Apa PET

plastik sing bisa didaur ulang

Ing jagad plastik ana macem-macem jinis bahan sintetis. Salah sijine yaiku PET (Poly Ethylene Terephthalate). Iki kalebu klompok poliester lan minangka salah sawijining jinis bahan baku plastik sing asale saka minyak bumi. Akeh wong sing ora ngerti apa PET. Ditemokake dening ilmuwan Inggris Whinfield lan Dickson, ing taun 1941, sing nggawe paten minangka polimer kanggo Pabrik serat. Saiki migunani banget.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa PET, apa ciri lan apa tujuane.

Apa PET

botol pet plastik

Materi iki nduweni ciri khas ing ngisor iki, sing nggawe bahan praktis lan apik kanggo konstruksi:

  • Diproses kanthi nyebul, injeksi, ekstrusi. Cocog kanggo ngasilake toples, botol, film, sprei, piring lan bagean.
  • Transparansi lan kinclong kanthi efek nggedhekake.
  • Sifat mekanik sing apik banget.
  • Alangan gas.
  • Biorientable-crystallizable.
  • Sterilisasi dening gamma lan etilena oksida.
  • Biaya / kinerja.
  • Peringkat nomer 1 ing daur ulang.
  • Ringan

Kerugian lan kaluwihan

jinis plastik

Kaya kabeh bahan, uga ana kekurangan kanggo PET. Pangatusan minangka salah sawijining kekurangan utama. Kabeh poliester kudu dikeringake supaya ora ilang properti. Kelembapan polimer nalika mlebu proses kudu maksimal 0.005%. Biaya peralatan uga kekurangan, kaya suhu. Peralatan cetakan injeksi berorientasi biologis nggambarake mbayar maneh adhedhasar produksi massal. Ing cetakan lan ekstrusi jotosan, peralatan PVC konvensional bisa digunakake, sing nduweni fleksibilitas luwih akeh kanggo ngasilake ukuran lan bentuk sing beda-beda.

Nalika suhu ngluwihi 70 derajat, poliester ora bisa njaga kinerja sing apik. Dandan digawe kanthi ngowahi peralatan supaya bisa ngisi panas. PET Kristal (buram) nduweni resistensi suhu sing apik, nganti 230 ° C. Ora dianjurake kanggo panggunaan ruangan permanen.

Saiki kita bakal nganalisa apa kaluwihan kasebut: kita duwe sifat unik, kasedhiyan apik lan daur ulang sing apik. Antarane sifat sing apik yaiku kejelasan, gloss, transparansi, sifat penghalang kanggo gas utawa aroma, daya pengaruh, thermoformability, gampang dicithak nganggo tinta, saéngga masak gelombang mikro.

Rega PET wis fluktuasi luwih murah tinimbang polimer liyane kaya PVC-PP-LDPE-GPPS sajrone 5 taun kepungkur. Saiki, PET diproduksi ing Amerika Utara lan Selatan, Eropa, Asia, lan Afrika Selatan. PET bisa didaur ulang kanggo ngasilake bahan sing diarani RPET. Nanging, amarga suhu sing ana ing proses kasebut, RPET ora bisa digunakake kanggo ngasilake kemasan ing industri panganan.

Apa sing digunakake PET

Ana macem-macem prekara saka polyethylene terephthalate utawa PET. Ing ngisor iki sawetara elemen lan bahan sing digawe karo termoplastik sing bisa didaur ulang iki:

  • Wadah plastik lan botol sing bisa didaur ulang. Termoplastik digunakake ing produksi kontainer utawa omben-omben, kayata minuman ringan lan botol banyu. Amarga kaku lan atose, mula dadi bahan sing digunakake saben dinane ing sektor industri. Sanajan uga mengaruhi kasunyatan yen bisa didaur ulang kabeh, kasunyatane mbantu nggawe akeh botol plastik lan wadhah liyane diukur.
  • Maneka warna tekstil. PET Yaiku jinis plastik sing digunakake ing industri tekstil kanggo nggawe klambi sing beda-beda. Nyatane, iki minangka pengganti linen utawa katun sing apik banget.
  • Film utawa film fotografi. Polimer plastik iki uga digunakake kanggo nggawe macem-macem film fotografi. Sanajan, iki uga migunani banget kanggo nggawe kertas cetak sinar-X dhasar.
  • Mesin digawe. Saiki, polyethylene terephthalate digunakake kanggo nggawe macem-macem mesin vending lan mesin arcade.
  • Proyek lampu. Iki digunakake kanggo nggawe lampu kanthi desain beda. Kasunyatane, PET wis mbuktekake minangka salah sawijining bahan sing paling apik ing desain lampu, njaba utawa interior.
  • Elemen pariwara liyane. Contone, poster utawa tandha kanggo komunikasi visual. Kajaba iku, asring digunakake minangka bahan sing cocog kanggo nggawe tampilan ing toko lan maneka acara dagang utawa acara.
  • Transparansi lan fleksibilitas desain: Amarga rong ciri kasebut, konsumen bisa ndeleng apa sing dituku lan manufaktur duwe macem-macem kemungkinan tampilan.

Kemasan PET berkelanjutan

Ana sawetara sebab utama kenapa kemasan PET dianggep luwih ramah lingkungan. Iki minangka sebab:

Konsumsi energi lan sumber daya sing luwih murah kanggo pabrik

Sajrone pirang-pirang taun, pangembangan teknologi nyuda sumber daya sing dibutuhake kanggo ngasilake kemasan PET lan uga konsumsi energi ing proses manufaktur wis suda. Kajaba iku, portabilitas tegese biaya lan pengaruh lingkungan bakal dikurangi sajrone transportasi, amarga kurang overhead.

Sawetara panliten uga nuduhake yen, dibandhingake karo bahan liyane, kemasan PET nyuda tilas karbon kanthi ngasilake sampah sing kurang padhet lan konsumsi energi kurang saka peralatan produksi.

Daur ulang sing luwih apik

Umume percaya manawa kontaner PET mung bisa didaur ulang sawetara, sing sejatine minangka bahan sing bisa didaur ulang tanpa wates yen proses daur ulang efektif diterapake, gumantung karo tujuan sing bakal digunakake.

Saiki, PET minangka plastik sing paling daur ulang ing saindenging jagadNyatane, ing Spanyol, 44% kemasan ing pasar digunakake kanggo panggunaan sekunder. Persentase kudu ditambah dadi 55% ing taun 2025 kanggo tundhuk karo strategi ekonomi bundar sing disepakati karo Komisi Eropa.

Saliyane digunakake maneh minangka bahan panganan, PET daur ulang uga digunakake ing industri manufaktur tekstil, otomotif lan mebel. Uga duwe keamanan nggunakake kontainer PET daur ulang ing panganan lan omben-omben. Badan Keamanan Panganan Eropa wis negesake manawa bahan kasebut aman, lan digunakake kanggo komersialisasi lan panggunaan bahan baku adhedhasar PET daur ulang sing dipikolehi ing banyu lan omben-omben ing Spanyol miturut Keputusan Royal 517/2013 sing menehi wewenang wadhah pungkasan kudu ngemot paling ora 50% PET prawan.

Mula, kita bisa nyimpulake manawa kontaner PET aman lan lestari kanggo lingkungan, ora mung amarga kemungkinan daur ulang sing gedhe banget, nanging uga amarga efisiensi energi ing proses manufaktur. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa ngerti luwih akeh babagan PET lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.