Feline bisten

Feline bisten

Goed sicht en ûntwikkele gehoar meitsje feline bisten in soarte fan agile fjochter wêze, mar it wichtigste, heul slûchslimme. D'r binne op it stuit sawat 40 soarten ferskaat, earne tusken grutte bisten en oare bisten dy't wurde beskôge as domestisearre. Stúdzjes hawwe oantoand dat se ûntstien binne yn 'e Oligoseenperioade, evolueare út' e myaside famylje fan sûchdieren yn 'e Paleoseen- en Eoseenperioaden, bestie sawat 32 miljoen jier. Dizze bisten hawwe heul nijsgjirrige skaaimerken om te studearjen.

Dêrom sille wy dit artikel wije om jo alles te fertellen wat jo witte moatte oer katdieren, har skaaimerken en libbenswize.

Soarten feline bisten

felines fjochtsje

In protte feline eksimplaren ferhuzen nei Jeropa en Aazje. Oan 'e ein fan it Mioseen wiene d'r al in grut oantal feline eksimplaren, ynklusyf de saneamde sabeare tosken. De lytste koe earst troch Afrika en Amearika migrearje.

In mienskiplik aspekt fan alle feline bisten is har rôfdynstinkt. It is hast ûnmooglik foar kattebisten om oanlutsen te wurden ta deade proai. Se wolle har iten jage oant se it slagje har hals te pakken en se mei presys te fermoardzjen.

De ferskate soarten kattendieren ferskille fan húsdieren en dyjingen dy't op grutte gebieten fan lân libje, lykas liuwen en tigers. Se komme út ferskate rassen en hawwe har eigen skaaimerken. Litte wy sjen wat de wichtichste elemintêre groepen fan katdieren binne:

  • Felis: omfettet lynx, wylde kat, húske, fleis, serval en wylde kat yn 't algemien. De grutte kin ferskille fan lyts oant medium.
  • Neofelis: De ûnbestriden lieder fan dizze groep is de bewolkte panter, dy't besibbe is oan katten, hoewol it grutter is.
  • Acinoyx: Alle soarten cheetahs binne groepeare yn dizze line.
  • PhanteraJaguars, liuwen, tigers en luipaarden falle yn dizze kategory.
  • Poema: Allinich puma's en saneamde "reade katten" falle yn dizze kategory.

Leden fan it skaai Panthera binne de grutste katten yn 'e wrâld. Harren sterke lichems, skerpe tosken en krêftige klauwen litte har fiede op grutte bisten lykas reeën, wylde baarch, en sels krokodillen. De lêste is heul ferneamd om syn gefjocht mei de grutste kattentiger yn 'e wrâld. It is de grutste kat yn 'e wrâld, mei in gewicht oant 300 kg.

Hast alle grutte katten libje yn Afrika en Súd -Aazje, se bewenje de savanne as de jungle. De iennige útsûndering is de jaguar. Mei útsûndering fan 'e snieluipaard dy't libbet yn ôfstân bercheftige gebieten fan Sintraal-Aazje, binne alle bisten goed bekend. Dit komt troch syn spesjale wite kleur, wêrtroch it josels yn 'e snie ferbergje kin.

Haadfunksjes

liuwen

De kop fan feline bisten is rûn en har koarte snuit einiget mei in sterke kin. Har snijtannen en molaren binne normaal om in reden lyts: Har krêftige hûnen hawwe romte nedich, om't se de meast brûkte hûnen binne om har hold te foltôgjen. Felines hawwe de mooglikheid om har skonken nei willekeur werom te lûken, wat foarkomt dat se har slite by reis. Net elkenien kin it lykwols dwaan. De ienige kat dy't dizze karakteristyk net hat, is de cheetah, dy't syn skonken brûkt om beammen te klimmen en te rêstjen.

It type hier hinget ôf fan 'e soarte en har habitat. Typysk libbet de tiger yn grutte, droege, begroeide gerslannen, sadat syn fertroude oranje kleur it maklik makket om te ferbergjen en by ûngelokkige proai te fangen. Oan 'e oare kant binne jaguars ideale nachtlike jagers, om't har swarte kleur kin wurde brûkt as kamouflage.

It gewicht en de grutte fan katten kinne sterk ferskille. Guon kinne oant trije en in heale meter lang wêze of oant 280 kilogram weagje. De lytste binne hûskatten.

Troch har skerpe sintugen binne se poerbêste jagers. Yn 'e rin fan' e jierren hat har fisuele en auditive ûntjouwing har ynskeakele drege proaien te spotten. Jo snelheid is ek wichtich. Mei tank oan har, Se kinne ek fluch iten fange, tegearre mei skerpe klauwen en sterke kaken. In frjemd feit is dat allinich liuwinnen yn groepen jage, want dan kinne se har proai efterlizze om it te fangen.

Reproduksje en habitat fan kattenbisten

tiger

Mantsjes en wyfkes bliuwe net lang byinoar. Parjen is genôch. Lykas oare bisten binne mânske katten grutter dan wyfkes, en yn beide gefallen berikke se yn sawat fiif jier geslachtsryp. Spesifyk, liuwen binne heul aktyf yn it seksueel libben, sadat se yn dizze perioade ferskate kearen deis pearje mei froulju.

Dizze bisten binne ferspraat oer de heule wrâld, hoewol se faker ferskine op plakken mei in soad fegetaasje en maklike tagong ta iten. Se kinne ek goed libje yn 'e woastyn. De ienige plakken sûnder natuerlike habitat foar katten binne Madagaskar, Austraalje en Antarktika.

Dizze bisten binne yn guon gebieten typyske bisten, wylst se yn oare romten ynfierd wurde yn in kontroleare omjouwing dy't in beskerme gebiet hjit. Swarte panters wenje faker yn gebieten yn Sintraal-Amerikaanske, wylst liuwen foaral yn Afrika libje.

It binne heul territoriale bisten, sels eksimplaren fan deselde soarte. Yn feite libje se normaal net yn tichte populaasjes, útsein liuwen, dy't groepearje leaver mei maksimaal 30 leden.

Dizze feline bisten binne ien fan 'e bisten dy't minsken it measte fermoardzje by jacht. Dizze sille in minske oanfalle net om him proai te beskôgjen, mar om him fuort te ferpleatsen fan har romte. Panters, lynxen en jaguars binne op it stuit yn gefaar fan útstjerren fanwegen massale minskejacht.

Huiskatten

D'r is mar ien hûskat, de ferneamde hûskat (Felis silvestris catus), foar de protte soarten wylde katten dy't ferskate dielen fan 'e ierde bewenne. Ynlânske katten binne ien fan 'e meast ferneamde foarbylden fan bisten domestisearre troch minsken yn 'e heule skiednis, itsij foar har bedriuw, as foar in soarte fan help en / as foardiel. Wat húskatten oanbelanget, wurde se beskôge as selde bisten, soms beskôge as mytologyske figueren, en hawwe wichtige referinsjes yn kultueren lykas Aazje, Egypte en Grikelân.

Se folgje in fleisitend dieet, útsein it sa no en dan omnivoarige dieet, se binne grutte jagers fan lytse bisten, mei grutte behendigheid en de mooglikheid om yn it tsjuster te sjen.


De ynhâld fan it artikel hâldt him oan ús prinsipes fan redaksje etyk, Om in flater te melden klikje hjir.

Wês de earste om kommentaar

Lit jo reaksje efter

Jo e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

*

*

  1. Ferantwurdlik foar de gegevens: Miguel Ángel Gatón
  2. Doel fan 'e gegevens: Control SPAM, kommentaarbehear.
  3. Legitimaasje: jo tastimming
  4. Kommunikaasje fan 'e gegevens: De gegevens wurde net oan tredden kommunisearre, útsein troch wetlike ferplichting.
  5. Gegevensopslach: Databank hoste troch Occentus Networks (EU)
  6. Rjochten: Op elk momint kinne jo jo ynformaasje beheine, herstelle en wiskje.