Chondrichthyes

Chondrichthyes

ing Chondrichthyes (Chondrichthyans), uga disebut iwak cartilaginous, iku klompok vertebrata akuatik banget kuna. Sanajan ora akeh utawa maneka warna kaya iwak bony, kemampuan adaptasi morfologis, jaringan otot nglangi, organ sensori, lan kabiasaan predasi lan rahang sing kuat nuduhake yen dheweke wis diwenehi status ekologis sing kuat ing lingkungane.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan Chondrichthyes, karakteristik lan biologi.

Karakteristik utama Chondrichthyes

reproduksi iwak cartilaginous

Ana rong jinis iwak cartilaginous. Sabanjure, kita bakal njlèntrèhaké ciri utama:

Elasmobranchs

Hiu lan pari kalebu klompok kéwan iki. Sawetara iku karnivora, nemokake mangsane liwat organ olfaktori amarga perkembangan visual sing kurang. Saiki, ana luwih saka 400 spesies hiu ing 8 pesenan lan sekitar 500 spesies pari ing 4 pesenan. Kanggo hiu, umume duwe ciri ing ngisor iki:

  • Awak: Awak sing bentuke spindle kanthi pasuryan runcing karo weteng ing ngarep. Buntut awak nduweni buntut tertutup sing ora normal, yaiku, ana rong wujud lan struktur godhong, sing siji ngemot mburi balung mburi, lan sisih ngarep duwe sepasang sirip dada, sepasang sirip pelvis. , lan loro dorsal. sirip aneh. Ing lanang, sirip pelvis sadurunge diowahi minangka organ seksual kanggo kawin lan diarani glycoptera, pteropoda, utawa genus.
  • Visi, kulit lan organ reseptor: ing hubungan karo tutuk, padha duwe nostrils seragam, ventral lan anterior. Mripate ora duwe tutup, sanajan sawetara spesies duwe membran nictitating, kanthi stoma ing saben kelopak mata. Kulite atos lan ing sawetara spesies mirip sandpaper, nduweni sisik sing bentuke piring, uga disebut sisik dermal, sing disusun kanthi cara kanggo nyuda turbulensi lan ngadhepi mundur. Dheweke duwe neuroma ing awak lan sirah, sing minangka reseptor sing sensitif banget marang getaran lan arus banyu. Dheweke uga duwe reseptor khusus sing bisa ndeteksi mangsa liwat medan listrik sing dipancarake, yaiku blisters Lorenzini ing sirah.
  • untu: Untu ora nyawiji karo rahang ngisor, ana rong baris, baris pungkasan ngganti untu sing ilang ing baris pisanan, supaya untu anyar bisa tansah tuwuh. Gumantung ing spesies, iki bisa duwe wangun serrated kanggo Cut pangan, landhep lan nduweni fungsi gripping, ing cilik saka spesies belang, padha duwe untu rata sing bisa scratched ing lumahing.
  • Balung lan Renang: Dheweke duwe balung rawan mineralisasi, ora kaya balung kaya iwak liyane. Kajaba iku, dheweke ora duwe kandung kemih nglangi, sing nyebabake dheweke terus-terusan nglangi utawa tetep ing ngisor, yen ora bakal tenggelam. Ing sisih liya, dheweke duwe ati sing gedhe banget, sing ngemot lipid (squalene), sing uga nyegah supaya ora tenggelam.

Holocephalos

Ing Chondrichthyes kita nemokake klompok iki sing kalebu chimeras. Klompok cilik iki dumadi saka kira-kira 47 spesies saiki. Anatomi nduweni campuran elasmobranch lan karakter iwak balung:

  • Awak: Dheweke duwe wangun sing aneh banget, awak elongated lan endhas menonjol, duwe struktur klasik sing bisa ndhukung wanita nalika kawin. Irunge kaya kelinci lan buntute kaya pecut.
  • Rahang lan untu: Dheweke ora duwe untu, nanging rada lebar, piring sing rata. Rahang nginggil sampun manunggal kaliyan tengkorak, beda kaliyan ingkang sanesipun, punika asalipun asmanipun (holo = kabeh, kabeh lan cephalo = sirah).
  • Ukuran: Dawane bisa nganti 2 meter.
  • nimbali: Sirip dorsalipun gadhah utomo ingkang beracun.
  • Panganan: Panganan kasebut adhedhasar crustacea, moluska, echinodermata, iwak cilik, lan ganggang, yaiku campuran panganan sing digiling nalika dipakani.

Nglangi saka Chondrichthyes

chondrichthyans

Elasmobranchs duwe sisik dermal, sing ngidini nyuda turbulensi nalika nglangi. Saliyane, bebarengan karo ati sing sugih lipid, kemampuan kanggo ngulu hawa, lan sirip, dheweke dadi perenang sing apik banget lan adaptasi kasebut ngidini dheweke tetep ana ing banyu. Sirip aneh bisa nggawe sampeyan ayunan, lan malah sirip bisa ngontrol sampeyan. Ing sisih liya, sayap mburi bisa ngontrol dorongan lan ngasilake gaya suspensi amarga bentuke sing ora biasa.

Manta ray diadaptasi kanggo urip ing jero banyu, awak iku warata, karo sirip seragam sing widen lan nggabung karo sirah, tumindak kaya swiwi nalika nglangi. Untune rata, bisa ngeruk permukaan lan nggiling panganan, sing biasane crustacea, moluska lan iwak cilik.

Buntute awujud pecut, kanthi siji utawa luwih duri ing pungkasan, sing disambungake menyang kelenjar beracun spesies tartamtu. Dheweke uga duwe organ listrik ing loro-lorone sirah, sing bisa ngasilake kejutan listrik lan stun mangsa utawa predator.

Reproduksi

Evolusi Chondrichthyes

Iwak cartilaginous duwe pembuahan internal lan macem-macem cara reproduksi sing bakal kita deleng ing ngisor iki:

  • Ovipar: Padha nyelehake endhog sing diisi kuning telur langsung sawise dibuahi. Akeh hiu lan pari nglebokake endhog ing kantung keratin. Filamen kaya tendril dibentuk ing mburi kantong, sing digunakake kanggo nempel ing obyek padhet pisanan sing didemek. Embrio bisa dibentuk sajrone 6 wulan nganti 2 taun. Biasane pola iki ana ing spesies bentik cilik, sing bisa ngetokake nganti 100 endhog.
  • Viviparous: Dheweke bakal ngembangake plasenta nyata sing bisa dipangan embrio. Cara reproduksi iki ningkatake sukses evolusi ing grup iki. Ana ing meh 60% iwak cartilaginous lan spesies aktif gedhe.
  • Oviviparous: padha nahan embrio ing tuba fallopi nalika perkembangan embrio lan mangan ing kantong kuning telur nganti lair. Sabanjure, nyedhiyakake embrio kanthi macem-macem jinis panganan, kayata lesitin, ing ngendi embrio mangan kuning endhog; nutrisi jaringan, ing ngendi siji utawa luwih embrio dipangan dening cairan (nutrisi jaringan) sing diprodhuksi dening villi ing permukaan njero uterus. Ing sisih liya, ana ovula, yaiku, embrio sing mangan endhog sing wis dibuahi nalika ana ing uterus. Pungkasan, ana oleander utawa kanibalisme ing guwa-garba.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Chondrichthyes lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)