Ekuadorians ujar Ora kanggo ekstraksi minyak ing Amazon

Provinsi Orellana

Sawetara minggu kepungkur, wong Ekuador menehi komentar babagan nyuda area ekstraksi minyak lan bisa ngluwihi wilayah sing dilindhungi ing Taman Nasional Yasuní, dununge ing wilayah Amazon Ecuador.

Presiden Lenín Moreno nelpon konsultasi sing populer ing ngendi warga negesake positif babagan pitakon 7, yaiku; Apa sampeyan setuju kanggo nambah zona ora berwujud paling ora 50.000 hektar lan nyuda area eksploitasi minyak sing sah dening Majelis Nasional ing Taman Nasional Yasuní saka 1.030 hektar dadi 300 hektar?

Asil sing dipikolehi jelas banget karo 67,3% swara sing mangsuli "Ya" lan mung 32,7% swara sing mangsuli "Ora". Ngitung persentase 99,62% saka cathetan sing diproses dening Dewan Pamilihan Nasional (CNE).

En Pastaza lan OrellanaIng provinsi-provinsi sing dununge Yasuní, swara sing dipikolehi kanggo “Ya” luwih dhuwur maneh. Ing nomer pisanan, 83,36% pemilih menehi konfirmasi lan ing nomer loro, 75,48% populasi menehi "Ya".

Taman Nasional Yasuní, Cagar Biosfer

Taman Nasional Yasuní minangka salah sawijining wilayah paling biodiverse ing planet iki.

Nduwe identifikasi luwih saka 2.100 spesies flora, sanajan diramal ana luwih saka 3.000. Kajaba iku, sawetara 598 spesies manuk, 200 mamalia, 150 amfibia lan 121 spesies reptil diidentifikasi.

Taman iki digawe ing taun 1979, tekan jembaré 1.022.736 ha lan, 10 taun mengko, ing UNESCO (Organisasi Pendidikan, Ilmiah lan Budaya PBB) ngumumake kabeh wilayah iki minangka Cagar Biosfer.

Yasuní, saliyane dadi omah kanggo spesies sing akeh, Minangka papan dununge sawetara klompok etnik pribumi kayata: Waorani, Shuar, Kichwa, Tagaeri lan Taromenane. 2 sing terakhir uga kutha sing diisolasi kanthi sukarela.

Watesan wilayah

Wis ing taun 1999, Tagaeri-Taromenane Intagible Zone (ZITT) digawe kanthi keputusan presiden Jamil Mahuad.

Nanging, ing taun 2005-2007, suwene amanat Alfredo Palacios, wilayah iki diwatesi, nganti total 758.773 ha, wilayah sing aman kanggo leluhur lan ora ana ekstraksi, kalebu perusahaan minyak.

Mula, makna lan ruang lingkup nyata saka pitakon sing dikonsultasekake dening masarakat yaiku nggedhekake ZITT lan nyuda area eksploitasi minyak.

Ngembangake ZITT

Ing 758.773 ha, dheweke pengin nambah paling ora 50.000 hektar.

Carlos Pérez, menteri hidrokarbon, wis nemtokake manawa bakal kasebut 62.188 tambahan ha.

Sawetara klompok lingkungan, kalebu YASunidos, njaluk swara "Ya" ing konsultasi kanthi slogan "Ora ana siji maneh." Nanging, dheweke ngerti manawa ana sawetara poin sing durung mesthi ditemtokake ing plebisito babagan masalah iki.

Pedro Bermeo, anggota YASunidos negesake:

"Sanajan ora cetha, ora kasebut kapan utawa kepiye, kasunyatan manawa Negara kasebut ngakoni anane Pendhiri Terisolasi - utawa wong sing luwih kepenak - banget positif kanggo kaslametane masarakat kasebut, luwih-luwih kanggo nggedhekake ZITT. "

Ngurangi eksploitasi minyak ing Taman

Ing bagean liya saka konsultasi kasebut, ujar manawa "suda area eksploitasi minyak sing diidini dening Majelis Nasional ing Taman Nasional Yasuní saka 1.030 hektar dadi 300 hektar", dheweke ora nyebut apa-apa kajaba 1.030 hektar sing disetujoni Majelis Nasional dadi ruang ekstraksi minyak ing Yasuní, utamane ing poros Ishpingo, Tambococha lan Tiputini (ITT), sing wiwit dieksploitasi ing taun 2016. Wilayah sing ngemot 42% cadangan minyak mentah negara kasebut.

Persetujuan kasebut digawe miturut panjaluk saka Presiden Rafael Correa, sawise inisiatif ITT Yasuní gagal, sing njaluk kontribusi internasional 3.600 yuta dolar, nyumbang luwih saka 12 taun, kanggo ngganti minyak ing wilayah kasebut ing lemah.

Bermeo, sing duwe panelitian teknis adhedhasar laporan Petroamazonas dhewe, makarya ing wilayah sing padha lan nuduhake manawa luwih saka 300 ha wis dieksploitasi ing Yasuní sing diusulake Pamrentah, negesake manawa bakal menehi kabeh sing bisa ditindakake. kelakon. mandheg kana.

ukara karo wong

Ing sisih liyane, Ramiro Avila Santamaría, pengacara, ahli hak asasi manungsa lan lingkungan, lan profesor ing Universidad Andina Simón Bolívar, sing nganggep ora jelas apa sing dienggo pamrentah ing Yasuní:

"Ora dingerteni manawa ekspansi zona intangible ing sisih lor, kidul, wétan utawa kulon lan ora dingerteni endi 300 hektar kasebut.

Sementara, wis dingerteni manawa komisi teknis sing digawe saka kementerian Hydrocarbon, Kehakiman lan Lingkungan bakal tanggung jawab ngevaluasi wilayah sing bakal dilebokake ing ZITT ”.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.