Apa iku taman nasional

taman nasional kaendahan

Alam mbutuhake rezim perlindungan sing dilindhungi dening hukum kanggo njaga flora lan fauna. Spasi alam sing dilindhungi ana kanggo iki. Ing kasus iki, ayo padha ndeleng apa iku taman nasional. Iki minangka kategori proteksi sing cukup dhuwur sing mbatesi aktivitas manungsa tartamtu ing kabeh wilayah sekitar.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake apa taman nasional, karakteristik lan pentinge.

Apa iku taman nasional

mujur nengen alam

Tegese, wilayah kasebut minangka wilayah sing dilindhungi sing nduweni status hukum lan yuridis sing ditemtokake miturut hukum negara sing ana. Kahanan iki mbutuhake pangayoman lan pengawetan flora lan fauna sing sugih lan sawetara ciri khusus, sing biasane dadi ruang terbuka gedhe sing mbatesi obahe wong. Amarga tujuane kanggo nglindhungi, ngreksa lan nyegah rusake ekosistem sing manggon ing papan kasebut, lan karakteristik sing menehi identitas. Supaya generasi sabanjure bisa ngrasakake papan kasebut.

Fungsi taman nasional

taman nasional utama

Titik ing ngisor iki nggambarake pentinge fungsi taman nasional, mula pamrentah wis njupuk pancasan legal kanggo nglindhungi.

  • Nglindhungi keanekaragaman hayati lan ekosistem
  • Nglindhungi habitat sing kaancam
  • Njamin keragaman budaya
  • Nglindhungi flora lan fauna sing kaancam punah
  • Nglindhungi lingkungan alam sing unik
  • Ngreksa skenario riset becik
  • Konservasi lan konservasi wilayah paleontologi
  • Proteksi lan konservasi cadangan gua
  • Ngindhari perdagangan ilegal spesies
  • Nyingkiri overdevelopment

Pentinge Taman Nasional

Pentinge taman nasional bisa kalebu saka pangayoman lan pengawetan habitat lan ekosistem utawa ciri khusus flora lan fauna. Dheweke menehi kontribusi gedhe kanggo keseimbangan biologis, amarga tujuane kanggo nglindhungi spesies flora lan fauna sing khas banget utawa unik ing wilayah kasebut. Nanging ana prioritas ekonomi liyane, malah nasional, sing bakal kita deleng.

  • Penghasilan: Saben dina dheweke nggawa dhuwit akeh menyang negara kanggo konsep kayata ekowisata lan kegiatan petualangan, area kemah, pendakian gunung lan liya-liyane.
  • Nggawe sumber daya alam sing bisa dianyari: Akeh taman nasional duweni potensi gedhe kanggo sumber daya sing bisa dianyari, kalebu produksi banyu lan kayu alus, lan produksie dikontrol.
  • Konservasi sumber daya alam: Jinis-jinis wilayah sing dilindhungi iki cenderung nyedhiyakake stabilitas iklim kanggo sebagian besar populasi donya, mbantu nyetabilake iklim, lemah lan sawetara efek saka bencana alam.

Kaya sing wis dingerteni, pentinge taman alam sing dilindhungi pancen perlu lan penting kanggo kaslametane bangsa lan jagad kabeh, uga planet kita.

Sanajan organisasi donya wis ngupayakake banget kanggo nglindhungi wilayah alam, nanging ana ancaman sing gedhe banget. A nomer akeh satwa ing negara rawan, lan kira-kira 50 persen wis ilang sajrone 40 taun kepungkur, umume amarga perdagangan ilegal lan eksploitasi berlebihan.

Ciri-ciri Taman Nasional

Taman nasional kudu ngemot ciri-ciri tartamtu supaya bisa dianggep minangka taman nasional, kudu nduweni nilai alam sing dhuwur, ciri khusus lan keunikan flora lan fauna tartamtu. Sampeyan kudu entuk perhatian prioritas lan perawatan khusus saka pemerintah.

Kanggo diumumake minangka taman nasional utawa cagar nasional, kudu ngemot sistem alam perwakilan. A area gedhe sing ngidini évolusi alam pangolahan ekologis lan campur tangan manungsa sethitik ing nilai alam, Empu pentinge ngerti apa taman nasional kanggo menehi fokus cocok.

Dheweke wis bola-bali dadi benteng pungkasan spesies sing kaancam punah. Padha sugih ing flora lan fauna lan uga duwe formasi geologi unik. Iki kudu ngidini keseimbangan alam urip kaya sing ana ing planet kita. Tujuan saka akeh taman iki kanggo nglindhungi satwa liar lan ngasilake atraksi wisata, lan ekowisata lair ing konsep iki.

Requirements kanggo kategori

apa iku taman nasional

Kanggo wilayah utawa wilayah sing dianggep ing taman nasional, kudu nduweni sawetara ciri ing ngisor iki, sing kudu dijlentrehake amarga bisa beda-beda miturut hukum utawa pranatan negara tartamtu:

  • Perwakilan: Iku nggambarake sistem alam sing ana.
  • Ekspansi: Nduwe permukaan sing cukup kanggo ngidini evolusi alami, njaga karakter lan njamin fungsi proses ekologis saiki.
  • Negara konservasi: Kahanan alam lan fungsi ekologis umume didominasi. Intervensi manungsa ing nilai-nilai kasebut kudu langka.
  • Kontinuitas teritorial: Kajaba pangecualian sing bisa ditrapake, wilayah kasebut kudu cedhak, bebas saka enclave lan bebas fragmentasi sing ngganggu keharmonisan ekosistem.
  • Pemukiman manungsa: Pusat kutha sing dienggoni ora kalebu, kanthi pengecualian sing bisa ditrapake.
  • Perlindungan hukum: kudu dilindhungi dening hukum lan kerangka hukum negara sampeyan
  • Kapasitas teknis: Nduwe staf lan anggaran kanggo nggayuh tujuan konservasi lan konservasi, lan mung ngidini kegiatan riset, pendidikan utawa apresiasi kaendahan.
  • Proteksi njaba: Diubengi dening wilayah sing bisa diumumake Cadangan Asing.

Taman nasional biasane dijaga dening penjaga taman kanggo nyegah tumindak ilegal kayata eksploitasi spesies utawa perdagangan ilegal. Sawetara taman nasional bisa dadi wilayah darat sing gedhe, nanging uga ana wilayah banyu sing gedhe, ing samodra utawa ing daratan sing ana ing taman nasional kasebut. Ana akeh conto kaya ing donya.

sajarah taman nasional

Sanajan dudu konsep kaya sing kita kenal saiki, ana cathetan babagan cagar alam sing luwih tuwa ing Asia, sing diconto dening Hutan Sinharaja ing Sri Lanka, sing iki resmi diumumake minangka Situs Warisan Donya UNESCO sadurunge taun 1988.

Ora nganti taun 1871, kanthi digawe Taman Nasional Yellowstone ing Wyoming, taman nasional pisanan resmi lair. Contone, Taman Yosemite digawe ing taun 1890, ing negara sing padha karo Amerika Serikat.

Ing Eropah, konsep taman nasional ora wiwit dileksanakake nganti 1909, nalika Swedia liwati hukum ngijini pangayoman saka sangang wilayah alam gedhe. Spanyol bakal ndhukung panyiapan taman nasional lan ing taun 1918 nggawe taman nasional pisanan, Taman Nasional Pegunungan Eropa.

Saiki kabeh wong wis jelas babagan apa taman nasional lan apa fungsine, ana taman nasional, sing ing Amerika Latin manggoni kira-kira seprapat wilayah kasebut, kayata Maya Biosphere Reserve ing Guatemala, malah Pegaso ing Argentina Rito Moreno Glacier National. Taman.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa taman nasional, karakteristik lan pentinge.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.