Bendungan Three Gorges, sing paling gedhe ing saindenging jagad

Bendungan Three Gorges (basa Cina saderhana: 三峡 大坝, Tionghoa tradisional: 三峽 大壩, pinyin: Sānxiá Dàbà) dununge ana ing kali kasebut Yangtze ing China. Iki minangka tanduran hidroelektrik paling gedhe ing saindenging jagad.

Pembangunan bendungan kasebut diwiwiti ing taun 1983 lan kira-kira bisa udakara 20 taun. Ing tanggal 9 November 2001 kali kali iki dibukak lan ing taun 2003 klompok generator pisanan wiwit operasi. Miwiti ing taun 2004, total 2000 klompok generator dipasang saben taun, nganti pakaryan kasebut rampung.

Bendungan Tiga Gorges,

Ing tanggal 6 Juni 2006, tembok penahanan bendungan pungkasan dibongkar, kanthi bahan peledak sing cukup kanggo ngrusak 400 bangunan 10 lantai. Wis rampung tanggal 30 Oktober 2010. Meh 2 yuta wong padha dipindhah maneh utamane ing lingkungan anyar sing dibangun ing kutha Chongqing.

Fitur

Bendungan kasebut ana ing pinggir kutha Yichang, provinsi Hubei. Wadhuk iki dijenengi sawise Gorotkia, lan bisa nyimpen 39.300 milyar m3. Wis 32 turbin 700 MW saben, 14 dipasang ing sisih lor bendungan, 12 ing sisih kidul bendungan lan enem lemah maneh, kanthi gunggunge 24.000 MW.

Ing rencana asli, bendungan tunggal iki bakal duwe kapasitas kanggo nyuplai 10% panjaluk listrik China. Nanging tuwuhing permintaan wis eksponensial, lan mung bakal bisa nyedhiyakake energi kanggo 3% konsumsi domestik Tiongkok.

Pakaryan monumental kasebut nyebabake 19 kutha lan 322 kutha ing sangisore level banyu, nyebabake meh 2 yuta wong lan nyelehake 630 km2 wilayah Tionghoa.

Bendungan iki bakal ngatur paningkatan aliran kali iki, disebabake musim udan, mula ngindhari banjir kutha-kutha tanggané. Tingkat banyu bakal beda-beda saka 50 m nganti 175 m, gumantung saka musim. Tujuan liyane saka konstruksi yaiku kanggo nyuplai banyu menyang bagean gedhe saka populasi Tiongkok, kanthi kapasitas panyimpenan 39.300 yuta meter kubik, sing 22.150 yuta bakal dialokasikan kanggo ngontrol banjir.

Tujuan liyane yaiku ngasilake listrik, sing bakal diduweni 26 generator turbin saben 700.000 kilowatt.

Kali Yangtze

Kanthi pambangunan bendungan gedhe iki, ing pandhu arah kali ing Kali Yangtze, sing bakal nambah pertumbuhan ekonomi negara kasebut. Nanging minangka bagean saka pembangunan lan kemajuan, lingkungan sing dununge Bendungan Three Gorges wis ngalami transformasi gedhe.

Proyek iki mbanjiri luwih saka 250 km2 lahan, 13 kutha lan atusan desa cilik sadawane kali. Pemindahan amarga pembangunan meksa luwih saka 1.130.000 wong ninggalake omah, sing minangka pengusiran paling gedhe ing sejarah, amarga dibangun bendungan.

Cukup kanggo menehi conto, ing taun 2001 Spanyol ngasilake tenaga listrik tenaga listrik 18.060 MW. Bendungan Three Gorges saged ngasilake a kekuwatan taunan saka 17.680 MW.

Kali Three Gorges Yangtze minangka bagean paling apik ing Kali Yangtze. Dheweke mbentuk seri atraksi alam lan budaya.

Pangowahan Anyar ing Three Gorges

Bagéan ing donya iki maune dadi papan sing mbebayani. Sanajan, wiwit dibangun Bendungan Three Gorges (struktural rampung ing taun 2006), tingkat kali kasebut mundhak dadi 180 m (590 kaki) lan kali iki dadi akeh luwih tenang lan luwih bisa dilayari. Saben dina, puluhan kapal pesiar plancongan antarane Chongqing lan Yichang. Lelungan sing nyenengake, sing nyedhiyakake para tamu kesempatan kanggo ndeleng kaendahan jurang kasebut.

Pambuka Tenggorokan

Telung Gorges yaiku Jurang Qutang, Jurang Wu, lan Jurang Xiling. Qutang (/ chyoo-tung / 'Qu (jeneng kulawarga) kolam') Gorge diwiwiti ing ibukutha distrik Fengjie, udakara 500 km sisih hilir saka kutha Chongqing, ing Kutha Chonqing. Qutang dawane udakara 40 km lan pungkasane ing Wushan (/ Woo-shan / 'Witch Mountain') Kutha County.

Wu Gorge ("Penyihir") miwiti Daning gabung karo Kali Yangtze ing Wushan. Mlaku mudhun ing Kali Daning njupuk lelungan liwat Lesser Three Gorges, versi kompak saka Three Gorges, sing isih ana set jurang paling sempit, diarani Mini saka Three Gorges ing ujung liyane. Wu Gorge uga dawane udakara 40 km lan gabung karo Xiling Gorge ing kutha kabupaten Badong (/ bar-dong / secara harfiah "Wétan Sihuan lan Chongqing", lan sejatine mung ing wates karo Provinsi Hubei).

Xiling Gorge (/ sshee-ling / 'rantai kulon') bagean saka Badong, ing pertemuan Kali Shennong lan Yangtze. Banyu sing bening kaya kristal, dalan sing nundha lan peti mati sing digantung ing Shennong Creek nggawa turis adoh saka kapal pesiar mini kanggo njelajah atraksi kasebut ing sisih. Gua Sanyou (/ san-yo / 'telung wong lelungan'), ing endi telung penyair kuno sing misuwur diarani tetep anaIki minangka guwa sing apik, "guwa sing paling apik ing wilayah Three Gorges". Gua Sanyou udakara 10 kilometer saka Yichang ing Jurang Xiling. Xiling Gorge dawane udakara 100 km lan pungkasane ana ing kutha Yichang.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Edward Hurtado ngandika

    Sugeng siang Kanca. Piye kabare? Jenengku Eduardo Hurtado lan aku dadi Insinyur Industri. Nganti pirang-pirang wulan aku nggarap Pangembangan Proyek Generasi Hidroelektrik. Sing kepengin ngerti babagan iki. Tulis menyang aku lan aku bakal menehi jeneng topik kasebut.