisiensin banget.
  • Ora ana sangsi sing bolam dipimpin iku sing paling sustainable ing pasar. Dheweke ora ngemot tungsten utawa merkuri, umure paling dawa lan akeh kurang saka kabeh produk sing kasebut ing ndhuwur.

Sampeyan bisa uga mikir yen bolam sing bisa nggawa komponen kaca bakal mlebu ing wadhah ijo, nanging iki salah. Saliyane kaca, bohlam duwe akeh komponen liyane, sing kudu dipisahake sadurunge dibuwang. Mula bohlam kasebut kudu diresiki.

Kanggo nggampangake tugas iki lan nggunakake ulang limbah kasebut kanthi bener, AMBILAMP (organisasi nirlaba sing tujuane ngembangake sistem pangumpulan limbah lan perawatan) uga bisa nggawe titik-titik koleksi sampah, ing endi wae warga bisa njupuk lan nggunakake. Umume, poin kasebut ana ing perusahaan utawa distributor peralatan rumah tangga, kayata toko perangkat keras, toko lampu utawa supermarket, ing endi warga bisa njupuk lampu bohlam bekas. Khusus, titik koleksi iki fokus ing koleksi lampu neon, lampu hemat energi, lampu debit, bohlam LED lan lampu lawas.

Proses daur ulang lampu bolam diwiwiti kanthi misahake bahan sing nyipta. Merkurius lan fosfor dipisahake sawise proses distilasi banjur disimpen kanthi aman. Plastik menyang tanduran daur ulang plastik, kaca kanggo tanduran semen, industri kaca lan keramik, lan logam kanggo pengecoran. Kabeh mau bakal menehi urip obyek sing anyar.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan cara daur ulang lampu bolam.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.