Bahan konduktif lan insulasi

bahan sing ngirim listrik

ing bahan konduktif lan insulasi padha diklasifikasikaké miturut prilaku ing bab listrik. Ana sing bisa nganakake listrik lan liya-liyane sing ora bisa ditindakake. Bahan kasebut duwe ciri sing beda-beda lan digunakake ing macem-macem sektor industri lan omah.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan bahan konduktif lan insulasi lan kanggo tujuan apa wae.

Bahan konduktif lan insulasi

bahan konduktif lan insulasi

Bahan bisa dipérang dadi rong kategori: konduktor lan isolator. Iku bakal luwih bener kanggo nemtokake minangka konduktor apik lan konduktor ala, gumantung apa saben materi nggampangake utawa ngalangi nyopir. Divisi iki mengaruhi konduktivitas termal (yaiku transfer panas) utawa konduktivitas listrik (yaiku aliran arus).

Manawa sawijining zat bisa ngeterake listrik utawa ora gumantung saka gampange elektron bisa ngliwati. Proton ora obah amarga, sanajan padha nggawa muatan listrik, padha ikatan karo proton lan neutron liyane ing inti. Elektron valensi kaya lintang eksoplanet sing ngorbit. Padha kepincut cukup kanggo tetep ing panggonan, nanging Ora mesthi butuh energi sing akeh kanggo nyingkirake.

Logam gampang ilang lan entuk èlèktron, saéngga padha ngatur daftar konduktor. Molekul organik umume minangka insulator, sebagian amarga dicekel bebarengan karo ikatan kovalen (elektron umum), nanging uga amarga ikatan hidrogen mbantu nyetabilake akeh molekul. Umume bahan dudu konduktor sing apik utawa isolator sing apik. Ora gampang ngirim listrik, nanging kanthi energi sing cukup, elektron pindhah.

Sawetara bahan insulasi ditemokake ing kondisi murni, nanging padha nindakake utawa reaksi yen lagi doped karo jumlah cilik saka unsur liyane utawa yen padha ngemot impurities. Contone, akeh keramik minangka insulator sing apik, nanging yen sampeyan ngowahi, sampeyan bisa entuk superkonduktor. Banyu murni minangka insulator, nanging banyu reged kurang konduktif, dene banyu asin kanthi ion ngambang bebas tumindak kanthi apik.

Apa bahan konduktif?

bahan konduktif lan insulasi

Konduktor minangka bahan sing ngidini elektron mili bebas ing antarane partikel. Obyek sing digawe saka bahan konduktif bakal ngidini transfer muatan ing kabeh permukaan obyek. Yen muatan ditransfer menyang obyek ing lokasi tartamtu, kanthi cepet disebarake ing kabeh permukaan obyek.

Distribusi muatan minangka asil obahe elektron. Bahan konduktif ngidini elektron bisa diangkut saka partikel siji menyang partikel liyane amarga obyek sing diisi bakal tansah nyebarake muatane nganti gaya tolak sakabèhé antarane èlèktron sing berlebihan diminimalisir. Kanthi cara iki, yen konduktor sing diisi daya kena kontak karo obyek liya, konduktor kasebut bisa uga nransfer muatan kasebut menyang obyek kasebut.

Transfer daya antarane obyek luwih cenderung kedadeyan yen obyek kapindho digawe saka bahan konduktif. Konduktor ngidini transfer muatan liwat gerakan bebas elektron.

Apa bahan semikonduktor?

logam

Antarane bahan konduktif kita nemokake bahan sing nduweni fungsi sing padha nanging uga bisa dadi insulator, sanajan iki gumantung ing sawetara faktor. Faktor kasebut yaiku:

  • medan listrik
  • medan magnet
  • tekanan
  • radiasi kedadeyan
  • suhu lingkungan sampeyan

Bahan semikonduktor sing paling akeh digunakake yaiku silikon, germanium lan mung bubar wis digunakake belerang minangka bahan semikonduktor.

Apa bahan superkonduktor?

Materi iki nggumunake amarga nduweni kemampuan bawaan yen materi kasebut kudu nindakake arus listrik, nanging ing kondisi sing bener, tanpa resistensi utawa mundhut energi.

Umumé, resistivitas konduktor metalik mudhun kanthi suhu sing mudhun. Nalika suhu kritis wis tekan, resistance saka superkonduktor irungnya dramatically, nanging mesthekake yen energi nang terus mili, sanajan tanpa daya. Superconductivity digawe.

Iku dumadi ing macem-macem bahan, kalebu wesi prasaja kaya timah utawa aluminium sing ora nuduhake resistance listrik, saéngga nyegah materi saka ngetik domain sawijining. Kang efek Meissner, iku ngidini materi kanggo repelled, tetep kumambang.

Apa bahan isolasi

Ora kaya konduktor, insulator minangka bahan sing nyegah aliran bebas elektron saka atom menyang atom lan saka molekul menyang molekul. Yen beban ditransfer menyang isolator ing lokasi tartamtu, keluwihan beban bakal tetep ing lokasi asline beban kasebut. Partikel insulasi ora ngidini aliran elektron bebas, mula muatan kasebut arang banget disebarake ing permukaan bahan insulasi.

Senajan insulators ora migunani kanggo transfer daya, muter peran penting ing nyobi lan demonstrasi elektrostatik. Objek konduktif biasane dipasang ing obyek insulasi. Pengaturan konduktor ing ndhuwur insulator iki nyegah transfer muatan saka obyek konduktif menyang saubengé, ngindhari kacilakan kayata sirkuit cendhak utawa listrik. Pangaturan iki ngidini kita ngapusi obyek konduktif tanpa ndemek.

Supaya kita bisa ngomong yen materi insulating tumindak minangka gagang kanggo dirijen ing ndhuwur meja lab mobile. Contone, yen kaleng soda aluminium digunakake kanggo mbukak eksperimen, kaleng kudu dipasang ing ndhuwur cangkir plastik. Kaca kasebut minangka insulator, nyegah kaleng soda bocor.

Conto Bahan Konduktif lan Insulasi

Conto bahan konduktif kalebu ing ngisor iki:

  • salaka
  • tembaga
  • emas
  • aluminium
  • wesi
  • baja
  • kuningan
  • tembaga
  • merkuri
  • grafit
  • banyu laut
  • beton

Conto bahan insulasi kalebu ing ngisor iki:

  • kacamata
  • Karet
  • petroleum
  • aspal
  • fiberglass
  • porselen
  • keramik
  • kwarsa
  • katun (garing)
  • kertas (kering)
  • kayu garing)
  • plastik kasebut
  • hawa
  • perhiasan
  • banyu murni
  • penghapus

Divisi bahan menyang kategori konduktor lan insulator minangka divisi buatan. Luwih cocok kanggo nyelehake materi ing endi wae ing sadawane kontinum.

Perlu dimangerteni manawa ora kabeh bahan konduktif duwe konduktivitas sing padha, lan ora kabeh insulator padha tahan kanggo gerakan elektron. Konduktivitas analog karo transparansi sawetara bahan kanggo cahya.: Bahan sing gampang "liwat" cahya diarani "transparan", dene sing ora gampang "liwat" diarani "buram". Nanging, ora kabeh bahan transparan duwe konduktivitas optik sing padha. Semono uga kanggo konduktor listrik, sawetara luwih apik tinimbang liyane.

Sing duwe konduktivitas dhuwur, dikenal minangka superkonduktor, diselehake ing salah siji ujung lan bahan konduktivitas ngisor diselehake ing ujung liyane. Nalika sampeyan bisa ndeleng ndhuwur, logam bakal diselehake cedhak mburi paling konduktif, nalika kaca bakal diselehake ing mburi liyane saka continuum. Konduktivitas logam bisa dadi triliun triliun kaping kaca.

Suhu uga mengaruhi konduktivitas. Nalika suhu mundhak, atom lan elektron entuk energi. Sawetara insulator, kayata kaca, minangka konduktor sing ora apik nalika kadhemen, nanging isih dadi konduktor sing apik nalika panas. Umume logam minangka konduktor sing luwih apik.. Padha ngidini cooling lan konduktor Samsaya Awon nalika panas. Sawetara konduktor apik ditemokake ing superkonduktor kanthi suhu sing sithik banget.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan bahan konduktif lan insulasi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.