Respirasi bumi liwat siklus vegetasi mangsan

Napas Bumi

Kanggo nemtokake periode taun sing adhedhasar musim, sajrone wektu kasebut sing diarani sawetara kahanan iklim sing stabil ing wilayah tartamtu, ing sawetara tartamtu.

Kaya sing sampeyan ngerteni, periode kasebut yaiku 4 (spring, summer, Autumn and winter) lan suwene udakara 3 wulan.Yen sampeyan ora ngerti, mangsane sejatine amarga miring poros puteran Bumi gegayutan karo bidang orbit kasebut babagan lemah, saengga nggayuh macem-macem wilayah nampa sinar srengenge beda-beda gumantung karo taun.

Iki mesthi amarga durasi dina lan kecenderungan Srengenge liwat cakrawala.

Napas Bumi

Nanging aku ora bakal ngobrol karo sampeyan babagan musim umume, nanging babagan siklus vegetasi mangsan.

Kanthi ganti musim ing vegetasi uga owah kanthi siklus, utamane kanggo garis lintang luwih adoh saka khatulistiwa.

Contone, nalika musim gugur teka ing tanduran jenenge godhong ilang godhonge mengko mbalekake nalika musim semi mlebu.

Tanduran wiji, tuwuh, godhonge ilang, kembang lsp. minangka bagean saka siklus vegetasi mangsan.

Maksudku, umume manungsa umume, wis wiwit campur akeh ing siklus mangsan iki, mula katon apik lan gambar kaya gambar sing bakal dak tampilake sabanjure.

Kanthi cara iki kita bisa ndeleng ing siklus vegetasi mangsan sing ora liya yaiku ndeleng Bumi dhewe "ambegan" lan menehi urip. Wiwit, kabeh makhluk urip gumantung karo siklus kasebut ing tuwuhing tanduran, yaiku kanggo panganan, kanggo oksigen lan liya-liyane.

BINTANG NOAA

Ora Ana Bremer wis nggawe seri gambar sing nuduhake "napas" Bumi liwat siklus vegetasi musiman suwene setaun.

Data asale saka BINTANG NOAA, aplikasi satelit lan pusat riset, sing gunakake sensor VIIRS (Suite Radiometer Imager Inframerah sing Katon) ing satelit SNPP (Kemitraan Orbit Nasional Polar Suomi) kanggo njupuk informasi rinci babagan vegetasi Bumi kita saben minggu.

Siklus vegetasi mangsan

Siklus mangsan 52 minggu

Ing peta sampeyan bisa ndeleng ing siklus mangsan liwat ing 52 minggu durasi sing duwe setaun, khusus gambar iki makili 2016.

Wutah tuwuhe tuwuh tanduran ing belahan bumi sisih lor katon khusus.

Nanging, nalika ditampilake ing bagean liya ing planet, siklus lan musim liyane uga katon.

Wilayah Selandia Baru, Brasil lan Afrika kidul dheweke duwe siklus terbalik menyang sisih Lor.

Uga diamati kepiye ing India, iklim sing wiwit garing wiwit monsun.

Greenness

Variabel khusus sing bisa dideleng ing peta diarani "Greenness", utawa ing istilah sing luwih ilmiah, yaiku Indeks Sayuran Beda Normalisasi (SMN).

Ijo bisa digunakake kanggo ngramal wiwitan lan genetik vegetasi, wiwitan musim sing tuwuh, lan fase fenologis.

Kanggo wilayah sing ora ana vegetasi (ara-ara, gunung sing dhuwur, lsp), angka sing dituduhake nggambarake kahanan lumahing.

Tantangan gedhe

Nggawe "napas" ing Bumi liwat siklus mangsan saka vegetasi dadi tantangan wiwit saiki animasi kasebut digawe saka 50.000 siklus sing cocog karo 52 minggu ing taun iki.

Kabeh dipisahake kanthi macem-macem ukuran, warna lan opacities, mula diteliti 3 cara sing beda kanggo ndeleng sing bisa padha karo sing paling alami nganti sampeyan entuk asil sing bisa dideleng ing ndhuwur.

Lan yen sampeyan isih kepengin ndeleng beda kanthi luwih rinci sampeyan bisa ndeleng versi sing luwih alon Kene, sanajan aku ngelingake yen bener yen luwih alon mula sampeyan kudu sabar ndeleng 52 minggu kasebut.

Kaya sing diarepake lan berkat pitulung saka Nadieh Bremer, kita bisa nikmati karya iki kanthi cetha amati polahe vegetasi kaya paru-paru ing planet iki lan kita kudu ngrawat lan nglindhungi kabeh biaya.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.