Kataj bestoj

Kataj bestoj

Bona vido kaj evoluinta aŭdkapablo katecaj bestoj estu ia lerta batalanto, sed plej grave, tre ruza. Nuntempe ekzistas ĉirkaŭ 40 specioj de diverseco, ie inter grandaj bestoj kaj aliaj bestoj konsiderataj hejmigitaj. Studoj montris, ke ili originis de la oligocena periodo, evoluis el la miacida familio de mamuloj en la paleocena kaj eocena periodoj, ekzistis ĉirkaŭ 32 milionoj da jaroj. Ĉi tiuj bestoj havas tre interesajn trajtojn por studi.

Tial ni dediĉos ĉi tiun artikolon por rakonti al vi ĉion, kion vi bezonas scii pri katecaj bestoj, iliaj karakterizaĵoj kaj vivmaniero.

Specoj de katecaj bestoj

katoj batalantaj

Multaj kataj specimenoj translokiĝis al Eŭropo kaj Azio. Fine de la Mioceno estis jam granda nombro da katecaj specimenoj, inkluzive de la tiel nomataj sabraj dentoj. La plej malgrandaj povus unue migri tra Afriko kaj Ameriko.

Ofta aspekto de ĉiuj katecaj bestoj estas ilia raba instinkto. Estas preskaŭ maleble, ke katecaj bestoj allogas mortintajn predojn. Ili ŝatas postkuri siajn manĝaĵojn ĝis ili sukcesas kapti siajn kolojn kaj mortigi ilin kun precizeco.

La diversaj specoj de katecaj bestoj diferencas de dorlotbestoj kaj tiuj, kiuj loĝas sur grandaj areoj de tero, kiel leonoj kaj tigroj. Ili devenas de diversaj rasoj kaj havas siajn proprajn karakterizaĵojn. Ni vidu, kiaj estas la ĉefaj elementaj grupoj de katecaj bestoj:

  • Felis: inkluzivas linkon, sovaĝan katon, hejman katon, karnomanĝulon, servalon kaj sovaĝan katon ĝenerale. Ĝia grandeco povas varii de malgranda ĝis meza.
  • Neofelis: La nediskutebla gvidanto de ĉi tiu grupo estas la nuba pantero, kiu rilatas al katoj, kvankam ĝi estas pli granda.
  • Acinoyx: Ĉiuj specioj de gepardoj estas grupigitaj en ĉi tiu linio.
  • PhanteraJaguaroj, leonoj, tigroj kaj leopardoj en ĉi tiun kategorion.
  • Pumo: Nur pumoj kaj tiel nomataj "ruĝaj katoj" eniras ĉi tiun kategorion.

Membroj de la genro Panthera estas la plej grandaj katoj en la mondo. Iliaj fortaj korpoj, akraj dentoj kaj potencaj ungegoj permesas al ili nutriĝi per grandaj bestoj kiel cervoj, aproj, kaj eĉ krokodiloj. Ĉi-lasta estas tre fama pro sia batalo kun la plej granda felina tigro en la mondo. Ĝi estas la plej granda kato en la mondo, pezante ĝis 300 kg.

Preskaŭ ĉiuj grandaj katoj loĝas en Afriko kaj Sudazio, ili loĝas en la savano aŭ la ĝangalo. La sola escepto estas la jaguaro. Escepte de la neĝa leopardo, kiu loĝas en foraj montaj regionoj de Centra Azio, ĉiuj bestoj estas bone konataj. Ĉi tio estas pro sia speciala blanka koloro, kiu permesas al ĝi kaŝvesti sin en la neĝo.

Ĉefaj karakterizaĵoj

leonoj

La kapo de katecaj bestoj estas ronda kaj ilia mallonga muzelo finiĝas per forta mentono. Iliaj incizivoj kaj molaroj kutime estas malgrandaj ial: Iliaj potencaj hundoj bezonas spacon, ĉar ili estas la plej uzataj hundoj por kompletigi sian tenadon. Felinoj havas la kapablon retiri siajn krurojn laŭplaĉe, kio malebligas ilin eluziĝi dum vojaĝo. Tamen ne ĉiuj povas fari ĝin. La sola kato, kiu ne havas ĉi tiun karakterizaĵon, estas la gepardo, kiu uzas siajn krurojn por grimpi arbojn kaj ripozi.

La speco de haroj dependas de la specio kaj ties habitato. Tipe la tigro loĝas en grandaj, sekaj, superkreskitaj herbejoj, do ĝia konata oranĝa koloro faciligas kaŝi kaj hazarde kapti sensuspektajn predojn. Aliflanke, jaguaroj estas idealaj noktaj ĉasistoj ĉar ilia nigra koloro povas esti uzata kiel kamuflaĵo.

La pezo kaj grandeco de katoj povas multe varii. Iuj povas longi ĝis tri metroj kaj duono aŭ pezi ĝis 280 kilogramoj. La plej malgrandaj estas hejmaj katoj.

Pro siaj akraj sencoj ili estas bonegaj ĉasistoj. Tra la jaroj, ilia vida kaj aŭda disvolviĝo ebligis al ili ekvidi malfacilajn predojn. Via rapideco ankaŭ gravas. Dankon al ŝi, Ili ankaŭ povas kapti manĝon rapide, kune kun akraj ungegoj kaj fortaj makzeloj. Stranga fakto estas, ke nur leoninoj ĉasas grupe, ĉar tiam ili povas embuski sian predon por kapti ĝin.

Reproduktado kaj vivmedio de katecaj bestoj

tigro

Maskloj kaj inoj ne restas kune longe. Pariĝado sufiĉas. Kiel aliaj bestoj, viraj katoj estas pli grandaj ol inoj, kaj en ambaŭ kazoj ili atingas seksan maturiĝon post ĉirkaŭ kvin jaroj. Specife, leonoj tre aktivas en seksa vivo, do ili pariĝas kun inoj plurfoje tage dum ĉi tiu periodo.

Ĉi tiuj bestoj disvastiĝis tra la mondo, kvankam ili pli probable aperas en lokoj kun abunda vegetaĵaro kaj facila aliro al manĝo. Ili ankaŭ povas vivi bone en la dezerto. La solaj lokoj sen natura habitato por katoj estas Madagaskaro, Aŭstralio kaj Antarkto.

Ĉi tiuj bestoj estas tipaj bestoj en iuj areoj, dum en aliaj spacoj, ili estas enkondukitaj en kontrolitan medion nomatan protektita areo. Nigraj panteroj pli ofte loĝas en centramerikaj teritorioj, dum leonoj loĝas ĉefe en Afriko.

Ili estas tre teritoriaj bestoj, eĉ specimenoj de la sama specio. Fakte ili kutime ne loĝas en densaj populacioj, krom leonoj, kiuj preferas grupiĝi kun ĝis 30 membroj.

Ĉi tiuj katecaj bestoj estas unu el la bestoj, kiujn homoj mortigas plej multe ĉasante. Ĉi tiuj atakos homon ne konsideri lin predo, sed malproksimigi lin de sia spaco. Panteroj, linkoj kaj jaguaroj nuntempe estas en danĝero de estingo pro amasa homa ĉasado.

Hejmaj katoj

Estas nur unu hejma kato, la fama hejma kato (Felis silvestris catus), antaŭ la multaj specoj de sovaĝaj katoj, kiuj loĝas en diversaj partoj de la tero. Hejmaj katoj estas unu el la plej famaj ekzemploj de bestoj hejmigitaj de homoj tra la historio, ĉu por sia kompanio, ĉu por ia helpo kaj / aŭ profito. Koncerne hejmajn katojn, ili estas konsiderataj kunulaj bestoj, foje konsiderataj mitologiaj figuroj, kaj havas gravajn referencojn en kulturoj kiel Azio, Egiptio kaj Grekio.

Ili sekvas karnovoran dieton, krom la foja ĉiomanĝanta dieto, ili estas grandaj ĉasistoj de malgrandaj bestoj, kun granda lerteco kaj la kapablo vidi en la mallumo.


La enhavo de la artikolo aliĝas al niaj principoj de redakcia etiko. Por raporti eraron alklaku Ĉi tie.

Estu la unua por komenti

Lasu vian komenton

Via retpoŝta adreso ne estos eldonita. Postulita kampojn estas markita per *

*

*

  1. Respondeculo pri la datumoj: Miguel Ángel Gatón
  2. Celo de la datumoj: Kontrola SPAM, administrado de komentoj.
  3. Legitimado: Via konsento
  4. Komunikado de la datumoj: La datumoj ne estos komunikitaj al triaj krom per laŭleĝa devo.
  5. Stokado de datumoj: Datumbazo gastigita de Occentus Networks (EU)
  6. Rajtoj: Iam ajn vi povas limigi, retrovi kaj forigi viajn informojn.