bagéan saka sel

kabeh bagean saka sel Kita ngerti yen sel minangka unit fungsional dhasar kabeh jaringan ing kéwan lan tetanduran. Ing kasus iki, kéwan dianggep minangka organisme multiselular, saéngga duwé luwih saka siji sel. Jinis sel sing biasane ana yaiku sel eukariotik lan ditondoi kanthi inti sejati lan organel khusus sing beda. Nanging, ana macem-macem bagean saka sel lan saben wong nduweni fungsi sing beda-beda.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan macem-macem bagean saka sel lan apa bedane utama antarane sel kewan lan sel tanduran.

bagéan saka sel

bagean saka sel kewan

Inti

Iki minangka organel khusus kanggo ngolah lan nangani informasi seluler. Sel eukariotik biasane duwe inti siji, nanging ana pangecualian ing ngendi kita bisa nemokake pirang-pirang inti. Bentuk organel iki beda-beda gumantung saka sel kasebut, nanging biasane bunder. Materi genetik disimpen ing wangun DNA (asam deoksiribonukleat), sing tanggung jawab kanggo koordinasi aktivitas sel: saka pertumbuhan nganti reproduksi. Ana uga struktur sing katon ing jero inti sing diarani nukleolus, sing dibentuk saka konsentrasi kromatin lan protein. Sèl mamalia duwé 1 nganti 5 nukleolus.

membran plasma lan sitoplasma

sitoplasma

Membran plasma minangka struktur sing ngubengi sel lan ana ing kabeh sel urip. Iku tanggung jawab kanggo nutupi isi kasebut lan nglindhungi saka lingkungan njaba, iki ora ateges iku membran sealing amarga nduweni pori-pori lan struktur liyane sing kudu dilewati molekul tartamtu kanggo nindakake proses internal sel kewan.

Sitoplasma sel kewan yaiku spasi ing antarane membran sitoplasma lan nukleus, sing ngubengi kabeh organel. Iki digawe saka 70% banyu lan liyane minangka campuran protein, lipid, karbohidrat lan uyah mineral. Medium iki penting kanggo pangembangan viabilitas sel.

Retikulum endoplasma lan aparat Golgi

Retikulum endoplasma minangka organel ing wangun kantung pipih lan tubulus sing ditumpuk ing sadhuwure, nuduhake ruang interior sing padha. Retikulum kasebut diatur dadi sawetara wilayah: retikulum endoplasma kasar, kanthi membran sing rata lan ribosom sing gegandhengan, lan retikulum endoplasma sing mulus, katon luwih ora teratur lan tanpa ribosom sing ana gandhengane.

Iki minangka sakumpulan membran kaya tank sing tanggung jawab kanggo distribusi lan pangiriman produk kimia saka sel, yaiku, minangka pusat sekresi seluler. Bentuke kaya komplek Golgi utawa aparat sel tanduran lan kasusun saka telung bagean: kantung membran, tubulus ing ngendi zat diangkut lan metu saka sel, lan pungkasane vakuola.

Centrosome, silia lan flagella

Sentrosom minangka ciri khas sel kewan lan minangka struktur silinder kothong sing kasusun saka rong sentriol. disusun jejeg saben liyane. Komposisi organel iki dumadi saka tubulus protein, sing nduweni fungsi penting banget ing divisi sel amarga padha ngatur sitoskeleton lan ngasilake spindel nalika mitosis. Uga bisa ngasilake silia utawa flagella.

Silia lan flagella sel kewan minangka appendages sing dibentuk dening mikrotubulus sing menehi fluiditas menyang sel. Dheweke ana ing organisme uniseluler lan tanggung jawab kanggo gerakane, nalika ing sel liyane digunakake kanggo ngilangi fungsi lingkungan utawa sensori. Secara kuantitatif, silia luwih akeh tinimbang flagella.

mitokondria lan sitoskeleton

Mitokondria minangka organel ing sel kewan ing ngendi nutrisi teka lan lagi diowahi dadi energi ing proses disebut respirasi. Bentuke elongated lan duwe rong membran: membran njero sing dilipat kanggo mbentuk krista lan membran njaba sing alus. Jumlah mitokondria sing ana ing saben sel gumantung saka aktivitase (contone, ing sel otot bakal ana akeh mitokondria).

Kanggo ngrampungake dhaptar bagean utama sel kewan, kita waca sitoskeleton. Iki digawe saka sakumpulan filamen sing ana ing sitoplasma lan, saliyane kanggo fungsi mbentuk sel, uga nduweni fungsi ndhukung organel.

Bedane sel kewan lan tanduran

Bedane sel kewan lan tanduran

Ana sawetara beda utama ing bagean saka kewan lan sel tanduran. Ayo ndeleng apa bedane utama:

  • Sel tanduran Nduweni tembok sel ing njaba membran plasma sing ora diduweni kewan. Kaya-kaya minangka lapisan kapindho sing nutupi luwih apik. Tembok iki menehi kaku lan perlindungan sing luwih gedhe. Tembok iki kasusun saka selulosa, lignin lan komponen liyane. Sawetara komponen tembok sel duwe sawetara aplikasi ing setelan komersial lan industri.
  • Beda karo sel kewan, sel tanduran duwe kloroplas ing njero. Kloroplas yaiku sing duwe pigmen kayata klorofil utawa karoten sing ngidini tanduran fotosintesis.
  • Sel tanduran bisa ngasilake panganan dhewe amarga sawetara komponen anorganik. Dheweke nindakake iki liwat fenomena fotosintesis. Nutrisi jinis iki diarani autotrophic.
  • Sel kewan, ing tangan liyane, ora duwe kemampuan kanggo ngasilake panganan dhewe saka komponen anorganik. Mula, nutrisi yaiku heterotrofik. Kewan kudu kalebu panganan organik kaya kewan liya utawa tanduran dhewe.
  • Sel tanduran ngidini kanggo ngowahi energi kimia dadi energi dadi energi solar utawa cahya amarga proses fotosintesis.
  • Ing sel kewan, energi diwenehake dening mitokondria.
  • Sitoplasma sel tanduran dikuwasani dening vakuola gedhe ing 90% ruang. Kadhangkala mung ana siji vakuola gedhe. Vakuola digunakake kanggo nyimpen macem-macem produk sing asale sajrone metabolisme. Kajaba iku, ngilangi macem-macem produk sampah sing kedadeyan ing reaksi metabolik sing padha. Sèl kéwan duwé vakuola nanging ukurané cilik banget lan ora ngenggoni papan sing akèh.
  • Ing sel kewan kita nemokake organel sing diarani sentrosom. Iku sing tanggung jawab kanggo misahake kromosom kanggo nggawe sel putri, nalika ing sel tanduran ora ana organel kasebut.
  • Sel tanduran duwe bentuk prismatik, dene sel kewan duwe macem-macem bentuk.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan bagean sel lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)