Aye Aye

aye-aye

Munduko animaliarik itsusienetakoa den lurreko animalia bat da aye-aye. Bere izen zientifikoa da Daubentonia madagascariensis eta ez da kulturalki ederra oreinak, elefanteak edo hartz zuriak izan daitezkeelako. Animalia hau lehenengo aldiz ikustean karraskari handia dela, possum familiako marsupiala dela pentsa dezakegu. Hala ere, ez da horrela. Aye-aye munduko gaueko primaterik bitxiena da, bere tamaina izugarria eta begi horiak dituelako.

Artikulu honetan aye-aiaren ezaugarri, habitat, elikadura eta ugalketa guztiak kontatuko dizkizuegu.

funtsezko ezaugarri

aye-aye begiak

Animalia hau behatzak luzeak, kurbatuak eta meheak dituelako nabarmentzen da. Hala ere, horietako bat, eHirugarrena, gainerakoak baino askoz zabalagoa da. Ikuspegi hori luzera handiagoarekin erabiltzen dutelako gertatzen da, egurrezko enborreko sarbide zailenetan, hala nola, barrunbe sakonetan elikatzen diren intsektuen larbak atera ahal izateko. Hatz luze hauek animalia hau taxonomian beste primate batzuetatik bereizten duten ezaugarrietako bat dira.

Berokiaren goialdea grisa da eta beltza, marroia eta zuria nahasten ditu. Isats lodia eta luzea ere badu. Ez dago sexu dimorfismorik gizonezkoen eta emakumezkoen artean, beraz, zaila da gizabanakoak bereiztea. Animalia honi buruzko datu bitxienetako bat da ebaki hortz nahiko handiak dituela eta etengabe hazten direla. Untxiekin normalean gertatzen denaren antzeko zerbait.

Animalia tamaina nahiko txikikoa da 30-70 zentimetro luze besterik ez duena eta 50 zentimetro inguruko luzera duen buztana. 2 eta 3 kilo artean pisatzen dute.

Aye-aye-ren banaketa eta habitata

aye-aye eta ezaugarriak

Madagaskarreko kostaldean aurkitu du primate hau. Hortik dator bere izen zientifikoa. Batez ere, espezie honen banaketa gehiena uhartearen ipar-ekialdean dagoen basoek eta ekialdeko kostaldeak banatzen dute. Animalia horietako bat bere habitat naturalean ikustea nahiko bitxia da. Desagertzeko arriskuan dauden animalietako bat dela pentsatzeko arrazoietako bat da. Populazio osoko indibiduo kopurua oso baxua dela uste da.

Aye-aye-ren existentzia ezagutzeko modurik onena zuhaitzetan uzten dituzten arrastoak ezagutzea da. Marka horiek hortzekin eginda daude, nahiz eta ez duen populazio osoa kalkulatzeko zenbaketa fidagarria onartzen. Marka horiek pertsona berak egin ditzakete eta zenbaketa okerra egin daiteke. Banaketa geografikoko eremua 600 hektarea artean hedatzen da gutxi gorabehera.

Desagertzeagatik beldur dela jakinda, kontserbazio egoera dela eta zenbait ekintza burutzen dira. Horretarako, gutxienez 16 espazio natural babestuta daude. Espazio horiek zainduta daude primate horien populazioa berpizteko gai izateko itxaropenarekin.

Animalia horien portaeretako bat gaueko orduetan aktiboak direla da. Beste animalia batzuek ez bezala, aye-aye normalean bakarti mantentzen da talde handiagoetan sozializatu beharrean. Gizabanako bakoitzak bere maila soziala du. Zenbait kasutan emakumezkoen gainetik dauden eta beraiek baino hobeto erlazionatzen diren gizonezko batzuk aurkitzen ditugu. Beste kasu batzuetan kontrakoa aurkitzen dugu.

Animalia bakartiak izateak ez du esan nahi elkarren artean komunikatzeko inolako bokalizaziorik egiten ez dutenik. Burutzen duten bokalizazio errepikatuenetako bat "tiss" eta "hai-hai" bezalako soinuak dituzten irrintzi, keiu eta soinu txikiak dira. Soinu horiek harrapatu ditzakeen harrapari mota batzuen presentziaz ohartarazteko igortzen dira.

ugalketa

Emakumezkoek gizonezko gizonezko baten komak estaltzeko gai dira. Hantura eta kolore aldaketa direla eta, emakumezkoen estrua 9 egunez behatu dezakegu. Etapa honetan gizonezkoen organoak ere puztu daitezke. Ugalketa etapa bereizten laguntzen duen ezaugarrietako bat da gizonezkoen organo genitalek usain marka ugari eman dezaketela. Honek lurraldea markatzeko eta bikotea bilatzerakoan duten presentzia adierazteko balio du.

Haurdunaldiak 152 eta 172 egun artean irauten du gutxi gorabehera. Jaiotza tartea 2 eta 3 urte bitartekoa da. Hori dela eta, emeak kume bat duenean, ez du berriro egiten denbora tarte horretara arte. Biztanleriaren hazkunde geldoak bere susperraldia askoz ere motelagoa izatearen arrazoietako bat da. Gazteak hosto erorkorreko elikadurarako egokitutako behin-behineko hortzarekin jaiotzen dira. Animalia horien elikadura orojalea da.

Gazteak direnean batez ere landareez elikatzen dira animaliak jateko hortz faltagatik. Geroago larbaz elikatzen dira.

 Aye-aye mehatxuak

Aurretik aipatu dugun bezala, animalia hauek desagertzeko arriskuan daude, garapen-aldi oso motela eta nahiko txikia baitute. Horrez gain, gizakiek kaltetuta daude, ekosistemak suntsitu eta ehiza lapurtu egiten baita. Aye-aye mehatxu anitzen jomuga da. Larrienen artean bizi kalitatea eta garapenerako eta ehizarako gaitasuna murrizten duten habitataren suntsipena aurkitzen dugu.

Ehiza da heriotzen ehuneko handiagoa sortzen duen jarduera, gizakiek historia sineskorrak izan ohi baitituzte, itxura dela eta zorte txarra ekartzea egotzita. Animalia hauek heriotza gertatzen den tokira erakartzeko gai direla uste da. Hori dela eta, aye-aye omenaldi txarraren sinonimoa da zenbait kulturatan.

Herritar askorentzat, herritik gertu ikusten baduzu, norbait hilko dela esan nahi du. Edo tragedia bat gertatuko da edo animalia bera izango da gauean pertsona baten bizitza amaitzeaz arduratuko dena. Hori gerta ez dadin, beharrezkoa da hiltzea. Zaila da jende multzo handi bat konbentzitzea hori uste faltsua besterik ez dela eta horrelako ekintzek espeziearen biziraupena arriskuan jartzen dutela. Oso errotuta dagoen kultura da. Hiltzeko beste arrazoi bat da laboreetarako izurrite mota bat dela.

Informazio honekin aye-aye-ri buruz gehiago jakitea espero dut.


Artikuluaren edukia gure printzipioekin bat dator etika editoriala. Akats baten berri emateko egin klik hemen.

Idatzi lehenengo iruzkina

Utzi zure iruzkina

Zure helbide elektronikoa ez da argitaratuko.

*

*

  1. Datuen arduraduna: Miguel Ángel Gatón
  2. Datuen xedea: SPAM kontrolatzea, iruzkinen kudeaketa.
  3. Legitimazioa: Zure baimena
  4. Datuen komunikazioa: datuak ez zaizkie hirugarrenei jakinaraziko legezko betebeharrez izan ezik.
  5. Datuak biltegiratzea: Occentus Networks-ek (EB) ostatatutako datu-basea
  6. Eskubideak: Edonoiz zure informazioa mugatu, berreskuratu eta ezabatu dezakezu.