Tuladha ekonomi sirkular

konsumsi saben dina

Tuku, gunakake lan uncalan. Kita kudu nglawan jinis konsumsi iki. Aku manawa sampeyan ngerti apa kita ngomong bab. Kita digunakake kanggo jinis konsumsi ngendi kabeh kudu dianyari lan item ora tahan suwe. Konsumsi kanthi cepet sing ngasilake akeh sampah adhedhasar model ekonomi linier. Nanging untunge, ana pilihan sing luwih lestari: ekonomi bunder. Ana ewu conto ekonomi sirkular sing wis kerja saiki.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake babagan conto ekonomi bunder sing paling apik, kepiye ekonomi jinis iki lan pentinge.

Apa ekonomi bunder

ngganti model konsumsi

Tinimbang tindakake model linear tradisional tuku, nggunakake lan uncalan adoh, ekonomi bunder ngusulake sistem kang produk, bahan lan sumber daya sing katahan ing nggunakake kanggo anggere bisa. Iku adhedhasar idea sing sampah bisa dianggep minangka sumber daya, lan Sastranegara bisa dileksanakake kanggo nyilikake generasi lan nggedhekake Nilai.

Ing pendekatan iki, panggunaan maneh, daur ulang lan pemulihan bahan disaranake kanggo nggawe siklus produksi lan konsumsi sing terus-terusan. Tujuane kanggo ngrancang produk supaya bisa didandani, direkondisi utawa didaur ulang ing pungkasan umur migunani, saéngga nyegah dadi sampah.

Ekonomi sirkular tegese mikir maneh lan ngrancang proses produksi, nggunakake praktik sing luwih efisien lan lestari. Iki kalebu panggunaan sumber energi sing bisa dianyari, optimalisasi manajemen rantai pasokan lan promosi kolaborasi antarane macem-macem sektor lan aktor.

Salah sawijining mupangat utama saka ekonomi sirkular yaiku nyuda dampak lingkungan. Kanthi ndawakake umur migunani produk lan nyuda ekstraksi sumber daya alam, produksi sampah dikurangi lan emisi gas omah kaca diminimalisir. Kajaba iku, pendekatan iki bisa nggawe kesempatan ekonomi, kayata nggawe lapangan kerja ing sektor manajemen sampah lan pangembangan industri anyar adhedhasar pemulihan lan daur ulang.

Keuntungan utama

conto inisiatif ekonomi sirkular

Model linear saiki mbutuhake akeh materi lan ngasilake akeh sampah. Mulane, akeh sumber daya sing dieksploitasi lan akeh ekosistem sing kontaminasi. Nanging yen kita nggunakake bahan-bahan kasebut, kita bisa nyuda tekanan ing alam: kita mbusak bahan sing kurang lan ngrusak kurang. Thanks kanggo wong-wong mau, kita entuk keuntungan ing ngisor iki:

  • Daur ulang sumber daya sing paling langka.
  • Kita njaga ekosistem kita ing kondisi apik amarga ora perlu mbabat alas utawa ngganti habitat
  • kita ing sih saka nglindhungi spesies lan nyuda ancaman sing ngancam punah kewan lan tetanduran.
  • Sampah dadi sumber daya lan entuk nilai ekonomi. Kanthi cara iki, dheweke ora ana ing alam, ngidini nggawe obyek anyar lan mbantu nyedhiyakake produk sing gumantung saka sumber daya alam.
  • Ekonomi entuk manfaat saka nggunakake maneh bahan kanthi nggawe industri lan lapangan kerja anyar.
  • Kita nyuda emisi gas omah kaca, kita mbantu nggayuh tujuan Persetujuan Paris lan nyuda dampak krisis iklim.

Conto ekonomi bunder lan produk

conto ekonomi bunder

Kanggo ekonomi bunder dadi model mainstream, perlu ngerti yen produk bunder wis ana. Jawabane ya. Iku bener sing saben materi utawa senyawa duwe struktur beda lan mbutuhake penanganan sing beda sadurunge bisa digunakake maneh. Nanging teknologi wis maju, lan ana liyane lan liyane cara kanggo nggunakake senyawa minangka bahan baku kaping pirang-pirang kanggo nggawe produk anyar.

Tuladha ekonomi sirkular:

  • Daur-ulang botol plastik lan dadi kloso mobil lan dashboard.
  • Ban digunakake kanggo nggawe sepatu.
  • Roti garing minangka basis kanggo nggawe bir.
  • Sisa saka proses nggawe anggur, kayata pulp utawa wiji, digunakake kanggo nggawe kulit vegan.
  • Lenga bekas bisa digunakake maneh kanggo nggawe sabun krasan.
  • Sampah organik dipisah lan diolah kanthi bener kanggo ngasilake biogas lan kompos.
  • Botol kaca sing bisa didaur ulang tanpa wates kanggo nggawe botol anyar utawa produk kaca liyane.
  • Sandhangan lawas digunakake maneh kanggo ngasilake sandhangan anyar.

Nanging ekonomi sirkular ora mung babagan nggunakake maneh sampah utawa bahan. Iki uga kalebu inisiatif kayata toko thrift utawa nyewa barang. Sampeyan uga bisa nggawe alat musik utawa dolanan. Bisa nyumbang barang sing isih apik, adol menyang wong sing butuh, utawa gunakake maneh kanggo fungsi liyane ing omah sampeyan minangka salah sawijining cara kanggo nambah umur produk kasebut lan ngindhari proses tuku-guna-buwang.

Perusahaan sing nggawe ekonomi bunder

Sanajan ing wiwitan iki katon apik banget, nanging saiki ana akeh perusahaan sing nindakake ekonomi bunder. Ing sawetara perusahaan iki, sampeyan bisa tuku artikel, sandhangan utawa piranti liyane sing bisa digunakake maneh, dene liyane ngatur bahan keluwihan, utawa sampah, sing dadi bahan mentah kanggo produk liyane.

Iki minangka sawetara perusahaan ekonomi sirkular sing paling misuwur:

  • Eko-rec yaiku perusahaan sing ngowahi botol plastik dadi kloso mobil lan dashboard.
  • Ecozap ngowahi bahan kayata ban dadi sepatu ekologis.
  • Pemuliaan Kerak minangka pabrik bir Singapura sing nggunakake sisa roti kanggo nggawe bir sing diarani Bread Ale.
  • Ora Wektu nggawe tenis nganggo bal tenis.
  • ecoalf nggunakake bahan daur ulang sing beda kanggo nggawe tekstil.
  • menang saiki wis ngrancang instrumen kanggo restoran sing ngidini nyuda sampah panganan lan nggunakake sisa panganan kanggo nyiyapake sajian anyar.
  • enerkem yaiku perusahaan sing njupuk karbon sing diemisi saka sampah sing ora bisa didaur ulang lan diowahi dadi biogas kanggo konsumsi umum.
  • Inovasi Cambrian yaiku perusahaan sing wis kasil ngolah banyu limbah dadi banyu resik lan ing wektu sing padha njupuk biogas supaya bisa digunakake kanggo produksi energi resik.
  • Sheedo nggawe bahan kertas sing ngemot wiji supaya bisa ditandur yen ora digunakake maneh.
  • Apik banget Go minangka platform online sing ngidini sampeyan adol panganan turahan kanthi rega murah ing papan kaya supermarket, bakul sayuran utawa restoran lan disimpen supaya ora boros.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan conto ekonomi bunder sing paling apik lan keuntungane.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.