Pitungan lumen bolam lampu hemat energi

Nyatane, saiki 18% digunakake kanggo lampu ing omah lan luwih saka 30% ing kantor kanthi regane tagihan listrik. Yen kita milih jinis cahya cekap kanggo saben panggunaan, kita bakal entuk ngirit 20% nganti 80% energi.

Kanggo nyimpen, kita kudu nggunakake Lampu bohlam energi, lan kita golongan miturut miturut padhang, liwat unit ukuran "lumen"Utawa"lumen", Sing nuduhake jumlah cahya sing dipancarkan.

Kosok baline, bolam pijar (paling tuwa) ukurane yaiku watt (W), iki nuduhake pinten listrik nganggo.

Artikel ing ngisor iki nyoba nerangake cara ngetung Lumens bolam.

Lumen iku apa? lan carane ngetung

Pitakon pisanan sing kudu kita takon yaiku takon karo awake dhewe apa Lumens?

  • Lumens, minangka unit saka Sistem Pangukuran Internasional kanggo ngukur fluks luminous, ukuran saka daya sing sumunar ditanggepi dening narasumber, ing kasus iki bohlam.
  • Kanggo ngerti lumen sing ngasilake bohlam LED Ana formula: lumens nyata = jumlah watt x 70, 70 minangka nilai rata-rata sing ditemokake ing umpluk umume. Iki tegese, bohlam LED 12W bakal nawakake output cahya 840 lm. Kurang luwih iku sing ngasilake a Bohlam pijar 60W. Kaya sing sampeyan ngerteni, kanthi ngasilake cahya sing padha, kita ngirit 48w kanggo saben lampu pijar sing diganti.

Ruang sing sumunar

Kanggo ngapikake kenyamanan ruangan sing beda ing omah, kabeh kudu padhang banget. Lan penting kanggo ngerti "Apik banget" tegese saben papan kudu duwe pencahayaan sing cukup: ora luwih utawa kurang saka sing dibutuhake. Yen jumlah cahya ora nyukupi, mripat kepeksa bisa kerja kanthi berlebihan, lan iki nyebabake lemes visual, sing banjur nyebabake gejala kayata ngelu, gangguan mata lan stinging, abot ing kelopak mata, lsp.

Lampu sing disaranake kanggo kamar ing omah 

Sawise unit diterangno kanthi apik, kita bisa nyoba ngetung pira bolam lampu energi sing dibutuhake kanggo papan tartamtu, sing bisa dadi bagean saka omah.

Kanggo ngerti apa Tingkat cahya disaranake, kita kudu ngrujuk ing lux. Iki minangka unit intensitas pencahayaan Sistem Internasional, simbol lx, sing padha karo pencahayaan permukaan sing biasane lan seragam nampa fluks bercahaya 1 lumen per meter persegi.

Tegese, yen kamar disinari lampu bohlam 150 lumen, lan jembar ruangane 10 meter persegi, tingkat cahya bakal 15 lx.

lumen

Adhedhasar unit iki, ana tokoh sing disaranake kanggo tingkat cahya ing lingkungan omah, gumantung karo kabutuhan saben ruangan ing omah:

  • Kamar pawon: rekomendasi kanggo lampu umum antara 200 lan 300 lx, sanajan kanggo area kerja tartamtu (ing endi panganan dipotong lan disiapake) mundhak nganti 500 lx.
  • Kamar turu: kanggo wong diwasa, tingkat sing ora dhuwur banget dianjurake kanggo cahya umum, antara 50 nganti 150 lx. Nanging ing sisih ndhuwur kasur, utamane kanggo maca ing kana, lampu fokus nganti 500 lx dianjurake. Ing kamar bocah dianjurake cahya sing luwih umum (150 lx) lan udakara 300 lx yen ana area kegiatan lan game.
  • Ruang tamu: cahya umum bisa beda-beda antarane udakara 100 nganti 300 lx, sanajan kanggo nonton televisi, dianjurake supaya mudhun udakara 50 lx lan kanggo maca, kaya ing kamar turu, madhangi 500 lx fokus.
  • Adus: sampeyan ora butuh cahya sing akeh, udakara 100 lx cukup, kajaba ing area pangilon, kanggo nyukur, masang dandan utawa nyikat rambut: udakara 500 lx uga disaranake ing kana.
  • Tangga, koridor lan area liyane sing ora digunakake: sing paling apik yaiku lampu umum 100 lx.

Tabel Kesetaraan

Kanggo nggampangake ngoper saka watt menyang lumen, yaiku bab sing cukup anyar, ana tabel sing nggawe gampang gampang ngetung kanthi cepet watt nganti lumens (bolam murah):

Nilai ing lumens (lm) KONSUMEN APLIKSIMASI ING WI (W) IKU JENIS LAMPU
LED Pijar Halogens CFL lan neon
50 / 80 1,3 10 - - - - - -
110 / 220 3,5 15 10 5
250 / 440 5 25 20 7
550 / 650 9 40 35 9
650 / 800 11 60 50 11
800 / 1500 15 75 70 18
1600 / 1800 18 100 100 20
2500 / 2600 25 150 150 30
2600 / 2800 30 200 200 40

Sumber tabel: http://www.asifunciona.com/tablas/leds_equivalencias/leds_equivalencias.htm


Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   osvaldo peraza ngandika

    Jelas banget. Matur nuwun