Apa sing diarani logam

apa sing diarani logam

Logam, soko sing digunakake saben dina ing saben dinten. Nanging, akeh wong sing durung ngerti apa sing diarani logam ing bidang kimia kayata. Ing lapangan iki, logam dikenal, unsur-unsur tabel périodik sing ciri khas yaiku konduktor listrik lan panas sing apik. Dheweke cenderung padhet lan umume padhet ing suhu ruangan, kajaba logam merkuri, sing cair. Umume wong-wong mau bisa nggambarake cahya, menehi cahya metalik sing khas.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani apa logam saka sudut pandang klinis, apa ciri lan jinise.

Apa sing diarani logam

tabel mesti

Logam minangka unsur paling akeh ing tabel periodik lan sawetara unsur paling akeh ing kerak bumi. Sawetara wong biasane ditemokake ing alam kanthi kemurnian kurang luwih, sanajan umume minangka bagean saka mineral ing lemah ngisor bumi lan dheweke kudu dipisahake karo manungsa sadurunge bisa digunakake.

Logam duwe ikatan khas sing diarani "ikatan logam." Ing jinis ikatan iki, atom-atom logam kasebut gabung kaya nukleon lan elektron valensine (elektron ing cangkang elektron pungkasan, elektron paling njaba) nggabungake dadi "awan" ing sakiwa tengene. Mula, ing ikatan logam, atom-atom logam kasebut raket banget lan kabeh "kecemplung" ing elektron valensi, dadi struktur logam.

Ing sisih liyane, logam bisa mbentuk ikatan ionik kanthi non-logam (kaya klorin lan fluor) kanggo mbentuk uyah. Ikatan jinis iki dibentuk kanthi daya tarik elektrostatik ing antarane ion sing beda pratandhane, ing endi logam mbentuk ion positif (kation) lan non-logam mbentuk ion negatif (anion). Nalika uyah kasebut larut ing banyu, banjur dadi ion-ion kasebut.

Malah paduan saka siji logam karo logam liyane (utawa kanthi non-logam) isih kalebu bahan logam, kaya waja lan tembaga, sanajan campuran kasebut bisa uga homogen.

Propiedades

logam emas

Amarga sifat fisik sing istimewa, logam bisa digunakake kanggo manungsa wiwit jaman kuno, amarga sifat-sifat ideal kanggo mbentuk macem-macem alat, patung utawa struktur:

  • Nalika dikompres, sawetara logam bisa mbentuk seprei bahan homogen.
  • Nalika ketegangan, sawetara logam bisa mbentuk kabel utawa helai bahan homogen.
  • Kemampuan kanggo nolak kerusakan nalika ngalami kekuwatan (dadakan, tetes, lsp).
  • Kekuwatan mekanik. Bisa tahan daya tarik, kompresi, torsi lan kekuwatan liyane tanpa ngrusak struktur fisik utawa cacat.

Kajaba iku, padhange nggawe dheweke cocog kanggo nyusun perhiasan lan elemen dekorasi, lan konduktivitas listrik sing apik nggawe dheweke penting banget nularake arus ing sistem tenaga modern.

Jinis logam

apa sing diarani logam lan ciri-cirine

Unsur logam bisa akeh jinis lan diklompokake ing tabel periodik. Saben klompok duwe atribut sing dituduhake:

  • Alkalin Dheweke cerah, alus lan urip banget ing kahanan tekanan lan suhu normal (1 swasana lan 25ºC), mula ora bakal ana alam sing murni. Kapadhetan rendah lan konduktor panas lan listrik sing apik. Dheweke uga duwe titik lebur lan godhok sing sithik. Ing tabel periodik, dheweke ngrebut klompok I. Uga ana hidrogen ing klompok iki (dudu logam).
  • Bumi sing alkalin. Dheweke kalebu klompok II tabel periodik. Jeneng kasebut asale saka alkalinitas oksida. Dheweke cenderung luwih angel lan ora reaktif tinimbang alkalin. Dheweke minangka konduktor panas lan listrik sing padhang lan apik. Kapadhetan lan warna kurang.
  • Logam transisi. Umume logam kalebu ing kategori iki. Dheweke ngenggoni area tengah tabel periodik lan meh angel, kanthi titik lebur lan godhok sing dhuwur, lan konduktivitas termal lan listrik sing apik.
  • Lanthanides. Uga dikenal minangka lanthanida, diarani "bumi langka" ing tabel periodik lan mbentuk "elemen transisi internal" karo aktinida. Elemen kasebut padha karo elemen liyane, lan sanajan beda jeneng, akeh banget ing lumahing bumi. Dheweke duwe prilaku magnetik sing unik banget (nalika sesambungan karo medan magnet, kayata medan magnet sing digawe magnet) lan prilaku spektral (nalika radiasi kena).
  • Aktinida Bebarengan karo bumi langka, dheweke mbentuk "unsur transisi internal", sing padha banget. Dheweke duwe nomer atom sing dhuwur lan kabeh isotop ing pirang-pirang isotop iki duwe radioaktif, saengga asile langka banget.
  • Transactinides. Uga dikenal minangka "elemen superheavy", yaiku elemen sing ngluwihi unsur aktinida paling abot ing nomer atom, law Lawrence (103). Kabeh isotop elemen kasebut duwe paruh-umur cendhak, radioaktif, lan disintesis ing laboratorium, dadi kabeh duwe jeneng ahli fisika sing nggawe.

Tuladha lan non-logam

Ayo ndeleng sawetara conto logam:

  • Alkalin Lithium (Li), sodium (Na), potassium (K), rubidium (Rb), cesium (Cs), francium (Fr).
  • Bumi sing alkalin. Beryllium (Be), magnesium (Mg), calcium (Ca), strontium (Sr), barium (Ba) lan radium (Ra).
  • Logam transisi. titanium (Ti), vanadium (V), kromium (Cr), mangan (Mn), zat besi (Fe), kobalt (Co), nikel (Ni), tembaga (Cu), seng (Zn), perak (Ag), cadmium (Cd), tungsten (W), platinum (Pd), emas (Au), merkuri (Hg).
  • Bumi langka. Lanthanum (La), Cerium (Ce), Praseodymium (Pr), Neodymium (Nd), Promethium (Pm), Samarium (Sm), Europium (Eu).
  • Aktinida Actinium (Ac), thorium (Th), protactinium (Pa), uranium (U), neptunium (Np), plutonium (Pu), americium (Am).
  • Transactinides. Rutherfordium (Rf), Dubnium (Db), Seaborgium (Sg), Bohrio (Bh), Hassium (Hs), Meitnerium (Mt).

Unsur dhasar urip organik yaiku non-logam. Non-logam minangka unsur-unsur sing sifate beda-beda beda karo logam, sanajan ana uga senyawa sing diarani metalloid sing sifat lan khasine ana ing antarane logam lan non-logam. Non-logam mbentuk ikatan kovalen nalika mbentuk molekul ing antarane. Beda karo logam, Senyawa kasebut dudu konduktor listrik lan panas sing apik, uga ora murup.

Oksigen, karbon, hidrogen, nitrogen, fosfor lan belerang minangka unsur dhasar urip lan kalebu bagean saka non-logam. Elemen non-logam kasebut bisa padhet, cair utawa gas.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan apa logam lan ciri kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.