Apa ekowisata

pariwisata ekologis

We lagi krungu bab ecotourism utawa pariwisata ekologi luwih kerep amarga minangka salah sawijining sektor sing paling cepet berkembang ing kabeh industri perjalanan ing taun-taun pungkasan. Nanging, iki ora ateges saben wong ngerti carane nemtokake apa, amarga ing akeh kasus konsep ekowisata bingung karo pariwisata sing ana hubungane karo lingkungane, nanging ora nemtokake jinis hubungan sing dikembangake dening turis. sampeyan ngunjungi.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani apa ekowisata, cara kerjane lan apa pentinge.

Apa ekowisata

lelungan lan ekowisata

Miturut Asosiasi Ekowisata Internasional (TIES), ekowisata bisa ditetepake minangka "lelungan sing tanggung jawab menyang wilayah alam sing nglindhungi lingkungan lan ningkatake kesejahteraan warga lokal." Mangkono, ngomong babagan ekowisata ngomong babagan pariwisata sing tanggung jawab lan lingkungan lan masyarakat lokal sing manggon ing lingkungan kasebut. Kanthi tembung liya, beda karo sing dianggep wiwitane, ekowisata ora mung wujud pariwisata sing ana hubungane karo alam, nanging saliyane alam, hubungan kasebut kudu tansah adhedhasar rasa hormat lan saka sudut pandang etika.

Kanthi mekaten, menawi lelampahan dhateng pagunungan minangka tuladha saged dipunwastani ekowisata amargi lingkungan alam. Nanging apa pancene nemtokake manawa lelungan kita minangka conto ekowisata yaiku hubungan sing dikembangake karo gunung, ora mung papan sing dipilih.

Mangkono, yen kita nggawe rute, itinerary kita ora duwe impact negatif ing gunung (kita ora mbuwang sampah ing lingkungan, kita ora ngrusak flora lan fauna lingkungan, lan kita ora sesambungan karo unsustainable nggunakake warisan alam, bisnis lokal utawa warga, etc.), bisa katon minangka conto. saka ekowisata.

Dene, kosok balene, yen lelungan sing padha ditindakake kanthi cara sing ora lestari, contone nggunakake fasilitas kayata resort ski (sing impact banget ngrugekake kanggo lingkungan gunung), sanajan iku jenis lingkungan alam lan bisa nggawe kasugihan kanggo populasi lokal, kita ora bisa ngomong bab ekowisata, amargi sesambungan ingkang wonten ing antawisipun wisatawan kaliyan lingkungan menika ateges degradasi kinerja aktivitas wisatanipun.

Prinsip ekowisata

pariwisata lestari

Asosiasi Ekowisata Internasional nemtokake ekowisata sing paling asli minangka ekowisata sing selaras karo prinsip tartamtu. Iki minangka pitung prinsip ekowisata:

  • Nyilikake dampak negatif marang lingkungan lan masyarakat.
  • Nggawe rasa hormat lan kesadaran, kalebu lingkungan lan budaya.
  • Ngembangake pengalaman positif kanggo turis lan warga lokal.
  • Nggawe keuntungan ekonomi sing digunakake langsung kanggo nglindhungi situs.
  • akses dijamin kanggo sumber daya finansial lan partisipasi fostered ing masyarakat nggawe kaputusan.
  • Tambah sensitivitas kanggo iklim politik, lingkungan lan sosial saka situs dibukak.
  • Ndhukung hak asasi manungsa universal lan hukum lan peraturan tenaga kerja lokal.

Pitu prinsip iki minangka titik wiwitan kanggo mangerteni ambane ekowisata lan tujuan jangka pendek lan jangka panjang.

Implikasi ing masyarakat

apa iku ekowisata

Saiki, ing masyarakat konsumen ing ngendi kita manggon, ana akeh cara kanggo "nindakake pariwisata", lan kaya akeh kegiatan saben dina ing masyarakat kasebut, pengaruhe marang lingkungan iku bencana. Jinis "pariwisata konsumen" iki kalebu degradasi lingkungan alam lan pangembangan sumber daya manungsa lokal kanggo entuk manfaat maksimalpreduli saka impact sawijining.

Cara pangerten pariwisata iki, kanthi etika lan ekonomi, minangka kesalahan sing serius. Saka sudut pandang etika, degradasi lingkungan lan panganiaya masyarakat lokal ora bisa dibenerake.

Saka sudut ekonomi, jinis pariwisata iki mbutuhake karusakan saka warisan sing ngidini pariwisata tetep ana lan tetep, saengga pungkasane nganggep yen karusakane minangka sektor sing ngasilake kasugihan.

Kanthi cara iki, pariwisata konsumen presented minangka versi travel saka "nggunakake lan uncalan adoh" model sing ndominasi aktivitas paling ing masyarakat saiki, kang minangka conto paling negatif saka kabeh related kanggo lingkungan.

Kosok baline, ekowisata mujudake model pariwisata kang nindakake kagiyatan dhewe ora ateges ngrusak lingkungan lan papan wisata kang bisa nindakake kagiyatan kasebut. Iki uga duwe akibat moral lan ekonomi. Saka sudut pandang etika, Iki minangka model pariwisata sing ngidini hubungan tanggung jawab karo alam lan komunitas lokal.

Saka sudut ekonomi, iki njamin kegiatan wisata sing dimaksudake minangka kegiatan sing langgeng, tegese bakal bisa ngasilake kasugihan tanpa wates lan tanpa tanggal kadaluwarsa, uga njamin masa depan ekonomi sing lestari kanggo masyarakat. .lokal.

Tuladha ekowisata

Sawetara conto ekowisata sing paling apik bisa ditemokake ing manajemen sawetara taman alam lan cadangan segara sing wis adaptasi model bisnis kanggo ngutamakake konservasi tinimbang keuntungan pariwisata konsumen. Iki ditindakake liwat kabijakan tartamtu, sawetara sing paling umum yaiku:

Watesi jumlah pengunjung lan kendaraan pribadi

Iki minangka langkah penting kanggo nyuda dampak pariwisata massal. Tiket kudu dituku ing advance, ngidini kanggo a manajemen lalu lintas pengunjung sing luwih apik, ora ngluwihi jumlah pengunjung ing njaba kontrol direktur distrik. Kajaba iku, akses liwat dalan diwatesi, meksa turis ngakses lingkungan sing dilindhungi kanthi transportasi khusus kanggo tujuan kasebut lan ngindhari transportasi pribadi.

Aktivitas tanpa efek ngganggu

Lumrahe, anane wisatawan nduweni pengaruh marang lingkungan. Nanging, prioritas bakal diwenehi kanggo kegiatan sing impact ora disruptive utawa irreparable. Contone, kunjungan awan menyang taman alam diidini, nanging kemah ing wayah wengi dilarang.

Nggawe infrastruktur sing lestari

Cara paling apik kanggo ngatur lingkungan wisata kanthi lestari yaiku ngatur infrastruktur kanggo turis kanthi lestari. Ing cara iki, Sikep prasaja kaya nyelehake kothak rereged ing parkiran bisa mbantu.

Nggawe proyek lan revitalize ekonomi lokal

Penciptaan lapangan kerja lokal luwih disenengi amarga mbutuhake tenaga kerja sing tetep. Kayata ranger, dokter hewan, personel layanan pariwisata, pengrajin lokal, lsp.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan ekowisata lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.